- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Έμιλι Τζιν Στόουν (αγγλικά: Emily Jean "Emma" Stone, 6 Νοεμβρίου 1988)[1] είναι Αμερικανίδα ηθοποιός. Η Στόουν ήταν μέλος του καστ της τηλεοπτικής σειράς Drive, ενώ έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην κωμωδία Superbad (2007). Συμμετείχε στις ταινίες The House Bunny (2008) και Ghosts of Girlfriends Past (2009). Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στις ταινίες Zombieland και Paper Man το 2009. Το 2010, η Στόουν έδωσε τη φωνή της στο χαρακτήρα Mazie της ταινίας Marmaduke και πρωταγωνίστησε στην κωμωδία Εύκολη...κατά Λάθος σε ένα ρόλο που της χάρισε μια υποψηφιότητα για το βραβείο Χρυσής Σφαίρας Καλύτερης Ηθοποιού (σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ). Το 2012 υποδύθηκε την Γκουέν Στέισι στην ταινία The Amazing Spider-Man, η οποία αποτελεί ένα αυτόνομο κεφάλαιο στη σειρά ταινιών Σπάιντερμαν και ακολουθεί την ιστορία από την αρχή. Το 2017 κέρδισε το Όσκαρ, το BAFTA και τη Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την ερμηνεία της στο La La Land.[2][3]

Emma Stone by Gage Skidmore



Βιογραφία

Η Στόουν γεννήθηκε στο Scotdale της Αριζόνα από τη νοικοκυρά Κρίστα Τζιν (Krista Jean) (γεννημένη το 1960) και τον Τζέφρι Τσαρλς Στόουν (Jefrey Charles Stone) (γεννημένος το 1960), ιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο μιας γενικής εργοληπτικής εταιρείας. Η Στόουν ζούσε με την οικογένεια της στην 16η τρύπα του Κέιμελμπλακ Ινν ρεζόρτ (Camelblack Inn resort) από την ηλικία των δέκα μέχρι των δεκαπέντε ετών. Έχει έναν αδερφό, τον Σπένσερ (Spencer) , ο οποίος είναι δυο χρόνια μικρότερος. Οι παππούδες από τη μεριά της μητέρας της είναι ο Ντόναλντ (Donald) (1932-1982) και η Τζιν Γέγκερ (Jean Yeager). Ο παππούς της από την μεριά του πατέρα της, ο Κόνραντ Όστμπεργκ Στόουν (Conrad Ostberg Stone), ήταν σουηδικής καταγωγής και το αυθεντικό επώνυμο της οικογένειας του ήταν "Στεν", αλλά μετατράπηκε σε "Στόουν" όταν εκείνος μετανάστευσε στις Η.Π.Α. μέσω του νησιού Έλις (Ellis). Έχει, επίσης, γερμανική, αγγλική, σκωτσέζικη και ιρλανδική καταγωγή. Η Στόουν φοίτησε στο δημοτικό Sequoya και στη συνέχεια στο γυμνάσιο Cocopah για την έκτη τάξη. Έκανε μαθήματα στο σπίτι για δυο χρόνια, στη διάρκεια των οποίων εμφανίστηκε σε δεκαέξι παραγωγές του Valley Youth Theatre του Φόινιξ, συμπεριλαμβανομένων των "Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι" και "Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" και έκανε παραστάσεις με την κωμική ομάδα αυτοσχεδιασμού του θεάτρου. Οι γονείς της την έστειλαν και για ιδιαίτερα μαθήματα με ένα γηγενή καθηγητή υποκριτικής που είχε δουλέψει στο πρακτορείο του Ουίλιαμ Μόρις (William Morris) τη δεκαετία του εβδομήντα και είχε ακόμα διασυνδέσεις στο Χόλιγουντ. Η Στόουν παρακολούθησε το Xavier College Preparatory, ένα καθολικό λύκειο θηλέων, ως πρωτοετής για ένα εξάμηνο. Έδωσε στους γονείς της μια παρουσίαση στο PowerPoint υπό τον τίτλο "Πρότζεκτ Χόλιγουντ", με μουσική υπόκρουση το τραγούδι Χόλιγουντ (Hollywood) της Μαντόνα (Madonna) από το 2003, ώστε να τους πείσει να μετακομίσουν στην Καλιφόρνια για να επιδιώξει μια καριέρα ως ηθοποιός. Τον Ιανουάριο του 2004, στην ηλικία των δεκαπέντε, εκείνη και η μητέρα της μετακόμισαν σε ένα διαμέρισμα στο Λος Άντζελες και εκείνη βρήκε δουλειά ως φούρναρης σε ένα φούρνο με σνακ για σκύλους.
Προσωπική ζωή

Η Στόουν επέλεξε το όνομα "Έμμα" όταν έκανε εγγραφή στο Σωματείο Ηθοποιών (Screen Actors Guild - SAG) και το όνομα "Έμιλι Στόουν" ήταν ήδη καταχωρημένο. Η οικογένεια και οι φίλοι της την φωνάζουν Έμιλι.[4] Αν και είναι γνωστή ως κοκκινομάλλα, η Στόοουν στην πραγματικότητα είναι φυσική ξανθιά. Κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο της ρόλο ως έφηβη, αφού πρώτα έβαψε τα μαλλιά της καστανά σκούρα. Ο κινηματογραφικός παραγωγός Judd Apatow την άλλαξε από μελαχρινή σε κοκκινομάλλα για το ρόλο της στην ταινία Superbad.[5] Επέστρεψε στο ξανθό για την ταινία The Amazing Spider-Man.Η Στόουν μετακόμισε από το Λος Άντζελες στο Γκρίνουϊτς Βίλατζ της Νέας Υόρκης το 2009.[6]Το 2015 μετακόμισε πίσω στο Λος Άντζελες. Έχει έναν σκύλο, τον Ρεν (Ren). Η μητέρα της Στόουν διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού και θεραπεύτηκε το 2008. Το 2010 για να γιορτάσει τα δυο χρόνια από τη θεραπεία της μητέρας της, η Στόουν έγραψε ένα γράμμα στον Paul McCartney ζητώντας του να ζωγραφίσει δυο πόδια πουλιών, επειδή το τραγούδι "Blackbird" των The Beatles από το 1968 είναι το αγαπημένο τραγούδι της μητέρας της. Ο McCartney το έκανε και έτσι η Στόουν και η μητέρα της τα έκαναν τατουάζ στους καρπούς των χεριών τους. Από τότε, η Στόουν έχει δουλέψει με τη Revlon και το Stand Up to Cancer για να βοηθήσει στη μάχη κατά του καρκίνου των γυναικών. Η Στόουν ξεκίνησε σχέση με τον συμπρωταγωνιστή της στο The Amazing Spider-Man, Άντριου Γκάρφιλντ το 2011. Παρ' όλ' αυτά, όπως και ο Γκάρφιλντ αποκάλυψε σε συνέντευξή του, χώρισαν το 2015.


Φιλμογραφία

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2007 Superbad Τζουλς Βραβείο Young Hollywood Συναρπαστικού Νέου Προσώπου
2008 The Rocker Αμέλια
2008 The House Bunny Νάταλι
2009 Ghosts of Girlfriends Past Άλισον
2009 Paper Man Άμπι
2009 Zombieland Γουϊσίτα (Κρίστα) Βραβείο Scream Καλύτερου Καστ
Υποψηφιότητα - Βραβείο Detroit Film Critics Society Καλύτερου Καστ
Υποψηφιότητα - Βραβείο Scream Καλύτερης Ηθοποιού - Θρίλερ
Υποψηφιότητα - Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού - Κωμωδία
2010 Marmaduke Mειζι Φωνή
2010 Εύκολη...κατά Λάθος (Easy A) Όλιβ Πέντεργκαστ Βραβείο MTV Movie Καλύτερης Κωμικής Ερμηνείας
Βραβείο Teen Choice Καλύτερης Ηθοποιού - Ρομαντική Κωμωδία[7]
Υποψηφιότητα - Βραβείο MTV Movie Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας[8]
Υποψηφιότητα - Βραβείο MTV Movie Καλύτερης Ατάκας[9]
Υποψηφιότητα - Βραβείο The Comedy Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης
Υποψηφιότητα - Βραβείο The Comedy Καλύτερης Ηθοποιού - Κωμωδία
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού (σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ)
2011 Όχι Μόνο Φίλοι (Friends with Benefits) Κέιλα
2011 Crazy, Stupid, Love. Χάνα Γουίβερ
2011 Υπηρέτριες (The Help) Ευγενία "Σκίτερ" Φέλαν Πρωταγωνιστικός ρόλος
2012 Movie 43 Έλεν Μαλόι Μετά-Παραγωγή
2012 The Amazing Spider-Man Γκουέν Στέισι Μετά-Παραγωγή
2013 The Croods Ιπ Φωνή
2013 The Gangster Squad Τζιν Μετά-παραγωγή
2013 Movie 43 Βερόνικα
2014 The Amazing Spider-Man 2 Γκουέν Στέισι Υποψηφιότητα - Teen Choice Awards - Καλύτερης Ηθοποιού - Δράση, Επιστημονική Φαντασία
2014 Μαγεία στο Σεληνόφως Σόφια Μπέικερ
2014 Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας Σαμ Τόμσον Υποψηφιότητα - Όσκαρ Δεύτερου Γυναικείου Ρολου
2015 Παράλογος άνθρωπος Τζιλ Πόλαρντ
2016 La La Land Μία Ντόλαν Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου

Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου - Κωμωδία/Μιούζικαλ

BAFTA Α' Γυναικείου Ρόλου

2017 Η Μάχη των Φύλων Μπίλυ Τζιν Κινγκ Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ηθοποιού (σε Κωμωδία ή Μιούζικαλ)
2018 Η Ευνοούμενη Άμπιγκεϊλ Μέισαμ


Παραπομπές

"Celebrity birthdays on Nov. 6[νεκρός σύνδεσμος]". The Miami Herald. November 6, 2009. Ανακτήθηκε June 26, 2010.
«Emma Stone». www.goldenglobes.com. Ανακτήθηκε στις 2017-01-09.
Naftemporiki (2017-12-02). «BAFTA 2017: Στο «La La Land» το βραβείο καλύτερης ταινίας». naftemporiki.gr. Ανακτήθηκε στις 2017-02-13.
Mandell, Andrea (July 27, 2011). «Emma Stone is summer's hot ticket». USA Today. Ανακτήθηκε στις October 22, 2011.
Outhier, Craig (August 16, 2008). "Emma Stone explores comedy with latest roles". East Valley Tribune. Retrieved October 2, 2010.
Barna, Ben (October 2, 2009). "'Zombieland's' Emma Stone Dreams of SNL and Mexican Food". BlackBook Magazine. Retrieved October 2, 2009.
«Teen Choice Awards 2011: The Winners - Softpedia». News.softpedia.com. Ανακτήθηκε στις August 21, 2011.
«2011 MTV Movie Awards | Best Female Performance». MTV.com. Ανακτήθηκε στις August 21, 2011.

«2011 MTV Movie Awards | Best Line From A Movie». MTV.com. Ανακτήθηκε στις August 21, 2011.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Internet Movie Database


Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου
1928–1940

Τζάνετ Γκέινορ (1928) Μαίρη Πίκφορντ (1929) Νόρμα Σίρερ (1930) Μαρί Ντρέσλερ (1931) Έλεν Χέιζ (1932) Κάθριν Χέπμπορν (1933) Κλοντέτ Κολμπέρ (1934) Μπέτι Ντέιβις (1935) Λουίζ Ράινερ (1936) Λουίζ Ράινερ (1937) Μπέτι Ντέιβις (1938) Βίβιαν Λι (1939) Τζίντζερ Ρότζερς (1940)

1941–1960

Τζόαν Φοντέιν (1941) Γκριρ Γκάρσον (1942) Τζένιφερ Τζόουνς (1943) Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1944) Τζόαν Κρόφορντ (1945) Ολίβια ντε Χάβιλαντ (1946) Λορέτα Γιανγκ (1947) Τζέιν Γουάιμαν (1948) Ολίβια ντε Χάβιλαντ (1949) Τζούντι Χόλιντεϊ (1950) Βίβιαν Λι (1951) Σίρλεϊ Μπουθ (1952) Όντρεϊ Χέπμπορν (1953) Γκρέις Κέλλυ (1954) Άννα Μανιάνι (1955) Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1956) Τζοάν Γούντγουορντ (1957) Σούζαν Χέιγουορντ (1958) Σιμόν Σινιορέ (1959) Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1960)

1961–1980

Σοφία Λόρεν (1961) Αν Μπάνκροφτ (1962) Πατρίσια Νιλ (1963) Τζούλι Άντριους (1964) Τζούλι Κρίστι (1965) Ελίζαμπεθ Τέιλορ (1966) Κάθριν Χέπμπορν (1967) Κάθριν Χέπμπορν / Μπάρμπρα Στρέιζαντ (1968) Μάγκι Σμιθ (1969) Γκλέντα Τζάκσον (1970) Τζέιν Φόντα (1971) Λάιζα Μινέλι (1972) Γκλέντα Τζάκσον (1973) Έλεν Μπέρστιν (1974) Λουίζ Φλέτσερ (1975) Φέι Ντάναγουεϊ (1976) Ντάιαν Κίτον (1977) Τζέιν Φόντα (1978) Σάλι Φιλντ (1979) Σίσι Σπέισεκ (1980)

1981–2000

Κάθριν Χέπμπορν (1981) Μέριλ Στριπ (1982) Σίρλεϊ Μακ Λέιν (1983) Σάλι Φιλντ (1984) Τζέραλντιν Πέιτζ (1985) Μάρλι Μάτλιν (1986) Σερ (1987) Τζόντι Φόστερ (1988) Τζέσικα Τάντι (1989) Κάθι Μπέιτς (1990) Τζόντι Φόστερ (1991) Έμμα Τόμσον (1992) Χόλι Χάντερ (1993) Τζέσικα Λανγκ (1994) Σούζαν Σαράντον (1995) Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (1996) Έλεν Χαντ (1997) Γκουίνεθ Πάλτροου (1998) Χίλαρι Σουάνκ (1999) Τζούλια Ρόμπερτς (2000)

2001–σήμερα

Χάλι Μπέρι (2001) Νικόλ Κίντμαν (2002) Σαρλίζ Θερόν (2003) Χίλαρι Σουάνκ (2004) Ρις Γουίδερσπουν (2005) Έλεν Μίρεν (2006) Μαριόν Κοτιγιάρ (2007) Κέιτ Γουίνσλετ (2008) Σάντρα Μπούλοκ (2009) Νάταλι Πόρτμαν (2010) Μέριλ Στριπ (2011) Τζένιφερ Λόρενς (2012) Κέιτ Μπλάνσετ (2013) Τζούλιαν Μουρ (2014) Μπρι Λάρσον (2015) Έμμα Στόουν (2016) Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (2017) Ολίβια Κόλμαν (2018)

Πλήρης κατάλογος (1928–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)

BAFTA Καλύτερου Α΄ Γυναικείου Ρόλου
1952–1967

Βίβιαν Λι Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1952) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Λέσλι Κάρον αλλοδαπή (1953) Ίβον Μίτσελ Βρετανή & Κόρνελ Μπόρτσερς αλλοδαπή (1954) Κέιτι Τζόνσον Βρετανή & Μπέτσι Μπλέρ αλλοδαπή (1955) Βιρτζίνια Μακένα Βρετανή & Άννα Μανιάνι αλλοδαπή (1956) Χέδερ Σηρς Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1957) Αϊρίν Γουόρθ Βρετανή & Σιμόν Σινιορέ αλλοδαπή (1958) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Σίρλεϊ Μακ Λέιν αλλοδαπή (1959) Ρέιτσελ Ρόμπερτς Βρετανή & Σίρλεϊ Μακ Λέιν αλλοδαπή (1960) Ντόρα Μπράιαν Βρετανή & Σοφία Λόρεν αλλοδαπή (1961) Λέσλι Κάρον Βρετανή & Αν Μπάνκροφτ αλλοδαπή (1962) Ρέιτσελ Ρόμπερτς Βρετανή & Πατρίσια Νιλ αλλοδαπή (1963) Όντρεϊ Χέπμπορν Βρετανή & Αν Μπάνκροφτ αλλοδαπή (1964) Τζούλι Κρίστι Βρετανή & Πατρίσια Νιλ αλλοδαπή (1965) Ελίζαμπεθ Τέιλορ Βρετανή & Ζαν Μορό αλλοδαπή (1966) Έντιθ Έβανς Βρετανή & Ανούκ Εμέ αλλοδαπή (1967)

1968–σήμερα
Κάθριν Χέπμπορν (1968) Μάγκι Σμιθ (1969) Κάθριν Ρος (1970) Γκλέντα Τζάκσον (1971) Λάιζα Μινέλι (1972) Στεφάν Οντράν (1973) Τζοάν Γούντγουορντ (1974) Έλεν Μπέρστιν (1975) Λουίζ Φλέτσερ (1976) Ντάιαν Κίτον (1977) Τζέιν Φόντα (1978) Τζέιν Φόντα (1979) Τζούντι Ντέιβις (1980) Μέριλ Στριπ (1981) Κάθριν Χέπμπορν (1982) Τζούλι Γουόλτερς (1983) Μάγκι Σμιθ (1984) Πέγκι Άσκροφτ (1985) Μάγκι Σμιθ (1986) Αν Μπάνκροφτ (1987) Μάγκι Σμιθ (1988) Πολίν Κόλινς (1989) Τζέσικα Τάντι (1990) Τζόντι Φόστερ (1991) Έμμα Τόμσον (1992) Χόλι Χάντερ (1993) Σούζαν Σαράντον (1994) Έμμα Τόμσον (1995) Μπρέντα Μπλέθιν (1996) Τζούντι Ντεντς (1997) Κέιτ Μπλάνσετ (1998) Ανέτ Μπένινγκ (1999) Τζούλια Ρόμπερτς (2000) Τζούντι Ντεντς (2001) Νικόλ Κίντμαν (2002) Σκάρλετ Τζοχάνσον (2003) Ιμέλντα Στόντον (2004) Ρις Γουίδερσπουν (2005) Έλεν Μίρεν (2006) Μαριόν Κοτιγιάρ (2007) Κέιτ Γουίνσλετ (2008) Κάρεϊ Μάλιγκαν (2009) Νάταλι Πόρτμαν (2010) Μέριλ Στριπ (2011) Εμανουέλ Ριβά (2012) Κέιτ Μπλάνσετ (2013) Τζούλιαν Μουρ (2014) Μπρι Λάρσον (2015) Έμμα Στόουν (2016) Φράνσις ΜακΝτόρμαντ (2017) Ολίβια Κόλμαν (2018)

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News