ART

 

.

Οι Σίμσονς (The Simpsons - προφέρεται Σίμ-σονς) είναι Αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων. Δημιουργήθηκε από τον Ματ Γκρέινιγκ (Matt Groening) για το τηλεοπτικό κανάλι της Φοξ (Fox TV Network), ενώ στην Ελλάδα προβάλλεται από το Μακεδονία TV. Οι Σίμσονς προβλήθηκαν για πρώτη φορά στις 17 Δεκεμβρίου 1989 και συνεχίζουν να προβάλλονται έως σήμερα σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα ανά την υφήλιο. Είναι από τις μακροβιότερες σειρές κινουμένων σχεδίων στην ιστορία της τηλεόρασης, ενώ πρόσφατα αναδείχτηκε σε μακροβιότερη τηλεοπτική σειρά σε ώρα υψηλής τηλεθέασης της αμερικανικής τηλεόρασης.[1] Έχουν μεταδοθεί 464 επεισόδια και ο 21ος κύκλος τελείωσε στις 23 Μαΐου 2010. Toν Ιούλιο του 2007 οι ήρωες της σειράς ζωντάνεψαν για χάρη του κινηματογραφόφιλου κοινού. Η ταινία έκανε εισπράξεις 527 εκατομμυρίων δολαρίων παγκοσμίως.

Έχει αποσπάσει 25 βραβεία Έμμυ, 22 βραβεία Άνι (Annie awards) κι ένα βραβείο Πιμπόντυ (Peaboy award). Σύμφωνα με το περιοδικό Time (τεύχος 31 Δεκεμβρίου 1999) οι Σίμσον είναι η καλύτερη σειρά του 20ού αιώνα. Στις 14 Ιανουαρίου 2000, η οικογένεια Σίμσον απέκτησε το δικό της αστέρι στο Hollywood Walk of Fame. Χαρακτηριστικές εκφράσεις όπως το «D’Oh!» του Χόμερ έχουν αποκτήσει δικό τους λήμμα στο λεξικό. Η σειρά περιγράφει με σατιρικό τρόπο τη ζωή μια τυπικής Αμερικανικής οικογένειας την οποία αποτελούν ο Χόμερ ή αλλιώς Όμηρος (Homer), η Μαρτζ (Marge), o Μπαρτ (Bart), η Λίσα (Lisa) και η Μάγκι (Maggie). Η σειρά διαδραματίζεται στην φανταστική πόλη του Σπρίνγκφιλντ (Springfield).

Η επίδραση των Σίμσονς στην αμερικάνικη αλλά και στην παγκόσμια κουλτούρα είναι μεγάλη. Τα σενάρια, εκτός από το ευφυές χιούμορ έχουν και πολλές δόσεις σάτιρας της αμερικάνικης και γενικά της σύγχρονης κοινωνίας με κριτική σε πολλά επίπεδα. Θέματα όπως η ομοφοβία, ο αλκοολισμός, ο εθνικισμός μέχρι και η συμπεριφορά του προέδρου Μπους έχουν περάσει από επεισόδια της σειράς. Διάδοχοι της σειράς μπορούν να θεωρηθούν σειρές όπως το Σάουθ Παρκ, Family Guy και το Futurama (επίσης φτιαγμένο από τον Ματτ Γκρέινινγκ).


Ιστορία

Ο Γκρέινινγκ σκέφτηκε τους Σίμσον όταν έπρεπε να προτείνει μια νέα σειρά κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους, με τον παραγωγό Τζέιμς Λ. Μπρουκς, που θα γινόταν ένθετο κομμάτι του βαριετέ The Tracey Ullman Show. Πρότεινε μια δυσλειτουργική οικογένεια στην οποία έδωσε ονόματα από τη δική του οικογένεια και στη θέση του εαυτού του, έδωσε το όνομα του Μπαρτ (Bart), που είναι αναγραμματισμός της λέξης brat (παλιόπαιδο).
Η αρχική μορφή των Σίμσον στο Tracey Ullman Show.

Τα βίντεο μικρού μήκους με την οικογένεια Σίμσον ξεκίνησαν να παίζουν στο The Tracey Ullman Show στις 19 Απριλίου 1987. Μετά από τρεις κύκλους, η Fox έδωσε στους Σίμσον τη δική τους αποκλειστική σειρά, που έκανε από πολύ νωρίς μεγάλη επιτυχία.

Χαρακτήρες
Ο Κράστυ ο Κλόουν, χαρακτηριστική φιγούρα της τεχνοτροπίας του Ματτ Γκρέινινγκ.

Οι κυρίως χαρακτήρες είναι η οικογένεια Σίμσον: Χόμερ,Μαρτζ, Λίσα, Μπαρτ και Μάγκυ. Συχνές παρουσίες έχουν και άλλοι όπως ο παππούς Έημπ, ο φίλος του Μπαρτ ο Μίλχαους, ο Κράστυ ο Κλόουν, ο Νέντ Φλάντερς ο γείτονας του Χόμερ, ο Κύριος Μπέρνς ή Τσάρλς Μοντγκόμερι Μπέρνς το αφεντικό του Χόμερ και Μόου Σίζλακ ο ιδιοκτήτης του Μπάρ που πάει ο Χόμερ. Σε πολλά επεισόδια συμμετέχουν και ως καλεσμένοι μεγάλες διασημότητες των ΜΜΕ και όχι μόνο, μουσικοί όπως οι U2, ο Μάικλ Τζάκσον ή ακόμα και γνωστοί επιστήμονες όπως ο Στήβεν Χώκινγκ. Κατά κανόνα τα πραγματικά άτομα δίνουν τις φωνές τους στα κινούμενα σχέδια που παρουσιάζονται στην σειρά.

Κόμικς

Η μεγάλη επιτυχία της σειράς οδήγησε και τη μεταφορά της στο συγγενικό πεδίο των κόμικς. Από το 1993 έως σήμερα η εταιρεία Bongo Comics εκδίδει στην Αμερική περιοδικά με τους δημοφιλείς ήρωες. Από τότε έχει κυκλοφορήσει μια πλειάδα τίτλων, με κυριότερους το Simpsons Comics (1993 έως σήμερα), το Bart Simpson Comics (2000 έως σήμερα), το Bart Simpson's Treehouse of Horror (1995 έως σήμερα) και άλλους.

Παραπομπές

1. ↑ Η μακροβιότερη σειρά της αμερικανικής τηλεόρασης γίνονται οι «Σίμσονς», άρθρο από τον ιστότοπο in.gr (27/02/09)


Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

* Σαν Σήμερα: Αφιέρωμα, οικογένεια Σίμσον: http://www.sansimera.gr/articles/249

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License