- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Μπεν Γουίσοου (Benjamin John "Ben" Whishaw, 14 Οκτωβρίου 1980) είναι Άγγλος ηθοποιός. Έχει παίξει στο θέατρο τον Άμλετ ; στην τηλεόραση πρωταγωνίστησε στις ταινίες Nathan Barley, Criminal Justice, The Hour, London Spy. Έχει επίσης πρωταγωνιστήσει σε κινηματογραφικές ταινίες όπως Cloud Atlas, I'm Not There, Bright Star, Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου, Skyfall και Spectre (στον ρόλο του Q), Το κορίτσι από τη Δανία, Ο Αστακός, Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ, Σουφραζέτα. Χάρισε την φωνή του ως Αρκούδα Πάντινγκτον στις ταινίες Paddington και Paddington 2.

Ben Whishaw
'

Βιογραφία

Ο Γουίσοου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Μπεντφορντσάιρ. Η μητέρα του Λίντα είναι κοσμηματοπώλης και ο πατέρας του Χοσέ Γουίσοου εργάζεται στην τεχνολογία των υπολογιστών. Ο πατέρας του είναι γαλλικής, γερμανικής και ρωσικής καταγωγής και η μητέρα του είναι αγγλικής καταγωγής. Έχει έναν αδερφό, τον Τζέιμς, με τον οποίο είναι δίδυμοι. Το "Γουίσοου" δεν είναι το αληθινό επίθετο της οικογένειας ; η οικογένεια ονομαζόταν Στέλμαχερ, ένα γερμανικό όνομα.

Ο πρώτος σοβαρός του ρόλος ήταν στην θεατρική παράσταση Big Spirit στο Queen Mother Theatre. Φοίτησε στο γυμνάσιο Henlow και στο λύκειο Samuel Whitbread στο Σέφορντ. Αποφοίτησε από την Βασιλική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης το 2003.
Προσωπική ζωή

Για πολλά χρόνια ο Γουίσοου αρνιόταν να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικές με την προσωπική του ζωή, αναφέροντας : "Για μένα, είναι σημαντικό να κρατάς ένα επίπεδο ανωνυμίας. Ως ηθοποιός, η δουλειά σου είναι να πείθεις τους ανθρώπους ότι είσαι κάποιος άλλος. Επομένως εάν μιλάς συνέχεια στους άλλους για τον εαυτό σου, πιστεύω ότι πυροβολείς τον εαυτό σου". Το 2011 είπε στο περιοδικό Out : "Ως ηθοποιός έχεις πλήρη δικαιώματα στην ιδιωτικότητα και στο μυστήριο, ανεξάρτητα από το ποια είναι η σεξουαλικότητά σου, ανεξάρτητα από το τι κάνεις. Δεν καταλαβαίνω γιατί αυτό πρέπει να αποτελεί θέμα δημόσιας συζήτησης επειδή είσαι δημόσιο πρόσωπο. Δεν καταλαβαίνω καθόλου γιατί κάνουμε τους ηθοποιούς σελέμπριτι".

Ο Γουίσοου υπέγραψε ένα σύμφωνο συμβίωσης με τον Αυστραλό συνθέτη Μαρκ Μπράντσο[1] τον Αύγουστο του 2012. Το 2014 παραδέχτηκε δημόσια την ομοφυλοφιλία του, λέγοντας ότι ήταν μια δυνατή εμπειρία για αυτόν.

Φιλμογραφία
Κινηματογράφος

1999 Στα χαρακώματα
2004 Αρκεί να αντέξει η αγάπη
2004 Χάπια, σφαίρες και 2.000.000 λίρες
2006 Το άρωμα: Η ιστορία ενός δολοφόνου
2007 I'm Not There
2008 Επιστροφή στο Μπράιντσχεντ
2009 The International
2009 Bright Star
2010 Η τρικυμία
2012 Cloud Atlas
2012 Richard II
2012 Skyfall
2013 Το θεώρημα μηδέν
2013 Days and Nights
2014 Πάντινγκτον (φωνή)
2015 Το κορίτσι από τη Δανία
2015 Ο Αστακός
2015 Spectre
2015 Στην καρδιά της θάλασσας
2016 Ένα ολόγραμμα για τον βασιλιά

Θέατρο

Έτος Τίτλος Ρόλος Θέατρο Σημειώσεις
2003 His Dark Materials Brother Jasper Royal National Theatre
2004 Hamlet Hamlet Old Vic Ian Charleson Award Third Prize 2005

Nominated – Laurence Olivier Award for Best Actor Nominated – South Bank Sky Arts Award for Breakthrough Artist Nominated – Evening Standard Award for Outstanding Newcomer Nominated – What's On Stage Theatregoers Choice Awards for Best Actor

2005 Mercury Fur Elliot Paines Plough at the Menier Chocolate Factory
2006 The Seagull Konstantin Royal National Theatre
2007 Leaves of Glass Steven Soho Theatre
2008 ...some trace of her Prince Myshkin Royal National Theatre
2009 Cock John Royal Court Theatre
2010 The Pride Oliver Lucille Lortel Theatre
2013 Peter and Alice Peter Llewelyn Davies Noël Coward Theatre Nominated – WhatsOnStage Award for Best Actor
2013 Mojo Baby Harold Pinter Theatre Nominated – WhatsOnStage Award for Best Actor
2015 Bakkhai Dionysus Almeida Theatre
2016 The Crucible John Proctor Walter Kerr Theatre Theatre World Award
2017 Against Luke Almeida Theatre
2018 Julius Caesar Brutus Bridge Theatre


Τηλεόραση

Έτος Τίτλος Ρόλος Σημειώσεις
2000 Black Cab Ryan Episode: "Work"
2000 Other People's Children Sully 4 episodes
2005 Nathan Barley Pingu 6 episodes
2008 Criminal Justice Ben Coulter 5 episodes

International Emmy Award for best actor Royal Television Society Award for Best Actor Nominated –  British Academy Television Award for Best Actor

2011–12 The Hour Freddie Lyon 12 episodes

Nominated – Broadcasting Press Guild Best Actor (2013)

2012 Richard II Richard II of England Television film

Nominated – Broadcasting Press Guild Best Actor British Academy Television Award Leading Actor

2014 Playhouse Presents Ezra Episode: "Foxtrot"
2015 London Spy Danny 5 episodes

Nominated – British Academy Television Award for Best Actor

2017 Queers Perce Episode: "The Man on the Platform"

BBC4 TV monologue written by Mark Gatiss

2018 A Very English Scandal Norman Scott


Ραδιόφωνο

Έτος Τίτλος Ρόλος
2004 Arthur Άρθουρ
2006 Look Back in Anger Τζίμι Πόρτερ
2011 Cock Τζον


Παραπομπές

Ben Whishaw: I Was Afraid to Come Out for a Long Time(Αγγλικά)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ben Whishaw στο IMDb

Βρετανοί

Εγκυκλοπαίδεια του Ηνωμένου Βασιλείου

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News