ART

 

.

Πλώρη τύπου θωρηκτού του Θ/Κ Γ.Αβέρωφ (*)

Πλώρη ή Πρώρα (bow ή stem) ονομάζεται το μπροστινό μέρος του πλοίου ή οποιουδήποτε σκάφους.

Ανάλογα της μορφής κατασκευής της διακρίνεται σε τέσσερις τύπους:

1. Καμπυλωτή ή ιστιοφόρου (clipper bow), που μοιάζει με την συνήθη των ιστιοφόρων.
2. Κάθετη (straight bow), που είναι τελείως κάθετη προς την επιφάνεια της θάλασσας.
3. Οξύρυγχη ή θωρηκτού (battle-ship bow). Η διάκριση αυτή είχε εκλείψει πλην όμως ήδη έχει ξεκινήσει η ναυπήγηση αμερικανικού πολεμικού πλοίου, υπερσύγχρονου καινοτόμου καταδρομικού, με πλώρη μικτού τύπου θωρηκτού και βολβοειδούς, η καθέλκυση του οποίου προβλέπεται το 2012.
4. Βολβοειδής πλώρη (bulbous bow) που είναι η συνηθέστερη σήμερα στα σύγχρονα πλοία.

Το προς τη πλώρη τμήμα του πλοίου λέεται "πρωραίο". Στο τμήμα αυτό βρίσκονται οι πρωραίες δεξαμενές (fore tanks), τα πρωραία κύτη (fore holds) -πρώτα σε αρίθμηση ξεκινώντας από δεξιά προς τ΄ αριστερά-, το πρωραίο κατάστρωμα (fore deck), το πρόστεγο η πρωραία δεξαμενή ζυγοστάθμισης (fore peak), το βαρούλκα αγκυρών, οι άγκυρες κ.ά.

Τέλος στη πλώρη φέρονται το όνομα πλοίου, τα διεθνή σήματα αγκυροβολίας και ο πρόβολος των ιστιοφόρων καθώς και εκείνοι των πλοίων ειδικών εργασιών (π.χ. καλωδιακών, συντήρησης ναυδέτων κλπ.), οι ενδείξεις του πρωραίου βυθίσματος (draught fore) καθώς και ενδεικτικά σύμβολα ύπαρξης "βολβοειδούς πλώρης", (προεξέχουσας υπό την επιφάνεια), ή πρωραίας έλικας (προπέλας).
Σημειώσεις

* Οι εξωτερικές πλευρές (επιφάνειες) της πλώρης λέγονται παρειές ή μάσκες διακρινόμενες σε δεξιά και αριστερή μάσκα
* Με τον όρο "κατάπλωρα" χαρακτηρίζεται αφενός το ακραίο σημείο της πλώρης, (όπου φέρεται συνήθως στιλίδιο), αφετέρου η κατά πλώρη του πλοίου διεύθυνση, π.χ. το ραντάρ εντοπίζει «κατάπλωρα» ένα στόχο.

Λαογραφία

Χαρακτηριστική εν προκειμένω είναι και η ελληνική δημώδης έκφραση που συνηθίζεται σε παράλια μέρη: «Αλάργα! από πλώρη καραβιού κι από κώλο μουλαριού».

Πρύμνη ή Πρύμη ή Πρίμα

Ναυτιλία

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License