Ρούμπενς Γκονσάλβες Μπαρικέλο


Ο Ρούμπενς Γκονσάλβες Μπαρικέλο (Rubens Gonçalves Barrichello) είναι Βραζιλιάνος οδηγός της Φόρμουλα 1. Οδηγεί αυτήν την περίοδο για τη Honda. Η αποχώρηση του Μίχαελ Σουμάχερ στο τέλος του 2006 έκανε τον Μπαρικέλο τον πιό πεπειραμένο οδηγό στο grid. Το 2007-8 ο Μπαρικέλο ήταν ο μόνος από τους ενεργούς οδηγούς που έχει αγωνιστεί ενάντια στον Άιρτον Σένα.

Πρώτα χρόνια

Ο Μπαρικέλο, που γεννήθηκε στις 23 Μαΐου του 1972 στο Σάο Πάολο, ήταν ένας εξαιρετικά ελπιδοφόρος οδηγός στα πρώτα του χρόνια, αφού κέρδισε πέντε τίτλους στα καρτ στην Βραζιλία πριν φύγει για την Ευρώπη για να αγωνιστεί στην Φόρμουλα Λότους το 1990. Στην πρώτη χρονιά εκεί κέρδισε το πρωτάθλημα, κάτι που ξαναπέτυχε το επόμενο έτος στην βρετανική Φόρμουλα 3, κερδίζοντας τον νεαρό τότε Βρετανό Ντέιβιντ Κούλθαρντ (David Coulthard). Έφθασε πολύ κοντά στη Φόρμουλα 1 σε ηλικία 19 ετών, αλλά τελικά αγωνίστηκε στην Φόρμουλα 3000. Δεν πήρε κανένα τίτλο, αλλά η τρίτη θέση βοήθησε την καριέρα του, αφού περιλήφθηκε στην ομάδα της Τζόρνταν στη Φόρμουλα 1 το 1993.

Στην Φόρμουλα 1

Ο Μπαρικέλο σαν πρωτοεμφανιζόμενος θα μπορούσε να ήταν ιδιαιτέρα αποτελεσματικός, αν δεν αντιμετώπιζε προβλήματα αξιοπιστίας. Χαρακτηριστικός ήταν ο τρίτος αγώνας, το ευρωπαϊκό Γκραν Πρι, στον οποίο ξεκίνησε από την 12η θέση, αλλά το υγρό οδόστρωμα που είχε η πίστα του επέτρεψε να έχει την 4η θέση μόλις στο τέλος του πρώτου γύρου. Έφτασε μέχρι την δεύτερη θέση, αλλά αντιμετώπισε πρόβλημα με τα καύσιμα και εγκατέλειψε. Δυστυχώς, η αξιοπιστία του αυτοκινήτου ήταν χαμηλή κατά τη διάρκεια ολόκληρης της αγωνιστικής περιόδου του 1993. Εντούτοις, ο Μπαρικέλο ξεπέρασε τους πιο πεπειραμένους συναδέλφους του στην ίδια ομάδα. Στο γαλλικό Γραν Πρι παραλίγο να πάρει το πρώτο βαθμό του (και του πρώτου της ομάδας του εκείνη τη χρονιά), αλλά τον έχασε από τον Μίκαελ Αντρέττι (Μichael Andretti) στον τελευταίο γύρο. Ο μόνος τερματισμός του σε βαθμολογούμενη θέση το 1993 ήρθε τελικά στην πίστα της Suzuka στην Ιαπωνία, όπου ήρθε πέμπτος, μπροστά από το νέο συάδελφό του στην ομάδα Έντι Ιρβάιν (Eddie Irvine). Το 1994 άρχισε καλά καθώς κατατάχθηκε 4ος στη Βραζιλία και 3ος στην Aida, γεγονός που τον έφερε στην δεύτερη θέση στη βαθμολογία των οδηγών. Αλλά στον τραγικό αγώνα του Αγίου Μαρίνου ο Μπαρικέλο είχε ένα σοβαρό ατύχημα κατά τη διάρκεια των δοκιμαστικών, μετά το οποίο έμεινε αναίσθητος. Τα πραγματα δεν έγιναν καθόλου καλύτερα μετά από τον θάνατο του μέντορά του Άιρτον Σένα δύο ημέρες αργότερα. Παρά αυτήν την απώλεια, ο Μπαρικέλο ανάκτησε την αυτοπεποίθησή του και συναγωνίστηκε έντονα στο υπόλοιπο της αγωνιστικής περιόδου τους αντιπάλους του - συμπεριλαμβανομένης μιας pole position στο Spa του Βελγίου. Μέχρι εκείνη τη χρονιά ήταν ο νεότερος οδηγός που πέτυχε pole position. Τελείωσε την χρονιά στην έκτη θέση στο πρωτάθλημα των οδηγών.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License