- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Φρέντερικ Γιουτζήν Άιβς (Frederic Eugene Ives , 17 Φεβρουαρίου 1856 - 27 Μαΐου 1937) ήταν ένας Αμερικανός εφευρέτης, που γεννήθηκε στο Litchfield, Connecticut [1] Το 1874-78 είχε την ευθύνη του φωτογραφικού εργαστηρίου στο Πανεπιστήμιο Cornell. Μετακόμισε στη Φιλαδέλφεια, στην Πενσυλβανία, όπου το 1885 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Φωτογραφικής Εταιρείας της Φιλαδέλφειας. [2] Από το 1893 του απονεμήθηκε το Medal Elliott Cresson του Ινστιτούτου Franklin, το Medal Edward Longstreth το 1903 και το Medal John Scott το 1887, το 1890, το 1904 και το 1906. Ο γιος του Herbert E. Ives ήταν πρωτοπόρος της τηλεόρασης και της τηλεφωτογραφίας, συμπεριλαμβανομένης της έγχρωμης τηλεομοιοτυπίας.

Χρωματική φωτογραφία

F E Ives inserting Kromogram cropped
Ο Άιβς εισάγοντας ένα Kromogram σε ένα Junior Kromskop, γύρω στο 1899

Η Άιβς ήταν πρωτοπόρος στον τομέα της έγχρωμης φωτογραφίας. Απεδείχθη αρχικά ένα σύστημα φυσικής έγχρωμης φωτογραφίας στην Έκθεση Νέων του 1885 του Ινστιτούτου Franklin στη Φιλαδέλφεια [4]. Το πλήρως ανεπτυγμένο του Kromskop (φωνήεντα μεγάλα φωνητικά πάνω από το "ο" και το έντονο "χρώμιο-πεδίο") σύστημα έγχρωμης φωτογραφίας ήταν εμπορικά διαθέσιμο στην Αγγλία στα τέλη του 1897 και στις ΗΠΑ περίπου ένα χρόνο αργότερα.

Τρεις ξεχωριστές ασπρόμαυρες φωτογραφίες του υποκειμένου ελήφθησαν μέσω προσεκτικά προσαρμοσμένων κόκκινων, πράσινων και μπλε φίλτρων, μιας μεθόδου φωτογράφησης χρώματος που προτάθηκε αρχικά από τον James Clerk Maxwell το 1855 και αποδείχθηκε ανεπαρκώς το 1861, αλλά στη συνέχεια ξεχασμένη η μέθοδος εφευρέυηκε απο αλλους παλι

Διαφανή θετικά στοιχεία των τριών εικόνων προβλήθηκαν στο Kromskop του Ives (μια συσκευή γνωστή γενικά ως χρωματοσκόπιο ή φωτοχρωσκόπιο), η οποία χρησιμοποίησε κόκκινα, πράσινα και μπλε φίλτρα και διαφανείς ανακλαστήρες για να τα συνδυάσει οπτικά σε μία πλήρη έγχρωμη εικόνα. Τόσο οι μονόφθαλμοι όσο και οι στερεοσκοπικοί θεατές Kromskop έγιναν. Παρασκευάστηκαν σύνολα εικόνων, που ονομάζονται Κρογράμματα, πουλήθηκαν για προβολή σε αυτά. Εναλλακτικά, ένας προβολέας "τριπλού φανάρι" Kromskop θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να φωτίσει κάθε εικόνα με το φως του σωστού χρώματος και να το τοποθετήσει ακριβώς πάνω σε μια οθόνη προβολής.

Ειδικές φωτογραφικές μηχανές και εξαρτήματα κάμερας πωλήθηκαν σε μελλοντικούς "Κροσμοπικούς" που ήθελαν να δημιουργήσουν τα δικά τους Κρογράμματα.

Η ποιότητα του χρώματος ήταν εξαιρετικά επαινεμένη αλλά το σύστημα δεν ήταν εμπορική επιτυχία. Διακόπηκε λίγο μετά την εισαγωγή του 1907 της διαδικασίας Autochrome, η οποία ήταν απλή στη χρήση και δεν απαιτούσε ειδικό εξοπλισμό.

Το 2009, πολλές απόψεις Kromogram του Σαν Φρανσίσκο που έγιναν από τον Ives έξι μήνες μετά τον σεισμό και την πυρκαγιά του 1906 ανακαλύφθηκαν κατά την καταλογογράφηση μιας συλλογής Κρογραμμαρίων στο Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας [5]. Πιστεύεται ότι είναι οι μόνες υπάρχουσες εικόνες που δείχνουν τα επακόλουθα αυτής της καταστροφής σε φυσικό χρώμα (δηλ. Με έγχρωμη καταγραφή και αναπαραγωγή φωτογραφικά αντί να προστίθενται με το χέρι), καθώς και τις πρώτες φυσικές έγχρωμες φωτογραφίες του Σαν Φρανσίσκο.


Στερεοσκοπική φωτογραφία

Το 1903 ο Ives κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το στερεόγραμμα παράλλαξης, την πρώτη αυτοστερεοσκοπική τεχνολογία απεικόνισης 3-D "χωρίς γυαλιά". [7] Μία σύνθετη εικόνα αποτελούμενη από λεπτές μεταφρασμένες κατακόρυφες λωρίδες ενός στερεοσκοπικού ζεύγους εικόνων παρατηρήθηκε στο 3-D όταν παρατηρήθηκε μέσα από ένα ελαφρώς διαχωρισμένο λεπτό πλέγμα ορθογώνια εναλλασσόμενων αδιαφανών και διαφανών κατακόρυφων γραμμών, τώρα γνωστών ως φράγμα παράλλαξης. Το πλέγμα επιτρέπει σε κάθε μάτι να βλέπει μόνο τα κομμάτια της εικόνας που προορίζεται γι 'αυτό.

Ο Ives εμφάνισε για πρώτη φορά μια τέτοια εικόνα το 1901, οπότε δήλωσε ότι η βασική ιδέα είχε συμβεί σε αυτόν περίπου δεκαέξι χρόνια νωρίτερα, ενώ εργαζόταν με οθόνες γραμμής για τη διαδικασία ημίτονος [8]. Το 1904, ο Auguste Berthier προχώρησε να διεκδικήσει τη δέουσα πίστωση για την πρώτη δημοσίευση αυτής της έννοιας. Το είχε συμπεριλάβει κοντά στο τέλος του άρθρου του 1896 σχετικά με τις στερεοσκοπικές εικόνες μεγάλου σχήματος [9]. Ο Berthier δημιούργησε επίσης μια εξαιρετικά χονδροειδή και μη λειτουργική αλληλεπικαλυπτόμενη εικόνα για λόγους απεικόνισης, [10] αλλά ποτέ δεν μείωσε την ιδέα να ασκηθεί ή προσπάθησε να το κατοχυρώσει.

Τελικά, αρκετοί άλλοι εφευρέτες, συμπεριλαμβανομένου του γιου Herbert του Ives, αντικατέστησαν μια σειρά από στενούς κυλίνδρους φακούς για το απλό φράγμα παράλλαξης και ενσωμάτωσαν περισσότερες από δύο οπτικές γωνίες, δημιουργώντας εικόνες 3-D πανοραμικής παράλλαξης παλαμάριας του τύπου που είναι πιο εξοικειωμένοι με τις 3-D καρτ ποστάλ, εμπορικές κάρτες και παρόμοιες καινοτομίες, συχνά συγχέονται με ολογράμματα. Η αρχική μέθοδος φραγμού parallax είναι σήμερα (2017) που χρησιμοποιείται σε διάφορες οθόνες 3-D χωρίς γυαλιά.

Ο Ives πατέθηκε επίσης με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τη χρήση των φραγμών parallax για την εμφάνιση μεταβλητών εικόνων. [11]

Ήδη από το 1900, ο Αβέσκος τράβηξε με στερεοσκοπικές κινηματογραφικές ταινίες. Μέχρι το 1922, αυτός και ο συνάδελφος εφευρέτης Jacob Leventhal παρήγαγαν μια δημοφιλή σειρά αναγλύφων 3-D σορτς καινοτομίας που ονομάζονται Plastigrams. Η πρώτη κυκλοφόρησε από τις Εκπαιδευτικές Εικόνες τον Δεκέμβριο του 1922, και οι τελευταίες από την Pathé Films.


Μεσοτονική διαδικασία

Οι μεσοτονικές διεργασίες επιτρέπουν την αναπαραγωγή φωτογραφιών, με τις ενδιάμεσες αποχρώσεις του γκρίζου ή του χρώματος που αναπαράγονται με μελάνι σε χαρτί με τη βοήθεια ενός τυπογραφικού πιεστηρίου. Πριν από τέτοιες διαδικασίες, οι εικόνες εκτυπώθηκαν σε βιβλία και περιοδικά με τη χρήση χεριού χαραγμένων μεταλλικών πλακών ή ξύλινων τεμαχίων ή από σχέδια που έγιναν σε λιθογραφικές πέτρες. Τα ημιτονικά αποτελέσματα ελήφθησαν με χάραξη παράλληλων ή γραμμοσκιασμένων γραμμών που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, με διαστρωμάτωση ή με εκμετάλλευση της κοκκώδους υφής που είναι εγγενής στη διαδικασία λιθογραφίας.

Ο Ives αναφέρεται μερικές φορές ως "εφευρέτης" της "μεσοτονικής διαδικασίας ", αλλά αυτό είναι λανθασμένο μια και ο Ives δεν έκανε ποτέ τέτοια αξίωση για τον εαυτό του. Δεν υπήρχε μια μεσοτονική διαδικασία , αλλά ένας σημαντικός αριθμός ανάλογεσ διαδικασίς, οι παλαιότερες χρονολογούνται σχεδόν από την εισαγωγή της πρακτικής φωτογραφίας το 1839. Διαφέρουν ευρέως στον βαθμό πρακτικότητας τους και στην ποιότητα των αποτελεσμάτων τους. Οι πρώτες προσπάθειες αφορούσαν άμεσα τη χαρακτική των μοναδικών εικόνων που σχηματίστηκαν σε μεταλλικές πλάκες τύπου Daguerre . Αν και τα ευχάριστα αποτελέσματα αποκτήθηκαν, η χάραξη των δίσκων απαιτούσε μεγάλη επιδεξιότητα και φροντίδα, οι εικόνες δεν μπορούσαν να τυπωθούν μαζί με τον συνηθισμένο τύπο και οι ευαίσθητες πλάκες έλειπαν μετά από πολύ μικρό αριθμό εντυπώσεων, καθιστώντας τέτοιες διαδικασίες άχρηστες για δημοσίευση σε εμπορική κλίμακα . Πιο πρακτικές διαδικασίες άρχισαν να εμφανίζονται στη δεκαετία του 1860, αλλά το υψηλό κόστος, οι ειδικές απαιτήσεις εκτύπωσης ή η χαμηλή ποιότητα εικόνας διατήρησαν ποικίλα αυτές τις πρώιμες διαδικασίες από την ευρεία χρήση τους.

Ο Ives έστρεψε την προσοχή του σε ενδιάμεσες διαδικασίες στα τέλη του 1870. Οι στόχοι ήσαν για να μετατραπούν, κατά το μάλλον ή ήττον, αυτοί οι ενδιάμεσοι ήχοι μιας φωτογραφικής εικόνας σε μικρές γραμμές ή κουκίδες μαύρου και μαύρου χρώματος. για να γίνει αυτό καλύτερα ή τουλάχιστον αποτελεσματικότερα από ό, τι ήταν δυνατό με τις υπάρχουσες διαδικασίες. και να δημιουργηθεί ένα μπλοκ εκτύπωσης που θα μπορούσε να συνδυαστεί με μπλοκ κειμένου σε ένα συνηθισμένο τύπο εκτύπωσης. Οι γραμμές ή οι κουκίδες ποικίλου πλάτους ή μεγέθους αντιστοίχως έπρεπε να είναι αρκετά μικρές ώστε να συνδυάζονται επαρκώς στο μάτι σε κανονική απόσταση προβολής, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση των διαφόρων αποχρώσεων του γκρι, όμως οι πλάκες εκτύπωσης έπρεπε να είναι αρκετά ανθεκτικές ώστε να διαρκούν μέσω μιας τυπικής διαδικασίας εκτύπωσης χωρίς υπερβολική υποβάθμιση. Πάνω απ 'όλα, η διαδικασία έπρεπε να είναι αρκετά οικονομική ώστε να καταστήσει πρακτική την ευρεία εμπορική της χρήση.

Ο Ives κατοχύρωσε την πρώτη του διαδικασία "Ives" το 1881. [12] Αυτή η πρώιμη διαδικασία απαιτούσε τη δημιουργία μιας φωτογραφικής εικόνας ανάγλυφου , που δημιουργήθηκε από μια ποικιλία από τη διαδικασία του άνθρακα, από την οποία κατασκευάστηκε ένα γύψινο αποτύπωμα. Οι υψηλότερες περιοχές στην επιφάνεια του αποτυπώματος αντιστοιχούσαν με τις πιο σκοτεινές περιοχές της αρχικής φωτογραφίας. Το τύμπανο πιέστηκε σε επαφή με ένα ελαστικό πλέγμα με μελάνη που συνίστατο από μια σειρά από μικροσκοπικά πυραμιδοειδή στοιχεία, τα οποία προκάλεσαν την τοποθέτηση μιας τακτικής σειράς στιγμάτων μελάνης πάνω στο αποτυπώμα, με τα μεγέθη τους να ποικίλλουν ανάλογα με τα ύψη της επιφάνειας. Το μοτίβο κουκίδων φωτογραφήθηκε στη συνέχεια σε μια μεταλλική πλάκα επικαλυμμένη με φωτοανθεκτικό, η οποία αναπτύχθηκε και χαράχτηκε χημικά, μια διαδικασία γνωστή ως φωτοχαρακτική και ήδη χρησιμοποιείται για την κατασκευή πινακίδων από σχέδια γραμμών, χειρόγραφες και άλλα καθαρά μαύρα και λευκά θέματα. Παρόλο που ήταν περίπλοκη, η διαδικασία αυτή ήταν απλούστερη και πιο αποτελεσματική από άλλες διαδικασίες, τότε σε περιορισμένη χρήση και το 1884 ο Ives υποστήριξε ότι ήταν "η πρώτη κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή δημοσιευμένη διαδικασία που εισήχθη σε πραγματικά επιτυχημένη εμπορική λειτουργία" [13].

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Ives αντικατέστησε αυτή τη διαδικασία με τον πολύ απλούστερο που συνήθως συνδέεται με το όνομά του. Στη νέα διαδικασία, μια κανονική φωτογραφία επαναφωτογραφήθηκε απευθείας πάνω στην ευαισθητοποιημένη μεταλλική πλάκα. Μια εγκάρσια γραμμή, αποτελούμενη από δύο γυάλινες πλάκες λεπτώς καλυμμένες με αδιαφανείς γραμμές και ενωμένες μαζί με τις γραμμές που διασχίζουν ορθή γωνία, τοποθετήθηκε κοντά στην επιφάνεια του μετάλλου και χρησιμοποιήθηκε ένα ειδικά διαμορφωμένο διάφραγμα με τον φακό της κάμερας. Σε συνδυασμό με την εγγενώς έντονη ασπρόμαυρη φύση της διαδικασίας φωτοχαρακτικής, αυτές οι συσκευές χρησίμευσαν για να σπάσουν την εικόνα σε ένα κανονικό μοτίβο κουκίδων διαφόρων μεγεθών με βελτιστοποιημένα σχήματα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1890, οι φωτογραφίες που αναπαράχθηκαν από αυτή τη δεύτερη "διαδικασία Ives" αντικατέστησαν σε μεγάλο βαθμό τη χρήση του χέρι-χαραγμένο ξύλο μπλοκ και απεικόνιση χάλυβα πλάκα. Έμεινε η συνήθης διαδικασία για την απεικόνιση φωτογραφικών βιβλίων, περιοδικών και εφημερίδων κατά τη διάρκεια των επόμενων ογδόντα ετών. Αν και πολύ πιο τεχνολογικά εξελιγμένες μέθοδοι τελικά τέθηκαν σε χρήση για τη δημιουργία των πινακίδων εκτύπωσης, η δομή των πιο τυπωμένων εικόνων ημίτονο παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητη.

"Ives, Frederic Eugene". The International Who's Who in the World. 1912. p. 634.
Photographic Society of Philadelphia[permanent dead link] official website.
"Franklin Laureate Database - Edward Longstreth Medal 1903 Laureates". Franklin Institute. Archived from the original on February 22, 2014. Retrieved November 14, 2011.
Louis Walton Sipley, A Half Century of Color, New York: The Macmillan Company, 1951.
The Australian 10 March 2011
"1906 San Francisco Earthquake: First Color Photographs Found". Huffington Post. Associated Press. March 11, 2011. Retrieved 2015-07-27.
U.S. Patent 725,567 "Parallax Stereogram and Process of Making Same", application filed 25 September 1902, patented 14 April 1903
Ives, Frederic E. (1902). "A novel stereogram". Journal of the Franklin Institute 153: 51–52
Berthier, Auguste (May 16 and 23, 1896). "Images stéréoscopiques de grand format" (in French). Cosmos 34 (590, 591): 205–210, 227-233 (see 229-231)
Kim Timby, "Images en relief et images changeantes. La photographie à réseau ligné", Études photographiques 9 (May 2001): 124-147 (in French, illustrated).
U.S. Patent 771,824 "Changeable Sign, Picture, &c.", application filed 27 October 1903, patented 11 October 1904
U.S. Patents 237,664 and 245,501, both entitled "Method of Producing Impressions in Line or Stipple from Photographic Negatives" and both issued in 1881
Ives, F. E., "Photographic Block Methods" (letter to the editor), The Photographic News, January 4, 1884, p 13

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News