- Art Gallery -

 

.

Το iPhone συγκαταλέγεται στην κατηγορία των έξυπνων κινητών (smartphones), συσκευών που συνδυάζουν πρόγραμμα αναπαραγωγής πολυμέσων, φωτογραφική μηχανή/βιντεοκάμερα και κινητό τηλέφωνο με ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Το iPhone είναι προϊόν της εταιρείας Apple, η οποία το κυκλοφόρησε στην αγορά των ΗΠΑ στις 29 Ιουνίου 2007. Έχει κυκλοφορήσει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και στην Ιαπωνία. Διαθέτει χωρητική οθόνη πολυαφής και ελάχιστο υλικό διεπαφής (καθόλου φυσικό πληκτρολόγιο). Οι παρεχόμενες υπηρεσίες διαδικτύου περιλαμβάνουν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και φυλλομετρητή ιστοσελίδων με δυνατότητα σύνδεσης σε ασύρματο δίκτυο Wi-Fi.

Η πρώτη έκδοση κινητού τηλεφώνου iPhone κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2007, το οποίο διέθετε τετραπλή ζώνη (quad band) με τεχνολογία EDGE. Οι χώρες που το διέθεσαν στην αγορά τους μετά τις ΗΠΑ ήταν το ΗΒ, η Γαλλία και η Γερμανία το Νοέμβριο του 2007 ενώ η Ιρλανδία και η Αυστρία το διέθεσαν την άνοιξη του επόμενου έτους. Έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του, τον Ιούλιο του 2008, κυκλοφόρησε το iPhone δεύτερης γενιάς, το iPhone 3G, που περιελάμβανε την υποστήριξη κινητής τηλεφωνίας 3G, σε 22 χώρες, μέσα σε αυτές και οι έξι πρώτες, ενώ αργότερα ξεπέρασε τις 80. Ακόμα μία εξέλιξη του iPhone, το iPhone 3GS, κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2009 σε Αμερική και Ευρώπη. Στις 24 Ιουλίου 2010 ο CEO της Apple ανακοίνωσε την τέταρτη γενιά του iPhone με ονομασία iPhone 4. Τον Φεβρουάριο του 2011 βγήκε στην κυκλοφορία το iPhone 4s, το τελευταίο iPhone που ξεκίνησε ο CEO της Apple, ο Steve Jobs, έπειτα τον θάνατό του από καρκίνο. Στις 2 Νοεμβρίου 2012 κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το iPhone 5, έπειτα το 5s και 5c τον Νοέμβριο του 2013, ενώ στις 9 Σεπτεμβρίου 2014 κυκλοφόρησε το iPhone 6 και iPhone 6 Plus. [1]

Το iPhone χρησιμοποιεί τον μικροεπεξεργαστή ARM 1176.

Χαρακτηριστικά
Οθόνη αφής

Η οθόνη του τηλεφώνου είναι αφής και έχει διαστάσεις 8,9 cm (320×480 px at 160 ppi) και χρησιμοποιείται μόνο με χρήση των δακτύλων. Για την εισαγωγή κειμένου η συσκευή διαθέτει εικονικό πληκτρολόγιο. Έχει αυτόματο διορθωτή και πρόβλεψη λέξεων, καθώς επίσης και δυναμικό λεξικό προσθήκης νέων λέξεων.
Άλλοι τρόποι εισόδου

Η οθόνη αποκρίνεται με τρεις τρόπους/αισθητήρες: ένας αισθητήρας προσέγγισης που κλείνει την οθόνη όταν το iPhone πλησιάσει στο πρόσωπο, ένας αισθητήρας περιβάλλοντος φωτισμού, ο οποίος ρυθμίζει την φωτεινότητα της οθόνης και ένα επιταχυνσιόμετρο που αντιλαμβάνεται τον προσανατολισμό της συσκευής.

Ένα και μοναδικό πλήκτρο στο εμπρόσθιο μέρος εμφανίζει το κεντρικό μενού. Οι επιλογές του μενού γίνονται μέσω της οθόνης αφής. Το iPhone χρησιμοποιεί οθόνη "πλήρους σελίδας", με υπομενού εξαρτώμενα από την εκάστοτε λειτουργία, τα οποία εμφανίζονται στο άνω ή κάτω τμήμα της οθόνης, μερικές φορές ανάλογα με τον προσανατολισμό της. Οι σελίδες με λεπτομέρειες εμφανίζουν το αντίστοιχο ενός πλήκτρου επιστροφής κατά ένα βήμα πίσω στα μενού.

Το iPhone διαθέτει μόνον τρεις διακόπτες στα πλευρά: sleep/wake, volume up/down, ringer on/off. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες εκτελούνται μέσω της οθόνης αφής.
Αποθηκευτικός χώρος

Το iphone διαθέτει ενσωματωμένη κάρτα μνήμης των 16GB, 64GB και 128GB . Επειδή δεν υπάρχει δυνατότητα αλλαγής ενσωματωμένης μνήμης η επιλογή της γίνεται πριν την αγορά του πακέτου iphone.
Κινητό τηλέφωνο

Το iPhone διαθέτει λειτουργίες: σύσκεψης, αναμονής κλήσεως, συγχώνευσης κλήσεων, αναγνώρισης κλήσεως και διασύνδεσης με εφαρμογές άλλων κυψελοειδών δικτύων και άλλες λειτουργίες του iPhone. Παραδείγματος χάρη, εάν κατά τη διάρκεια αναπαραγωγής ενός τραγουδιού, δεχθεί μία εξερχόμενη κλήση, το κομμάτι θα σταματήσει σταδιακά. Αφού τερματιστεί η κλήση, η μουσική θα επιστρέψει πάλι σταδιακά.

Το iPhone επίσης περιλαμβάνει τη λειτουργία Οπτικού Φωνητικού Ταχυδρομείου, παράλληλα με την Cingular, η οποία προσφέρει στο χρήστη μία λίστα πρόσφατων φωνητικών μηνυμάτων στην οθόνη, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να καλέσει την φωνητική υπηρεσία. Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες εταιρείες, τα μηνύματα μπορούν να ακουστούν χωρίς απαραιτήτως χρονολογική σειρά, επιλέγοντάς τα από μια λίστα. Η Cingular ανανέωσε πλήρως την υποδομή του φωνητικού της ταχυδρομείου για να υποδεχτεί τη νέα αυτή λειτουργία, σχεδιασμένη από την Apple.

Τα ηλεκτρονικά μηνύματα (e-mail) παρουσιάζονται με χρονολογική σειρά στα εισερχόμενα, παρόμοια με την εφαρμογή Mail, η οποία τοποθετεί τα κείμενα όλων των παραληπτών μαζί με τις απαντήσεις. Τα μηνύματα κειμένου απεικονίζονται σε φούσκες ομιλίας (όπως και στο iChat) κάτω από το όνομα κάθε παραλήπτη.
Πολυμέσα
Κάμερα

Αρχικά, το πρώτο iPhone που βγήκε στην κυκλοφορία (iPhone 2G), διέθετε κάμερα 2 megapixels. Αργότερα, στα iPhone 3G και 3GS πιο συγκεκριμένα, η ανάλυση ανέβηκε στα 3 megapixels. Το iPhone 4 ήταν ένα εντελώς επαναστατικό iPhone. Καθώς διέθετε κάμερα 5 megapixels, ήταν το πρώτο με LED Flash και εμπρόσθια FaceTime VGA κάμερα. Tα iPhone 4S, 5 και 5c διαθέτουν iSight κάμερα 8 megapixel και HD FaceTime εμπρόσθια κάμερα. Στο iPhone 5s (2013) βρίσκουμε ένα επαναστατικό TrueTone Flash, το οποίο με αισθητήρες φωτός, βγάζει φωτογραφίες με "όσο Flash χρειάζεται", κάνοντας έτσι τα χρώματα πιο ζωντανά. Τα iPhone 6 και 6 plus, διαθέτουν TrueTone Flash και 8 megapixels κάμερα.
iPod

Η διάταξη της μουσικής βιβλιοθήκης διαφέρει από προηγούμενα iPod, έχοντας πιο καθαρό αλφαβητικό διαχωρισμό επιλογών και με μεγαλύτερη γραμματοσειρά. Η Στοιβάδα Εξώφυλλων (Cover Flow), όπως στο iTunes, εμφανίζει διάφορα εξώφυλλα από άλμπουμ σε μια κυλιόμενη βιβλιοθήκη εικόνων. Η κύλιση επιτυγχάνεται σύροντας (τραβώντας) το δάκτυλο πάνω στην οθόνη.

Όπως και τα iPod πέμπτης γενιάς, που εισήχθησαν στην αγορά το 2005, το iPhone μπορεί να αναπαράγει βίντεο, επιτρέποντας στους χρήστες να παρακολουθήσουν τηλεοπτικά προγράμματα και ταινίες. Σε αντίθεση με κάθε άλλο περιεχόμενο σχετικό με εικόνα, τα βίντεο στο iPhone αναπαράγονται μόνο στον κατακόρυφο προσανατολισμό, με το τηλέφωνο στραμμένο πλάγια. Ο χτύπος δύο δακτύλων ταυτόχρονα εναλλάσσει την προβολή του βίντεο, από πλήρη οθόνη σε ευρεία (16:9) και αντίστροφα.
Διαδίκτυο

Το τηλέφωνο διαθέτει ενσωματωμένο WiFi, το οποίο δίνει τη δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο (μέσω ασύρματου δικτύου), με τον φυλλομετρητή (browser) Safari. Το iPhone επίσης είναι δυνατόν να συνδεθεί στο ίντερνετ με το δίκτυο Cingular's EDGE, χωρίς όμως τη δυνατότητα αξιοποίησης του δικτύου τρίτης γενιάς Cingular's 3G/HSDPA. Ο φυλλομετρητής προβάλλει πλήρεις ιστοσελίδες σε αντίθεση με τις απλοποιημένες σελίδες των περισσοτέρων κινητών. Οι ιστοσελίδες έχουν τη δυνατότητα οριζόντιας και κατακόρυφης προβολής και υποστηρίζουν αυτόματη μεγέθυνση και σμίκρυνση (ζουμ), με κτύπο και διπλό κτύπο αντίστοιχα πάνω σε εικόνες ή κείμενο. Το iPhone επιπλέον ενσωματώνει Bluetooth και χρησιμεύει στη σύνδεση με ασύρματα αξεσουάρ με τεχνολογία Bluetooth 2.0.

Μια συμφωνία μεταξύ της Apple και της Google, διασφάλισε πρόσβαση σε μια ειδικά τροποποιημένη έκδοση των Google Maps — σε μορφή χάρτη και δορυφόρου, βελτιστοποιημένη για το iPhone. Κατά το λανσάρισμα του προϊόντος, έγινε επίδειξη της λειτουργίας αναζήτησης των κοντινότερων καφετεριών και πραγματοποίησης κλήσης με έναν απλό χτύπο
E-mail

Η εφαρμογή E-mail στο iPhone, εμφανίστηκε το 2007 μαζί με την παρουσίαση του πρώτου iPhone 2G. Διαθέτει ένα HTML πρόγραμμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου , το οποίο επιτρέπει στο χρήστη να ενσωματώνει φωτογραφίες σε ένα e-mail. Η Yahoo! θα παρέχει μια δωρεάν Push-IMAP υπηρεσία για αποστολή e-mail παρόμοια με εκείνη ενός BlackBerry. Υποστηρίζονται επίσης τα πρότυπα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου IMAP και POP3, συμπεριλαμβανομένου και του Microsoft Exchange.

Το πρόγραμμα Outlook για Windows δεν μπορεί να συγχρονιστεί με το iPhone προς το παρόν (Οκτώβριος 2011). Επίσης δεν υπάρχει συνδεσιμότητα enterprise email [2] διαφορετική των IMAP και POP3.
iPhone 4S

Το iPhone 4S είναι το πέμπτο μοντέλο του iPhone, ο διάδοχος του iPhone 4. Το iPhone 4S είναι εξοπλισμένο με ένα Dual Core της Apple Α5[3] και περιλαμβάνει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή 8 megapixel[4], και συσκευή Assisted GPS [5]. Ελέγχεται από το χρήστη μέσω της οθόνης πολυαφής (που περιλαμβάνει ένα εικονικό πληκτρολόγιο), της κίνησης των αισθητήρων (επιταχυνσιόμετρο και γυροσκόπιο), ένα κουμπί επιστροφής στο κύριο μενού και δύο μικρά κουμπιά για τον έλεγχο της έντασης. Η αλληλεπίδραση με τον χρήστη υποστηρίζεται επίσης από έναν αισθητήρα εγγύτητας και έναν αισθητήρα περιβάλλοντος φωτισμού.

.
Τεχνικές προδιαγραφές

Αποθηκευτικός χώρος: iPhone, 3G, iPhone 3Gs: 8, 16 ή 32 GB μνήμης Flash, iPhone 4, 4s: 16, 32 ή 64GB για την αποθήκευση αρχείων και το λειτουργικό σύστημα.
Μέγεθος οθόνης: 8.9 cm (Διαγώνιος: 3.5 ίντσες)
Ανάλυση οθόνης: 320×480 pixels (iPhone, iPhone 3G, iPhone 3Gs) ή 640x960 (iPhone 4, iPhone 4s)
Μέγεθος τηλεφώνου: 115×61×11.6 mm
Βάρος τηλεφώνου: 135 g
Λειτουργικό σύστημα: iOS (γνωστό ως iPhone OS μέχρι την έκδοση 4.0)
Λογισμικό πλογήσης στο Διαδίκτυο Safari
Λογισμικό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Push
Μηχανή widgets
Core Animation
Διαχείριση ενέργειας
Θύρα συνδέσεων 30mm Pin Connector της Apple
Δυνατότητα αναπαραγωγής ήχων: Αναπαράγει μορφές αρχείων AAC (16 έως 320 Kbps), Protected AAC (MP4 από τα iTunes), MP3 (16 έως 320 Kbps), MP3 VBR, Audible (formats 2, 3, και 4), Apple Lossless, formats αρχείων AIFF και WAV
Δυνατότητα αναπαραγωγής βίντεο: Αναπαράγει βίντεο σε μορφή H.264
Quad band GSM / GPRS / EDGE: GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900
Ενσωματωμένα WiFi (802.11b/802.11g) και Bluetooth 2.0 (χωρίς FTP μεταφορά αρχείων) με EDR
Κάμερα 2 megapixel ή 3.2 megapixel στα iPhone 3G και 3GS ή 5.0 megapixel στο iPhone 4
iPod - εφαρμογές πολυμέσων
Cover Flow διεπαφή και τρισδιάστατα γραφικά
Multi-touch διεπαφή οθόνης
Εικονικό πληκτρολόγιο QWERTY στην οθόνη αφής
Λειτουργίες: Σύρσιμο (κύλιση) οθόνης με το δάκτυλο και μεγέθυνση/σμίκρυνση με κτύπο ή διπλό κτύπο δακτύλου
Ενσωματωμένη, μη αποσπώμενη μπαταρία με αυτονομία μέχρι 5 ώρες ομιλίας/βίντεο/πλοήγησης ή μέχρι 16 ώρες αναπαραγωγής ήχου.
Ενσωματωμένος ανιχνευτής κίνησης για αυτόματη "έξυπνη" εναλλαγή οριζόντιου/κατακόρυφου προσανατολισμού οθόνης.
Ενσωματωμένος αισθητήρας προσέγγισης που απενεργοποιεί την οθόνη όταν πλησιάζει στο πρόσωπο του χρήστη, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια και να αποφεύγεται ανεπιθύμητη εντολή εισόδου.

Λειτουργικό σύστημα iOS 4.0

Το λειτουργικό σύστημα (operating system) iOS 4.0 διατίθεται για συσκευές iPhone 3GS και iPod Touch 3ης γενιάς καθώς και σε iPhone 3G και iPod Touch 2ης γενιάς με περιορισμένες λειτουργίες. Οι νέες λειτουργίες που περιλαμβάνει είναι: η πολυδιεργασία (multitasking), η οποία δίνει τη δυνατότητα χρήσης πολλών εφαρμογών μαζί, έπειτα, η ταξινόμηση εφαρμογών σε φακέλους, η επιλογή διαφορετικών φόντων μεταξύ βασικής οθόνης και οθόνης κλειδώματος και η εμφάνιση των εισερχομένων e-mail όλων των λογαριασμών μαζί.
Λειτουργικό σύστημα iOS 6.0

Το Σεπτέμβριο 2012 η Apple ανακοίνωσε το IPhone 5 και το λογισμικό του ήταν το iOS 6. Στην τελευταία γενιά των λογισμικών iOS παρουσιάστηκαν μερικά νέα χαρακτηριστικά, συμπεριλαμβανομένου της πανοραμικής φωτογραφίας, εφαρμογή για σύνδεση στο Facebook, χάρτες της Apple και άλλα.[6]
Παραπομπές

Έρχεται στην Ελλάδα το iPhone 4S, Pathfinder.gr.
Lane, Sarah (2007-01-10). «Bear Stearns ups Apple target to $125, says Palm at risk to iPhone». AppleInsider. Ανακτήθηκε στις 2007-01-21.
Apple Launches iPhone 4S, iOS 5 & iCloud, apple.com, ανακτήθηκε την 31/10/2011.
iPhone camera, apple.com, ανακτήθηκε την 31/10/2011.
Apple - iPhone 4S - Technical Specifications, apple.com, ανακτήθηκε την 31/10/2011.

How to take a panoramic photo with iOS 6

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

iPhone website — Ιστοσελίδα της Apple για το iPhone σε Ελληνικά

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License