- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Έντουιν Καρλ Τζόνσον (Edwin Carl Johnson, 1 Ιανουαρίου 1884 - 30 Μαΐου 1970) ήταν Αμερικανός πολιτικός, του δημοκρατικού χώρου που είχε διατελέσει γερουσιαστής των ΗΠΑ και κυβερνήτης της πολιτείας του Κολοράντο.

Edwin Johnson

Πρώιμη ηλικία

Ο Εντ. Καρλ Τζόνσον γεννήθηκε στη Σκάντια, στο βόρειο Κάνσας. Σε μικρή ηλικία, μετακόμισε με την οικογένειά του στη Λίνκολν, της Νεμπράσκα. Μετά την ολοκλήρωση της εκεί γυμνασιακής του μόρφωσης εργάστηκε ως τηλεγραφητής των σιδηροδρόμων στη νότια Νεμπράσκα. Το 1909, λόγω φυματίωσης μετεγκαταστάθηκε στο Κολοράντο, όπου το κλίμα ήταν καλλίτερο για την κατάστασή του.
Πολιτική καριέρα

Από το 1923, ο Ε. Τζόνσον συμμετέχει στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Κολοράντο όπου δέκα χρόνια αργότερα διετέλεσε κυβερνήτης της πολιτείας (26ος), από το 1933 μέχρι 1937. Θέση στην οποία εκλέχθηκε και για δεύτερη φορά, (34ος), την περίοδο 1955-1957. Παράλληλα στο χρονικό διάστημα 1937-1955 υπήρξε γερουσιαστής. Την περίοδο 1937 - 1940 διετέλεσε εσωκομματικός κριτικός των "New Deal" πολιτικών γραμμών του Προέδρου των ΗΠΑ Φραγκλίνου Ρούζβελτ[4].

Έμεινε στην ιστορία περισσότερο γνωστός, αφενός ως ένθερμος υποστηρικτής της ανάπτυξης των ατομικών βομβών για την εδραίωση της παγκόσμιας Ειρήνης (μέσω της πυρηνικής υπεροχής των ΗΠΑ), το 1946, και αφετέρου για την επίθεση που έκανε σε λόγο του εναντίον της ηθοποιού Ίνγκριντ Μπέργκμαν, για τις προσωπικές της σχέσεις με τον Ιταλό σκηνοθέτη Ρομπέρτο Ροσελίνι, το 1950, η δημοσιότητα του οποίου ανάγκασε στη συνέχεια την ηθοποιό να εγκαταλείψει τις ΗΠΑ και να μετεγκατασταθεί στην Ευρώπη.

Στην πρώτη περίπτωση ο Εντ. Τζόνσον, αμέσως μετά τη λήξη του Β' Π.Π. με τη συνειδητή χρήση της ατομικής βόμβας, αποτέλεσε μία από τις ισχυρές φωνές στο Κονγκρέσο στον τομέα της ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων και μέσω αυτών της παγκόσμιας υπεροχής των ΗΠΑ, απόψεις επί των οποίων πολλοί συμφωνούσαν. Συγκεκριμένα παρότι είχε συσταθεί η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων που πάσχιζε για την ειρηνική και μόνο εφαρμογή της πυρηνικής ενέργειας αποδομώντας τους σχετικούς μύθους περί των πυρηνικών όπλων, ο Εντ. Τζόνσον υποστήριζε μεταξύ άλλων:

«Ο καλλίτερος τρόπος για να διατηρηθεί η ειρήνη είναι τα οράματα, το θάρρος, οι άφθονες ατομικές βόμβες, τα μοντέρνα αεροπλάνα, και οι στρατηγικά τοποθετημένες αεροπορικές βάσεις»[5]: (Υπονοώντας ως "μοντέρνα αεροπλάνα" τα πυρηνοκίνητα αεροπλάνα, χωρίς πιθανόν να αντιλαμβανόταν τους κινδύνους από κάποια πτώση),

Στη δεύτερη περίπτωση, αν και μετά από λίγα χρόνια, η Ίνγκριντ επέστρεψε στο Χόλυγουντ όπου πρωταγωνίστησε στην ταινία Αναστασία (1956), μετά από παρέλευση 22 χρόνων, το 1972, ο γερουσιαστής Τσαρλς Πέρσυ (Charles H. Percy) από το Ιλλινόις σε λόγο του στο Κονγκρέσο ζήτησε συγγνώμη από τη διάσημη ηθοποιό.

Ο Εντ. Τζόνσον, ως γερουσιαστής έχοντας διατελέσει πρόεδρος της επιτροπής του Κονγκρέσου επί θεμάτων διακρατικού και εξωτερικού εμπορίου, πέθανε στο Ντένβερ Το ανατολικό τούνελ της σήραγγας Αϊζενχάουερ-Τζόνσον, το όνομά Τζόνσον δόθηκε προς τιμή του Εντ. Τζόνσον .
Αναφορές

(Αγγλικά) SNAC. w66d7ffp. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 7362877. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
bioguide.congress.gov/scripts/biodisplay.pl?index=J000127.
David M. Jordan, "FDR, Dewey, και η εκλογή του 1944" (Blomington: Indiana University Press, 2011), σ. 276, ISBN 978-0-253-35683-3

Uhi Michel and Ensign Tod "Gl Guinea Pigs" (Wideview Books, 1980), σελ. 32

Πηγές

Ν. Ράπτης "Ο Εφιάλτης των Πυρηνικών" Εκδ. Καρρέ - Αθήνα 1986, σελ.15
Άλλες πηγές

McCarthy, William T. Horse Sense: Η διχαστική πολιτική του Edwin C. Johnson, 1923 - 1954 (Greeley, Co .: Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κολοράντο, Αδημοσίευτη διατριβή Masters, 1996)
McCarty, Πάτρικ Fargo Big "Ed Johnson: Ένα πολιτικό πορτρέτο" (Boulder, Co .: Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Αδημοσίευτη Μεταπτυχιακή Διατριβή, 1958)

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News