ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Τερματοφύλακας (αγγλικά "goalkeeper", "goalie" ή απλά "keeper") είναι ποδοσφαιρικός όρος, που αναφέρεται στη θέση του παίκτη ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία της ποδοσφαιρικής εστίας, του τέρματος δηλαδή της κάθε ομάδας.

Ο τερματοφύλακας (σε αντίθεση με τους υπόλοιπους ποδοσφαιριστές) επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε μέλος του σώματός του, προκειμένου να αποτρέψει την επίτευξη τέρματος ("goal") από τους αντιπάλους παίκτες, αρκεί να κινείται εντός των ορίων της μεγάλης περιοχής της εστίας του. Στον υπόλοιπο αγωνιστικό χώρο, δεν επιτρέπεται να ακουμπήσει τη μπάλα με τα χέρια του.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι η μόνη υποχρεωτική θέση σύμφωνα με τους κανονισμούς του ποδοσφαίρου. Αν ο βασικός τερματοφύλακας αναγκαστεί να αφήσει τον αγώνα, πρέπει οπωσδήποτε να αντικατασταθεί - ακόμη και αν δεν υπάρχουν διαθέσιμες αλλαγές κάποιος άλλος παίκτης πρέπει να λάβει τη θέση του. Θεωρείται ως εκ τούτου πολύ σημαντική σε μια ομάδα, αφού αποτελεί το έσχατο εμπόδιο στην προσπάθεια σκοραρίσματος. Καταλαμβάνεται συνήθως από αθλητές που διαθέτουν υψηλό σωματότυπο, γρήγορα αντανακλαστικά και μεγάλη ικανότητα εκτίναξης.

Θέσεις ποδοσφαίρου
Ποδοσφαιριστές
Τερματοφύλακας

Τερματοφύλακας (GK)

Αμυντικοί

Κεντρικός αμυντικός CB (Αριστερός, Δεξιός) Λίμπερο SW Πλάγιοι αμυντικοί (Αριστερός LB, Δεξιός RB) Αμυντικό χαφ (Αριστερό LWB, Δεξιός RWB)
Μέσοι

Κεντρικός μέσος CM (Αριστερός, Δεξιός) Κεντρικός αμυντικός μέσος DM Κεντρικός επιθετικός μέσος ΑΜ Ακραίος Μέσος (Αριστερός LM, Δεξιός RM)
Επιθετικοί

Κεντρικός Επιθετικός CF Δεύτερος επιθετικός SS Πλάγιος επιθετικός (Αριστερός LW, Δεξιός RW)
Μη-ποδοσφαιριστές
Επίσημα

Διαιτητής Βοηθοί διαιτητές Τέταρτος διαιτητής Πέμπτος διαιτητής Επόπτες εστιών

Τεχνική ομάδα

Προπονητής Βοηθοί προπονητές Ιατρός Φυσιοθεραπευτής Γυμναστές

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News