- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Μπεν Μπερνάνκι (Ben Shalom Bernanke, 13 Δεκεμβρίου 1953) είναι Αμερικανός οικονομολόγος και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, για δύο θητείες. Ο Μπερνάνκι διορίστηκε σε αυτή τη θέση από τον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους, καθώς παλαιότερα είχε διατελέσει επικεφαλής του συμβουλίου του Προέδρου Μπους για οικονομικά θέματα. Διαδέχτηκε τον προκάτοχό του, Άλαν Γκρίνσπαν, την 1η Φεβρουαρίου 2006. Επιλέχτηκε για δεύτερη θητεία από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στις 28 Ιανουαρίου 2010. Το περιοδικό Τάιμ τον ανέδειξε «Πρόσωπο της Χρονιάς» για το 2009.

Ben Bernanke official portrait


Παιδική ζωή

Γεννήθηκε στην Αουγκούστα, Τζόρτζια στις 13 Δεκεμβρίου 1953. Μεγάλωσε στο Ντίλον της Νότιας Καρολίνας. Ο πατέρας του Φίλιπ ήταν φαρμακοποιός και μερικώς απασχολούμενος ως μάνατζερ θεάτρου ενώ η μητέρα του Έντνα ήταν δασκάλα δημοτικού σχολείου μέχρι τη στιγμή που γεννήθηκε ο Μπεν. Είναι ο μεγαλύτερος από τρία αδέλφια, έχοντας ακόμη έναν αδελφό και μία αδελφή. Ο αδελφός του Σεθ είναι δικηγόρος στη Βόρεια Καρολίνα και η αδελφή του, Σάρον, είναι διευθύντρια σε μουσικό σχολείο της Βοστώνης.

Η οικογένεια του ήταν από τις ελάχιστες εβραϊκές στην περιοχή του και συμμετείχαν σε μια τοπική συναγωγή. Ο Μπεν σε μικρή ηλικία έμαθε την Εβραϊκή γλώσσα από τον παππού του Χάρολντ. Ο πατέρας του και ο θείος του κατείχαν από κοινού ένα φαρμακείο που αγόρασαν από τον παππού από την πλευρά του μπαμπά του, Γιόνας. Ο Γιόνας γεννήθηκε στο Μπόρισλαβ της Αυστρουγγαρίας στις 23 Ιανουαρίου 1891 και μετανάστευσε στις ΗΠΑ. Έφτασε στο νησί Έλλις στα 30 του χρόνια την Πέμπτη 30 Ιουνίου 1921 μαζί με τη γυναίκα του, ετών 25. Στα έγγραφα του πλοίου καταλογογραφήθηκαν ως ταμίας και ιατρός αντίστοιχα. Μετακόμισαν στον Ντίλον από τη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του '40. Η μητέρα του Μπεν δούλευε συχνά στο οικογενειακό φαρμακείο όπως έπραττε και ο ίδιος περιστασιακά.


Θρησκεία

Ως έφηβος τη δεκαετία του '60, ο Μπερνάνκι βοηθούσε στην τοπική συναγωγή στο τύλιγμα της Πεντάτευχου. Οι γονείς του ανησυχούσαν ότι ο γιος τους θα χάσει την εβραϊκή του ταυτότητα αν φοιτούσε στο Χάρβαρντ. Με τη βοήθεια ενός καθηγητή από το Ντίλον οι γονείς του Μπεν τελικά πείστηκαν ότι υπάρχουν Εβραίοι και στη Βοστώνη και ότι ο γιος τους δεν διατρέχει κίνδυνο.
Εκπαίδευση
Ο Μπερνάνκι από το δημοτικό έως το λύκειο συμμετείχε στις τάξεις των άριστων μαθητών. Ακόμη έπαιζε σαξόφωνο για τη σχολική μπάντα με διάκριση και σε επίπεδο πολιτείας. Κατάφερε να επιτύχει ένα σχεδόν τέλειο σκορ στο SAT, ένα αμερικανικό τεστ αξιολόγησης για την είσοδο στο πανεπιστήμιο, επιτυγχάνοντας 1590 βαθμούς με άριστα το 1600. Φοίτησε στο Χάρβαρντ όπου και πήρε με έπαινο το πτυχίο του στα Οικονομικά το 1975. Ακόμη πήρε το Διδακτορικό δίπλωμα του από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης το 1979. Για να καταφέρει να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις του πανεπιστημίου δούλευε τα καλοκαίρια αλλά πριν την εκκίνηση των σπουδών του σε ένα τοπικό αξιοθέατο κοντά στο Ντίλον.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News