- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Αν Μπάξτερ (αγγλικά: Anne Baxter, 7 Μαΐου 1923 - 12 Δεκεμβρίου 1985) ήταν Αμερικανίδα ηθοποιός του κινηματογράφου, βραβευμένη με όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου το 1946, για την ταινία του Έντμουντ Γκούλντινγκ Στην κόψη του ξυραφιού (The Razor's Edge, 1946). Η Μπάξτερ είναι επίσης γνωστή για τη συμμετοχή της στις ταινίες: Οι Υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942), Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950), Η Εξομολόγηση (I Confess, 1953), Η γαλάζια γαρδένια (The Blue Gardenia, 1953) και Οι δέκα εντολές (The Ten Commandments, 1956).

Anne Baxter in All About Eve trailer

Βιογραφία

Η Αν Μπάξτερ γεννήθηκε στο Μίτσιγκαν της Ιντιάνα το 1923. Ήταν η κόρη του Κένεθ Στιούαρτ Μπάξτερ και της συζύγου του Κάθριν Ράιτ, κόρης του παγκοσμίου φήμης αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Οι γονείς της μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη όταν η Αν ήταν μωρό και διαμονή της εκεί, της έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθεί με την υποκριτική. Υπήρξε μαθήτρια της διάσημης καθηγήτριας υποκριτικής Μαρία Όουσπενσκαγια και σε ηλικία 13 ετών είχε ήδη εμφανιστεί θεατρικές παραγωγές στο Μπρόντγουεϊ αποσπώντας διθυραμβικές κριτικές. Το 1940, σε ηλικία 16 ετών, έκανε το πρώτο της κινηματογραφικό της δοκιμαστικό για την ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Ρεβέκκα (Rebecca, 1940). Η Μπάξτερ θεωρήθηκε πολύ νέα από το Χίτσκοκ για το ρόλο της δεύτερης κυρίας Ντε Γουίντερ, που ανέλαβε τελικά η Τζόαν Φοντέιν. Λίγους μήνες αργότερα υπέγραψε συμβόλαιο με την 20th Century Fox. Πρώτη της ταινία ήταν το 20 Mule Team. Οι σημαντικότερες ταινίες που γύρισε τη δεκαετία του 40 είναι: Tα έξι ορφανά (The Pied Piper, 1942), Οι Υπέροχοι Άμπερσον (The Magnificent Ambersons, 1942) του Όρσον Ουέλς, Κατάσκοποι του Αλαμέιν (Five Graves to Cairo, 1943) του Μπίλι Γουάιλντερ, Μαγεμένος εραστής (The Luck Of The Irish, 1948), καθώς και η ταινία που της χάρισε το όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου Στην κόψη του ξυραφιού (The Razor's Edge, 1946). Το 1950 επελέγη να ερμηνεύσει το ρόλο της Εύας "Ιβ" Χάρινγκτον στην ταινία του Τζόζεφ Λ. Μάνκιεβιτς Όλα για την Εύα (All About Eve, 1950) πλάι στη Μπέτι Ντέιβις και τον Τζορτζ Σάντερς. Για αυτό το ρόλο, που έμελλε να είναι και ο σημαντικότερος της καριέρας της, έλαβε τη μοναδική της υποψηφιότητα για όσκαρ Α' γυναικείου ρόλου. Εκείνη τη χρονιά, το όσκαρ πήγε στη Τζούντι Χόλιντεϊ για την ταινία Γεννημένη Χθες (Born Yesterday, 1950). Το 1953 η Μπάξτερ συμπρωταγωνίστησε με τον Μοντγκόμερι Κλιφτ στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ Η Εξομολόγηση (I Confess) και το 1956 υποδύθηκε τη Νεφερτίτη στην επική υπερπαραγωγή του Σέσιλ Μπι ΝτεΜιλ Οι δέκα εντολές (The Ten Commandments). Κατά τη δεκαετία του 60 η Μπάξτερ συνέχισε να εμφανίζεται τόσο σε κινηματογραφικές όσο και σε τηλεοπτικές παραγωγές, ενώ το 1970 αντικατέστησε τη Λορίν Μπακόλ, στη θεατρική παράσταση Applause, βασισμένη στην ταινία Όλα για την Εύα. Το 1983 η Μπάξτερ αντικατέστησε τη Μπέτι Ντέιβις, που είχε αρρωστήσει, στην τηλεοπτική σειρά Hotel. Το 1985, ενώ περπατούσε στη Madison Avenue της Νέας Υόρκης πλήγηκε από εγκεφαλικά ανευρίσματα και απεβίωσε 8 μέρες αργότερα.

Η Μπάξτερ είχε παντρευτεί τρεις φορές, εκ των οποίων την πρώτη με τον ηθοποιό Τζον Χόντιακ κι είχε αποκτήσει τρεις κόρες.
Επιλεγμένη φιλμογραφία
Η Αν Μπάξτερ, ως Νεφερτίτη, στις Δέκα Εντολές

1941 - Swamp Water - Ματωμένος βάλτος
1942 - The Pied Piper - Τα Εξι Ορφανά
1942 - The Magnificent Ambersons - Οι Υπέροχοι Άμπερσον
1943 - Crash Drive - Φλογισμένα κύματα
1943 - The North Star - Θύελλα στην Ουκρανία
1943 - Five Graves to Cairo - Κατάσκοποι του Αλαμέιν
1946 - The Razor`s Edge - Στην Κόψη του Ξυραφιού
1948 - The Luck of the Irish - Μαγεμένος Εραστής
1950 - All About Eve - Όλα για την Εύα
1951 - O. Henry`s Full House - Το Τελευταίο Φύλλο
1953 - I Confess - Η Εξομολόγηση
1953 - The Blue Gardenia - Η γαλάζια γαρδένια
1954 - Carnival Story - Επικίνδυνες Φιγούρες
1955 - The Spoilers - Η προδομένη εντολή
1955 - Bedevilled - Τη γνώρισα στο Παρίσι
1956 - The Ten Commandments - Οι Δέκα Εντολές
1956 - Three Violent People - Τρεις βίαιοι άνθρωποι
1958 - Chase a Crooked Shadow - Το κυνήγι της μαύρης σκιάς
1959 - Summer of the Seventeenth Doll - Ο πόθος δεν τελειώνει ποτέ
1960 - Cimarron - Εξόρμηση Γιγάντων
1962 - Mix Me a Person - Το έγκλημα μιας νύχτας
1962 - Walk on the Wild Side - Το σπίτι της αμαρτίας
1965 - The Family Jewels - Ο Τζέρι Λιούις και η φαμίλια του / Ο μεγάλος σαματατζής
1971 - Fool's parade - Ο άνθρωπος δυναμίτης
1980 - Jane Austen in Manhattan

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αν Μπάξτερ στην IMDb (Αγγλικά)
Η Αν Μπάξτερ στο cine.gr
Η Αν Μπάξτερ στο ibdb


Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (1941–1960)

Μαίρη Άστορ (1941) Τερέζα Ράιτ (1942) Κατίνα Παξινού (1943) Έθελ Μπάριμορ (1944) Αν Ριβίαρ (1945) Αν Μπάξτερ (1946) Σελέστ Χολμ (1947) Κλερ Τρέβορ (1948) Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ (1949) Ζόζεφιν Χαλ (1950) Κιμ Χάντερ (1951) Γκλόρια Γκράχαμ (1952) Ντόνα Ριντ (1953) Έυα Μαρί Σεντ (1954) Τζο Βαν Φλιτ (1955) Ντόροθι Μαλόουν (1956) Μιγιόσι Ουμέκι (1957) Γουέντι Χίλλερ (1958) Σέλλεϊ Γουίντερς (1959) Σίρλεϊ Τζόουνς (1960)

Πλήρης κατάλογος (1936–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)

Αμερικανοί

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News