- Art Gallery -

 

.

Η Ελίζαμπεθ Μπανκς (αγγλ. Elizabeth Banks) είναι Αμερικανίδα ηθοποιός.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου του 1974 στο Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης. Το αληθινό της όνομα είναι Ελίζαμπεθ Μίτσελ[1] και είναι η μεγαλύτερη από τέσσερα αδέρφια[2]. Ο πατέρας της ήταν εργάτης στο εργοστάσιο της General Electric και η μητέρα της τραπεζικός[3]. Αποφοίτησε από το λύκειο το 1992 και τέσσερα χρόνια αργότερα πήρε το πτυχίο της από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ήταν το πρώτο μέλος της οικογένειας της με πτυχίο ανώτερης εκπαίδευσης. Το 1998 τελειώνει τις σπουδές της στην υποκριτική και ξεκινάει να εργάζεται ως ηθοποιός.

Η Ελίζαμπεθ Μπανκς στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο (*)

Στις 5 Ιουλίου του 2003, παντρεύτηκε τον Μαξ Χέντελμαν, με τον οποίο διατηρούσε σχέση από τα φοιτητικά της χρόνια και προσηλυτίστηκε στον Ιουδαϊσμό[4].
Σταδιοδρομία

Άλλαξε το πατρικό της όνομα, σε Μπανκς, για να αποφύγει το μπέρδεμα με την επίσης ηθοποιό Ελίζαμπεθ Μίτσελ.[5] Το ντεμπούτο της έγινε με την ανεξάρτητη παραγωγή Surrender Dorothy (1998). Έγινε γνωστή με τη συμμετοχή της στις ταινίες της σειράς Spider-Μan (Μπέτι Μπραντ) και στα φιλμ Seabiscuit και The 40-Year-Old Virgin.

Το 2006 συμμετείχε στην επιτυχημένη σειρά του NBC Scrubs ως γκεστ σταρ, ρόλο που επανέλαβε τελικά 13 φορές στη διάρκεια 3 σεζόν. Το 2007 συμπρωταγωνιστεί με τους Άαρον Έκχαρτ και Τζέσικα Άλμπα στην κωμωδία Meet Bill ενώ κάνει μια μικρή εμφάνιση στο "χριστουγεννιάτικο" Fred Claus. Το 2008 συμμετέχει στη ρομαντική κομεντί Definitely, Maybe, στην κωμωδία του Κέβιν Σμιθ Zack and Miri Make a Porno και στο βιογραφικό φιλμ του Όλιβερ Στόουν W. όπου υποδύεται τη σύζυγο του Τζωρτζ Μπους, Λώρα[6].
Φιλμογραφία

Surrender Dorothy (1998)
Shaft (2000)
Wet Hot American Summer (2001)
Ordinary Sinner (2001)
Spider-Μan (2002)
Swept Away (2002)
Without a Trace (2002)
Catch Me if You Can (2002)
The Trade (2003)
Seabiscuit (2003)
Spider-Man 2 (2004)
Heights (2005)
Sexual Life (2005)
The Baxter (2005)
The 40-Year-Old Virgin (2005)
Daltry Calhoun (2005)
Slither (2006)
The Sisters (2006)
Invincible (2006)
Spider-Man 3 (2007)
Wainy Days
Fred Claus (2007)
Comanche Moon (2008)
Definitely, Maybe (2008)
Bill (2008)
Meet Dave (2008)
W. (2008)
Zack and Miri Make a Porno (2008)
Role Models (2008)
Lovely, Still (2008)
Big Breaks (2009)
The Uninvited (2009)
The Next Three Days (2010)
The Details (2010)
Our Idiot Brother (2011)
Man on a Ledge (2012)
The Hunger Games (2012)
Movie 43 (2012)
What to Expect When You're Expecting (2012)
Welcome to People (2012)
The Hunger Games: Catching Fire (2013)
The Hunger Games: Mockingjay - Part 1 (2014)

Τηλεόραση

Sex & the City
Third Watch
All My Children
Scrubs
Law & Order: Special Victims Unit
Stella
American Dad

Παραπομπές

Vary, Adam B. (2008-10-20). «Elizabeth Banks Fall's First Lady Elizabeth Banks Movie Spotlight Movies Entertainment Weekly 2». Entertainment Weekly. Ανακτήθηκε στις 2008-11-01.
From Pittsfield to the big screen - Berkshire Eagle Online
James Mottram (2008-11-08). «Elizabeth Banks: from the top-shelf to First Lady in W.». The Times. Ανακτήθηκε στις 2008-11-07.
Bloom, Nate. «New Movies, Interfaith Connections - InterfaithFamily.com». InterFaithFamily.com. Ανακτήθηκε στις 2008-11-01.
Strauss, Bob (2008-10-27). «Movies From first lady to Porno star actress Elizabeth Banks dishes the dirt Seattle Times Newspaper». The Seattle Times. Ανακτήθηκε στις 2008-11-01.

Elizabeth Banks is Oliver Stone's Laura Bush «Elizabeth Banks is Oliver Stone's Laura Bush - ComingSoon.net». ComingSoon.net. 2008-03-26. Ανακτήθηκε στις 2008-11-01.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

H Ελίζαμπεθ Μπανκς στην IMDb
Άρθρο στο AskMen.com
Επίσημη Ιστοσελίδα


Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License