- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Ντόνα Σάμερ (αγγλ. Donna Summer, 31 Δεκεμβρίου 1948 – 17 Μαΐου 2012) ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια.

Nobel Peace Price Concert 2009 Donna Summer3

Βιογραφία

Γεννήθηκε στη Βοστώνη της Μασαχουσέτης. Άρχισε να τραγουδά από μικρή σε εκκλησιαστικές χορωδίες επηρεασμένη από την Μαχάλια Τζάκσον. Αργότερα, σε εφηβική ηλικία συνέχισε να τραγουδάει σε διάφορα συγκροτήματα. Τη δεκαετία του 1960 ακολούθησε το στιλ της Τζάνις Τζόπλιν. Παράτησε το σχολείο για να κάνει ψυχεδελική μουσική. Αποδήμησε στην Γερμανία, όπου εμφανίστηκε στο μιούζικαλ Hair. Εγκαταστάθηκε στο Μόναχο και έμαθε Γερμανικά. Έγινε γνωστή στην δεκαετία του 1970 και 1980 με μεγάλες επιτυχίες.

Απεβίωσε στις 17 Μαΐου 2012 στο Κι Ουέστ της Φλόριντα.

Βραβεύσεις

NAACP Image Award
One time Juno Award nomination for Best Selling International Single,"I Feel Love"
Three Multi-Platinum albums in the United States
Eleven of her albums went Gold in the United States
Twelve Gold singles
Six American Music Awards
She was the first female African American to receive an MTV Video Music Awards nomination ("Best Female Video" and "Best Choreography" for "She Works Hard For The Money")
Two Golden Globe Award nominations (one win for "Last Dance" Song and one nominated for "The Deep" John Barry's Song)
Summer has received five Grammy Awards.[8]
1979 – Best R&B Vocal Performance (Female), Last Dance
1980 – Best Rock Vocal Performance (Female), Hot Stuff
1984 – Best Inspirational Performance, He's a Rebel
1985 – Best Inspirational Performance, Forgive Me
1998 – Best Dance Recording, Carry On
Twelve Grammy Award nominations (total of seventeen).
1979 – Best Pop Vocal Performance (Female), MacArthur Park
1980 – Album of the Year, Bad Girls
1980 – Best Pop Vocal Performance (Female), Bad Girls
1980 – Best R&B Vocal Performance (Female), Bad Girls
1980 – Best Disco Recording, Dim All The Lights
1981 – Best Pop Vocal Performance (Female), On the Radio
1982 – Best Rock Vocal Performance (Female), Cold Love
1982 – Best Inspirational Performance, I Believe in Jesus
1983 – Best Rock Vocal Performance (Female), Protection
1983 – Best R&B Vocal Performance (Female), Love is in Control (Finger on the Trigger)
1984 – Best Pop Vocal Performance (Female), She Works Hard for the Money
2000 – Best Dance Recording, I Will Go with You (Con te Partiro)

Συναυλίες
Η Donna Summer στη συναυλία του βραβείου ειρήνης το 2009

Once Upon A Time Tour (1977–1978)
Bad Girls Tour (1979)
The Wanderer Tour (1981)
Hard For The Money Tour (1983)
The Rainbow Tour (1984)
Silver Girl Tour (1986)
All Systems Go Tour (1987)
Endless Summer Tour (1995)
Mid Summer Nights Dream Tour ( 1996–1997)
Live & More Encore Tour (1999)
Greatest Hits Tour (2005)
Crayons Tour (2008)

Ενδεικτική δισκογραφία

1974: Lady of the Night
1975: Love to Love You Baby
1976: A Love Trilogy
1976: Four Seasons of Love
1977: I Remember Yesterday
1977: Once Upon a Time
1978: Live and More
1978: Thank God It's Friday (soundtrack)
1979: Bad Girls
1980: On the Radio: Greatest Hits Volumes I & II
1980: The Wanderer
1981: I'm a Rainbow
1982: Donna Summer
1983: She Works Hard for the Money
1984: Cats Without Claws
1987: All Systems Go
1989: Another Place and Time
1991: Mistaken Identity
1993: The Donna Summer Anthology
1994: Christmas Spirit
1994: Endless Summer: Greatest Hits
1999: Live & More Encore
2003: The Journey: The Very Best of Donna Summer
2008: Crayons


Παραπομπές

(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb13900180w. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
(Αγγλικά) Internet Broadway Database. 84124. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 90273935. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) SNAC. w6pk0p6v. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Discogs. 6270. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
«Donna Summer dies of lung cancer». Ανακτήθηκε στις 26 Ιουνίου 2012.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2014.
«Donna Summer past awards search». grammy.com.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News