Στόουκ Σίτι



Η Στόουκ Σίτι (αγγλικά: Stoke City F.C.) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα την πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ, στην Αγγλία. Έχοντας ιδρυθεί το 1863, αποτελεί τον αρχαιότερο σύλλογο που αγωνίζεται στην Πρέμιερ Λιγκ, και θεωρείται το δεύτερο παλαιότερο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, μετά τη Νόττς Κάουντυ.

Έδρα του συλλόγου είναι το Στάδιο Μπριτάννια, χωρητικότητας 28.000 ατόμων. Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν το 1997. Παλαιότερα η Στόουκ Σίτι αγωνιζόταν στο Βικτώρια Γκράουντ, που αποτέλεσε την έδρα της ομάδας από το 1878 (ένα ρεκόρ 119 χρόνων που μοιράζεται με το σύλλογο Γούλβερχαμπτον Γουόντερερς). Ψευδώνυμο των αθλητών της ομάδας είναι «οι Αγγειοπλάστες» (The Potters), εξαιτίας μιας μεγάλης σχετικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην πόλη Στόουκ-ον-Τρεντ. Στα εντός έδρας παιχνίδια η φανέλλα των παικτών διαθέτει κόκκινες και λευκές κάθετες ρήγες με λευκό σορτσάκι και κάλτσες.

Πριν την άνοδό τους το 2008, η Στόουκ Σίτυ δεν είχε συμμετάσχει στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας από την περίοδο 1984-85, οπότε και υποβιβάστηκαν με 17 βαθμούς, ρεκόρ χαμηλής βαθμολογίας για 21 έτη. Πρώτη σημαντική διάκριση του συλλόγου ήταν η συμμετοχή της στον τελικό του Λιγκ Καπ Αγγλίας το 1972, όπου και νίκησαν την Τσέλσι με 2-1. Ο σύλλογος κατέκτησε το Φούτμπολ Λιγκ Τρόφι σε δύο περιστάσεις, πρώτα το 1992 και πιο πρόσφατα το 2000.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License