ART

EVENTS

Το Τρον (Tron ) (στιλοποιημένο ως TRON) είναι μια αμερικανική ταινία δράσης επιστημονικής φαντασίας του 1982 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Steven Lisberger από μια ιστορία των Lisberger και Bonnie MacBird. Στην ταινία πρωταγωνιστεί ο Jeff Bridges ως Kevin Flynn, ένας προγραμματιστής υπολογιστών και προγραμματιστής βιντεοπαιχνιδιών που μεταφέρεται στον κόσμο του λογισμικού ενός υπολογιστή mainframe όπου αλληλεπιδρά με προγράμματα στην προσπάθειά του να δραπετεύσει. Πρωταγωνιστούν επίσης οι Bruce Boxleitner, David Warner, Cindy Morgan και Barnard Hughes. Το Tron, μαζί με το The Last Starfighter, έχει τη διάκριση ότι είναι μια από τις πρώτες ταινίες του κινηματογράφου που χρησιμοποιεί εκτεταμένες εικόνες που δημιουργούνται από υπολογιστή (CGI).

Η έμπνευση για τον Tron χρονολογείται από το 1976, όταν ο Lisberger άρχισε να ενδιαφέρεται για τα βιντεοπαιχνίδια αφού είδε τον Pong. Αυτός και ο παραγωγός Donald Kushner δημιούργησαν ένα στούντιο κινουμένων σχεδίων για να αναπτύξουν το Tron με σκοπό να το κάνουν ταινία κινουμένων σχεδίων. Για να προωθήσουν το ίδιο το στούντιο, ο Lisberger και η ομάδα του δημιούργησαν ένα animation διάρκειας 30 δευτερολέπτων με την πρώτη εμφάνιση του χαρακτήρα του τίτλου. Τελικά, ο Lisberger αποφάσισε να συμπεριλάβει στοιχεία ζωντανής δράσης με οπίσθιο φωτισμό και κινούμενα σχέδια για υπολογιστή για την πραγματική ταινία μεγάλου μήκους. Διάφορα στούντιο είχαν απορρίψει τα σενάρια για την ταινία προτού η Walt Disney Productions συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει και να διανείμει το Tron. Εκεί, το κινούμενο σχέδιο με οπίσθιο φωτισμό συνδυάστηκε τελικά με το 2D animation στον υπολογιστή και τη ζωντανή δράση.

Το Tron κυκλοφόρησε στις 9 Ιουλίου 1982. Η ταινία είχε μέτρια επιτυχία στο box office και έλαβε θετικές κριτικές από τους κριτικούς, οι οποίοι επαίνεσαν τα πρωτοποριακά οπτικά και την υποκριτική της αλλά επέκριναν την ιστορία της ως ασυνάρτητη. Ο Τρον έλαβε υποψηφιότητες για Καλύτερη Κοστούμια[2] και Καλύτερο Ήχο[3] στα 55α Όσκαρ, αλλά δεν προτάθηκε στην κατηγορία Καλύτερων Οπτικών Εφέ.[4] Ο Tron δημιούργησε πολλά βιντεοπαιχνίδια (συμπεριλαμβανομένου ενός arcade tie-in που κυκλοφόρησε λίγο μετά την ταινία) και καθώς έγινε μια καλτ ταινία, ένα franchise πολυμέσων που περιλαμβάνει κόμικς. Ένα σίκουελ με τίτλο Tron: Legacy, σε σκηνοθεσία Joseph Kosinski, κυκλοφόρησε το 2010, με τους Bridges και Boxleitner να επαναλαμβάνουν τους ρόλους τους και τον Lisberger να ενεργεί ως παραγωγός. Ακολούθησε η σειρά κινουμένων σχεδίων XD Tron: Uprising το 2012, που διαδραματίζεται μεταξύ των δύο ταινιών.[5]

Ο Kevin Flynn είναι κορυφαίος μηχανικός λογισμικού, ο οποίος στο παρελθόν απασχολούνταν από τη μεγάλη εταιρεία τεχνολογίας ENCOM. Τώρα τρέχει ένα arcade βιντεοπαιχνιδιών και προσπαθεί να χακάρει το σύστημα mainframe της ENCOM. Ωστόσο, το Master Control Program (MCP) του ENCOM σταματά την πρόοδό του. Μέσα στο ENCOM, ο προγραμματιστής Alan Bradley και η κοπέλα του, μηχανικός Lora Baines, ανακαλύπτουν ότι το MCP έχει κλείσει την πρόσβασή τους σε έργα. Όταν ο Άλαν αντιμετωπίζει τον ανώτερο εκτελεστικό αντιπρόεδρο, Εντ Ντίλινγκερ, ο Ντίλινγκερ λέει ότι τα μέτρα ασφαλείας είναι μια προσπάθεια να σταματήσουν οι εξωτερικές απόπειρες πειρατείας. Ωστόσο, όταν ο Dillinger ερωτά ιδιωτικά τον MCP μέσω του υπολογιστή του, συνειδητοποιεί ότι το MCP έχει επεκταθεί σε μια ισχυρή εικονική νοημοσύνη και έχει οικειοποιηθεί παράνομα προσωπικά, επιχειρηματικά και κυβερνητικά προγράμματα για να αυξήσει τις δικές του δυνατότητες. Καθώς ο Dillinger ανέβηκε στην κορυφή του ENCOM παρουσιάζοντας τα παιχνίδια του Flynn ως δικά του, το MCP εκβιάζει τον Dillinger απειλώντας να αποκαλύψει τη λογοκλοπή του εάν δεν συμμορφωθεί με τις οδηγίες του.

Η Lora συμπεραίνει ότι ο Flynn είναι ο χάκερ και αυτή και ο Alan πηγαίνουν στο arcade του για να τον προειδοποιήσουν. Ο Flynn αποκαλύπτει ότι προσπαθούσε να βρει στοιχεία που αποδεικνύουν τη λογοκλοπή του Dillinger. Μαζί, οι τρεις σχηματίζουν ένα σχέδιο για να εισβάλουν στο ENCOM και να ξεκλειδώσουν το πρόγραμμα "Tron" του Alan, ένα αυτοδιοικητικό μέτρο ασφαλείας που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του συστήματος και την αντιμετώπιση των λειτουργιών του MCP. Μόλις μπουν στο ENCOM, οι τρεις χωρίζονται και ο Flynn έρχεται σε άμεση σύγκρουση με το MCP μέσω ενός τερματικού εργαστηρίου. Πριν μπορέσει ο Flynn να πάρει τις πληροφορίες που χρειάζεται, το MCP χρησιμοποιεί ένα πειραματικό λέιζερ για να τον ψηφιοποιήσει και να τον ανεβάσει στον κυβερνοχώρο του mainframe ENCOM. Εκεί, τα προγράμματα υπολογιστών είναι ζωντανές οντότητες που εμφανίζονται με την ομοιότητα των ανθρώπινων «Χρήστες» (προγραμματιστές) που τα δημιούργησαν. Ο χώρος κυβερνάται από το MCP και τον δεύτερο στην εξουσία του, τον Sark, που εξαναγκάζουν τα προγράμματα να απαρνηθούν την πίστη τους στους Χρήστες και αναγκάζουν όσους αντιστέκονται να ανταγωνιστούν σε θανατηφόρα παιχνίδια.

Ο Flynn μπαίνει στα παιχνίδια και παίζει καλά. μεταξύ των αγώνων, γίνεται φίλος με δύο άλλα προγράμματα που έχουν καταγραφεί, τον Ram και τον Tron. Οι τρεις δραπετεύουν στο mainframe κατά τη διάρκεια ενός κύκλου Light Cycle (ένα παιχνίδι arcade που δημιούργησε ο Flynn και είναι έμπειρος στο), αλλά ο Flynn και ο Ram χωρίζονται από τον Tron από ένα πάρτι καταδίωξης MCP. Ενώ προσπαθεί να βοηθήσει έναν βαριά τραυματισμένο Ram, ο Flynn μαθαίνει ότι μπορεί να χειριστεί τμήματα του mainframe αποκτώντας πρόσβαση στις γνώσεις του προγραμματιστή. Λίγο πριν ο Ram "derezzes" (πεθάνει), αναγνωρίζει τον Flynn ως Χρήστη και τον ενθαρρύνει να βρει τον Tron και να ελευθερώσει το σύστημα. Χρησιμοποιώντας τις νέες ικανότητές του, ο Flynn ξαναφτιάχνει ένα σπασμένο όχημα και μεταμφιέζεται σε έναν από τους στρατιώτες του Sark.

Ο Τρον ζητά βοήθεια από τον Γιόρι, ένα συμπαθητικό πρόγραμμα, και σε έναν πύργο εισόδου/εξόδου λαμβάνει πληροφορίες από τον Άλαν απαραίτητες για την καταστροφή του MCP. Ο Flynn τους ξανασυνδέει και οι τρεις επιβιβάζονται σε ένα κλεμμένο ηλιακό ιστιοφόρο για να φτάσουν στον πυρήνα του MCP. Ωστόσο, το πλοίο διοίκησης του Sark καταστρέφει τον ναύτη, αιχμαλωτίζοντας τον Flynn και τον Yori και πιθανώς σκοτώνοντας τον Tron. Ο Σαρκ εγκαταλείπει το πλοίο εντολών και διατάζει την κατάργησή του, αλλά ο Φλιν το διατηρεί ανέπαφο χειραγωγώντας ξανά τον κεντρικό υπολογιστή.

Πλοκή

Ο Sark φτάνει στον πυρήνα του MCP σε ένα λεωφορείο που μεταφέρει καταγεγραμμένα προγράμματα που θεωρούνται ισχυρά ή χρήσιμα. Ενώ το MCP προσπαθεί να απορροφήσει αυτά τα προγράμματα, ο Tron, ο οποίος είναι ακόμα ζωντανός, αντιμετωπίζει τον Sark και τον τραυματίζει σοβαρά, προτρέποντας το MCP να δώσει στον Sark όλες τις λειτουργίες του. Συνειδητοποιώντας ότι η ικανότητά του να χειρίζεται το mainframe μπορεί να δώσει στον Tron ένα άνοιγμα, ο Flynn χοροπηδά στη δέσμη του MCP, αποσπώντας του την προσοχή. Βλέποντας ένα διάλειμμα στην ασπίδα του MCP, ο Tron επιτίθεται μέσω του κενού και καταστρέφει το MCP και το Sark, τερματίζοντας τον έλεγχο του MCP πάνω στο mainframe και επιτρέποντας στα καταγεγραμμένα προγράμματα να επικοινωνούν ξανά με τους χρήστες.

Ο Flynn επανεμφανίζεται στον πραγματικό κόσμο, επαναυλοποιημένος στο τερματικό. Η νίκη του Tron στο mainframe απελευθέρωσε όλα τα lockout στην πρόσβαση στον υπολογιστή και ένας κοντινός εκτυπωτής παράγει τα στοιχεία ότι ο Dillinger είχε λογοκλοπή τις δημιουργίες του Flynn. Το επόμενο πρωί, ο Dillinger μπαίνει στο γραφείο του για να βρει το MCP απενεργοποιημένο και την απόδειξη της κλοπής του να δημοσιοποιηθεί. Στη συνέχεια, ο Flynn προάγεται σε Διευθύνων Σύμβουλος της ENCOM και ο Alan και η Lora τον χαιρετίζουν με χαρά ως το νέο τους αφεντικό.

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License