Γυμναστικός Σύλλογος Παλέρμο



Ο Γυμναστικός Σύλλογος Παλέρμο ( U.S. Citta di Palermo) είναι αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στην πόλη του Παλέρμο της Σικελίας. Ιδρύθηκε το 1900 με το όνομα Anglo Panormitan Athletic and Football Club ενώ το 1987 πήρε το τελικό του όνομα το U.S. Citta di Palermo. Η Παλέρμο έχει καταφέρει να κάνει την μεγαλύτερη της πορεία στην Σέριε Α. Εδρα της Παλέρμο, είναι το Στάντιο Ρένζο Μπαρμπέρα όπου άνοιξε τις πύλες του το 1932. Απο το 2004 κατάφερε να κάνει την άνοδο της στην Πρώτη Κατηγορία και απο τότε έκανε μέτριες εμφανίσεις. Η Καλύτερη της εμφάνιση ήταν την σεζόν 2009-10 τερματίζοντας 5η παίρνοντας μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λίγκ αλλά δέχτηκε την ήττα.

Πρόεδρος της είναι ο Μαουρίτζιο Ζαμπαρίνι που είναι Ιταλός επιχειρηματίας και έχει στην κατοχή του την ομάδα της Παλέρμο και την αλυσίδα καταστημάτων Εμμεζέτα.

Τα επίσημα χρώματα της ομάδας είναι το Ρόζ, το Μαύρο αλλά και το Άσπρο.


Ιστορία

(1898-1947)

Η ομάδα της Παλέρμο ιδρύθηκε το 1900 και ο πρώτος ιδρυτής της ήταν ο Άγγλος Τζόσεφ Γουιτέικερ και ο Ιταλός συνεργάτης του, Ιγνάσιο Παγάνο που έμειναν στην ιστορία της ομάδας για αυτό ακριβώς τον λόγο. Η Πρώτη ομάδα της αποτελούνταν απο τρείς Άγλλους και 9 ιταλούς που κατοικούσαν στην πόλη. Τον Δεκέμβριο του 1900 έδωσαν τον πρώτο τους αγώνα, μετά απο συμφωνία με μια ερασιτεχνική ομάδα της Αγλλίας. Κακό ξεκίνημα. Γνώρισε μια βαριά ήττα χάνοντας με 5-0. Πέντε μήνες μετά έδωσε τον πρώτο της επαγγελματικό της αγώνα με αντίπαλο την Μεσ΄σινα Φ.Κ. νικώντας με 3-2. Τότε βάσικά χρώματα θεωρούνταν το Κόκκινο και το Άσπρο.

Τελικά, το 1907 έκαναν σημαντικές βελτιώσεις επειδή είχαν ήδη μπεί στον επαγγελματικό τομέα. Καταρχάς, το όνομα του συλλόγου άλλξε και λεγόταν Palermo Foot-Ball Club και τα χρώματα της ήταν και είναι το Ρόζ και το Άσπρο. Απο το 1908 μέχρι και το 1914 αγωνιζόταν στο Κύπελλο Λίπτον με χορηγό την πασίγνωστη εταιρία αναψυκτικών τσαγιών. Φυσικά η Παλέρμο κέρδισε το κύπελλο αυτό τρείς φορές με καλύτερη στιγμή την νίκη της με 6-0.

Αργότερα ξέσπασε ο Ά Παγκόσμιος Πόλεμος και η ενεργό δράση της ομάδας σταμάτησε για λίγα χρόνια. Μετά το ξέσπασμα ξαναενώθηκε σαν Unione Sportiva Palermo το 1919. Την δεκαετία του 1920 αγωνίστηκε στην κεντρική κατηγορία της Ιταλίας , αλλά το 1927 δημιουργήθηκαν οικονομικά προβλήματα και χρειάστηκε να ενωθεί με μια ομάδα που να την βοηθήσει στο να υπάρχει μέλλον σε αυτήν την ομάδα. Ενώθηκε με την Βίγκορ Παλέρμο και απέκτησε το όνομα Palrmo FootBall Club. Η πορεία της συνεχίστηκε και το 1930 έφτασαν ξανά στην πρώτη κατηγορία της Ιταλίας.

Το 1936 άλλαξαν τα χρώματα της για άλλη μια φορά και αυτή είχε λόγο. Ο λόγος ήταν πως τα χρώματα αυτά θα εκπροσωπήσουν την αντιμετώπιση κατά του φασισμού. Τα χρώματα ήταν το Κίτρινο και το Κόκκινο. Το 1940 απορρόφησε μια τοπική ομάδα αποκαλούμενη ως Γιουβεντίνα. Έτσι ονομάστηκε Palermo-Juventina Sports Club.

(1947-2002)

Μετά απο ένα ακόμα ξέσπασμα του Παγκοσμίου Πολέμου, η Παλέρμο συνέχισε να αγωνίζεται κερδίζοντας το 1947 το πρωτάθλημα της Β'Κατηγορίας. Παίκτης-θαύμα ήταν ο Τσεχοσλαβάκος Τσεστμίρ Βιστπάλεκ που είχε αγωνιστεί και στην Γιουβέντους. Απο το 1956 και μετά η ομάδα ανεβοκατέβαινε κατηγορίες στις κορυφαίες κατηγορίες. Το 1970 ο Ρένζο Μπαρμπέρα ανέλαβε ως πρόεδρος της ομάδας. Χάρη σε αυτόν έφτασε δύο φορές στα τελικά του Κυπέλλου Ιταλίας.

Πλήρες όνομα Γυμναστικός Σύλλογος Πάλέρμο
Σύντομο όνομα Παλέρμο
Έτος ίδρυσης 1900
Έδρα Στάντιο Ρένζο Μπαρμπέρα
Πρόεδρος Flag of Italy.svg Μαουρίτσιο Ζαμπαρίνι
Προπονητής Flag of Italy.svg Ντέλιο Ρόσι
Κατηγορία Σέριε Α
2009-10 5η

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Η επίσημη ιστοσελίδα της Παλέρμο (Ιταλικά)

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License