- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

O σερ Ρίτσαρντ Στάφορντ Κριπς (Richard Stafford Cripps, 24 Απριλίου 1889 - 21 Απριλίου 1952) ήταν Άγγλος πολιτικός, ο οποίος διετέλεσε υπουργός και πρέσβης.

Stafford Cripps 1947

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 24 Απριλίου του 1889 και ήταν γόνος πλούσιας οικογένειας, γιος του Βαρώνου Πάρμουρ, πολιτικού συντηρητικού μέλους της Βουλής των Κοινοτήτων. Σπούδασε αρχικά χημεία στο Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου και στη συνέχεια νομικά. Έλαβε μέρος στον Α' Π.Π. στο μέτωπο της Γαλλίας και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη δικηγορία.
Από το 1920 άρχισε ν΄ ασχολείται με την πολιτική, με την αριστερή παράταξη, αντίθετα από εκείνη του πατέρα του. Το 1930 εντάχθηκε στο Εργατικό κόμμα και τον επόμενο χρόνο με την νίκη του κόμματος διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας λαμβάνοντας και σχετικό τίτλο ιππότη. Από τότε και μέχρι το 1950 εκλεγόταν συνεχώς βουλευτής. Επιδεικνύοντας όμως φιλο-κομουνιστική στάση χωρίς όμως ν΄ αποχωρίζεται από την Ευαγγελική Εκκλησία καθώς και φιλογερμανική, το 1938 διαγράφηκε από το εργατικό κόμμα.

Όταν ξέσπασε ο Β' Π.Π. ο Τσώρτσιλ τον επέλεξε σύμβουλό του όπου και ξεκίνησε μια ιδιαίτερα σημαντική συνεργασία. Την περίοδο 1940 - 1942 μετά τη γνωστή Συμφωνία Μολότοφ - Ρίμπεντροπ, υπηρέτησε ως πρεσβευτής στη Μόσχα, όπου η προσφορά του στη δυτική συμμαχία κρίθηκε ιδιαίτερα σημαντική. Τον Απρίλιο του 1942 μετέβη στην Ινδία ως εκπρόσωπος του Τσώρτσιλ για την επίλυση του ζητήματος της χώρας με κοινή συνεννόηση με τους Ινδούς πολιτικούς ηγέτες (Γκάντι, Παντίτ Νεχρού και Αλή Τζιννάχ)), πλην όμως αποφεύγοντας να δεσμευτεί για κάποιο χρονοδιάγραμμα παραχώρησης ανεξαρτησίας, η προσπάθειά του εκείνη απέτυχε με συνέπεια τρεις μήνες αργότερα να ξεσπάσει εκεί η υπό το όνομα "Quit India !" εξέγερση. Στη συνέχεια ανέλαβε υπουργός της Δικαιοσύνης, ηγέτης της Βουλής των Κοινοτήτων, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου και υπουργός παραγωγής αεροσκαφών και αεροπορικού υλικού.

Μετα τη λήξη του πολέμου, το 1945, ξαναέγινε δεκτός στο Εργατικό κόμμα όπου και ανέλαβε την προεδρία του Board of Trade. Το 1946 κατάφερε μια μεγάλη εμπορική συνεργασία με τη Σοβιετική Ένωση πουλώντας μηχανές ρολς-ρόυς, ενώ τον ίδιο χρόνο μετέβη και πάλι στην Ινδία για τη διευθέτηση της ανεξαρτησίας που τελικά παραχωρήθηκε τον επόμενο χρόνο στις 14 - 15 Αυγούστου του 1947 με καθεστώς Ντομίνιον. Με την επιστροφή του ανέλαβε υπουργός Οικονομικών και μετά την παραίτηση του Ντάλτον, ανέλαβε το υπουργείο Θησαυροφυλακείου.
Η πολιτική του της περιόδου αυτής έμεινε γνωστή υπό την χαρακτηριστική ονομασία "Austerity". Για τα οικονομικά μέτρα που έλαβε και τις εθνικοποιήσεις που έκανε χαρακτηρίστηκε αρχιτέκτονας της αγγλικής οικονομικής ανάκαμψης. Τον Νοέμβριο του 1950 λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του αναγκάσθηκε να παραιτηθεί, όπου και αποσύρθηκε από τη δημόσια ζωή.
Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 21 Απριλίου του 1952, στην Ελβετία έχοντας μεταβεί εκεί για ανάρρωση.
Πηγές

"Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια" τομ.Γ΄ (συμπλήρωμα), σελ.441.
Φάκελοι Μondadori "Γκάντι" , εκδ. Φυτράκης (Σειρά "Τα υπέρ και τα κατά") τομ.8ος, σελ.173-174.
Πάρνελ: "Ιστορία του 20ου Αιώνος" - Εκδ. Χρυσός Τύπος Αθήνα - 1975, τομ.5ος, σελ.2120.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Γαλάζια πλακέτα ευεργέτη στον Sir Stafford Cripps στο Filkins

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News