- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Καμπ Κάλογουεϊ (Cabell "Cab" Calloway III, 25 Δεκεμβρίου 1907 — 18 Νοεμβρίου 1994) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής της τζαζ και ηγέτης ορχήστρας. Υπήρξε δάσκαλος του scat singing, δηλαδή του αυτοσχεδιαστικού τύπου τραγουδιού που χρησιμοποιεί ήχους ή και λέξεις χωρίς συγκεκριμένο νόημα, και επικεφαλής μιας από τις γνωστότερες αφροαμερικανικές ορχήστρες από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 ως τα τέλη της δεκαετίας του 1940.

Cab Calloway as Bandleader (Van Vechten portrait -2)

Στην ορχήστρα του έπαιξαν διάσημοι μουσικοί, μεταξύ των οποίων ο Ντίζι Γκιλέσπι, ο Μπεν Γουέμπστερ και ο Μιλτ Χίντον. Ο Κάλογουεϊ συνέχισε να παίζει ως το θάνατό του, το 1994, σε ηλικία 86 ετών.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1907 και καταγόταν από μεσοαστική οικογένεια του Ρότσετσερ στη Νέα Υόρκη. Έζησε εκεί ως το 1918 και στη συνέχεια πήγε στη Βαλτιμόρη του Μέριλαντ. Γιος δικηγόρου και δασκάλας, σύντομα οι γονείς του κατάλαβαν το ταλέντο του στη μουσική και ξεκίνησαν να του κάνουν ιδιωτικά μαθήματα ορθοφωνίας το 1922. Παρά την αντίθεση της οικογένειάς του προς την τζαζ, ο Καμπ συνέχισε να σπουδάζει και να παίζει τζαζ. Στη συνέχεια εργάστηκε ως μουσικός μαζί με την αδερφή του.

Σύντομα η ορχήστρα του έγινε πολύ διάσημη και έπαιζε στο Κότον Κλαμπ. Το 1931 ηχογράφησε το διασημότερό του τραγούδι, το περίφημο "Minnie the Moocher". Αυτό χρησιμοποιήθηκε για την ταινία κινουμένων σχεδίων με την Μπέτι Μπουπ και είχε μεγάλη επιτυχία. Σύντομα, ο Κάλογουεϊ έλαβε το παρατσούκλι "The Hi De Ho Man." Με την ορχήστρα του επίσης έπαιξε σε αρκετά μιούζικαλ και αργότερα σε θεατρικές παραστάσεις. Το 1941 έδιωξε τον Ντίζι Γκιλέσπι από την ορχήστρα του λόγω ενός επεισοδίου.

Αργότερα, ο Καμπ εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στο Γκρίνμπουργκ της Νέας Υόρκης. Έγινε διάσημος παίζοντας ζτον κινηματογράφο και αργότερα στην τηλεόραση, ενώ λίγο πριν πεθάνει εμφανίστηκε μεταξύ άλλων σε αγώνες επαγγελματικής πάλης. Μία από τις πιο δημοφιλείς κινηματογραφικές του εμφανίσεις ήταν στην ταινία Μπλουζ Μπράδερς, όπου έπαιξε τον Κέρτις, δάσκαλο και μύστη των αδερφών Μπλουζ κατά την παιδική τους ηλικία στο ορφανοτροφείο.[8]

Απεβίωσε στις 18 Νοεμβρίου του 1994, έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο που είχε υποστεί έξι μήνες πριν. Το 1998 δημιουργήθηκε η Ορχήστρα Καμπ Κάλογουεϊ, με διευθυντή της τον εγγονό του, C. "CB" Calloway Brooks[9].


Επιλεγμένα βραβεία και διακρίσεις
Γκράμι

Χρονιά Κατηγορία Τίτλος τραγουδιού Δισκογραφική εταιρεία Αποτέλεσμα Παρατηρήσεις
2008 βραβείο Γκράμι συνολικής προσφοράς Τιμηθείς
1999 Αίθουσα Δόξας- Βραβείο Γκράμι (Grammy Hall of Fame Award) Minnie the Moocher Brunswick (1931) Εισαγωγή Τζαζ (Single)


Άλλες διακρίσεις

Χρονιά Κατηγορία Τίτλος Αποτέλεσμα Παρατηρήσεις
1987 Αίθουσα Δόξας Μεγάλης Ορχήστρας και Τζαζ (Big Band and Jazz Hall of Fame) Εισαγωγή
1967 Καλύτερες ερμηνείες Βραβεία του Outer Critics Circle Νικητής Hello, Dolly!


Θεατρικές εμφανίσεις

Πόργκι και Μπες (1953)
Hello, Dolly! (αντικαταστάθηκε το 1967)
The Pajama Game (1973)
Bubbling Brown Sugar (1976)
Uptown...It's Hot! (1986)

Φιλμογραφία

Minnie the Moocher (1932) (Betty Boop cartoon—φωνή)
The Big Broadcast (1932)
Σταχτοπούτα (1933) (Betty Boop cartoon—φωνή)
International House (1933)
The Old Man of the Mountain (1933) (Betty Boop cartoon—φωνή)
Cab Calloway's Hi-De-Ho (1934)
Cab Calloway's Jitterbug Party (1935)
The Singing Kid (1936)
Betty Boop's Rise to Fame (cartoon με τη χρήση προηγούμενου υλικού)
Stormy Weather (1943)
Sensations of 1945 (1945)
Hi De Ho' (1947)
St. Louis Blues (1958)
The Cincinnati Kid (1965)
The Blues Brothers (1980)
"The Cotton Club" (1984)
Alright (1990) (βιντεοκλίπ της Τζάνετ Τζάκσον)

Παραπομπές

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014.
(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138920845. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
«Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Cab-Calloway. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) SNAC. w66h50vz. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Internet Broadway Database. 34283. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
(Αγγλικά) Find A Grave. 19905. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
www.arts.gov/honors/medals/cabell-cab-calloway.
«Μπλουζ Μπράδερς καστ». imdb.com. Ανακτήθηκε στις 8 Ιούλjη 2014. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)

Calloway Orchestra

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα
αναλυτική δισκογραφία του Cab Calloway
Επίσημος ιστότοπος της ορχήστρας του Κάλογουεϊ, υπό τη διεύθυνση του Christopher Brooks
Jazz, the Rough Guide by Ian Carr, Digby Fairweather and Brian Priestly; Penguin Books, 1995; pp. 96–97; ISBN 1-85828-137-7
Cab Calloway: 'A Hi De Ho Centennial' πρόγραμμα της σειράς του NPR "Jazz Profiles"
"Cab Calloway: Original Rapper", PopMatters column (11/2005)
1931 Γερμανική εκπομπή με ζωντανή συναυλία στο Κότον Κλαμπ της Νέας Υόρκης

Μουσικοί

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News