Χοφενχάιμ 1899




Η TSG 1899 Χοφενχάιμ (γερμ.: TSG 1899 Hoffenheim) είναι γερμανικός ποδοσφαιρικός σύλλογος που αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα. Εδρεύει στο Χοφενχάιμ, ένα προάστιο 3.300 κατοίκων της πόλης Σινσχάιμ του ομοσπονδιακού κρατιδίου Βάδη-Βυρτεμβέργη.

Το πλήρες όνομα του συλλόγου είναι "Turn- und Sportgemeinschaft 1899 Hoffenheim". Από το 2007 αποφάσισε να υιοθετήσει την πιο σύντομη εκδοχή του ονόματος "1899 Hoffenheim". Ιδρύθηκε το 1899 και έχει τα παρατσούκλια: "Hoffe", "Hoppenheim" (από το όνομα του ιδιοκτήτη της Dietmar Hopp) και ""18,99 € Hoffenheim". Το τελευταίο παραπέμπει στην τακτική του συλλόγου να μην κάνει ακριβές μεταγραφές.

Αγωνίζεται προσωρινά στο Στάδιο Καρλ-Μπενζ (Carl-Benz-Stadion) χωρητικότητας 26.022 θεατών. Πρόεδρος είναι ο Πέτερ Χόφμαν (Peter Hofmann) και προπονητής ο Ραλφ Ράνγκνικ (Ralf Rangnick). Τα χρώματα του συλλόγου είναι το μπλε και το λευκό.


Ιστορία

Ίδρυση

Το σημερινό σωματείο δημιουργήθηκε το 1945 από τη συγχώνευση του αθλητικού συλλόγου Turnverein Hoffenheim (που είχε ιδρυθεί την 1η Ιουλίου 1899) και του ποδοσφαιρικού συλλόγου Fußballverein Hoffenheim (που είχε ιδρυθεί το 1921). Μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Χοφενχάιμ ήταν μια τοπική ερασιτεχνική ομάδα που αγωνιζόταν στο όγδοο επίπεδο του γερμανικού ποδοσφαίρου στην A-Liga της Βάδης-Βυρτεμβέργης. Σταδιακά άρχισε να προοδεύει και το 1996 είχε ανεβεί στο πέμπτο επίπεδο, στην Verbandsliga Nordbaden.

Η εποχή Χοπ

Στα 1990 ο πάμπλουτος επιχειρηματίας Ντίτμαρ Χοπ (Dietmar Hopp) επέστρεψε στο σωματείο που έπαιζε ως έφηβος, όχι όμως ως παίκτης ή προπονητής αλλά ως χρηματοδότης. Ο Χοπ, συνιδρυτής της εταιρίας λογισμικού SAP, επένδυσε χρήματα στο σωματείο. Η εμπλοκή του είχε άμεσα αποτελέσματα. Το 2000 η Χοφενχάιμ πήρε τον τίτλο της Verbandsliga και ανέβηκε στην τέταρτη κατηγορία, στην Oberliga Baden-Württemberg. Το 2001 τερμάτισε ξανά πρώτη και ανέβηκε στο νότιο όμιλο της τρίτης κατηγορίας, στην Regionalliga Süd, όπου τερμάτισε 13η την πρώτη σεζόν, 5η ως 7η τις επόμενες τρεις σεζόν και 4η το 2005–06.

Το 2003-04, στην πρώτη συμμετοχή της στο Κύπελλο Γερμανίας, έκανε αισθητή την παρουσία της φθάνοντας μέχρι τα προημιτελικά αποκλείοντας μεταξύ άλλων την Καρλσρούη, την Άιντραχτ Τριρ και την Μπάγερ Λεβερκούζεν.

Το 2005 έγιναν ενέργειες να συγχωνευτεί με την Αστόρια Βάλντορφ (FC Astoria Walldorf) και τη Σαντχάουζεν (SV Sandhausen) και να δημιουργηθεί ένας δυνατός σύλλογος με την επωνυμία: FC Heidelberg 06. Οι προσπάθειες δεν καρποφόρησαν, λόγω των αντιδράσεων των δύο άλλων σωματείων και κυρίως για το αν η έδρα της νέας ομάδας θα ήταν η Χαϊδελβέργη (όπως ήθελε ο Χοπ) ή το Επελχάιμ (όπως ήθελαν οι παράγοντες των άλλων σωματείων).

Στην Μπουντεσλίγκα

Το 2006 ο σύλλογος για να βελτιώσει την ομάδα πήρε ποδοσφαιριστές με εμπειρία στην Μπουντεσλίγκα, με πιο γνωστούς τους Γιόκεν Σάιτζ (Jochen Seitz) και Τόμισλαβ Μάριτς (Tomislav Marić). Επίσης, προσέλαβε με συμβόλαιο πέντε ετών τον προπονητή Ραλφ Ράνγκνικ (Ralf Rangnick), πρώην προπονητή ομάδων της Μπουντεσλίγκα, όπως: Ουλμ, Στουτγκάρδη, Ανόβερο και Σάλκε.

Το πείραμα πέτυχε και την αμέσως επόμενη σεζόν, 2006-07, η ομάδα τερμάτισε 2η και ανέβηκε στη δεύτερη κατηγορία, την 2. Bundesliga και όχι μόνο. Την αμέσως επόμενη χρονιά τερμάτισε 2η και ανέβηκε στην Μπουντεσλίγκα. Την τρέχουσα σεζόν 2008-09 έχει καταπλήξει όλη την Ευρώπη, αφού προηγείται στη βαθμολογία του πρωταθλήματος έπειτα από 14 αγωνιστικές. Αστέρι της ομάδας είναι Βένταντ Ιμπίσεβιτς, που ήρθε ως διερμηνέας και σήμερα προηγείται στη λίστα των σκόρερ του πρωταθλήματος.

Τα μυστικά του Ράνγκνικ είναι απλά: [1]

* Μικροί σε ηλικία ποδοσφαιριστές ως 23 ετών, χωρίς μεγάλους μισθούς.
* Κλίμα «παρέας» στην ομάδα, μέσα κι έξω από το γήπεδο.
* Λάτρης του επιθετικού ποδοσφαίρου.
* Προπονήσεις με ποικιλία ασκήσεων, ώστε να μην είναι βαρετές.
* Συγκεκριμένες δραστηριότητες και διατροφή πριν τους αγώνες, με σκοπό την αποβολή του άγχους.

Σημείωση

1. ↑ Γιώργου Νασμή, «Γερμανοί μπέμπηδες», εφ. Τα Νέα (Ομάδα), 15-16/11/2008, σελ. 41.


Στάδιο

Πριν ανεβεί στην Μπουντεσλίγκα η ομάδα αγωνιζόταν στο Στάδιο Ντίτμαρ Χοπ (Dietmar Hopp Stadion), το οποίο χτίστηκε το 1999 και έχει χωρητικότητα 5.000 θεατών (1.620 καθίσματα).

Το 2006 αποφασίστηκε να χτιστεί νέο στάδιο 30.000 θέσεων στο Σινσχάιμ, συμβατό με την εξέλιξη που είχε ο σύλλογος. Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή του «Ράιν-Νέκαρ-Αρίνα» (Rhein-Neckar-Arena), στο οποίο υπολογίζεται ότι θα μετακομίσει τον Ιανουάριο του 2009.

Προσωρινά αγωνίζεται στο Καρλ Μπένζ Στάδιο (Carl-Benz-Stadion) στο Μανχάιμ και συγκεντρώνει κατά μέσο όρο 26.022 θεατές.

Τίτλοι-Διακρίσεις

* Πρωτάθλημα 2. Bundesliga (ΙΙ): 2η θέση (άνοδος): 2008
* Πρωτάθλημα Fußball-Regionalliga (ΙΙΙ): 2η θέση (άνοδος): 2007
* Πρωτάθλημα Oberliga Baden-Württemberg (IV): τίτλος: 2001
* Πρωτάθλημα Verbandsliga Nordbaden (V): τίτλος: 2000
* Πρωτάθλημα Γερμανίας Παίδων (κάτω των 17 ετών): τίτλος: 2008
* Πρωτάθλημα Παίδων U17 Bundesliga South/Southwest: τίτλος: 2008


Εξωτερικές συνδέσεις

* Official site
* The Abseits Guide to German Soccer

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License