Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Οι Βρίγαντες ήταν ένας πολυάριθμος Θρακικός λαός, του οποίου η κοιτίδα ήταν η χώρα των Κικόνων (γύρω από την Ξάνθη) και η περιοχή γύρω από τις Βρυγηΐδες λίμνες (μικρή και μεγάλη Πρέσπα). Απαντούσε και με τις ονομασίες Φρυγοί, Βρύγες, Βρίγες, Βρυκοί και Βρίαντες. Σύμφωνα με τον πατέρα της ιστορίας Ηρόδοτο: "Οι δε Φρύγες, ως Μακεδόνες λέγουσι, εκαλέοντο Βρίγες, όσον Ευρωπαίοι έοντες σύνοικοι ήσαν Μακεδόσι, μεταβάντες δε εις την Ασίην, άμα τη χώρα και το όνομα μετέβαλον" (VII, 73). Στην συνέχεια το 700 π.Χ. οι Βρύγες εγκατεστάθηκαν στα βόρεια εδάφη της Ηπείρου, όπου και μνημονεύονται ως Ιλλυρική φυλή. Επειτα επεκτάθηκαν στην χώρα γύρω από την Επίδαμνο (το Δυρράχιο) και έφθασαν μέχρι των βορείων παραλίων του Αδριατικού πελάγους, όπου υπήρχαν οι Βρυγηίδες νήσοι. Οι Βρυγες απλώθηκαν και στο εσωτερικό της Ιλλυρίας γύρω από την Λυχλίτιδα λίμνη (η σημερινή Αχρίς), όπως αναφέρει ο Σκύμνος ο Χίος (Περιήγησις, 434).Με την πάροδο του χρόνου επεκτάθηκαν και ανατολικά στην επίσης θρακική Παιονία γύρω από τον Εριγώνα ποταμό (σημ. Τσέρνα), όπου ύπήρχον δύο πόλεις τους: Βρυγίας και Βρύγιον, (τις αναφέρει ο Στεφάνος Βυζάντιος). Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα των Κικόνων λεγόταν στους αρχαιότατους χρόνους Βριαντική και Γαλλαϊκή (ἡ δὲ χώρη αὕτη πάλαι μὲν ἐκαλέετο Γαλλαϊκή, νῦν δὲ Βριαντική· ἔστι μέντοι τῷ δικαιοτάτῳ τῶν λόγων καί αὕτη Κικόνων παραδίδει ο Ηρόδοτος).

Χαρακτηριστικό των Θρακών Βριγάντων (κατά τον Ησύχιο) ήταν οι καταλήξεις -βρίγα ή -βρία που έδιναν στις πόλεις τους. Πιθανότατα κατά την 2η χιλιετία π.Χ. οι Βρίγαντες μετανάστευσαν στην δυτική Ευρώπη (γεγονός που συνδέεται με την μαρτυρία του Ηροδότου κατά την οποία η Θράκη έφθανε ως τον Ατλαντικό Ωκεανό). Η μεγάλη τους αυτή μετανάστευση συνδέεται στην ιρλανδική μυθολογία με την έλευση του Παρθολάνου από την Μυγδονία της βορείου Ελλάδας. Επίσης κατά την ελληνική μυθολογία ο θεός του κρασιού Διόνυσος (θρακοφρυγικής προελεύσεως), στελέχωνε την ακολουθία του από Θράκες, μαινάδες και σατύρους. Οι ακόλουθοί του Κισσός, Πάνας, Λούσος εξεστράτευσαν στην δυτική Ευρώπη, κληροδοτώντας της τα ονόματά τους. Από τον Πάνα υποστηριζόταν ότι έλαβε το όνομα η Ισπανία (Πανία), από τον Κισσό ιδρύθηκε η Κισσία (Ταρρακών της ανατολικής Ιβηρίας) και από τον Λούσο καυχώνταν ότι κατάγονταν οι Λουσιτανοί. Πιθανότατα πίσω από το πέπλο του μύθου να κρύβεται η τεράστια αυτή θρακική εξάπλωση προς την Δύση. Από τους Θράκες Βρίγαντες αποικίστηκε η Γαλλαϊκή της βορειοδυτικής Ισπανίας (λατ. Gallaecia, σημ. Galicia), η νότια Ιρλανδία και η κεντρική Βρεττανία. Με την πάροδο του χρόνου οι Θράκες αυτοί αναμίχθηκαν με τους Κέλτες της περιοχής και αποτέλεσαν ένα από τα πολεμικότατα έθνη της Ευρώπης. Ο Έλληνας ιστορικός Κλαύδιος Πτολεμαίος αναφέρει στην δυτική Ευρώπη πολλά τοπωνύμια των βριγαντικών πόλεων.


Πηγές

* Ηρόδοτος, Βιβλίο Ζ΄
* Αχιλλέας Σαμοθράκης Θρακικό λεξικό.
* Αθανάσιος Αγγελόπουλος Προϊστορικές αποικίες των Ελλήνων, εκδ. ελεύθερη σκέψις.
* Περιοδικό Ιχώρ.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License