ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο


Ο Έντουαρντ Τιτς (Edward Teach ή Edward Thatch, 1680 - 22 Νοεμβρίου 1718), γνωστός ως Μαυρογένης (Blackbeard), ήταν διαβόητος Άγγλος πειρατής που επιχειρούσε στις Δυτικές Ινδίες και την ανατολική ακτή των βρετανικών αποικιών στη Βόρεια Αμερική. Αν και λίγα είναι γνωστά για τα πρώτα χρόνια της ζωής του, πιθανότατα γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας. Πρόσφατες γενεαλογικές έρευνες δείχνουν ότι η οικογένειά του μετακόμισε στην Τζαμάικα όπου ο Έντουαρντ Τιτς αναφέρεται ως ναυτικός του Βασιλικού Ναυτικού το 1706[1]. Μπορεί να ήταν ναυτικός σε κουρσάρικα πλοία πριν εγκατασταθεί στις Μπαχάμες, στο νησί Νιου Πρόβιντενς. Έγινε διοικητής σ' ένα πλοίο που κατέλαβε και συμμετείχε σε πολυάριθμες πειρατικές πράξεις.

Ο Τιτς κατέλαβε ένα γαλλικό εμπορικό πλοίο, το μετονόμασε σε Η εκδίκηση της βασίλισσας Άννας (Queen Anne's Revenge) και το εξόπλισε. Έγινε περίφημος πειρατής και το παρατσούκλι του προέρχεται από την παχιά μαύρη γενειάδα του και τη φοβερή εμφάνισή του. Λέγεται ότι είχε δεμένα αναμμένα φυτήλια κάτω από το καπέλο του για να τρομάζει τους εχθρούς του. Δημιούργησε μία συμμαχία πειρατών και απέκλεισε το λιμάνι του Τσάρλεστον (Νότια Καρολίνα). Αφού έλαβε λύτρα, προσάραξε το καράβι του και αργότερα έλαβε βασιλική χάρη. Αλλά σύντομα επέστρεψε στη θάλασσα. Στις 22 Νοεμβρίου του 1718, κατά τη διάρκεια μίας άγριας μάχης, ο Τιτς και αρκετοί από το πλήρωμά του σκοτώθηκαν από μία μικρή δύναμη ναυτικών υπό την ηγεσία του υποπλοίαρχου Ρόμπερτ Μέιναρντ.

Έξυπνος και υπολογιστικός ηγέτης, ο Τιτς απέρριπτε τη χρήση βίας, στηριζόμενος αντ' αυτής στην τρομακτική του εικόνα για να προκαλέσει την απάντηση που ήθελε απ' αυτούς που λήστευε. Σε αντίθεση με τη σύγχρονη εικόνα του παραδοσιακού τυραννικού πειρατή, διοικούσε τα πλοία του με την άδεια του πληρώματός τους και δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι έχει βλάψει ή δολοφονήσει ποτέ αυτούς που κρατούσε αιχμάλωτους. Μετά τον θάνατό του αποτέλεσε έμπνευση για μυθοπλαστικά έργα με θέμα την πειρατεία.
Η ζωή του

Ο Μαυρογένης είναι ένας από τους διασημότερους, αν όχι ο διασημότερος, πειρατής[2]. Ο Έντουαρντ Τιτς (όπως ήταν το πραγματικό όνομα του πειρατή Μαυρογένη) γεννήθηκε στο Μπρίστολ της Αγγλίας το 1680[3]. Βρέθηκε στη θάλασσα από νεαρή ακόμη ηλικία και άρχισε τη δράση του ήδη από την περίοδο του Πολέμου της Ισπανικής Διαδοχής στις αρχές του 18ου αιώνα[4]. Τελικά στράφηκε αποκλειστικά στην πειρατεία[5]. Σύμφωνα με τα ιστορικά στοιχεία ήταν ιδιαίτερα ικανός στη μάχη και πολύ τρομακτικός στην όψη[6]. Με τα λαμπερά μάτια του που έδειχναν φιλοπόλεμη διάθεση, και τα μακριά, πυκνά και σγουρά γένια του, ήταν φοβερός μόνο που τον αντίκρυζε κανείς. Ο Έντουαρντ Τιτς μετατράπηκε σε φόβο και τρόμο των θαλασσών της Καραϊβικής[7].

Ο διαβόητος βρετανός κουρσάρος της Καραϊβικής τρομοκράτησε τα νερά του 18ου αιώνα συμβάλλοντας κι αυτός με τη σειρά του στη γέννηση της λεγόμενης Χρυσής Εποχής της πειρατείας. Ο Έντουαρντ Τιτς με το κατάμαυρο μούσι λεηλατούσε τους εμπορικούς δρόμους των αμερικανικών αποικιών και παρά το γεγονός ότι η δική του βασιλεία του τρόμου κράτησε μόλις δύο χρόνια (1716-1718), η σύντομη περίοδος ήταν προφανώς αρκετή να τον στέψει βασιλιά των πειρατών. Λεηλάτησε εκατοντάδες εμπορικά πλοία φορτωμένα με χρυσό, ασήμι και άλλους θησαυρούς[8].
Ο Μαυρογένης

Ύστερα από επιτυχημένες επιχειρήσεις στο ισπανικό Μαίην, ο κουρσάρος αυτός τράβηξε κατά τις βόρειες ακτές. Χωρίς φασαρίες, απέκλεισε το λιμάνι Τσάρλεστον και λεηλάτησε τα πλοία που ήθελε. Όπως ο Χένρι Μόργκαν, έτσι και ο Μαυρογένης, απατούσε τους άντρες του, παρουσιάζοντας κατά τη διανομή λιγότερα λάφυρα. Αλλά την περιουσία που απέκτησε δεν την χάρηκε για πολύ καιρό. Ακόμα και η φιλία του με μερικά σημαίνοντα πρόσωπα των αποικιών δεν κατόρθωσε να σώσει τον πειρατή. Στις 22 Νοεμβρίου του 1718, στο νησί Οκρακόουκ, ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνας, ο Μαυρογένης σκοτώθηκε σε μία αιματηρή συμπλοκή πάνω στο πλοίο του από τον τολμηρό νεαρό Άγγλο υποπλοίαρχο Ρόμπερτ Μέιναρντ, που προσφέρθηκε αυθόρμητα να σταματήσει τα εγκλήματά του. Είτε, όπως το θέλει ο μύθος, παλεύοντας μέχρι την ύστατη στιγμή με το σώμα γεμάτο σφαίρες από τα μουσκέτα, ώσπου έπεσε στο κατάστρωμα νεκρός είτε όπως άλλες πληροφορίες αυτοπτών λένε, χάνοντας μονομιάς το κεφάλι από ένα καίριο χτύπημα σπαθιού, ο πειρατής πέθανε παίρνοντας μαζί του το μυστικό του κρυμμένου θησαυρού του[9]. Οι αντίπαλοί του, Αμερικανοί ναυτικοί κυρίως, κάρφωσαν το κρανίο του στην πλώρη του πλοίου στη διάρκεια της επιστροφής πίσω στη Βιρτζίνια[10].

Το πειρατικό του πλοίο Η εκδίκηση της βασίλισσας Άννας εντοπίστηκε το 1997 ανοιχτά των ακτών της Βόρειας Καρολίνα και από τότε περίπου 250.000 αντικείμενα, από χρυσά νομίσματα και άλλα πολύτιμα είδη, μέχρι κανόνια, άγκυρες και τμήματα του κύτους ανελκύστηκαν, με σκοπό τη μελέτη και την έκθεσή τους. Το 2011, αρχαιολόγοι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής προχώρησαν σε μια σημαντική ανακάλυψη, αφού βρήκαν και ανέσυραν από τον βυθό της θάλασσας ένα κανόνι ηλικίας 300 ετών από το πλοίο του Μαυρογένη[11]. Το 2013, ανέσυραν μοναδικά ευρήματα, μεταξύ των οποίων και ένα βαρύτιμο σπαθί που πιθανότατα ανήκε στον ίδιο τον Μαυρογένη[12].

Το 2006, προβλήθηκε το τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ Μαυρογένης - Ο Πειρατής Της Καραϊβικής σε σκηνοθεσία του Ρίτσαρντ Ντέιλ[13].
Παραπομπές

Baylus Brooks, Blackbeard Reconsidered: Mist's Piracy, Thache's Genealogy, σελ. 20-22, North Carolina Office of Archives and History (2015) ISBN 978-0-86526-479-3
Ο Μαυρογένης ίσως ήταν… Αγιος Το Βήμα
Έξι διάσημες φιγούρες της ιστορίας που ξεγέλασαν τον θάνατο πολλές φορές Gazzetta
Θρυλικοί χαμένοι θησαυροί που έχουν «στοιχειώσει» τη φαντασία αρχαιολόγων και κυνηγών θησαυρών! Travelstyle
Θρυλικοί χαμένοι θησαυροί και το κυνήγι αιώνων για τον εντοπισμό τους Φωνή της Ναούσης
Πολύ «σκληροί» για να πεθάνουν Guestlist
Ο θρυλικός πειρατής Μαυρογένης Newbeast
Αναζητώντας τους πιο διάσημους κρυμμένους θησαυρούς της ανθρωπότητας Ελεύθερος Τύπος
Οι κουρσάροι και οι θησαυροί του, Κλασσικά Εικονογραφημένα Νο 1060, σελ. 24-25, εκδόσεις Μ. Πεχλιβανίδη & Σία
Την εποχή της πειρατείας Καθημερινή
Βρέθηκε κανόνι πλοίου του πειρατή Μαυρογένη Nooz
Βρέθηκε το ναυάγιο του πειρατή Μαυρογένη, του αληθινού πειρατή της Καραϊβικής iefimerida
Μαυρογένης - O Πειρατής της Καραϊβικής Public

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License