Ρεάλ Οβιέδο



Η Ρεάλ Οβιέδο (Real Oviedo) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος στο Οβιέδο της Αστούριας στην Ισπανία. Ιδρύθηκε στις 26 Μαρτίου 1926. Τα χρώματα της ομάδας είναι το άσπρο, το κίτρινο και το μπλε.
Ιστορία

Η Ρεάλ Οβιέδο ιδρύθηκε το 1926, μετά την ένωσή της με την ομάδα της Οβεντέσε. Αγωνίστηκε στην Πριμέρα Ντιβιζιόν (Α' εθνική κατηγορία) για 7 χρόνια. Το 1939 υποβιβάστηκε στη Σεκούντα Ντιβιζιόν (Β' εθνική κατηγορία), όμως δεν αγωνίστηκε για 15 αγώνες καθώς ο τότε Στρατηγός της Ισπανίας Φρανσίσκο Φράνκο χρησιμοποίήσε το γήπεδό της Στάντιουμ Οβεντέσε ώς κρυσφύγετο βαρέων όπλων.Ο καλύτερος παίκτης που πέρασε από την ομάδα ήταν και είναι ο Τρίσταν Εσπεράνζα. Το 1962-63 είχε πάει στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ (σήμερα ΟΥΕΦΑ Γιουρόπα Λιγκ), αφού κατέκτησε τη 2η θέση πίσω απο τη Ρεάλ Μαδρίτης. Το 1978 όμως έπεσε στη Σεκούντα Ντιβιζιόν, στον Δεύτερο Ομιλο αλλά έμεινε για μια σεζόν. Το γήπεδό της, το Κάρλος Ταρτιέρε, είχε χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο της Εθνικής Ισπανίας για ένα ματς με την Εθνική Χιλής το 1982. Παρ' όλα αυτά η Ρεάλ κατέκτησε την ίδια χρονιά το Ισπανικό Κύπελλο νικώντας τις ομάδες Σαλαμάνκα, Αθλέτικο Μπιλμπάο, Λόρκα Ντεπορτίβο, Σαμπαντέλ και, στον τελικό, την Ατλέτικο Μαδρελίνο όπου νίκησε με 2-1.

Το 1988 τελικά επιστρέφει και πάλι στην Πριμέρα Ντιβζιόν νικώντας στα Πλέι-Οφ της Σεκούντα Ντιβιζιόν. Εκανε μέτρια εμφάνιση τερματίζοντας 12η. Το 1991 σίγουρα θεωρείται η καλύτερη χρονιά της ομάδας. Πήγε στα ευρωπαϊκά κύπελλα αλλά η Τζένοα την απέκλεισε νικώντας τη με 2-3. Κατάφερε να κατακτήσει την 6η θέση κάνοντας την καλύτερη της εμφάνιση στην Πρώτη Κατηγορία και αξιοσημείωτο είναι πως νίκησε την Μπαρτσελόνα μέσα στο Κάμπ Νου με 1-2.

Μετά...ακολούθησαν τα προβλήματα.Τα οικονομικά προβλήματα,έφεραν την Οβιέδο σε δύσκολη θέση με αποτέλεσμα το 2003-04 να υποβιβαστεί στην Τρίτη Κατηγορία (θεωρητικά, Τέταρτη Κατηγορία) της Ισπανίας, γνωστή και ως Τέρεκρα Ντιβιζιόν. Τερμάτισε 1η και το 2005 στον δεύτερο όμιλο της Σεκούντα κατέκτησε την 7η θέση ενω την επόμενη χρονιά έκανε μια πολύ κακή εμφάνιση τερματίζοντας 19η κάτι που την έφερε πάλι στην Τέταρτη Κατηγορία. Το 2008-09 τερμάτισε παλι 1η και τελικά στον δέυτερο όμιλο τερμάτισε 2η με 68 βαθμούς[ασαφές].

Πλήρες όνομα Ποδοσφαιρικός Σύλλογος <<Ρεάλ Οβιέδο>>
Σύντομο όνομα Οβιέδο
Έτος ίδρυσης 26 Μαρτίου 1926
Έδρα Κάρλος Ταρτιέρε
Χωρητικότητα 30,500 θέσεις
Πρόεδρος Ντάμασο Μπάνσες
Προπονητής Πίτσι Λούκας
Κατηγορία Σεκούντα Ντιβίζιον
2009-2010 2η
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Real Oviedo Επίσημη ιστοσελίδα

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License