- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Τζον Κέιλ (John Davies Cale, 9 Μαρτίου 1942 - ...) είναι Ουαλός μουσικός, συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός. Ήταν ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος The Velvet Underground. Είναι τιμημένος από το Τάγμα Βρετανικής Αυτοκρατορίας.

John-cale

Αποχώρησε από το συγκρότημα το 1968 και μέχρι σήμερα έχει κυκλοφορήσει γύρω στα 30 άλμπουμ. Έχει συνεργαστεί με μεγάλα καλλιτεχνικά ονόματα και έγινε μέλος του Rock and Roll Hall of Fame ως μέλος των Velvet Underground το 1996.



Προσωπική ζωή

Ο Κέιλ παντρεύτηκε το 1968 με τη σχεδιάστρια μόδας Μπέτσι Τζόνσον.[46] Το ζευγάρι χώρισε σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά.[47]

Το 1971, ο Κέιλ γνώρισε τη Σίνθια ("Σίντι" Ουέλς, περισσότερο γνωστή ως Miss Cindy των The GTOs.[48] Χώρισαν το 1975.[49]

Στις 6 Οκτωβρίου 1981, ο Κέιλ παντρεύτηκε την τρίτη του σύζυγο, Ριζέ Ιρουσάλμι.[50] Έχουν ένα παιδί, γεννημένο το 1985.[51] ΟΙ δυο τους πήραν διαζύγιο το 1997.[52]

Σήμερα κατοικεί στο Λος Άντζελες.


Δισκογραφία
Σόλο άλμπουμ

1970 : Vintage Violence
1972 : The Academy in Peril
1973 : Paris 1919
1974 : Fear
1975 : Slow Dazzle
1975 : Helen of Troy
1981 : Honi Soit
1982 : Music for a New Society
1983 : Caribbean Sunset
1985 : Artificial Intelligence
1989 : Words for the Dying
1996 : Walking on Locusts
2003 : HoboSapiens
2005 : blackAcetate
2012 : Shifty Adventures in Nookie Wood
2016 : M:FANS

Στούντιο άλμπουμ με συνεργάτες

1971 : Church of Anthrax (με τον Τέρι Ρίλεϊ)
1990 : Songs for Drella (με το Λου Ριντ)
1990 : Wrong Way Up (με τον Μπράιαν Ίνο)
1994 : Last Day on Earth (με τον Μπομπ Νόιουιρθ)

Παραπομπές

www.allmusic.com/artist/john-cale-mn0000224638/biography. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
www.britannica.com/EBchecked/topic/624990/the-Velvet-Underground. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
(Αγγλικά) SNAC. w6m62g1g. Ανακτήθηκε στις 9 Οκτωβρίου 2017.
Richie Unterberger: «John Cale». (Αγγλικά) AllMusic. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
«John Cale on Lou Reed: 'We Have the Best of Our Fury Laid Out on Vinyl'». 28 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
«A Stunningly Diverse Selection of Great Records Produced by John Cale». (Αγγλικά) 15 Ιανουαρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 169. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
www.discogs.com/John-Cale-Artificial-Intelligence/release/1079842.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 199. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 238.
www.critikat.com/actualite-cine/critique/salamandra.html. Ανακτήθηκε στις 1 Μαρτίου 2015.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 180. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 120.
18 Μαΐου 2012. www.wnur.org/terry-riley-john-cale-the-hall-of-mirrors-in-the-palace-at-versailles/. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2015.
www.independent.co.uk/news/people/profiles/john-cale-the-long-reign-of-the-alternative-prince-of-wales-1913013.html. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 212.
Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 203.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 24. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
Τζον Κέιλ, Victor Bockris: «What's Welsh for Zen: The Autobiography of John Cale» (Αγγλικά) Bloomsbury Publishing. Ιανουαρίου 1999. σελ. 128.
www.headheritage.co.uk/unsung/thebookofseth/john-cale-fear.
soundcheck.wnyc.org/story/243352-john-cale/. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
pitchfork.com/reviews/albums/1223-sun-blindness-music/. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
www.discogs.com/Nico-The-End/release/1172579.
www.rollingstone.com/music/artists/john-cale/biography. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
www.thelineofbestfit.com/reviews/live-reviews/john-cale-royal-festival-hall-london-131012-111655.
www.mtv.com/news/507425/john-cales-15-minutes-in-tokyo/.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 81. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 21. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
www.discogs.com/John-Cale-Shifty-Adventures-In-Nookie-Wood/release/4873233.
www.discogs.com/John-Cale-Terry-Riley-Church-Of-Anthrax/release/285275.
www.discogs.com/Nico-The-End/release/222339.
Tim Mitchell: «Sedition and Alchemy» (Αγγλικά) Peter Owen Publishers. Λονδίνο. 2003. σελ. 144. ISBN-13 978-0-7206-1132-8. ISBN-10 0-7206-1132-6.
www.discogs.com/John-Cale-Hobo-Sapiens/release/1795816.
louderthanwar.com/john-cale-conflict-catalysis-productions-arrangements-1966-2006-album-review/.
Discogs. www.discogs.com/Made-For-TV-So-Afraid-Of-The-Russians-Unknown-Soldier/release/847989. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2015.
Discogs. www.discogs.com/Julie-Covington-Julie-Covington/release/3419371. Ανακτήθηκε στις 15 Μαρτίου 2015.
werksman.home.xs4all.nl/cale/guest/.
www.furious.com/perfect/johncale2.html. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
www.music.ucla.edu/john-cale-at-uclas-royce-hall. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
www.thetimes.co.uk/tto/arts/music/article4076251.ece. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
www.indyweek.com/indyweek/at-71-john-cale-is-a-still-vital-living-legend-of-avant-garde/Content?oid=3711188. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
www.axs.com/john-cale-s-contributions-to-music-history-velvet-underground-and-hall-23829. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2015.
Richie Unterberger: «John Cale». (Αγγλικά) AllMusic. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
«Brussels Summer Festival: John Cale». Ανακτήθηκε στις 14 Μαρτίου 2015.
pitchfork.com/reviews/albums/9356-paris-1919/. Ανακτήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 2015.
Schneider, Jason (November 2005). «John Cale The Velvet Evolver». Exclaim!. Ανακτήθηκε στις 6-4-2013.
Simon Prince (28-2-2010). «John Cale: The long reign of the alternative Prince of Wales». The Independent. Ανακτήθηκε στις 6-4-2013. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate=, |date= (βοήθεια)
Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 82
Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1975."
Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1981."
Fear is a Man's Best Friend page: "Timeline – 1985."

Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, pp. 197

Αναφορές

Mitchell, Tim Sedition and Alchemy : A Biography of John Cale, 2003, ISBN 0-7206-1132-6
The New Musical Express Book of Rock, 1975, Star Books, ISBN 0-352-30074-4

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επίσημη ιστοσελίδα
Βιογραφία στο Allmusic

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News