ART

 

.


Το ποντίκι (mouse) είναι συσκευή εισόδου που χρησιμοποιείται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές (Η/Υ), καθώς και σε ταμπλέτες.[1] Το όνομα του προέρχεται από το χαρακτηριστικό σχήμα των πρώτων συσκευών του είδους, που θυμίζει το μικρό θηλαστικό. Σε γραφικές διεπιφάνειες χρήστη (GUI), η κίνηση του ποντικιού αντιστοιχεί σε παρόμοια κίνηση ενός ίχνους ή αλλιώς κέρσορα (δρομέα) στην οθόνη του υπολογιστή.

Περιγραφή και λειτουργία
Εσωτερικά μέρη ενός τυπικού μηχανικού ποντικιού:
1. Μπίλια
2. Πλαστικοί ράβδοι & γρανάζια
3. LED
4. Το αριστερό και το δεξί κλικ
5. Φωτοδίοδος

Το κλασικό ποντίκι είναι χειροκίνητη συσκευή κατάδειξης, τα κύρια μέρη του οποίου είναι το καλώδιο επικοινωνίας με τον Η/Υ και το κυρίως σώμα της συσκευής. Το κυρίως σώμα αποτελείται συνήθως από ένα σταθερό στέλεχος από πλαστικό, πάνω στο οποίο είναι προσαρμοσμένα δύο ή περισσότερα κουμπιά και ίσως μια ροδέλα κύλισης.[2]
Μηχανικό ποντίκι

Στο κάτω μέρος του στελέχους υπάρχει μια μικρή σφαίρα (λεπτομέρεια 1 στην εικόνα) από εύκαμπτο υλικό, η οποία μπορεί να κυλάει ελεύθερα. Κινώντας το ποντίκι πάνω σε μια σχετικά λεία επιφάνεια, η μπίλια μεταφέρει την κίνηση αυτή σε δύο κάθετες μεταξύ τους πλαστικές ράβδους στο εσωτερικό του κυρίου σώματος, οι οποίες έχουν προσαρμοσμένους στα άκρα τους δύο γρανάζια ή διάτρητους πλαστικούς δίσκους (λεπτομέρεια 2). Η κίνηση των δίσκων διακόπτει μια δέσμη φωτός από ένα LED (λεπτομέρεια 3) προς μια φωτοδίοδο (λεπτομέρεια 5). Ένα ολοκληρωμένο κύκλωμα μέσω της συχνότητας των διακοπών αυτών παράγει ένα ψηφιακό σήμα, που αντιστοιχεί στην διανυσματική ταχύτητα (κατεύθυνση και τιμή) του ποντικιού. Το ψηφιακό σήμα μεταφέρεται στον Η/Υ μέσω του καλωδίου επικοινωνίας. Ο Η/Υ τότε μετακινεί τον κέρσορα στην οθόνη, βασιζόμενος στην προηγούμενη του θέση και στο ψηφιακό σήμα[εκκρεμεί παραπομπή].
Οπτικό ποντίκι

Ένα οπτικό ποντίκι χρησιμοποιεί μια δίοδο εκπομπής φωτός και φωτοδίοδο για την ανίχνευση της κυκλοφορίας σε σχέση με την υποκείμενη επιφάνεια, αντί να μετακινούνται ορισμένα από τα τμήματά της - όπως και σε μηχανικό ποντίκι.


Ποντίκι Laser

Το ποντίκι laser χρησιμοποιεί μια υπέρυθρη δίοδο λέιζερ, αντί για μια LED για να φωτίζει την επιφάνεια κάτω από τους αισθητήρες. Ήδη από το 1998, η Sun Microsystems παρείχε ένα ποντίκι laser με τους διακομιστές Sun SPARCstation και τους σταθμούς εργασίας[3]. Ωστόσο, τα ποντίκια λέιζερ δεν μπήκαν στον κύριο κορμό της αγοράς μέχρι το 2004, όταν η Logitech, σε συνεργασία με την Agilent Technologies, παρουσίασαν το MX 1000 laser mouse. Αυτό το ποντίκι χρησιμοποιεί μια μικρή υπέρυθρη ακτίνα λέιζερ αντί της ΑΤΑ και αύξησε σημαντικά την ανάλυση της εικόνας που λαμβάνεται από το ποντίκι[4].
Ιστορία
Το πρώτο στον κόσμο ποντίκι

Ο πρώην τεχνικός πολεμικών ραντάρ, Douglas Engelbart, διεύθυνε την εφεύρεση του πρώτου ηλεκτρονικού υπολογιστικού ποντικιού στα μέσα της δεκαετίας του 1960 στο Stanford Research International (SRI).[5] Ο Engelbart και ο Bill English συνεργάστηκαν συγκρίνοντας διάφορα ποντίκια για την ταχύτητα και την ακρίβειά τους. Ο Bill English κατασκεύασε το πρωτότυπο ποντίκι σύμφωνα με τις αντιλήψεις του Engelbart. Ο Bill English πιστώνεται με την πρώτη χρήση του όρου ποντίκι στην έκδοση του 1965 του "Computer-Aided Display Control"[6].
Παραπομπές

[1], η-Επιχειρείν::Γλωσσάρι::Λήμμα "Mouse", ανακτήθηκε την 09/09/2011.
Χρήση του ποντικιού
History and types of Laser mouse (Αγγλικά)
Optical Mouse technology review
Η ιστορία του mouse, ανακτήθηκε την 09/09/2011.

Oxford English Dictionary, "mouse", sense 13

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

The Earliest Computer Mouses (Αγγλικά)
Διαφορές οπτικών και laser ποντικιών
Τα ποντίκια της Apple

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License