ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Κέννεθ Άρθουρ Νόελ Άντερσον, (Kenneth Arthur Noel Anderson, 25 Δεκεμβρίου 1891 - 29 Απριλίου 1959) ήταν Βρετανός στρατηγός που συμμετείχε και στους δύο παγκόσμιους πολέμους. Στον Β' Π.Π. συμμετέχοντας στην αποβατική Επιχείρηση Πυρσός έμεινε περισσότερο γνωστός ως ο διοικητής της 1ης Στρατιάς στην εκστρατεία της Βόρειας Αφρικής που ακολούθησε στη συνέχεια.

Anderson 1943


Βιογραφικά στοιχεία

Ο Κ. Άντερσον γεννήθηκε ανήμερα των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) του 1891, στη Μαντράς της Ινδίας. Από νεαρή ηλικία επέλεξε στρατιωτική καριέρα όπου και φοίτησε στη Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχαρστ. Με το ξέσπασμα του Α' Π.Π. υπηρέτησε στο γαλλικό μέτωπο λαμβάνοντας μέρος στη μάχη του Σομμ όπου και τραυματίσθηκε σοβαρά την πρώτη ημέρα της μάχης, παραμένοντας στη συνέχεια σε ανάρρωση μέχρι τη λήξη του πολέμου. Στη διάρκεια του μεσοπολέμου, ανέλαβε διάφορες επιτελικές θέσεις, φοιτώντας σε επιμορφωτικές σχολές του κλάδου του, εξελισσόμενος ιεραρχικά.

Το 1938 φέροντας τον βαθμό του συνταγματάρχη διοικούσε την 11η ταξιαρχία στην Ινδία. Με το ξέσπασμα του Β' Π.Π. μετατέθηκε στη Βρετανική δύναμη που μετακινήθηκε στη Γαλλία όπου και ανέλαβε διοικητής της 3ης μεραρχίας πεζικού όταν στη συνέχεια εγκλωβίστηκε από τις γερμανικές δυνάμεις στη Δουνκέρκη. Μετά την εκκένωση της τελευταίας και την επιστροφή του στην Αγγλία, λαμβάνοντας τον βαθμό του υποστράτηγου, διορίστηκε στην επιχείρηση Πυρσός αρχηγός των αποβατικών δυνάμεων της 2ης ομάδας με αντικειμενικούς σκοπούς έξι σημεία απόβασης στις ακτές της Αλγερίας, χωρίς όμως να έχει και σχετική εμπειρία.
Μετά την ολοκλήρωση της απόβασης, που πραγματοποιήθηκε χωρίς ουσιαστική αντίσταση εκ μέρους των Γάλλων, ανέλαβε διοικητής της 1ης Στρατιάς που συγκροτήθηκε για την εκστρατεία της Βόρειας Αφρικής με τελικό στόχο την κατάληψη της Τυνησίας που είχε καταλάβει ο Άξονας.

Τελικά μετά από μια σειρά λαθών τακτικής (όπως η υπερβολική ανάπτυξη μετώπου και οι λανθασμένες μετακινήσεις), αλλά και της κακής διοίκησης, πέτυχε του σκοπού της κατάληψης τον Μάιο του 1943 αφού προηγουμένως είχε προκαλέσει σκωπτικά σε βάρος του σχόλια εκ μέρους Βρετανών και Αμερικανών διοικητών. Μάλιστα ο στρατηγός Μπέρναρντ Μοντγκόμερυ τον χαρακτήρισε σαν ένα "καλό μάγειρα" (δηλαδή χωρίς στοιχειώδεις διοικητικές ικανότητες). Οι σε βάρος του επικρίσεις συνέβαλαν ώστε να μη συμμετάσχει στην απόβαση της Νορμανδίας αλλά να του ανατεθούν δευτερεύουσες επιχειρήσεις στην Ανατολική Αφρική.

Μετά τη λήξη του πολέμου διορίστηκε κυβερνήτης του Γιβραλτάρ μέχρι που αποσύρθηκε το 1952. Ο Κέννεθ Άρθουρ Άντερσον πέθανε στις 29 Απριλίου του 1959 στο Γιβραλτάρ από πνευμονία, έχοντας ζήσει προηγουμένως για λίγο καιρό στη Γαλλία και έχοντας υποστεί οικογενειακή τραγωδία με τον θάνατο του γιου του στη Μαλαισία και της κόρης του από μακροχρόνια ασθένεια. Τιμήθηκε με πολλά παράσημα και είχε λάβει πολλές διακρίσεις βρετανικές και συμμαχικές, λαμβάνοντας τον τίτλο του Σερ.
Πηγές

"Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.9ος, σελ.384.
"Ιστορία του 20ού Αιώνος" (6 τόμοι) Έκδ. Παρνελ - Χρυσός Τύπος, Αθήνα 1979, τομ. 5ος, σελ. 1960

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αξιωματικοί Βρετανικού Στρατού 1939-1945


Σύνδεσμοι σε καταλόγους καθιερωμένων όρων

WorldCat VIAF: 70181134 LCCN: n78010160

David face.pngΒιογραφίες

(Αγγλικά) SNAC. w6z18fdn. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License