- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -


Ο συνταγματάρχης Τζέιμς Λέθμπριτζ Μπρουκ Τέμπλερ (αγγλικά: James Lethbridge Brooke Templer‎, 27 Μαΐου 1846 – 2 Ιανουαρίου 1924) ήταν ένας από τους Βρετανούς πρωτοπόρους των στρατιωτικών αεροστάτων.[1] Ήταν αξιωματικός του Βασιλικού Σώματος Τυφεκιοφόρων[2] και του Βασιλικού Σώματος Μηχανικών.[3] Ο Τέμπλερ δημιούργησε επιστημονική θεωρία για τα βρετανικά στρατιωτικά αερόστατα. Πιο συγκεκριμένα μελέτησε τις διαδικασίες χειρισμού των αεροστάτων, τον τρόπο χρήσης του υδρογόνου στους κυλίνδρους και τις μεθόδους εκπαίδευσης των παρατηρητών.[4]

Aviation in Britain Before the First World War RAE-O956


Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1846 στο Γκρίνουιτς και ήταν γιος του Τζον Τέμπλερ. Σπούδασε στο Χάρροου και το Κολέγιο Τρίνιτι του Κέιμπριτζ.[5] Ενώ υπηρετούσε στο Βασιλικό Σώμα Τυφεκιοφόρων, άρχισε να δείχνει ενδιαφέρον στα στρατιωτικά αερόστατα.[6]

Το 1878 οι λοχαγοί Τέμπλερ και Γουάτσον εγκαινίασαν την πρώτη τακτική σχολή αεροστάτων του Βρετανικού Στρατού στο Γούλιτς.[7] Στην σχολή βρισκόταν αρχικά το αερόστατο του Τέμπλερ, Crusader.[8] Την ίδια περίοδο, ο Τέμπλερ ορίστηκε εκπαιδευτής Αεροναυτικής στο Βασιλικό Σώμα Μηχανικών. Την επόμενη χρονιά ο λοχαγός Τέμπλερ ανέλαβε την διοίκηση του νεοσυσταθέντος τμήματος στρατιωτικών αεροστάτων στο Τσάτχαμ.[9]

Στις 10 Δεκεμβρίου 1881 ο λοχαγός Τέμπλερ συνοδεύτηκε από τους Ουόλτερ Πάουελ, βουλευτή του Μάλμεσμπερι και τον Αγκ-Γκάρντνερ, στο αερόστατο Saladin. Αναχώρησαν από το Μπαθ και κατευθύνθηκαν προς το Ντόρσετ. Σε σύντομο διάστημα βρέθηκαν κοντά στο Έιπερσμαουθ, δυτικά του Μπρίντπορτ. Καθώς το αερόστατο παρασυρόταν τάχιστα προς τη θάλασσα, προσπάθησαν να προσγειωθούν. Το αερόστατο ακούμπησε στο έδαφος περίπου 140 μέτρα από την άκρη του γκρεμού. Το αερόστατο σύρθηκε κατά μήκος του γκρεμού και ο Τέμπλερ βγήκε από το καλάθι του αεροστάτου κρατώντας το σχοινί της βαλβίδας. Μιας και το αερόστατο είχε ελαφρύνει, ανυψώθηκε περίπου 2,5 μέτρα από το έδαφος με τον Αγκ-Γκάρντνερ να πηδά και να σπάζει το πόδι του. Ο Πάουελ ήταν πλέον ο μοναδικός επιβαίνων του αεροστάτου. Ο Τέμπλερ, που ακόμη κρατούσε το σχοινί, φώναξε στον Πάουελ να κατεβεί από το σχοινί. Ο Πάουελ κινήθηκε προς το σχοινί, αλλά το αερόστατο ανυψώθηκε, και ο Τέμπλερ έχασε τον έλεγχο του σχοινιού. Το αερόστατο ανυψώθηκε τάχιστα και ο Πάουελ παρασύρθηκε προς τη θάλασσα, από όπου δεν βρέθηκε ποτέ.[1]

Τον Φεβρουάριο του 1885, ο Τέμπλερ προήχθη στο βαθμό του ταγματάρχη.[10] Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του Βρετανικού Στρατού στο Σουδάν το 1885, ο Τέμπλερ πήρε μαζί του τρία αερόστατα. Τιμήθηκε για τις αποστολές που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής του Χασίν.[6][11]

Το 1888 ο Τέμπλερ κατηγορήθηκε, συνελήφθη και καταδικάστηκε για την διάδοση μυστικών της Βρετανίας για στα στρατιωτικά αερόστατα προς την ιταλική κυβέρνηση. Τελικά η υπόθεση ήταν αβάσιμη και ο Τέμπλερ αθωώθηκε εντίμως.[12]

Στην αρχή του Δευτέρου Πολέμου των Μπόερς (1899–1902), ο Τέμπλερ υπηρέτησε στο Επιστημονικό και Κλαδικό Σώμα ως αντισυνταγματάρχης. Προβιβάστηκε στο βαθμό του συνταγματάρχη τον Δεκέμβριο του 1899[13] και μπόρεσε να χρησιμοποιήσει το ενδιαφέρον του για την ατμοκίνητη έλξη όταν υπηρέτησε ως Διοικητής του Τμήματος Ατμοκίνητης Οδικής Μεταφοράς κατά τη διάρκεια του πολέμου.[2] Τιμήθηκε για τις αποστολές που πραγματοποίησε (29 Νοεμβρίου 1900) από τον Λόρδο Ρόμπερτς, επιτελάρχη κατά το πρώτο μέρος του πολέμου.[14]

Το 1902, ο Τέμπλερ αποφάσισε πως ήταν ο κατάλληλος καιρός για να κατασκευαστεί ένα βρετανικό στρατιωτικό αερόπλοιο. Υπό την διεύθυνση του Τέμπλερ, το 1905 το Εργοστάσιο Αεροστάτων μεταφέρθηκε στο Φάρνμποροου,[15] όπου ξεκίνησαν οι εργασίες σε υπόστεγο αερόπλοιων. Το γεγονός αυτό, και η έλλειψη χρηματικών πόρων, καθυστέρησαν την έναρξη του έργο. Οι εργασίες στο Πηδαλιουχούμενο Αριθμός 1 του Βρετανικού Στρατού, που έλαβε το όνομα Nulli Secundus δεν ολοκληρώθηκαν πριν το 1907, όταν ο Τέμπλερ δεν ήταν επιβλέποντας του Εργοστασίου Αεροστάτων, έχοντας αντικατασταθεί από τον συνταγματάρχη Κάπερ το 1906.[16]

Ο Τέμπλερ συνέχισε να εργάζεται ως επόπτης του Εργοστασίου Αεροστάτων μέχρι την αποστράτευσή του το 1908.

Πέθανε στο Λούις του Σάσσεξ στις 2 Ιανουαρίου 1924.[1]
Οικογένεια

Ο Τέμπλερ νυμφεύτηκε την Φλόρενς Χενριέτα Γκίλιατ στο Γουότφορντ στις 12 Ιανουαρίου 1889. Η κόρη τους Ούρσουλα Φλόρενς Τέμπλερ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 29 Αυγούστου 1890.[1]
Παραπομπές
Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
Τζέιμς Τέμπλερ (αεροναυτικός)

«Col. James Lethbridge Brooke Templer». www.templerfamily.co.uk. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
«Military History Corps». www.remuseum.org.uk. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
«Bridport Radio - FATAL BALLOON DISASTER». bridportradio.co.uk. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Ford, Peter C. «The Practical Training of Kite Balloon Observers» (PDF). www.crossandcockade.com. Ανακτήθηκε στις 27-01-2017. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
«Templer, James Lethbridge». venn.lib.cam.ac.uk. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Burke, Edmund. Ivison Stevenson Macadam (1925). The Annual Register of World Events. Longmans, Green, σελ. 109.
Turner, Charles Cyril (1972) [1927]. «XXII». The Old Flying Days. UK: Ayer Publishing, σελ. 5-6. ISBN 0-405-03783-X.
«Military balloons 1850 - 1900». www.century-of-flight.freeola.com. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Carhart, Margaret Spraque. «Aeroplanes and Dirigibles of War / Talbot, Frederick Arthur Ambrose, 1880-». infomotions.com. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
"Νο. 25448". The London Gazette, 3 Μαρτίου 1885, σελ. 922.
«Important Events in Military Aeronautic History». www.aerodacious.com. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
«Major Templer's Escape; Discussion of the Case in English Army Circles. The Feeling Toward His Accuser-- Curious Social Ethics—Drill Reform—Coming To Boston». The New York Times. 29-04-1888.
"No. 27141". The London Gazette, σελ. 8185.
"No. 27443". The London Gazette, σσ. 3965-3967.
«Sites by state». www.aiaa.org. Ανακτήθηκε στις 27-01-2018. Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
Turner, Charles Cyril (1972) [1927]. «XXII». The Old Flying Days. Ayer Publishing, σελ. 294. ISBN 0-405-03783-X.

Νεανικά Χρόνια

Ο Φάινς γεννήθηκε στο Σώλσμπερι (Salisbury) του Γουίλτσαϊρ (Wiltshire) στην Αγγλία. Είναι γιος της συγγραφέως Τζένιφερ Λας και του φωτογράφου Μαρκ Φάινς. Όντας ο μικρότερος από τα έξι συνολικά παιδιά της οικογένειας, μεγάλωσε στο Δυτικό Κορκ της Ιρλανδίας. Όλα του τα αδέρφια εργάζονται στον καλλιτεχνικό χώρο, με γνωστότερο τον ηθοποιό Ρέιφ Φάινς.

Τελειώνοντας τις σπουδές του σε σχολή τέχνης, συνεργάστηκε με το Young Vic Youth Theatre. Συνέχισε την εκπαίδευσή του στο Guildhall School of Music and Drama. Η πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο Γουέστ Εντ, στο έργο «The Woman in Black». Ακολούθησε το «A Month in the Country» στο πλευρό της καταξιωμένης ηθοποιού Έλεν Μίρεν. Κατόπιν για δύο σεζόν αποτέλεσε μέλος της Royal Shakespeare Company.
Κινηματογραφική Καριέρα

Η πρώτη του συμμετοχή σε κινηματογραφική ταινία έλαβε χώρα το 1996, στην ταινία «Κλεμμένη Ομορφιά» με τον Τζέρεμυ Άιρονς και τη Λιβ Τάυλερ. Το 1998 στάθηκε ιδιαίτερα τυχερή χρονιά για τον ηθοποιό καθώς πρωταγωνίστησε σε δύο ταινίες που έφτασαν μέχρι τα Όσκαρ, και που κατά σύμπτωση τοποθετούνταν στην ίδια ιστορική περίοδο. Η πρώτη από αυτές ήταν το «Elizabeth» με θέμα την άνοδο στην εξουσία της Ελισάβετ Α' της Αγγλίας. Τη βασίλισσα υποδυόταν η Κέιτ Μπλάνσετ, ρόλο για την οποίο έχει προταθεί δύο φορές για Όσκαρ (η δεύτερη ήταν το 2008 για το σίκουελ της ταινίας), ενώ ο ίδιος κράτησε το ρόλο του φερόμενου ως εραστή της, του Ρόμπερτ Ντάντλεϋ. Η δεύτερη ήταν ο βραβευμένος με Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας «Ερωτευμένος Σαίξπηρ», όπου υποδύθηκε τον μεγάλο Άγγλο δραματουργό.

Μετά την απρόσμενη επιτυχία του, ο Φάινς αποφάσισε να μην την εξαργυρώσει. Απέρριψε έναν μεγάλο συμβόλαιο πέντε ταινιών με μεγάλη εταιρία παραγωγής και αποσύρθηκε από τον mainstream κινηματογράφο. Επέστρεψε στο θέατρο και μέχρι σήμερα παραμένει ιδιαίτερα επιλεκτικός όσον αφορά στις κινηματογραφικές παραγωγές στις οποίες εμφανίζεται.

Το 2001 έλαβε μέρος στην ταινία «Εχθρός προ των Πυλών», μια από τις πρώτες ταινίες που ανέδειξαν τον ηθοποιό Τζουντ Λο σε αστέρι πρώτου μεγέθους. Η ταινία πραγματεύεται την προσωπική μονομαχία δύο δεινών σκοπευτών, ενός Γερμανού κι ενός Ρώσου, στη Μάχη του Στάλινγκραντ. Το 2003 ο Φάινς ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη τον πρωτεργάτη της Μεταρρύθμισης, Μαρτίνο Λούθηρο. Την επόμενη χρονιά συμμετείχε και πάλι σε ταινία εποχής, τη μεταφορά στον κινηματογράφο του σαιξπηρικού έργου «Ο Έμπορος της Βενετίας» με πρωταγωνιστή τον Αλ Πατσίνο. Ο Φάινς κράτησε το ρόλο του Μπασσάνιο, βασικού χαρακτήρα του έργου.

Το 2006 έπαιξε στην υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα ταινία «Οικογένεια της Συμφοράς!» και στην ανεξάρτητη ταινία «Η Θεωρία του Δαρβίνου... από την Ανάποδη!», η οποία έκανε την πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Σάντανς. Την επόμενη χρονιά ο Φάινς πρωταγωνίστησε στη δραματική ταινία «Goodbye Bafana». Το φιλμ βασίζεται στην αυτοβιογραφία του λευκού δεσμοφύλακα επί σειρά ετών του πολιτικού κρατουμένου Νέλσον Μαντέλα, ο οποίος χάρις στη γνωριμία τους παραμέρισε τις ρατσιστικές του απόψεις. Η ταινία προβλήθηκε εντός συναγωνισμού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 2007.
Προσωπική ζωή

Ο Φάινς παντρεύτηκε ένα μοντέλο από την Ελβετία με καταγωγή από τη Γαλικία, τη Μαρία Ντολόρες Ντιέγκεζ, στην Τοσκάνη τον Αύγουστο του 2009. Το πρώτο τους παιδί, μια κορούλα, γεννήθηκε στις 8 Μαρτίου 2010.
Φιλμογραφία
Έτος Τίτλος Ελληνικός Τίτλος
1996 Stealing Beauty Κλεμμένη Ομορφιά
1998 Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence
Elizabeth
Shakespeare in Love Ερωτευμένος Σαίξπηρ
1999 Forever Mine
2000 Rancid Aluminium
2001 Enemy at the Gates Εχθρός προ των Πυλών
Dust Σκόνη
2002 Killing Me Softly Γλυκά Σκότωσέ Με
Leo
2003 Luther Λούθηρος
2004 The Merchant of Venice Ο Έμπορος της Βενετίας
2005 Man to Man Η Ανθρώπινη Λύση
The Great Raid
2006 The Darwin Awards Η Θεωρία του Δαρβίνου... από την Ανάποδη!
Running with Scissors Οικογένεια της Συμφοράς!
2007 Goodbye Bafana
2008 The Escapist Τάσεις Φυγής
You Me and Captain Longbridge
The Red Baron Ο Κόκκινος Βαρόνος
Pretty/Handsome (τηλεταινία)
Spring 1941
2009 Against the Current
FlashForward (TV)
2011 Camelot (TV)
Θεατρικές Εμφανίσεις

The Woman in Black, Fortune Theatre London (1993)
A Month in the Country, Belyaev, Guildford, Richmond and the Albery Theatre London (1994)
A View from the Bridge, Rodolpho, Guildford, Bristol Old Vic, Strand Theatre London (1995)
Son Of Man, Ιησούς Χριστός, Royal Shakespeare Company, London (1996)-(1997)
Les Enfants du Paradis, Lacenaire, Royal Shakespeare Company, London (1996)
Τρωίλος και Χρυσηίδα, Troilus, Royal Shakespeare Company, Stratford Upon Avon and London (1996)-(1997)
The Herbal Bed, Rafe Smith, Royal Shakespeare Company, Stratford Upon Avon and London (1996)-(1997)
Όπως Αγαπάτε, Silvius, Royal Shakespeare Company, London (1997)
Real Classy Affair, Billy, Royal Court Theatre Company, London (1998)
Christopher Marlowe's Edward II, Edward II, Crucible Theatre, Sheffield (2001)
War Poet's Reading, Apollo Theatre (2001)
Οθέλος, Ιάγος, West End, London (2002)
Αγάπης Αγώνας Άγονος, Berowne, Royal National Theatre, London (2003)
Epitaph for George Dillon, George Dillon, Royal National Theatre, London (2005)-(2006)
2,000 Feet Away, Deputy, Bush Theatre, London (2008)
Cyrano de Bergerac, Cyrano, Chichester Festival Theatre (2009)

Βραβεύσεις & Υποψηφιότητες

Βραβεία Βρετανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Υποψηφιότητα:

1999: Βραβείο BAFTA Καλύτερου Άρρενα Ηθοποιού σε Πρωταγωνιστικό Ρόλο για την ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Βραβεία Broadcast Film Critics Association

Βράβευση:

1999: Critics Choice Award για Καλλιτέχνη που κάνει το Ντεμπούτο του για τις ταινίες Elizabeth και Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Βραβεία Κύκλου Κριτικών του Σικάγο

Βράβευση:

1999: Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού για την ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Βραβεία Σωματείου Αμερικανών Ηθοποιών

Βράβευση:

1999: Εξαίρετης ερμηνείας από καστ (ομαδικό βραβείο) για την ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ
1999: Βραβείο Πολλά Υποσχόμενου Ηθοποιού για την ταινία Ερωτευμένος Σαίξπηρ

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News