- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τζακ Στάριτ (Jack Starrett, 2 Νοεμβρίου 1936 - 27 Μαρτίου 1989) ήταν Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης. Σε μερικές ταινίες αναφέρεται και ως Claude Ennis Starrett Jr.


Ζωή και έργο

Ο Στάριτ γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1936 στο Ρεφούγκιο της αμερικανικής πολιτείας Τέξας.
Ο γνωστότερος ρόλος του εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν αυτός του σαδιστή σερίφη Αρτ Γκαλτ στην ταινία «Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα» (1982). Εκτός από ηθοποιός, ήταν και σκηνοθέτης διάφορων ταινιών μεγάλου μήκους και επεισοδίων τηλεοπτικών σειρών. Επίσης έκανε διάφορα guest appearances στις σειρές Hill Street Blues, Hunter, The A-Team και Ο Ιππότης της Ασφάλτου (όπου είχει συνολικά τρεις εμφανίσεις, κάθε φορά ως διαφορετικός χαρακτήρας).

Πέθανε στο Σέρμαν Όακς της Καλιφόρνιας από νεφρική ανεπάρκεια στις 27 Μαρτίου 1989, σε ηλικία 52 ετών. Ήταν παντρεμένος με την Βάλερι Στάριτ και είχε μια κόρη, την επίσης ηθοποιό Τζένιφερ Στάριτ.
Φιλμογραφία

Death Chase (1990)
Hollywood Heartbreak (1990)
Nightwish (1989)
Like Father Like Son (1987)
Το Ποτάμι της Οργής (The River) (1984)
Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα, (First Blood) (1982)
The Rose (1979)
A Small Town in Texas (1976, σκηνοθέτης)
Race with the Devil (1975, σκηνοθέτης)
The Gravy Train (1974, σκηνοθέτης)
Blazing Saddles (1974)
Cleopatra Jones (1973, σκηνοθέτης)
Nam's Angels/The Losers]], (σκηνοθέτης)
The Gay Deceivers (1969)
Angels from Hell (1968)
Άγρια Συμμορία Μοτοσικλετών, (Hells Angels on Wheels) (1967)
The Girls from Thunder Strip (1966)
The Young Sinner (1965)
Like Father Like Son (1961)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Προφίλ του Τζακ Στάριτ στο IMDb
Προφίλ του Τζακ Στάριτ στο cine.gr

Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων

WorldCat VIAF: 51882452 LCCN: no2003030994 ISNI: 0000 0000 7245 5371 GND: 139615105 BNF: cb13967684k (data) BNE: XX1228104

(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13967684k. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
(Αγγλικά) SNAC. w6z920gn. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 5970859. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News