Στίβεν Τζέραρντ


Ο Στίβεν Τζέραρντ (Steven George Gerrard), γεννημένος 30 Μαΐου του 1980 στο Γουίστον του Μερσεϊσάιντ, είναι Άγγλος επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, που παίζει στη Λίβερπουλ και αγωνίζεται και με την εθνική ομάδα της Αγγλίας. Η θέση του είναι στο κέντρο, συνήθως ως αμυντικός μέσος, αν και έχει παίξει επίσης ως επιθετικός μέσος, δεξί μπακ, ως δεξί εξτρέμ αλλά και ως δεύτερος επιθετικός. Ο προπονητής του, Ράφα Μπενίτεθ, τον χρησιμοποιεί σε πολλές θέσεις, ανάλογα με τις περιστάσεις του αγώνα, γιατί όπως λέει "είναι πολυεργαλείο".

Ο Τζέραρντ έχει ξοδέψει όλη την επαγγελματική του ποδοσφαιρική καριέρα στη Λίβερπουλ και στο Άνφιλντ. Ο πρώτος του αγώνας ήταν το 1998, ενώ από την περίοδο 2000-2001 (τη χρονιά που η Λίβερπουλ κατέκτησε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ), πήρε φανέλα βασικού σπίτι του και μέχρι σήμερα δεν την έχει αποχωριστεί. Το 2003 διαδέχτηκε τον Σάμι Χύπια ως αρχηγός της ομάδας. Έχει κερδίσει 2 κύπελλα Αγγλίας, 2 Λιγκ Καπ, ένα κύπελλο ΟΥΕΦΑ, ένα Τσάμπιονς Λιγκ, καθώς και 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ.

Ο Τζέραρντ έκανε το ντεμπούτο του με την εθνική ομάδα το 2000, ενώ έχει αγωνιστεί στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (Euro) 2000 και 2004, ενώ έχει αγωνιστεί και στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 2006 στη Γερμανία, όπου ήταν και πρώτος σκόρερ της Αγγλίας.

Η αρχή της καριέρας του

Ο Τζέραρντ ξεκίνησε να παίζει ποδόσφαιρο στους Γουίστον Τζούνιορς (Whiston Juniors), όπου σκάουτερς της Λίβερπουλ τον είδαν για πρώτη φορά. Πήγε στην ακαδημία της Λίβερπουλ όταν ήταν 9 ετών. Στα 14 δοκιμάστηκε σε αρκετές ομάδες, μεταξύ των οποίων και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ο ίδιος δήλωσε στην αυτοβιογραφία του το 2006 ότι αυτό έγινε "για να πιέσουν τη Λίβερπουλ να του δώσει συμβόλαιο" (όχι επαγγελματικό). Το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το υπέγραψε στις 5 Νοεμβρίου του 1997.

Λίβερπουλ

Ο Τζέραρντ έκανε το ντεμπούτο το με την πρώτη ομάδα στις 29 Νοεμβρίου 1998 (πρόσφατα συμπλήρωσε 10 χρόνια παρουσίας στην ομάδα). Πέρασε στον αγώνα ως αλλαγή. Ο πρώτος του ευρωπαϊκός αγώνας ήταν σε αγώνα του κυπελλου ΟΥΕΦΑ εναντίον της Θέλτα. Συνολικά αγωνίστηκε σε 13 αγώνες, ως αλλαγή του τραυματισμένου τότε Τζέιμι Ρεντναπ.

Στην περίοδο 1999-2000 ήταν παρτενέρ του Ρεντναπ στο κέντρο. Στον αγώνα με την Έβερτον ξεκίνησε ως αλλαγή και στη διάρκεια τού αγώνα αντικατέστηκε τον Ρόμπι Φάουλερ. Όμως, λίγο αργότερα, πήρε την πρώτη κόκκινη κάρτα της καριέρας του για ένα σκληρό φάουλ πάνω στον Κέβιν Κάμπελ. Στην ίδια σεζόν, ο Τζέραρντ σκόραρε το πρώτο του γκολ εναντίον της Σέφιλντ Γουενσντέι (Sheffield Wednesday), στη νίκη της Λίβερπουλ με 4-1. Αργότερα, ξεκίνησε να υποφέρει από πόνους στην πλάτη και η διάγνωση είπε ότι ήταν αποτέλεσμα ταχύτερης απ' το κανονικό ανάπτυξης και ταυτόχρονα κόπωσης. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, χρειάστηκαν 4 ξεχωριστές επεμβάσεις.

Στην περίοδο 2000-2001, ο Τζέραρντ αγωνίστηκε ως βασικός σε 50 αγώνες και μάλιστα, σε ηλικία μόλις 20 ετών. Σκόραρε 10 φορές και κέρδισε με τη Λίβερπουλ το Λιγκ Καπ εκείνης της περιόδου, το κύπελλο Αγγλίας, αλλά και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ στον αλησμόνητο τελικό με την Ντεπορτίβο Αλαβές, στον οποίο και σκόραρε. Τον Οκτώβριο του 2003, πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού από τον Σάμι Χύπια. Αυτό έγινε, διότι ο τότε προπονητής της ομάδας Ζεράρ Ουγιέ είχε διακρίνει στον Τζέραρντ σημάδια ενός γνήσιου και μεγάλου ηγέτη, απλά χρειαζόταν να ωριμάσει λίγο περισσότερο. Παράλληλα, ο Στίβεν υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο, με το οποίο οι εβδομαδιαίες αμοιβές του θα ήταν της τάξεως των 60.000 λιρών.

Μετά τη σεζόν 2003-2004, ο Ουγιέ παραιτήθηκε καθώς η ομάδα δεν κέρδισε εκείνη την περίοδο κάποιο τρόπαιο. Ο Τζέραντ είχε αρχίσει να διαπραγματεύεται για πιθανή μετακίνηση στην Τσέλσι. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος, δεν ήταν ικανοποιημένος και χαρούμενος με την πρόοδο της ομάδας κι επίσης, για πρώτη φορά στην καριέρα του σκέφτηκε να κάνει το βήμα παραπάνω και να μετακομίσει στο Στάμφορντ Μπριτζ. Στο τέλος όμως, η καρδιά του γνήσιου ηγέτη της Λίβερπουλ μίλησε. Κι έτσι, ο Τζέραρντ απέρριψε πρόταση 20 εκατομμυρίων λιρών για να παραμείνει στο Άνφιλντ και να βοηθήσει την ομάδα του να κερδίσει τρόπαια, κάτω από την επίβλεψη του νέου προπονητή, Ράφα Μπενίτεθ.

Τον Σεπτέμβριο του 2004, ο Τζέραντ τραυματίστηκε στον αγώνα πρωταθλήματος εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ κι αυτό τον κράτησε μακριά από τα γήπεδα μέχρι το τέλος Νοεμβρίου. Η επιστροφή του σημαδεύτηκε μ' ένα από τα πιο όμορφα και συνάμα σημαντικά, γκολ της καριέρας του. Το πέτυχε λίγο πριν το τέλος του αγώνα με τον Ολυμπιακό στο Άνφιλντ. Η Λίβερπουλ χρειάζονταν προβάδισμα με 2 γκολ διαφορά και το σκορ ήταν 2-1 υπέρ της. Τότε, η μπάλα του στρώθηκε κι ο Τζέραρντ έριξε έναν δεξί κεραυνό που καρφώθηκε στην αριστερή γωνία του Νικοπολίδη. Το γκολ αυτό το πανηγύρισε δεόντως, όπως και περίπου 46.000 οπαδοί της Λίβερπουλ μέσα στο γήπεδο, αλλά κι εκατοντάδες εκατομμυρια έξω απ' αυτό. Ο Τζέραρντ, τότε, ίσως έδειξε για πρώτη φορά την ηγετική του πλευρά, τη μοναδική ηγετική του φυσιογνωμία. Ο ίδιος αργότερα δήλωσε ότι είναι ίσως το καλύτερο και πιο σημαντικό τέρμα της καριέρας του μέχρι σήμερα, σε ερώτηση για να δικαιολογήσει τον πανηγυρισμό του. Παρ' όλ' αυτά, στον τελικό του Λιγκ Καπ στις 27 Φεβρουαρίου του 2005, ο Τζέραρντ πέτυχε αυτογκόλ, το οποίο εν τέλει κρίθηκε καταλυτικό για την ήττα με 3-2 από την Τσέλσι. Η μεγαλύτερη στιγμή εκείνης της χρονιάς, αλλά και της καριέρας του, είναι αναμφίβολα ο τελικός του Τσάμπιονς Λιγκ με τη Μίλαν στην Κωνσταντινούπολη, στις 25 Μαΐου 2005. Στο πρώτο ημίχρονο οι Μιλανέζοι κυριάρχησαν και οι παίχτες οδηγήθηκαν στα αποδυτήρια όσο το σκορ ήταν 3-0. Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, το σκηνικό άλλαξε ριζικά. Την αρχή έκανε ο Στίβεν, μιας και στο 54' μετά από γλυκιά σέντρα του Ρίισε, έκανε την κεφαλιά και μείωσε το σκορ σε 3-1. Μετά από 4 λεπτά, ο Σμίτσερ έκανε το 3-2. Και στο 60', ο Τζέραρντ κέρδισε το πέναλτυ από τον Γκατούζο, το οποίο μετέτρεψε σε γκολ ο Αλόνσο με δεύτερη προσπάθεια. Στην παράταση, ο Μπενίτεθ έβαλε τον Τζέραρντ λίμπερο αλλά και δεξί μπακ κι αυτός απέδειξε γιατί θεωρείται τόσο μεγαλος ποδοσφαιριστής. Δεν του ξέφυγε τίποτα κι έτσι ο αγώνας οδηγήθηκε στα πέναλτυ. Δε χρειάστηκε να εκτελέσει πέναλτυ και αυτός για να κατακτήσει η Λίβερπουλ το τρόπαιο, όμως ήταν επιλεγμένος για το πέμπτο πέναλτυ της ομάδας του. Αυτό σε περίπτωση που χρειαζόταν να εκτελέσει. Ο Τζέραρντ δήλωσε ότι παρά το τεράστιο άγχος που είχε, θα σκόραρε στο πέναλτυ. Αναδείχτηκε, όπως ήταν φυσικό εξάλλου, πολυτιμότερος παίχτης του αγώνα και στη συνέχεια ως ο καλύτερος παίχτης της χρονιάς από την ΟΥΕΦΑ.

Λίγο καιρό μετά τον τελικό, ο Τζέραρντ είπε "μα πώς μπορώ να φύγω από το σύλλογο μετά από μια βραδιά σαν κι αυτή?". Στις 5 Ιουλίου 2005, η Λίβερπουλ αρνήθηκε ακόμη μια μεγάλη προσφορά από την Τσέλσι. Πιο συγκεκριμένα, ο Τζέραρντ αρνήθηκε προσφορά που προέβλεπε να παίρνει κάθε εβδομάδα 100.000 λίρες. Ο Ρικ Πάρυ, όμως, δεν είχε πληροφορηθεί σωστά και δήλωσε "Πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλειά. Κάναμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε, αλλά μοιάζει ότι θέλει πολύ να πάει εκεί και μοιάζει πλέον οριστικό". Την αμέσως επόμενη μέρα, ο Τζέραρντ υπέγραψε νέο τετραετές συμβόλαιο με το σύλλογο κι ο Πάρυ έριξε το φταίξιμο για τη λάθος συνεννόηση στην έλλειψη επικοινωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ο Τζέραρντ σκόραρε 23 γκολ την περίοδο 2005-2006 σε 53 εμφανίσεις. Πήρε το βραβείο του παίχτη της χρονιάς, ένα βραβείο που δίνουν οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές σ' αυτόν που κρίνουν καλύτερο. Αξίζει να σημειωθεί ότι έγινε ο πρώτος παίχτης της Λίβερπουλ που κέρδισε αυτό το βραβείο, μετά τον Τζον Μπαρνς το 1988. Στον τελικό του Λιγκ Καπ με τη Γουέστ Χαμ σκόραρε 2 φορές. Το ένα από τα γκολ του έστειλε τον αγώνα στην παράταση και αφού τέλειωσε κι αυτή ισόπαλη, ο αγώνας οδηγήθηκε στη διαδικασία των πέναλτυ. Με λίγα λόγια, η Λίβερπουλ κέρδισε δεύτερο συνεχόμενο μεγάλο τρόπαιό στα πέναλτυ. Αυτά τα γκολ τον έκαναν τον μόνο παίχτη που σκόραρε και στους 4 μεγάλους τελικούς που μπορεί να συμμετέχει κάποιος Βρετανός ποδοσφαιριστής. Την περίοδο 2006-2007, στους ημιτελικούς με την Τσέλσι στο Τσάμπιονς Λιγκ, έδωσε μια ασίστ και σκόραρε ένα πέναλτυ με αποτέλεσμα η Λίβερπουλ να περάσει στον δεύτερό ευρωπαϊκό τελικό της μέσα σε 3 μόλις χρόνια. Αντίπαλος και πάλι ήταν η Μίλαν. Η Λίβερπουλ αυτή τη φορά, όμως, υποκλίθηκε στην τεράστια Μίλαν και στην κλάση του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ Κακά κι έχασε με 2-1. Όμως, η παρουσία στον τελικό δεν παύει ν' αποτελεί μια πραγματικά μεγάλη διάκριση. Αξιοσημείωτο το γεγονός ότι αυτή η πραγματική γιορτή του ποδοσφαίρου έγινε στην Αθήνα και ο τελικός πραγματοποιήθηκε στο Ο.Α.Κ.Α.

Τον Αύγουστο του 2007 τραυματίστηκε στον προκριματικό για το Τσάμπιονς Λιγκ με την Τουλούζ. Όμως, επέστρεψε 4 μέρες αργότερα για να αγωνιστεί σε όλον τον αγώνα με την Τσέλσι, που έληξε 1-1. Η 400η συμμετοχή του σε επίσημο αγώνα της Λίβερπουλ έγινε σε αγώνα πρωταθλήματος με την Άρσεναλ, στον οποίο ο Στίβεν σκόραρε κι ένα πανέμορφο γκολ. Το μήνα Νοέμβριο σκόραρε σε όλους τους αγώνες (διαφόρων διοργανώσεων) που αγωνίστηκε εκτός από έναν. Μετά το γκολ του με τη Μαρσέιγ, έγινε ο πρώτος παίχτης μετά τον Τζον Αλντράιτζ που σκόραρε σε 7 συνεχόμενους αγώνες της Λίβερπουλ σε όλες τις διοργανώσεις.

Στις 13 Απριλίου του 2008 έπαιξε για 300η φορά στο αγγλικό πρωτάθλημα εναντίον της Μπλάκμπερν. Σκόραρε το πρώτο γκολ και τέλειωσε τη σεζόν με 22 γκολ. Ήταν και πάλι υποψήφιος για το βραβείο που δίνουν οι ποδοσφαιριστές στον καλύτερο, αυτή τη φορά μαζί με τον συμπαίχτη του Φερνάντο Τόρρες. Μπήκε στον κορυφαία ενδεκάδα για πέμπτη συνεχόμενη φορά και για έκτη φορά στην καριέρα του.

Το φθινόπωρο του 2008, πέτυχε το 100ο του γκολ με την Αϊνχόφεν στο Άνφιλντ, για αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ, στη νίκη της Λίβερπουλ με σκορ 3-1.

Την περίοδο 2008-2009 ο Τζέραρντ είχε μία πολύ καλή χρονιά, ίσως την καλύτερή του, όμως ταλαιπωρήθηκε και από ένα πρόβλημα στη βουβονική χώρα που τον κράτησε έξω από σημαντικά παιχνίδια, όπως ο αγώνας με τη Γιουνάιτεντ για το πρωτάθλημα στο Άνφιλντ και με τη Ρεάλ για τους "16" του Τσάμπιονς Λιγκ στο Μπερναμπέου. Ο Τζέραρντ σημείωσε 24 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Λίβερπουλ, σπάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ του κατά ένα γκολ. Η Λίβερπουλ μετά από χρόνια ήταν τόσο κοντά στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, ενώ έκανε και ρεκόρ συλλογής πόντων στο πρωτάθλημα (από τότε που ξεκίνησε η Πρέμιερ Λιγκ). Ο Τζέραρντ ήταν αυτός που οδήγησε τη Λίβερπουλ στη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ καθώς πέτυχε 5 γκολ στη φάση των ομίλων. Στον επαναληπτικό με τη Ρεάλ Μαδρίτης στο Άνφιλντ σκόραρε δύο φορές στο επιβλητικό 4-0 της Λίβερπουλ. Στους "8" αγωνίστηκε μόνο στον πρώτο αγώνα με την Τσέλσι, όπου ήταν πολύ κακός καθώς προέρχονταν από τραυματισμό. Στο πρωτάθλημα, σκόραρε και στο αξέχαστο 1-4 της Λίβερπουλ στο Ολντ Τράφορντ επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Η χρονιά του ήταν ιδιαίτερη καλή και ίσως η καλύτερη που έχει κάνει ποτέ. Όμως, οι δικές του απουσίες κι αυτές του άλλου μεγάλου αστεριού της ομάδας, Φερνάντο Τόρρες, υποχρέωσαν τη Λίβερπουλ να μείνει χωρίς τίτλους για τη χρονιά αυτή. Ο ίδιος δήλωσε πως πλέον χτίζεται κάτι πραγματικά μεγάλο στο Άνφιλντ και πως την επόμενη χρονιά ο τίτλος θα βρίσκεται εκεί.

Εθνική ομάδα

Ο Τζέραρντ έπαιξε για πρώτη φορά με το εθνόσημο στις 30 Μαΐου του 2000 με αντίπαλο την Ουκρανία. Αργότερα, ήταν στην ομάδα για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και αγωνίστηκε μόλις σε έναν αγώνα. Σ' αυτόν με τη Γερμανία, στη νίκη της Αγγλίας με 1-0. Στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2004, ήταν βασικός και σκόραρε μία φορά μέχρι να αποκλειστεί η Αγγλία από την Πορτογαλία στη φάση των προημιτελικών. Το 2006 στο παγκόσμιο κύπελλο, πέτυχε 2 γκολ στους ομίλους. Στα προημιτελικά η Αγγλία αντιμετπωίσε ξανά την Πορτογαλία και το πέναλτυ που εκτέλεσε ήταν ένα απ' τα τρία των Άγγλων που απέκρουσε ο Ρικάρντο. Επομένως, η Αγγλία αποκλείστηκε γι' ακόμη μια φορά από μεγάλη διοργάνωση σχετικά νωρίς. Το πρώτο του γκολ με την εθνική Αγγλίας το πέτυχε τον Σεπτέμβριο του 2001 στο Μόναχο, στη νίκη της Αγγλίας επί της Γερμανίας με 5-1 για τα προκριματικά του παγκοσμίου κυπέλλου του 2002. Θα ήταν στην αποστολή, όμως αναγκάστηκε να μη συμμετάσχει λόγω τραυματισμών.

Ο Στιβ Μακ Κλάρεν τον έκανε αναπληρωματικό αρχηγό μετά τον Τέρρυ, όμως μετά την αποτυχία της ομάδας να περάσει στην τελική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008, αντικαταστάθηκε από τον Ρίο Φέρντιναντ. Μετά την πρόσληψη του Φάμπιο Καπέλλο, ο Τζέραρντ έγινε και πάλι αρχηγός, αυτή τη φορά όχι αναπληρωματικός. Αρχηγός ορίστηκε και ο Τζον Τέρρυ της Τσέλσι. Στις 20 Αυγούστου 2008, ο Τζέραρντ έγινε ο παίχτης της Λίβερπουλ με τις περισσότερες συμμετοχές στην εθνική Αγγλίας. Αυτή ήταν η 68η συμμετοχή του με το εθνόσημο.

Προσωπική ζωή

Ο Τζέραρντ παντρεύτηκε με τη δημοσιογράφο μόδας Άλεξ Κούραν στις 16 Ιουνίου 2007. Την ίδια μέρα έγιναν και οι γάμοι των Γκάρυ Νέβιλ και Μάικλ Κάρικ.

Διακρίσεις

Με τη Λίβερπουλ:

* FA Cup: 2000-01, 2005-06
* League Cup: 2000-01, 2002-03
* FA Community Shield: 2001-02, 2006-07
* UEFA Champions League: 2004-05
* UEFA Cup: 2000-01
* UEFA Super Cup: 2001-02, 2005-06
* UEFA Champions League Δεύτερη Θέση: 2006-2007

Προσωπικές:

* PFA Νέος παίχτης της χρονιάς: 2000-01
* PFA Παίχτης της χρονιάς (επιλεγμένος από τους οπαδούς): 2000-01
* UEFA Καλύτερος ποδοσφαιριστής σε σύλλογο: 2004-05
* UEFA Champions League Παίχτης του αγώνα σε τελικό: 2004-05
* FIFA Club World Championship Ασημένια Μπάλα: 2005
* Χρυσή Μπάλα: 3ος 2005
* PFA Καλύτερος ποδοσφαιστής (επιλεγμένος από συναδέφλους του): 2005-06
* FA Premier League παίχτης του μήνα: Μάρτιος 2001, Μάρτιος 2003, Δεκέμβριος 2004, Απρίλιος 2006
* FA Cup Παίχτης του αγώνα σε τελικό: 2005-06
* FIFPro World XI: 2006-07, 2007-08
* UEFA Ενδεκάδα της χρονιάς: 2004-05, 2005-06, 2006-07
* PFA Ενδεκάδα της χρονιάς: 2000-01, 2003-04, 2004-05, 2005-06, 2006-07, 2007-08

Παραπομπές

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License