- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Άρθουρ Λι (Arthur Lee, Μέμφις, 7 Μαρτίου 1945- 3 Αυγούστου 2006) ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και κιθαρίστας του συγκροτήματος Love, που επηρέασε σημαντικά τη μουσική της δεκαετίας του '60.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική το 1963, παίζοντας με το συγκρότημα The Ninth Wave και γράφοντας τραγούδια για άλλους καλλιτέχνες. Συνέχισε με το συγκρότημα The American Four, ενώ το 1965 σχημάτισε τους Love, συγκρότημα που έμελλε να επηρεάσει τη σκηνή της δεκαετίας του '60, αλλά και τα μετέπειτα ρεύματα του πανκ και του γκαράζ όσο λίγα. Αποτελώντας ένα μίγμα φολκ, ποπ, ψυχεδέλειας αλλά και πρώιμου πανκ, και διανθισμένη με στίχους σπάνιας ευαισθησίας, η μουσική του συγκροτήματος αποτέλεσε ιδιαιτερότητα για την τότε αμερικάνικη σκηνή, όπως και ο ίδιος ο Λι, που ειρωνικά αυτοαποκαλούνταν "ο πρώτος μαύρος χίπι". Το άλμπουμ τους Forever Changes του 1967 θεωρείται από αρκετούς το αποκορύφωμα αλλά και η αρχή του τέλους της χίπικης κουλτούρας.

Για την επόμενη δεκαετία ο Λι συνέχισε να κυκλοφορεί κάποιους σόλο δίσκους και να παίζει με τους Love, των οποίων η σύνθεση άλλαζε κατά περίσταση. Σταμάτησε να εμφανίζεται γύρω στο 1980, λόγω κούρασης και οικογενειακών προβλημάτων, και επέστρεψε το 1992 με καινούργιο δίσκο και μια αμερικάνικη περιοδεία.

Το 1996 συνελήφθη για παράνομη οπλοκατοχή, όταν απείλησε έναν γείτονά του με όπλο. Παρά το ότι η ίδια η κατηγορία δεν ήταν πολύ σοβαρή, οι αυστηροί νόμοι της Καλιφόρνια για την καταπολέμηση του εγκλήματος του στοίχισαν μια καταδίκη 12 χρόνων. Τελικά έμεινε στη φυλακή για πέντε χρόνια, ως το 2001, αποτραβηγμένος από τη δημοσιότητα.

Με την αποφυλάκισή του, το 2002, άρχισε πάλι να περιοδεύει με τους Love, με μεγάλη επιτυχία. Στα πλαίσια αυτών των εμφανίσεων έδωσε και μερικές συναυλίες στην Ελλάδα. Σταμάτησε να παίζει το 2005, για λόγους υγείας. Στις 3 Αυγούστου 2006 πέθανε από λευχαιμία, έχοντας στο πλάι του τη γυναίκα του Νταϊάν.
Δισκογραφία
Με τους Love

Love (1966)
Da Capo (1967)
Forever Changes (1967)
Four Sail (1969)
Out Here (1969)
False Start (1970)
Reel to Real (1974)
Love Live (1982)
Studio/Live (1982)
Arthur Lee & Love (1992)
Love Story (1995)

Solo albums

Vindicator (1972)
Black Beauty (1973)
Arthur Lee (1981)


Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων

WorldCat VIAF: 39560247 LCCN: n92094491 ISNI: 0000 0000 5943 3266 GND: 13199574X SUDOC: 194676463 BNF: cb138019220 (data) BIBSYS: 5069483 MusicBrainz: 4e0a7e0d-bd05-4210-a654-72c4d437fda5 NKC: js20061208008 BNE: XX1769222

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2014.
(Γαλλικά) BNF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138019220. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2015.
(Αγγλικά) Find A Grave. 15144770. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
filmportal.de. d16b48f1be6f4369be230be57cd8260d. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2014.
www.nytimes.com/2006/08/05/arts/05lee.html.
Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2014.

Αμερικανοί

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News