- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Μπράιαν Ντένεχι (Brian Manion Dennehy) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου.

Brian Dennehy DF-SD-05-12671

Ζωή και έργο

Ο Ντένεχι γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου του 1938 στο Μπρίτζπορτ της πολιτείας Κονέκτικατ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης. Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση είχε το 1977 στην ταινία «Looking for Mr. Goodbar». Το 1983 πρωταγωνίστησε στο θρίλερ «Έγκλημα στο Γκόρκυ Παρκ» του Μάικλ Άπτεντ δίπλα στους Γούλιαμ Χαρτ και Λι Μάρβιν. Στο θρίλερ «Θανατηφόρα Εφφέ» (1986) είχε πρωταγωνιστικό ρόλο δίπλα στον Μπράιαν Μπράουν. Μια από τις γνωστότερες του εμφανίσεις είχε το 1987 στην καλλιτεχνική ταινία «Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ όπου υποδύθηκε τον βαριά άρρωστο μελλοθάνατο αρχιτέκτονα Κράκλαϊτ.

Το 2005 είχε εμφάνιση στο θεατρικό έργο «Ο θάνατος του εμποράκου» στο Lyric Theatre του Λονδίνου.

Ο Ντένεχι παντρεύτηκε το 1959 την Τζούντιθ Σεφ. Αφού πήρε διαζύγιο το 1974, παντρεύτηκε το 1988 την Τζένιφερ Άρνοτ. Έχει τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο. Η κόρη του Ελίζαμπεθ Ντένεχι είναι επίσης ηθοποιός.
Φιλμογραφία (επιλεγμένη)

1978: A Death in Canaan
1979: 10
1982: Ράμπο: Το Πρώτο Αίμα
1983: Έγκλημα στο Γκόρκυ Παρκ
1983: Never Cry Wolf
1984: The River Rat
1985: Σιλβεράντο
1985: Κοκούν
1986: Θανατηφόρα Εφφέ
1986: Legal Eagles
1987: Best Seller
1987: Η Κοιλιά του Αρχιτέκτονα
1988: Χωρίς Φραγμό
1989: Αθώος μέχρις Αποδείξεως του Εναντίου
1991: Θανατηφόρα Εφφέ ΙΙ
1996: Ρωμαίος και Ιουλιέτα
2005: Επίθεση στο Σταθμό 13
2006: Το Καρφί
2007: Ρατατούης

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News