- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Τίλντα Σουίντον (Katherine Matilda "Tilda" Swinton, 5 Νοεμβρίου 1960) είναι Βρετανίδα ηθοποιός γνωστή για καλλιτεχνικές αλλά και mainstream ταινίες. Έχει εμφανιστεί σε μεγάλο αριθμό ταινιών όπως Η Παραλία (The Beach, 2000), Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον (The Curious Case of Benjamin Button, 2008), Καυτό Απόρρητο (Burn After Reading, 2008) και Ξενοδοχείο Grand Budapest (The Grand Budapest Hotel, 2014). Έχει δύο υποψηφιότητες για Χρυσή Σφαίρα για τις ταινίες The Deep End και Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν (We Need to Talk About Kevin). Το 2007 κέρδισε το Όσκαρ β' γυναικείου ρόλου για την ταινία Michael Clayton.

Tilda Swinton 2012 Shankbone

Συμπεριελήφθη στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το έτος 2012.[4]


Φιλμογραφία

1986 Καραβάτζιο
1987 Άρια
1987 Friendship's Death
1989 War Requiem
1990 The Garden
1992 Ορλάντο
1998 Αγάπη είναι ο Διάβολος
1999 Η ζώνη του πολέμου
2000 Η Παραλία
2001 Vanilla Sky
2001 Σε βαθιά νερά
2002 Adaptation
2003 Ο νεαρός Αδάμ
2003 Συνωμοσία θανάτου
2005 Constantine
2005 Τσακισμένα λουλούδια
2005 Το χρονικό της Νάρνια 1
2007 Μάικλ Κλέιτον
2007 Ο άνθρωπος από το Λονδίνο
2008 Το χρονικό της Νάρνια 2
2008 Η Απίστευτη Ιστορία του Μπέντζαμιν Μπάτον
2008 Καυτό απόρρητο
2009 Στα όρια του ελέγχου
2009 Είμαι ο έρωτας
2010 Το χρονικό της Νάρνια 3
2011 Πρέπει να μιλήσουμε για τον Κέβιν
2012 Ο έρωτας του φεγγαριού
2013 Snowpiercer
2013 Μόνο οι εραστές μένουν ζωντανοί
2013 Το θεώρημα μηδέν
2014 Ξενοδοχείο Grand Budapest
2015 Trainwreck
2016 Χαίρε, Καίσαρ!

Παραπομπές

Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27 Απριλίου 2014.
(Αγγλικά) SNAC. w62c1mkp. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
«Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Tilda-Swinton. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Tilda Swinton, The 100 Most Influential People in the World, Time Magazine, Απρίλιος 2012.


Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου (2001–2020)

Τζένιφερ Κόνελι (2001) Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς (2002) Ρενέ Ζελβέγκερ (2003) Κέιτ Μπλάνσετ (2004) Ρέιτσελ Βάις (2005) Τζένιφερ Χάντσον (2006) Τίλντα Σουίντον (2007) Πενέλοπε Κρουζ (2008) Μο' Νικ (2009) Μελίσα Λίο (2010) Οκτάβια Σπένσερ (2011) Αν Χάθαγουεϊ (2012) Λουπίτα Νιόνγκο (2013) Πατρίσια Αρκέτ (2014) Αλίσια Βικάντερ (2015) Βαϊόλα Ντέιβις (2016) Άλισον Τζάνεϊ (2017) Ρετζίνα Κινγκ (2018)

Πλήρης κατάλογος (1936–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News