ART

EVENTS

To Ρεβέκκα (πρωτότυπος τίτλος: Rebecca) είναι μία αμερικανική ταινία μυστηρίου, παραγωγής 1940, σε σκηνοθεσία Άλφρεντ Χίτσκοκ και βραβευμένη με το Όσκαρ καλύτερης ταινίας. Το κινηματογραφικό αυτό έργο, παραγωγής του Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ, αποτελεί μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος της Δάφνη Ντι Μωριέ, ενώ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους εμφανίζονται οι Λόρενς Ολίβιε, Τζόαν Φοντέιν και Τζούντιθ Άντερσον.[2]

Προτάθηκε για 11 βραβεία Όσκαρ, κέρδισε δύο κι αποτελεί τη μοναδική ταινία του Χίτσκοκ που κατάφερε να κερδίσει το πολυπόθητο αγαλματίδιο, καθώς και την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα στο Χόλιγουντ. Ο Χίτσκοκ ήταν για πρώτη φορά στη λίστα των υποψηφίων για το Όσκαρ Σκηνοθεσίας, αλλά το βραβείο πήγε στο Τζον Φορντ για την ταινία Τα σταφύλια της οργής. Ο μετρ της αγωνίας θα υπήρξε άλλες πέντε φορές υποψήφιος, χωρίς επιτυχία και το 1967 η ακαδημία του παραχώρησε το τιμητικό Όσκαρ για την προσφορά του στον κινηματογράφο.

Η ταινία άνοιξε την πρώτη τελετή του Διεθνούς φεστιβάλ κινηματογράφου του Βερολίνου το 1951.[3]

Το 2018 η ταινία χαρακτηρίστηκε από την Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου ως «πολιτιστικά, αισθητικά και ιστορικά σημαντική» και επιλέχθηκε να ενταχθεί στο Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Ηνωμένων Πολιτειών.[4]
Πλοκή

Μια νεαρή συνεσταλμένη γυναίκα, που δεν αναφέρεται ποτέ το όνομά της (Τζόαν Φοντέιν), η οποία είναι ορφανή και συνοδεύει την πλούσια δεσποτική και καυστική Αμερικανίδα κυρία Βαν Χόπερ στις διακοπές της, στο Μονακό, γνωρίζεται εκεί με τον πλούσιο αριστοκράτη και χήρο Μαξιμίλιαν "Μάξιμ" Ντε Γουίντερ (Λόρενς Ολίβιε). Η σύζυγος του Μάξιμ, Ρεβέκκα, έχει πεθάνει τον προηγούμενο χρόνο σε ατύχημα στη θάλασσα. Οι δυο τους ερωτεύονται, και όταν η εργοδότρια της αποφασίζει να φύγουν από το Μονακό, ο Μαξίμ της ζητά κάπως βεβιασμένα να παντρευτούν κι εκείνη δέχεται. Η κυρία Βαν Χόπερ την προειδοποιεί ότι ο Μάξιμ λάτρευε την πρώτη σύζυγό του και της εύχεται καλή τύχη στη νέα ζωή της.

Έτσι φτάνουν μαζί στο Μάντερλεϊ, την έπαυλη του Μάξιμ, όπου η άπειρη δεύτερη σύζυγος προσπαθεί με δυσκολία να προσαρμοστεί στα καθήκοντα της νέας της θέσης και στην πορεία αναπτύσσει έναν φόβο για την κυρία Ντάνβερς (Τζούντιθ Άντερσον), την οικονόμο του σπιτιού και άλλοτε πιστή σύμμαχο της νεκρής Ρεβέκκα, την οποία είχε μεγαλώσει από παιδί. Η νέα κυρία ντε Γουίντερ αρχίζει να πιστεύει ότι η Ρεβέκκα ήταν η τέλεια γυναίκα και ότι ο Μάξιμ τη λάτρευε, κάτι που δεν θα τους αφήσει ποτέ να ευτυχήσουν. Η επίσκεψη του Τζακ Φαβέλ (Τζορτζ Σάντερς), παρουσιαζόμενου ως ξαδέλφου της Ρεβέκκα, αλλά στην πραγματικότητα εραστή της, κλονίζει την αφηγήτρια και αποφασίζει να πάρει τα ηνία στο σπίτι, δίνοντας εντολή στην κυρία Ντάνβερς να καταστραφούν και να πεταχτούν τα προσωπικά αντικείμενα της Ρεβέκκα, κάτι που εξοργίζει την οικονόμο αλλά το κρύβει.
Η σκηνή, όπου η οικονόμος, προκαλεί τη νεαρή γυναίκα να πέσει από το παράθυρο.

Θέλοντας να χαροποιήσει τον σύζυγό της και για να να αποσείσει τη σκιά του παρελθόντος οργανώνει μια γιορτή μεταμφιεσμένων, όπου η κυρία Ντάνβερς την πείθει να φορέσει ένα κοστούμι που εικονίζεται να φορά σε έναν πίνακα η Καρολάιν ντε Γουίντερ, μια πρόγονος του Μάξιμ. Ερήμην της όμως, το κοστούμι αυτό φορούσε και η Ρεβέκκα σε ένα παρόμοιο πάρτι λίγο καιρό πριν πεθάνει και όταν εμφανίζεται στη σάλα με αυτό, ο Μάξιμ οργίζεται και οι καλεσμένοι παγώνουν, οπότε εκείνη συντετριμμένη, αντιμετωπίζει τη κυρία Ντάνβερς για το παιχνίδι που της έπαιξε. Εκείνη της αποκαλύπτει την απέχθεια της και την πεποίθησή της ότι σαν δεύτερη σύζυγος του Μάξιμ προσπαθεί να υποκαταστήσει τη Ρεβέκκα, αλλά είναι ανίκανη για αυτό. Εκμεταλλευόμενη την ψυχολογική κατάσταση της κοπέλας, η οικονόμος την πείθει σχεδόν να αυτοκτονήσει πέφτοντας από το παράθυρο, αλλά διακόπτεται από την σειρήνα ενός πλοίου, που έχει μόλις ναυαγήσει στα βράχια κοντά στην παραλία που γειτονεύει με το Μάντερλεϊ.

Αποκαλύπτεται ότι κοντά στο πλοίο που ναυάγησε βρίσκεται το ναυάγιο ενός άλλου πλοίου, του σκάφους της Ρεβέκκα, και μέσα σε αυτό ένα πτώμα, το πτώμα της Ρεβέκκα. Ο Μάξιμ διηγείται στην αφηγήτρια πως η Ρεβέκκα ήταν μια σκληρή, επιπόλαιη και αδίστακτη εγωίστρια που, αφότου παντρεύτηκαν, του αποκάλυψε το πραγματικό της πρόσωπο και έκαναν μια άτυπη συμφωνία. Εκείνος θα την χρηματοδοτούσε και εκείνη θα κρατούσε το προσωπείο της τέλειας αριστοκρατικής κυρίας, ζώντας παράλληλα τη ζωή που ήθελε και απατώντας τον Μάξιμ κατά συρροή. Όταν του αποκάλυψε ότι είναι έγκυος με παιδί από κάποιον εραστή της και ότι σκόπευε να το μεγαλώσει σαν δικό του, ώστε να κληρονομήσει την περιουσία του, εκείνος όρμησε να τη σκοτώσει αλλά, σκοντάφτοντας κάτω, η Ρεβέκκα πέθανε από ατύχημα. Έτσι έκρυψε το σώμα της στο σκάφος και το βύθισε αναγνωρίζοντας το πτώμα μιας φτωχής γυναίκας ως της Ρεβέκκα και αφήνοντας ένα σημείωμα αυτοκτονίας, που δήθεν έγραψε η Ρεβέκκα.

Η γυναίκα του χαίρεται που δεν αγάπησε ποτέ τη Ρεβέκκα και παρηγορείται για την πιθανότητα να κατηγορηθεί για φόνο ο Μάξιμ. Διενεργούνται ανακρίσεις που με μάρτυρες τον Τζακ Φαβέλ και την κυρία Ντάνβερς προσπαθούν να δείξουν ότι η Ρεβέκκα δολοφονήθηκε. Όμως, ανακαλύπτεται ότι η Ρεβέκκα είχε επισκεφτεί έναν γιατρό ο οποίος της διέγνωσε καρκίνο σε τελικό στάδιο και, αργότερα την ίδια ημέρα, εκείνη ανακοίνωσε δήθεν ότι ήταν έγκυος και προκάλεσε τον Μάξιμ να τη σκοτώσει για να του καταστρέψει τη ζωή, πριν πεθάνει η ίδια. Ο Φαβέλ τηλεφωνεί στην κυρία Ντάνβερς και της αποκαλύπτει ότι η Ρεβέκκα είχε καρκίνο και ότι οι δύο σύζυγοι μπορούν πλέον να ζήσουν ευτυχισμένοι στο Μάντερλεϊ. Εκείνη, έχοντας παρανοήσει, βάζει φωτιά στο Μάντερλεϊ για να μην ζήσουν εκεί ευτυχισμένοι. Η αφηγήτρια σώζεται και συναντά τον Μάξιμ που έχει μόλις φτάσει με αυτοκίνητο, έχοντας δει τις φλόγες από μακριά. Αγκαλιάζονται και η κυρία Ντάνβερς πεθαίνει μέσα στις φλόγες. Η ταινία τελειώνει με ένα κεντητό μονόγραμμα της Ρεβέκκα να καίγεται σε ένα μαξιλάρι.
Διανομή
Οι δύο πρωταγωνιστές της ταινίας.

Ηθοποιός Ρόλος
Λόρενς Ολίβιε Τζορτζ Μαξιμίλιαν Φορτεσκιού Ντε Γουίντερ
Τζόαν Φοντέιν Η δεύτερη κυρία Ντε Γουίντερ
Τζορτζ Σάντερς Τζακ Φαβελ
Τζούντιθ Άντερσον Κυρία Ντάνβερς (οικονόμος)
Γκλάντις Κούπερ Μπέατρις Λέισι
Νάιτζελ Μπρους Τζάιλς Λέισι
Ρέτζιναλντ Ντένι Φρανκ Κρόλει
Φλόρενς Μπέιτς Κυρία Έντιθ Βαν Χόπερ
Λέο Τζ. Κάρολ Γιατρός Μπέικερ
Σ. Όμπρει Σμιθ Λοχαγός Τζούλιαν

Παραγωγή και διανομή ρόλων

Στα τέλη του 1939, ενώ ο Σέλζνικ ήταν ακόμα απασχολημένος με την παραγωγή του Όσα παίρνει ο άνεμος, για το οποίο ήταν σίγουρος ότι θα έκανε επιτυχία, ξεκίνησε να ψάχνει και για ένα ακόμη σενάριο, βασισμένο σε βιβλίο, το οποίο θα ήταν άξιος διάδοχος της επικής ταινίας. Το 1938 είχε κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα της Δάφνη Ντι Μοριέ Ρεβέκκα, εισπράττοντας την εύνοια τόσο του κοινού όσο και των κριτικών. Ο Σέλζνικ αγόρασε τα δικαιώματα του βιβλίου κι επιστράτευσε έναν νέο, για το Χόλιγουντ, Άγγλο σκηνοθέτη, ο οποίος είχε κερδίσει την κριτική για τις ταινίες του Η εξαφάνιση της κυρίας (, 1938) και Η ταβέρνα της Τζαμάικα (, 1939). Ο Σέλζνικ επέμεινε το σενάριο να είναι πιστό στο βιβλίο και γι' αυτό επιστρατεύτηκε ο θεατρικός συγγραφέας Ρομπερτ Σέργουντ και η Τζόαν Χάρισον.[5]

Ωστόσο το σενάριο παρουσίαζε διαφορές σε σχέση με το μυθιστόρημα, τις οποίες επέβαλε ο κώδικας Χέιζ, σύμφωνα με τον οποίο, κανένα έγκλημα δεν έπρεπε να μένει ατιμώρητο στη μεγάλη οθόνη.[5] Κατά συνέπεια, ενώ ο Μαξίμ εμφανίζεται ως δολοφόνος της πρώτης του συζύγου στο μυθιστόρημα, στην ταινία ο θάνατός της προκαλείται από ατύχημα.

Για τον ρόλο του κυρίου Ντε Γουίντερ αρχικά σκέφτηκαν το Ρόναλντ Κόλμαν και τον Γουίλιαμ Πάουελ οι οποίοι αρνήθηκαν. Τότε στράφηκαν στον Λόρενς Ολίβιε, ο οποίος την προηγούμενη χρονιά είχε κερδίσει τους κριτικούς και μια υποψηφιότητα για Όσκαρ με την εμφάνισή του στην ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ Ανεμοδαρμένα Ύψη (μεταφορά του μυθιστορήματος της Έμιλυ Μπροντέ).

Για το ρόλο της νεαρής πρωταγωνίστριας της οποίας το όνομα μας μένει άγνωστο μέχρι το τέλος του έργου, δοκίμασαν τις Μάργκαρετ Σάλιβαν, Αν Μπάξτερ, Λορέτα Γιάνγκ και τη Βίβιαν Λι, σύζυγο του Ολίβιε και πρωταγωνίστρια του Όσα παίρνει ο άνεμος. Η Λι πέρασε από ακρόαση και έκανε δοκιμαστικές λήψεις αλλά κρίθηκε υπερβολικά δυναμική και ζωντανή για τον ρόλο της άχρωμης αφηγήτριας.[6] Η τελική επιλογή, όμως, ήταν η Τζόαν Φοντέιν, που μέχρι τότε ήταν γνωστή ως η μικρή αδελφή της Ολίβια Ντε Χάβιλαντ και οι ταινίες στις οποίες είχε εμφανιστεί δεν είχαν καταφέρει να αναδείξουν το υποκριτικό της ταλέντο. Ο Σέλζνικ καθυστέρησε την προβολή της ταινίας, που προβλήθηκε μετά την προβολή του Όσα παίρνει ο άνεμος και μετά την τελετή των Όσκαρ για το 1939. Τελικά η ταινία έκανε πρεμιέρα στα τέλη του Μαρτίου στο Λος Άντζελες και στις 12 Απριλίου σε ολόκληρη την Αμερική.
Κριτικές και βραβεία

Η ταινία του Χίτσκοκ κέρδισε τους κριτικούς και στην τελετή των Όσκαρ στις 27 Φεβρουαρίου του 1941 βρέθηκε υποψήφια για 11 βραβεία. Τόσο ο Ολίβιε κι η Φοντέιν όσο κι ο Χίτσκοκ ήταν υποψήφιοι αλλά δεν βραβεύτηκαν. Η ταινία κατάφερε ν' αποσπάσει όμως το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για το 1940 και φωτογραφίας για ασπρόμαυρη ταινία.[7].Η Φοντέιν θα έπρεπε να περιμένει ακόμα ένα χρόνο για να κερδίσει το αγαλματίδιο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Χίτσκοκ Υποψίες, ενώ ο Ολίβιε κατάφερε να κερδίσει το όσκαρ ερμηνείας οκτώ χρόνια μετά, για την κινηματογραφική μεταφορά του Άμλετ.

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

Καλύτερης Ταινίας – Ντέιβιντ Ο. Σέλζνικ
Φωτογραφίας, Ασπρόμαυρη ταινία – Τζόρτζ Μπαρνς
Σκηνοθεσίας – Άλφρεντ Χίτσκοκ
Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης, Ασπρόμαυρη ταινία – Λάιλ Ρ. Γουίλερ
Ειδικών εφέ και ήχου - Τζακ Κοσγκρόουβ & Άρθουρ Τζόουνς
Α’ Γυναικείου Ρόλου – Τζόαν Φοντέιν
Μουσικής Επιμέλειας - Φραντς Γουόξμαν
Β’ Γυναικείου Ρόλου – Τζούντιθ Άντερσον

Υποψηφιότητα:

Α’ Ανδρικού Ρόλου – Λόρενς Ολίβιε
Διασκευασμένου Σεναρίου – Ρόμπερτ Ε. Σέργουντ & Τζόαν Χάρισον
Μοντάζ – Χαλ Σι Κερν

Ερμηνεία της ταινίας

Η ταινία κινείται μεταξύ ρομαντικής αισθηματολογίας και ονειρισμού.[8] Κυρίαρχο ρόλο στην ταινία έχουν το νερό και η φωτιά: η ομίχλη στην εναρκτήρια σεκάνς, η βροχή που υποδέχεται την καινούργια οικοδέσποινα στον πύργο, ο πνιγμός της Ρεβέκκας στη θάλασσα, η φωτιά που καίει τον πύργο. Το νερό προωθεί την αφήγηση και η φωτιά τη σταματά. Το νερό είναι στοιχείο ενός κόσμου παροχημένου, που πεθαίνει αν δεν έχει πεθάνει ήδη και η φωτιά λειτουργεί καθαρτικά.[9] Στην ταινία εντοπίζονται μοτίβα ψυχαναλυτικά-χιτσκοκικά:η σχιζοφρένια, η μεταβίβαση μιας προσωπικότητας σε μια άλλη,η ενοχή κλπ.[10]
Παραπομπές

Box Office Information for Rebecca. The Numbers. Retrieved January 30, 2013.
Rebecca στην IMDb
«1st Berlin International Film Festival». berlinale.de. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2010.
«Ο πλήρης κατάλογος ταινιών του Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου των Η.Π.Α» (στα Αγγλικά). loc.gov. Ανακτήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 2021.
Spoto, Donald (1999). The Dark Side of Genius: The Life of Alfred Hitchcock. Da Capo. σελίδες 213–214. ISBN 03-0680-932-X.
http://120.2.6.129:15871/cgi-bin/blockpage.cgi?ws-session=3087785184[νεκρός σύνδεσμος]
«Critic's Pick: Rebecca». The New York Times. Ανακτήθηκε στις 13 Δεκεμβρίου 2008.
Pierre Lherminier, Χίτσκοκ, μτφρ.Γιώργος Σπανός,εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, 1985 σελ.49, Φρανσουά Τρυφώ, Χίτσκοκ, μτφρ. Γιάννης Ιωαννίδης, εκδ. ύψιλον, Αθήνα, 1986, σελ.100
Pierre Lherminier, Χίτσκοκ, μτφρ.Γιώργος Σπανός,εκδ. Πλέθρον, Αθήνα, 1985 σελ.49, 52

Μπάμπης Ακτσόγλου, Χίτσκοκ, εκδ.Αιγόκερως, Αθήνα, 1985, σελ.47-48

Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Ρεβέκκα (ταινία, 1940)

Παναγόπουλος, Παναγιώτης (12 Σεπτεμβρίου 2004). «Μελόδραμα με το ύφος του Xίτσκοκ...». Χρυσή Ταινιοθήκη. Καθημερινή. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008.[νεκρός σύνδεσμος]
Ζώης, Μιχάλης (5 Μαρτίου 2003). «Oscars, Οι Μεγάλες Χρονιές: 1941». Cinemascope.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Σεπτεμβρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2008.


[απόκρυψη]π • σ • ε Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας
1927/28–1940

Wings / Τα Φτερά (1927/28) The Broadway Melody / Η Μελωδία του Μπρόντγουεϊ (1928/29) All Quiet on the Western Front / Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1929/30) Cimarron / Σίμαρον (1930/31) Grand Hotel / Γκραντ Οτέλ (1931/32) Cavalcade / Καβαλκάντι (1932/33) It Happened One Night / Συνέβη μια Νύχτα (1934) Mutiny on the Bounty / Ναυτική Ανταρσία (1935) The Great Ziegfeld / Ο μέγας Ζίγκφελντ (1936) The Life of Emile Zola / Η Ζωή του Εμίλ Ζολά (1937) You Can't Take It With You / Δε θα τα πάρεις μαζί σου (1938) Gone with the Wind / Όσα παίρνει ο Άνεμος (1939) Rebecca / Ρεβέκκα (1940)

1941–1960
How Green Was My Valley / Η κοιλάδα της κατάρας (1941) Mrs. Miniver / Κυρία Μίνιβερ (1942) Casablanca / Καζαμπλάνκα (1943) Going My Way / Ο Δρόμος της Αγάπης (1944) The Lost Weekend / Το Χαμένο Σαββατοκύριακο (1945) The Best Years of Our Lives / Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (1946) Gentleman's Agreement / Συμφωνία Κυρίων (1947) Hamlet / Άμλετ (1948) All the King's Men / Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά (1949) All About Eve / Όλα για την Εύα (1950) An American in Paris / Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (1951) The Greatest Show on Earth / Το Όγδοο Θαύμα (1952) From Here to Eternity / Όσο υπάρχουν άνθρωποι (1953) On the Waterfront / Το λιμάνι της αγωνίας (1954) Marty / Μάρτι (1955) Around the World in 80 Days / Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες (1956) The Bridge on the River Kwai / Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957) Gigi / Ζιζί (1958) Ben-Hur / Μπεν Χουρ (1959) The Apartment / Η Γκαρσονιέρα (1960)
1961–1980
West Side Story / Γουέστ Σάιντ Στόρι (1961) Lawrence of Arabia / Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) Tom Jones / Τομ Τζόουνς (1963) My Fair Lady / Ωραία μου Κυρία (1964) The Sound of Music / Η Μελωδία της Ευτυχίας (1965) A Man for All Seasons / Ένας άνθρωπος για όλες τις εποχές (1966) In the Heat of the Night / Η Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967) Oliver! / Όλιβερ! (1968) Midnight Cowboy / Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (1969) Patton / Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (1970) The French Connection / Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (1971) The Godfather / Ο Νονός (1972) The Sting / Το Κεντρί (1973) The Godfather Part II / Ο Νονός ΙΙ (1974) One Flew Over the Cuckoo's Nest / Στη Φωλιά του Κούκου (1975) Rocky / Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976) Annie Hall / Ο Νευρικός Εραστής (1977) The Deer Hunter / Ο Ελαφοκυνηγός (1978) Kramer vs. Kramer / Κράμερ εναντίον Κράμερ (1979) Ordinary People / Συνηθισμένοι Άνθρωποι (1980)
1981–2000
Chariots of Fire / Οι Δρόμοι της Φωτιάς (1981) Gandhi / Γκάντι (1982) Terms of Endearment / Σχέσεις Στοργής (1983) Amadeus / Αμαντέους (1984) Out of Africa / Πέρα από την Αφρική (1985) Platoon / Πλατούν (1986) The Last Emperor / Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας (1987) Rain Man / Ο Άνθρωπος της Βροχής (1988) Driving Miss Daisy / Ο σοφέρ της κυρίας Ντέιζι (1989) Dances with Wolves / Χορεύοντας με τους Λύκους (1990) The Silence of the Lambs / Η Σιωπή των Αμνών (1991) Unforgiven / Οι Ασυγχώρητοι (1992) Schindler's List / Η Λίστα του Σίντλερ (1993) Forrest Gump / Φόρεστ Γκαμπ (1994) Braveheart (1995) The English Patient / Ο Άγγλος ασθενής (1996) Titanic / Τιτανικός (1997) Shakespeare in Love / Ερωτευμένος Σαίξπηρ (1998) American Beauty (1999) Gladiator / Μονομάχος (2000)
2001–σήμερα
A Beautiful Mind / Ένας Υπέροχος Άνθρωπος (2001) Chicago / Σικάγο (2002) The Lord of the Rings: The Return of the King / Ο Άρχοντας των Δαχτυλιδιών: Η Επιστροφή του Βασιλιά (2003) Million Dollar Baby (2004) Crash (2005) The Departed / Ο Πληροφοριοδότης (2006) No Country for Old Men / Καμιά Πατρίδα για τους Μελλοθάνατους (2007) Slumdog Millionaire (2008) The Hurt Locker (2009) The King's Speech / Ο Λόγος του Βασιλιά (2010) The Artist (2011) Argo / Επιχείρηση: Argo (2012) 12 Years a Slave / 12 χρόνια σκλάβος (2013) Birdman / Birdman ή Η Απρόσμενη Αρετή της Αφέλειας (2014) Spotlight / Spotlight: Όλα στο Φως (2015) Moonlight (2016) The Shape of Water / Η Μορφή του Νερού (2017) Green Book / Το Πράσινο Βιβλίο (2018) Parasite / Παράσιτα (2019) Nomadland / Η Χώρα των Νομάδων (2020) CODA / CODA: Στον Ρυθμό της Καρδιάς (2021)
[απόκρυψη]π • σ • ε Άλφρεντ Χίτσκοκ

Φιλμογραφία Cameos Βραβεύσεις και υποψηφιότητες

Ταινίες
Βωβές ταινίες

Ο Κήπος των Ηδονών (1925) Ο Αετός του Βουνού (1927) Ο Ενοικιαστής (1927) Το Ρινγκ (1927) Κατήφορος (1927) Η γυναίκα του αγρότη (1928) Εύκολη αρετή (1928) Η Πριγκίπισσα της Σαμπάνιας (1928) Εξιλέωσις Δικαίου (1929)

Βρετανικές ομιλούσες ταινίες

Σκότωσα για την Τιμή μου (1929) Η Ήρα και το παγόνι (1930) Έγκλημα (1930) Elstree Calling (1930, συν-σκηνοθεσία) Το παιχνίδι της σάρκας (1931) Mary (1931) Περιπέτειες Νεόπλουτων (1931) Νούμερο δεκαεπτά (1932) Lord Camber's Ladies (1932, μόνο παραγωγή) Βιεννέζικα βαλς (1934) Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά (1934) Τα 39 σκαλοπάτια (1935) Μυστικός πράκτωρ (1936) Σαμποτάζ (1936) Νέος και αθώος (1937) Η Κυρία Εξαφανίζεται (1938) Η Ταβέρνα της Τζαμάικα (1939)
Χόλλυγουντ και κατοπινές

Ρεβέκκα (1940) Πριν από τη Θύελλα (1940) Δε σε Θέλω πια (1941) Υποψίες (1941) Σαμποτέρ (1942) Η Σκιά της Αμφιβολίας (1943) Στον ίσκιο του θανάτου (1944) Νύχτα Αγωνίας (1945) Υπόθεση Νοτόριους (1946) Υπόθεση Παραντάιν (1947) Ο Βρόχος (1948) Στον Αστερισμό του Αιγόκερω (1949) Πονεμένο Ρομάντζο (1950) Ο άγνωστος του εξπρές (1951) Η Εξομολόγηση (1953) Τηλεφωνήσατε Ασφάλεια Αμέσου Δράσεως (1954) Σιωπηλός Μάρτυς (1954) Το Κυνήγι του Κλέφτη (1955) Ποιος σκότωσε το Χάρι; (1955) Ο άνθρωπος που γνώριζε πολλά (1956) 13 εγκλήματα ζητούν ένοχο (1956) Δεσμώτης του Ιλίγγου (1958) Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (1959) Ψυχώ (1960) Τα Πουλιά (1963) Μάρνι (1964) Το σχισμένο παραπέτασμα (1966) Τοπάζ (1969) Φρενίτις (1972) Οικογενειακή συνωμοσία (1976)
Μικρού Μήκους
Always Tell Your Wife An Elastic Affair Περιπέτεια στη Μαδαγασκάρη Καλό ταξίδι The Fighting Generation
Ντοκιμαντέρ
German Concentration Camps Factual Survey
Σχετικά με τον Χίτσκοκ
Hitchcockian Alfred Hitchcock Presents

1985 αναβίωση

Alfred Hitchcock Edition Clue Alfred Hitchcock's Mystery Magazine Alfred Hitchcock's Anthology Transatlantic Pictures High Anxiety Αριθμός 13 The Blackguard Alfred Hitchcock and the Making of Psycho Χίτσκοκ The Girl
[απόκρυψη]π • σ • ε Εθνικό Μητρώο Κινηματογράφου ΗΠΑ
Δεκαετία 1910

Η Γέννηση ενός Έθνους (1915)

Δεκαετία 1920
Ο Χρυσοθήρας (1925) Ο Στρατηγός (1926) Το Λυκόφως της Δόξας (1928)
Δεκαετία 1930
Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο (1930) Ο Άρχων του Εγκλήματος (1931) Δράκουλας (1931) Τα Φώτα της Πόλης (1931) Σκάρφεϊς (1932) Φασαρία στον Παράδεισο (1932) Κινγκ Κονγκ (1933) Τρία Γουρουνάκια (1933) Master Hands (1936) Ο Αιχμάλωτος της Ζέντα (1937) Ζέζεμπελ (1938) Γκάνγκα Ντιν (1939) Γυναίκες (1939) Ο Πύργος των Καταιγίδων (1939)
Δεκαετία 1940
Ο Μεγάλος Δικτάτωρ (1940) Ρεβέκκα (1940) Τα σταφύλια της οργής (1940) Η γυναίκα πειρασμός (1941) Ο Λοχίας Γιορκ (1941) Πολίτης Κέιν (1941) Το Γεράκι της Μάλτας (1941) Η Γυναίκα της Χρονιάς (1942) Καζαμπλάνκα (1942) Να ζει κανείς ή να μη ζει (1942) Οι Υπέροχοι Άμπερσον (1942) Ο ουρανός της δόξας (1942) Τα ταξίδια του Σάλιβαν (1942) Το ξέσπασμα μιας ψυχής (1942) Η Πόλη του Μίσους (1943) Η Σκιά της Αμφιβολίας (1943) Κολασμένη Αγάπη (1944) Λάουρα (1944) Ας την κρίνει ο Θεός (1945) Θύελλα σε μητρική καρδιά (1945) Το Χαμένο Σαββατοκύριακο (1945) Οι Δολοφόνοι (1946) Πάθος και αίμα (1946) Παράκαμψη (1945) Τα καλύτερα χρόνια της ζωής μας (1946) Τζίλντα (1946) Υπόθεση Νοτόριους (1946) Αμάρτημα του παρελθόντος (1947) Συμφωνία Κυρίων (1947) Το Θαύμα της 34ης Οδού (1947) Ο θησαυρός της Σιέρα Μάντρε (1948) Ο Νόμος των Γκάνγκστερς (1948) Ο μεγάλος αμαρτωλός (1949) Από το Πλευρό του Αδάμ (1949) Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά (1949)
Δεκαετία 1950
Γεννημένη Χθες (1950) Η Ζούγκλα της Ασφάλτου (1950) Η Λεωφόρος της Δύσης (1950) Κυνηγώντας τον δολοφόνο μου (1950) Σταχτοπούτα (1950) Ένας Αμερικανός στο Παρίσι (1951) Η βασίλισσα της Αφρικής (1951) Λεωφορείον ο Πόθος (1951) Το Τελευταίο Ατού (1951) Η Ωραία και το Κτήνος (1952) Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές (1952) Τραγουδώντας στη βροχή (1952) Άρπαγες της γης (1953) Η μεγάλη κάψα (1953) Ο Δολοφόνος της Λεωφόρου (1953) Ο πορτοφολάς (1953) Σιωπηλός Μάρτυς (1954) Το λιμάνι της αγωνίας (1954) Ανατολικά της Εδέμ (1955) Άσχημη μέρα στο μαύρο βράχο (1955) Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (1955) Η Νύχτα του Κυνηγού (1955) Ο άνθρωπος με το χρυσό χέρι (1955) Η Αιχμάλωτος της Ερήμου (1956) Ο Γίγας (1956) Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (1957) Οι 12 ένορκοι (1957) Σκοτεινοί Δολοφόνοι (1957) Ανατομία ενός Εγκλήματος (1959) Στη σκιά των τεσσάρων γιγάντων (1959) Δεσμώτης του Ιλίγγου (1958) Μπεν Χουρ (1959)
Δεκαετία 1960
Σπάρτακος (1960) Ψυχώ (1960) Γουέστ Σάιντ Στόρι (1961) Η εκδίκηση είναι δική μου (1961) Ο κόσμος είναι δικός μου (1961) Πρόγευμα στο Τίφανις (1961) Τα απόρρητα της Νυρεμβέργης (1961) Και οι επτά ήταν υπέροχοι (1962) Ο άνθρωπος της Μαντζουρίας (1962) Ο Λόρενς της Αραβίας (1962) Σκιές και Σιωπή (1962) Αμέρικα, Αμέρικα (1963) Τα Πουλιά (1963) Φιλμ Ζαπρούντερ (1963) S.O.S Πεντάγωνο Καλεί Μόσχα (1964) Μαίρη Πόππινς (1964) Ποιος Φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ; (1966) Αυτοί οι τρελοί τρελοί παραγωγοί (1967) Ιστορία ενός Εγκλήματος (1967) Μάντεψε ποιος θα 'ρθει το βράδυ (1967) Μπόνι και Κλάιντ (1967) Ο Επαναστάτης του Αλκατράζ (1967) Ο Πρωτάρης (1967) Το Μωρό της Ρόζμαρι (1967) 2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος (1968) Η νύχτα των ζωντανών νεκρών (1968) Κάποτε στη Δύση (1968) Μπούλιτ (1968) Ο Πλανήτης των Πιθήκων (1968) Άγρια συμμορία (1969) Ξένοιαστος Καβαλάρης (1969) Οι Δύο Ληστές (1969) Ο Καουμπόι του Μεσονυχτίου (1969) Τοπάζ (1969)
Δεκαετία 1970
MASH (1970) Πάττον, ο θρύλος της Νορμανδίας (1970) Η Τελευταία Παράσταση (1971) Ο Άνθρωπος από τη Γαλλία (1971) Ο επιθεωρητής Κάλαχαν (1971) Το Κουρδιστό Πορτοκάλι (1971) Καμπαρέ (1972) Ο Νονός (1972) Όταν Ξέσπασε η Βία (1972) Κακόφημοι δρόμοι (1973) Ο Κίτρινος Πράκτωρ του Χονγκ Κονγκ (1973) Ο Εξορκιστής (1973) Το Κεντρί (1973) Chinatown (1974) Η Συνομιλία (1974) Μια γυναίκα εξομολογείται (1974) Ο Νονός ΙΙ (1974) Σκυλίσια μέρα (1975) Στη Φωλιά του Κούκου (1975) Τα σαγόνια του καρχαρία (1975) Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου (1976) Ο Ταξιτζής (1976) Ρόκυ: Τα Χρυσά Γάντια (1976) Ο Πόλεμος των Άστρων (1977) Στενές επαφές τρίτου τύπου (1977) Η Νύχτα με τις Μάσκες (1978) Ο Ελαφοκυνηγός (1978) Σούπερμαν (1978) Αποκάλυψη, Τώρα! (1979) Νόρμα Ρέι (1979)
Δεκαετία 1980
Ατλάντικ Σίτι (1980) Οι ατσίδες με τα μπλε (1980) Μια Απίθανη... Απίθανη Πτήση (1980) Οργισμένο Είδωλο (1980) Ο Ιντιάνα Τζόουνς και οι κυνηγοί της Χαμένης Κιβωτού (1981) Τούτσι (1982) Ghostbusters (1984) Αμαντέους (1984) Ο Εξολοθρευτής (1984) Breakfast Club (1985) Επιστροφή στο Μέλλον (1985) Γκούνις: Το Κυνήγι της Μεγάλης Περιπέτειας (1985) Πλατούν (1986) Top Gun (1986)
Δεκαετία 1990
Τα Καλά Παιδιά (1990) Χορεύοντας με τους Λύκους (1990) Η Πεντάμορφη και το Τέρας (1991) Η Σιωπή των Αμνών (1991) Θέλμα & Λουίζ (1991) Το Δικό Τους Παιχνίδι (1992) Οι Ασυγχώρητοι (1992) Η Μέρα της Μαρμότας (1993) Η Λίστα του Σίντλερ (1993) Pulp Fiction (1994) Τελευταία έξοδος: Ρίτα Χέιγουορθ (1994) Toy Story (1995) Λος Άντζελες: Εμπιστευτικό (1997) Τιτανικός (1997) Η Διάσωση του Στρατιώτη Ράιαν (1998) Ο Αρχάριος (1998) Ο Μεγάλος Λεμπόφσκι (1998) The Matrix (1999)
Δεκαετία 2000
The Hurt Locker (2008) Ο Σκοτεινός Ιππότης (2008)
(Οι ημερομηνίες αναφέρονται στο έτος κυκλοφορίας των ταινιών και όχι στο έτος ένταξης τους στο μητρώο)

Αμερικανικές ταινίες

Κινηματογράφος, Ηθοποιοί, Σκηνοθέτες, Ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License