ART

EVENTS

Ο Πρίγκηψ των Δολλαρίων (Αγγλ. Mr. Deeds Goes to Town) είναι σοφιστικέ κωμωδία παραγωγής 1936 σε σκηνοθεσία Φρανκ Κάπρα και πρωταγωνιστές τους Γκάρι Κούπερ και Τζιν Άρθουρ. Το σενάριο του Ρόμπερτ Ρίσκιν βασίστηκε σε διήγημα του Κλάρενς Μπάντιγκτον Κέλαντ που δημοσιεύτηκε σε συνέχειες από το περιοδικό The Saturday Evening Post. Η ταινία σηματοδότησε την πέμπτη συνεργασία των Κάπρα και Ρίσκιν[1][2][3]. Το κινηματογραφικό αυτό έργο και το Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον αποτελούν ίσως τα μεγαλύτερα δείγματα της καυστικότητας με την οποία ο Κάπρα σατίρισε το αμερικάνικο κατεστημένο του τότε.

Υπόθεση

Ένας φιλήσυχος επαρχιώτης ο Λόνγκφέλοου Ντιντς (Γκάρι Κούπερ), κληρονομεί μιά περιουσία 20 εκατομμυρίων. Μετακομίζει τότε στη Νέα Υόρκη, αλλά η ζωή της πόλης κι οι άνθρωποί της είναι πολύ διαφορετικοί απ'οτιδήποτε έχει συνηθίσει. Έτσι ο καλόκαρδος αυτός νέος βλέπει παντού ψευτιά και ματαιοδοξία καθώς όλοι προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Κάποια στιγμή εμφανίζεται στη ζωή του η Μπέμπα (Τζιν Άρθουρ) μιά όμορφη δημοσιογράφος σκανδαλοθηρικής εφημερίδας, την οποία ερωτεύεται. Η Μπέμπα του παρουσιάζεται με ψεύτικο όνομα και προσπαθεί να αποσπάσει πληροφορίες για τον τρόπο ζωής του, προκειμένου να γράψει ένα άρθρο το οποίο θα έχει σαν συνέπεια τον εξευτελισμό του.
Πληροφορίες

Ο Κάπρα ήθελε να σκηνοθετήσει πρώτα την ταινία Χαμένος Ορίζοντας (Lost Horizon, 1937) και μετά τον Πρίγκηπα των δολλαρίων, αλλά ο Ρόναλντ Κόλμαν πρωταγωνιστής της ταινίας δε μπορούσε να αποδεσμευτεί απ'τις κινηματογραφικές του υποχρεώσεις κι έτσι προχώρησε πρώτα η παραγωγή και η προώθηση του Πρίγκηπα. Ο Χαμένος ορίζοντας προβλήθηκε τελικά το 1937.

Ο Γκάρι Κούπερ ήταν η πρώτη και μοναδική επιλόγη για το ρόλο του Λονγκφέλοου Ντιντς[4], ρόλος που του χάρισε την πρώτη απ'τις 5 υποψηφιότητες του στα βραβεία όσκαρ. Ο ηθοποιός δεν ήταν διαθέσιμος εκείνη την περίοδο και ο Κάπρα έπρεπε να περιμένει 6 μήνες καθυστερώντας την παραγωγή της ταινίας κάτι που κόστισε 100.000 δολλάρια[5] . Αρχικά ο ρόλος της Λουίζ "Μπέμπας" Μπένετ, είχε ανατεθεί στην κωμική ηθοποιό της δεκαετίας του '30 Κάρολ Λόμπαρντ, η Λόμπαρντ όμως τρεις μέρες πριν από την έναρξη των γυρισμάτων αποσύρθηκε απ'το καστ, για ν'αναλάβει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία Ο άνδρας μου ο αλήτης (My man Godffrey)[6] και τη θέση της πήρε η Τζιν Άρθουρ. Ο διευθυντής της Columbia Pictures Χάρι Κον ήταν αντίθετος με την πρόσληψη της Άρθουρ μέχρι τη στιγμή που ο Κάπρα τον έβαλε να ακούσει τη φωνή της. Η επιλογή της Άρθουρ ήταν τόσο επιτυχημένη, ώστε να συνεργαστεί ξανά άλλες δύο φορές με τον Κάπρα στις ταινίες: Δε θα τα πάρεις μαζί σου (You Can't Take it With you) του 1938 και Ο κύριος Σμιθ πάει στην Ουάσινγκτον (Mr. Smith Goes to Washington) του 1939. Η Άρθουρ έγινε σταρ κι ο Κάπρα την χαρακτήρισε ως την αγαπημένη του κωμική ηθοποιό.
Βραβεία

Η ταινία ήταν τεράστια εμπορική επιτυχία της εποχής της (ξεπέρασε σε εισπράξεις την ταινία Συνέβη μια νύχτα του 1934[7]) και προτάθηκε για πέντε βραβεία όσκαρ κερδίζοντας ένα. Ο Φρανκ Κάπρα κέρδισε το δεύτερό του Όσκαρ Σκηνοθεσίας ενώ συνολικά κέρδισε τρία, το πρώτο το 1934 για την ταινία Συνέβη μια Νύχτα (It Happened One Night) και το τρίτο το 1938 για το Δε θα τα πάρεις μαζί σου. Ο Γκάρι Κούπερ έχασε το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου από τον Πολ Μιούνι για την ταινία Λουί Παστέρ (The Story Of Louis Paster) ενώ το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας πήγε στην ταινία του Ρόμπερτ Ζ. Λέοναρντ Ο μέγας Ζίγκφελντ (The Great Ziegfeld)[8].

Βραβεία Ακαδημίας Κινηματογράφου (Όσκαρ)

Βράβευση:

Σκηνοθεσίας – Φρανκ Κάπρα

Υποψηφιότητα:

Καλύτερης Ταινίας - Φρανκ Κάπρα
Α’ Ανδρικού Ρόλου – Γκάρι Κούπερ
Σεναρίου - Ρόμπερτ Ρίσκιν
Ήχου - Τζον Π. Λιβαντάρι

Διαχρονικότητα

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 70η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες κωμωδίες όλων των εποχών.
Επανεκτελέσεις

Το 2002 γυρίστηκε ριμέικ της ταινίας προσαρμοσμένο στα σημερινά δεδομένα με τίτλο Δε θέλω να γίνω εκατομμυριούχος (Mr. Deeds). Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στο ριμέικ είχαν ο Άνταμ Σάντλερ κι η Γουϊνόνα Ράιντερ.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Η ταινία στο imdb
Η ταινία στο cine.gr

Παραπομπές

"Mr. Deeds Goes to Town," IMDB. Retrieved: November 16, 2011.
Poague 1975, p. 17.
McBride 1992, p. 332.
McBride 1992, p. 342.
Capra 1971, p. 184.
Scherle and Levy 1977, p. 137.
McBride 1992, p. 348.

"The 9th Academy Awards (1937) Nominees and Winners."oscars.org. Retrieved: 9 August 2011.

Βιβλιογραφία

Capra, Frank. Frank Capra: The Name Above the Title: An Autobiography. New York: The Macmillan Company, 1971, ISBN 0-306-80771-8.
Michael, Paul, ed. The Great Movie Book: A Comprehensive Illustrated Reference Guide to the Best-loved Films of the Sound Era. Englewood Cliffs, New Jersey: Prentice-Hall Inc., 1980. ISBN 0-13-363663-1.
McBride, Joseph. Frank Capra: The Catastrophe of Success. New York: Touchstone Books, 1992, ISBN 0-671-79788-3.
Poague, Leland. The Cinema of Frank Capra: An Approach to Film Comedy. London: A.S. Barnes and Company Ltd., 1975, ISBN 0-498-01506-8.
Scherle, Victor and William Levy. The Films of Frank Capra. Secaucus, New Jersey: The Citadel Press, 1977. ISBN 0-8065-0430-7.

Αμερικανικές ταινίες

Εγκυκλοπαίδεια Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News