- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο W. Axl Rose (γεννημένος ως Γουίλιαμ Μπρους Ρόουζ, Τζ., αγγλικά: William Bruce Rose, Jr.) είναι Αμερικανός μουσικός που έγινε διάσημος ως τραγουδιστής του ροκ συγκροτήματος Guns N' Roses, του οποίου παραμένει επικεφαλής.

Βιογραφικό


Νεανικά Χρόνια (1962-1982)

Ο Γουίλιαμ Μπρους Ρόουζ γεννήθηκε στο Λαφαγιέτ της Ιντιάνα, στις 6 Φεβρουαρίου του 1962. Τα μέλη της οικογένειάς του είναι ευρωπαϊκής καταγωγής, Σκωτσέζοι και Γερμανοί, ενώ η γιαγιά του ήταν Πολωνή. Σε ηλικία δυο ετών, ο πατέρας του εγκατέλειψε την οικογένειά του[1]. Το 1965 η μητέρα του συνάντησε τον δεύτερο της σύζυγο, τον Στέφεν Μπέιλι, και έδωσε στο γιο της το όνομα Γουίλιαμ Μπρους Μπέλει. Απέκτησε δύο αδέρφια, τον Στιούαρτ και την Έιμι. ο Ρόουζ αποκάλυψε σε συνέντευξή του πως τα αδέρφια του και ο ίδιος υπήρξαν θύματα κακοποίησης από τον Μπέιλι. Όταν ήταν ακόμη μικρός, πίστευε πως εκείνος ήταν ο πραγματικός του πατέρας[1]. Ανατράφηκε σε έντονα θρησκευτικό περιβάλλον και ήταν μέλος εκκλησίας της Πεντηκοστής, όπου εκκλησιαζόταν και παρείχε υπηρεσίες τρεις έως οκτώ φορές την εβδομάδα[2]. Συμμετείχε στην εκκλησιαστική και σχολική χορωδία ενώ παράλληλα μελετούσε πιάνο[3]. Φοίτησε στο γυμνάσιο Τζέφερσον, το οποίο όμως αργότερα εγκατέλειψε. Σε ηλικία 17 ετών ανακάλυψε ποιος ήταν ο βιολογικός του πατέρας και υιοθέτησε το πραγματικό του επώνυμο, αποφεύγοντας ωστόσο να χρησιμοποιεί το όνομα Μπρους, το οποίο δεν επιθυμούσε να μοιράζεται με τον πατέρα του[1]. Ως έφηβος συνελήφθη πολλές φορές από την αστυνομία για μέθη και βανδαλισμό.

Εγκατέλειψε οριστικά την Ιντιάνα το Δεκέμβριο του 1982 εγκαταστάθηκε στο Λος Άντζελες. Απέκτησε και νομικά το όνομα W. Axl Rose το 1986[4]. Το όνομα "Axl" προήλθε από ένα παλιότερο συγκρότημα στο οποίο συμμετείχε[5].
Πρώιμη καριέρα (1982-1984)

Στο Λος Άντζελες συμμετείχε σε διαφορετικά τοπικά συγκροτήματα, όπως τα Rapidfire και Hollywood Rose[6]. Για βιοποριστικούς λόγους άσκησε διάφορα επαγγέλματα, εργαζόμενος μεταξύ άλλων ως διοικητικό προσωπικό στο μουσικό κατάστημα Tower Records. Στην προσπάθεια να εξοικονομήσει χρήματα, συμμετείχε μαζί με τον Ίζι Στράντλιν (μετέπειτα επίσης μέλος των Guns N' Roses) σε επιστημονική έρευνα του UCLA για το κάπνισμα, λαμβάνοντας $8/ώρα.[4]
Guns and Roses (1985-)
O Axl Rose σε συναυλία στο Καράκας στη Βενεζουέλα το 2010

Μαζί με τον Tracii Guns σχημάτισε τους Guns N' Roses το Μάρτιο του 1985. Το συγκρότημα αποτελούνταν από μέλη των L.A. Guns και Hollywood Rose και η πρώτη εμφάνιση του νέου σχήματος έγινε στο Troubadour του Χόλιγουντ. Σταδιακά κέντρισαν το ενδιαφέρον αρκετών δισκογραφικών εταιριών [7][8]. Μετά από σύγκρουση του Ρόουζ με τον κιθαρίστα Tracii Guns, ο τελευταίος εγκατέλειψε το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Slash, τον οποίο ο Ρόουζ γνώριζε από την εποχή των Hollywood Rose. Με τον Ρόουζ στα φωνητικά, τον Slash βασικό κιθαρίστα, τον Ίζι Στράντλιν στη ρυθμική κιθάρα, τον Νταφ ΜαΚέγκαν στο μπάσο και τον Στίβεν Άντλερ στα ντραμς, οι Guns N' Roses υπέγραψαν επαγγελματικό συμβόλαιο στη Geffen Records το 1986. Το Δεκέμβριο του ίδιου έτους κυκλοφόρησαν το EP, Live ?!*@ Like a Suicide.

To άλμπουμ που έκανε θραύση ήταν το Appetite for Destruction που έκανε την πρώτη του εμφάνιση στις 21 Ιουλίου του 1987. Το άλμπουμ έκανε παραπάνω από 500.000 πωλήσεις (που είχαν αγοραστεί την χρονιά όπου βγήκε), και ανάμεσα σε αυτα τα τραγούδια, το πιο γνωστό για αυτους που ασχολούνται και για αυτούς που δεν ασχολούνται, τραγούδι ήταν το Welcome to the Jungle, το οποίο είχε ψηφιστεί ως το #1 στο σόου Billboard του 1988, αλλά και του 1989. Τελικά, συγκέντρωσε 28.000.000 πωλήσεις παγκοσμίως. Μετά, από αυτό το συγκρότημα του Ρόουζ, έβγαλε και άλλο άλμπουμ το G N' R Lies, το οποίο έκανε τον Αξλ διάσημο και ανακηρύχθηκε ως ένας από τους αστέρες του Hard Rock, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα.

Το 1990, όταν ρωτήθηκε ο δημοσιογράφος, Κέρτ Λόντερ για το ποιος είναι κατά την γνώμη του είναι ο καλύτερος τραγουδιστής ροκ στον κόσμο και αυτός είπε τον Ρόουζ. Την ίδια χρονιά οι GN'R, άρχιζαν να δημιουργούν ένα ακόμα άλμπουμ το οποίο να προκαλέσει πάταγο, όπως είχε συμβεί στο Appetite for Destruction. Ο Στίβεν Άντλερ παραιτήθηκε από την θέση του ντράμερ και γενικά από το συγκρότημα, και αντικαταστάθηκε από έναν άλλο ντράμερ, τον Ματ Σόρουμ. Επίσης τον Μάη του 1991, άλλαξαν και μάνατζερ, επειδή ο πρώην μάνατζερ τους, Άλαν Νίβεν είχε σχέση με την προσωπική ζωή του Αξλ.

Παρόλα αυτά, έβγαλαν δύο άλμπουμ, τα Use Your Illusion I και το Use Your Illusion II, τον Σεπτέμβρη του '91. Είχαν ψηφιστεί ως το νούμερο 1 και 2 αντιστοίχως. Και έτσι τα άλμπουμ έμειναν στις πρώτες θέσεις για 108 συνεχόμενες εβδομάδες.

Την άνοιξη του 1991, άρχιζαν να κάνουν την πρώτη τους περιοδεία, το Use Your Illusion Tour, το οποίο βασιζόταν από τα τελευταία τους άλμπουμ. Το συγκεκριμένο Tour, είχε διάρκεια 28 εβδομάδες, και χάρη σε αυτό το Tour, έγιναν γνωστά και αυτα τα άλμπουμ.

Επίσης άλλο ένα μέλος του συγκροτήματος, ο Ίζι Στράντλιν έφυγε και αντικαταστάθηκε από τον Γκίλμπι Κλαρκ με συμβόλαιο δύο ετών. Το 1994, φεύγει και ο Κλαρκ, που αντικαταστήθηκε από έναν παιδικό φίλο του Αξλ, τον Πολ Τόμπιας. Τις χρονιές 1996 και 1997, έφυγαν διάσημα μέλη όπως οι Σλας, Ματ Σόρουμ και Nταφ ΜακΚάγκαν, με αποτέλεσμα από το συγκρότημα να μείνουν ο Ντίζι Ριντ και ο Ρόουζ.
Δισκογραφία
Ο Axl Rose σε φεστιβάλ στο Ντόνινγκτον της Αγγλίας
Με τους Guns N' Roses

Appetite for Destruction (1987)
G N' R Lies (1989)
Use Your Illusion I (1991)
Use Your Illusion II (1991)
"The Spaghetti Incident?" (1993)
Chinese Democracy (2008)

Με τους Hollywood Rose

The Roots of Guns N' Roses (2004)

Συνεργασίες

The Decline of Western Civilization Part II: The Metal Years – Original Motion Picture Soundtrack από Various artists (1988, "Under My Wheels" ft. Alice Cooper)
The End of the Innocence (album) του Don Henley (1989, "I Will Not Go Quietly")
Fire and Gasoline του Steve Jones (musician) (1989, "I Did U No Wrong")
Pawnshop Guitars του Gilby Clarke (1994, "Dead Flowers")
Anxious Disease των The Outpatience (1996, "Anxious Disease" ft. Slash)
Angel Down των Sebastian Bach (2007, "Back in the Saddle", "(Love Is) a Bitchslap", "Stuck Inside")

Παραπομπές

Neely, Kim (April 2, 1992). «Axl Rose: The RS Interview». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 2007-12-20.
James, Del (1992). «I, Axl – Part I». RIP. Ανακτήθηκε στις 2007-12-20.
James, Del (1989). «The Rolling Stone Interview With Axl Rose». Rolling Stone. Ανακτήθηκε στις 2007-12-20. Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)
Sugerman, Danny (1991). Appetite for Destruction: The Days of Guns N' Roses. St. Martin's Press. ISBN 0-312-07634-7.
«Birthday - Axl Rose». February 6, 2000. Ανακτήθηκε στις 2007-12-20.
«Axl Rose: Pre-GNR record to be released». Ultimate Guitar. February 3, 2006. Ανακτήθηκε στις 2007-12-24.
«Guns N' Roses researched band history». Here Today, Gone to Hell. Ανακτήθηκε στις 2007-12-24.

«Just a little Patience». SPIN. 1999. Ανακτήθηκε στις 2007-12-22. Unknown parameter |month= ignored (βοήθεια)

Guns N' Roses

Αξλ Ρόουζ Νταφ ΜαΚέγκαν Slash Ντίζυ Ριντ Ρίτσαρντ Φόρτους Φρανκ Φέρρερ Μελίσσα Ριζ

Ίζζυ Στράντλιν Τρέισι Γκανς Όλε Μπέιχ Ρομπ Γκάρντνερ Στίβεν Άντλερ Ματ Σόρουμ Γκίλμπυ Κλαρκ Πωλ Τομπάιας Ρόμπιν Φινκ Τζος Φριζ Τόμμυ Στίνσον Κρις Πίτμαν Buckethead Μπράιαν Μέντια Bumblefoot DJ Ashba

Στούντιο Άλμπουμ
Appetite for Destruction G N' R Lies Use Your Illusion I Use Your Illusion II "The Spaghetti Incident?" Chinese Democracy
Ζωντανά άλμπουμ
Live Era '87-'93 Appetite for Democracy 3D
EP
Live ?!*@ Like a Suicide Live From The Jungle The "Civil War" EP
Βίντεο άλμπουμ
Use Your Illusion I Use Your Illusion II Garden of Eden: Strictly Limited Edition Welcome to the Videos Appetite for Democracy 3D
Συλλογές
Use Your Illusion Greatest Hits
Σινγκλ
It's So Easy Welcome to the Jungle Sweet Child o' Mine Paradise City Patience Nightrain You Could Be Mine Don't Cry Live and Let Die Knockin' On Heaven's Door November Rain Yesterdays Civil War Ain't It Fun Estranged Since I Don't Have You Sympathy for the Devil Chinese Democracy
Περιοδείες
Appetite for Destruction Tour Use Your Illusion Tour Guns N' Roses/Metallica Stadium Tour Chinese Democracy Tour Up Close and Personal Tour Appetite for Democracy Not in This Lifetime... Tour
Δισκογραφικές
Uzi Suicide Geffen Records Black Frog
Σχετικά
Δισκογραφία Μάικ Κλινκ Ντελ Τζέιμς Γουέστ Άρκιν L.A. Guns Rapidfire Hollywood Rose Road Crew The Dead Daises Johny Crash Slash's Snakepit Metallica Velvet Revolver Kings of Chaos The Roots of Guns N' Roses Watch Your Bleed: The Saga of Guns N' Roses Guns N' Roses Pinball Riverport Riot

AC/DC

Άνγκους Γιανγκ Κρις Σλέιντ Στίβι Γιανγκ Axl Rose

Μάλκολμ Γιανγκ Μπον Σκοτ Ντέιβ Έβανς Μαρκ Έβανς Φιλ Ραντ Μπράιαν Τζόνσον Σάιμον Ράιτ Κλιφ Ουίλιαμς

Ηχογραφήσεις σε στούντιο
High Voltage (1975) Τ.Ν.Τ. (1976) High Voltage (διεθνής έκδοση) (1976) Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976) Let There Be Rock (1977) Powerage (1978) Highway To Hell (1979) Back In Black (1980) For Those About To Rock (1981) Flick Of The Switch (1983) Fly On The Wall (1985) Who Made Who (1986) Blow Up Your Video (1988) The Razor's Edge (1990) Ballbreaker (1995) Stiff Upper Lip (2000) Black Ice (2008) Rock Or Bust (2014)
Compilations
'74 Jaibreak Bonfire Volts Backtracks
Ζωντανές ηχογραφήσεις
If You Want Blood (You Got It) (1978) AC/DC Live (1992) Live at River Plate (2012)
Soundtracks
Who Made Who Iron Man 2 (2010)
Βίντεο άλμπουμ
AC/DC: Let There Be Rock Fly on the Wall Who Made Who AC/DC Clipped Live at Donington For Those About to Rock No Bull Stiff Upper Lip Live Family Jewels Plug Me In Live at River Plate
Tour
If You Want Blood Tour Highway to Hell Tour Back in Black Tour For Those About to Rock Tour Flick of the Switch/Monsters of Rock Tour Fly on the Wall Tour Who Made Who World Tour Blow Up Your Video World Tour Razors Edge World Tour Ballbreaker World Tour Stiff Upper Lip World Tour Club Dates/Rolling Stones Tour Black Ice World Tour Rock or Bust World Tour
Category Κατηγορία

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News