- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Η Αλίσια Βικάντερ (Alicia Amanda ­Vikander, 3 Οκτωβρίου 1988) είναι Σουηδή ηθοποιός και πρώην χορεύτρια. Γεννήθηκε το 1988 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας.

Καριέρα

Το 2011 έλαβε το Βραβείο Ανερχόμενης Ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου.[1] Το 2015 κέρδισε το Όσκαρ Β' γυναικείου ρόλου για την ταινία Το κορίτσι από τη Δανία,[2] ενώ ήταν υποψήφια και για Χρυσή Σφαίρα. Επίσης, το 2015 έπαιξε στην ταινία Ex Machina και προτάθηκε για Χρυσή Σφαίρα Α' Γυναικείου Ρόλου.[3]

Φιλμογραφία

2009 Till det som är vackert
2011 Kronjuvelerna
2012 Ο έρωτας της βασίλισσας
2012 Άννα Καρένινα
2013 Ο άνθρωπος που πούλησε τον κόσμο
2014 Ο νόμος της σιωπής
2014 Ο έβδομος γιος
2015 Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.
2015 Ex Machina
2015 Το κορίτσι από τη Δανία
2015 Ο σεφ που έπαιζε με τη φωτιά
2016 Τζέισον Μπορν
2016 Το φως ανάμεσα στους ωκεανούς
2017 Tulip Fever
2017 Submergence
2018 Tomb Raider

Προσωπική ζωή

To 2014 σύναψε σχέση με τον Μάικλ Φασμπέντερ[4] και το 2017 παντρεύτηκαν.[5]
Παραπομπές

«Alba August for European Shooting Star 2018». Swedish Film Institute (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-02-21.
Όσκαρ 2016: Η Αλίσια Βικάντερ νικήτρια του Β' Γυναικείου Ρόλου για το The Danish Girl
«Ex Machina». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2018-02-21.
Αλίσια Βικάντερ: Το Κορίτσι από τη Σουηδία

«O Μάικλ Φασμπέντερ παντρεύτηκε την Αλίσια Βικάντερ στην Ίμπιζα - Φωτογραφίες από το γαμήλιο beach party». LiFO. Ανακτήθηκε στις 2018-02-21.

Όσκαρ Β' Γυναικείου Ρόλου
1936–1940

Γκέιλ Σόντεργκααρντ (1936) Άλις Μπρέιντι (1937) Φέι Μπέιντερ (1938) Χάτι ΜακΝτάνιελ (1939) Τζέιν Ντάργουελ (1940)

1941–1960

Μαίρη Άστορ (1941) Τερέζα Ράιτ (1942) Κατίνα Παξινού (1943) Έθελ Μπάριμορ (1944) Αν Ριβίαρ (1945) Αν Μπάξτερ (1946) Σελέστ Χολμ (1947) Κλερ Τρέβορ (1948) Μερσέντες ΜακΚέιμπριτζ (1949) Ζόζεφιν Χαλ (1950) Κιμ Χάντερ (1951) Γκλόρια Γκράχαμ (1952) Ντόνα Ριντ (1953) Έυα Μαρί Σεντ (1954) Τζο Βαν Φλιτ (1955) Ντόροθι Μαλόουν (1956) Μιγιόσι Ουμέκι (1957) Γουέντι Χίλλερ (1958) Σέλλεϊ Γουίντερς (1959) Σίρλεϊ Τζόουνς (1960)

1961–1980

Ρίτα Μορένο (1961) Πάτι Ντιούκ (1962) Μάργκαρετ Ράδερφορντ (1963) Λίλα Κέντροβα (1964) Σέλλεϊ Γουίντερς (1965) Σάντι Ντένις (1966) Εστέλ Πάρσονς (1967) Ρουθ Γκόρντον (1968) Γκόλντι Χον (1969) Έλεν Χέιζ (1970) Κλόρις Λίτσμαν (1971) Αϊλίν Έκχαρτ (1972) Τέιτουμ Ο'Νιλ (1973) Ίνγκριντ Μπέργκμαν (1974) Λι Γκραντ (1975) Μπέατρις Στρέιτ (1976) Βανέσα Ρεντγκρέιβ (1977) Μάγκι Σμιθ (1978) Μέριλ Στριπ (1979) Μαίρη Στρίνμπερτζεν (1980)

1981–2000

Μορίν Στέιπλετον (1981) Τζέσικα Λανγκ (1982) Λίντα Χαντ (1983) Πέγκι Άσκροφτ (1984) Αντζέλικα Χιούστον (1985) Νταϊάν Γουίστ (1986) Ολυμπία Δουκάκη (1987) Τζίνα Ντέιβις (1988) Μπρέντα Φρίκερ (1989) Γούπι Γκόλντμπεργκ (1990) Μερσέντες Ρούελ (1991) Μαρίζα Τομέι (1992) Άννα Πάκουιν (1993) Νταϊάν Γουίστ (1994) Μίρα Σορβίνο (1995) Ζυλιέτ Μπινός (1996) Κιμ Μπέισινγκερ (1997) Τζούντι Ντεντς (1998) Αντζελίνα Τζολί (1999) Μάρσα Γκέι Χάρντεν (2000)

2001–σήμερα

Τζένιφερ Κόνελι (2001) Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς (2002) Ρενέ Ζελβέγκερ (2003) Κέιτ Μπλάνσετ (2004) Ρέιτσελ Βάις (2005) Τζένιφερ Χάντσον (2006) Τίλντα Σουίντον (2007) Πενέλοπε Κρουζ (2008) Μο' Νικ (2009) Μελίσα Λίο (2010) Οκτάβια Σπένσερ (2011) Αν Χάθαγουεϊ (2012) Λουπίτα Νιόνγκο (2013) Πατρίσια Αρκέτ (2014) Αλίσια Βικάντερ (2015) Βαϊόλα Ντέιβις (2016) Άλισον Τζάνεϊ (2017)

Πλήρης κατάλογος (1936–1940) (1941–1960) (1961–1980) (1981–2000) (2001–2020)

Σουηδοί

Εγκυκλοπαίδεια Σουηδίας

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

Προσαρμοσμένη αναζήτηση

 HellenicaWorld News