Πήτερ Νόρμαν


Ο Πήτερ Νόρμαν (αγγλ. Peter Norman, 15 Ιουνίου 1942 - 3 Οκτωβρίου 2006) ήταν Αυστραλός ασημένιος Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα.

Γεννήθηκε στην Βικτώρια της Αυστραλίας και ασχολήθηκε με τον αθλητισμό όντας προπονητής σε ομάδα ποδοσφαίρου. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού, το 1968, κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο στα 200 μέτρα. Κατα τη διάρκεια της ανάκρουσης του εθνικού ύμνου οι δύο μαύροι αμερικανοί αθλητές που βρίσκονταν στο βάθρο μαζί με τον Νόρμαν φορώντας μαύρα γάντια ύψωσαν τις γροθιές τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραβίαση των δικαιωμάτων των Μαύρων. Για αυτή την κίνησή τους, η ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ τους τιμώρησε αμέσως.

Ο Πήτερ Νόρμαν, αν και δεν έκανε την χαρακτηριστική κίνηση των "Μαύρων Πανθηρων", δέχθηκε λίγο πριν την απονομή να φορέσει μια κονκάρδα υπερ των δικαιωμάτων των Μαύρων. Για αυτήν του την πράξη κατακρίθηκε απο τον αυστραλιανό τύπο και την κυβέρνηση και σταδιακά απομονώθηκε απο την κοινωνία. Αν και στους προκριματικούς για τους ολυμπιακούς αγώνες του Μονάχου σημείωσε εξαιρετικούς χρόνους, η αρμόδια επιτροπή αρνήθηκε να τον συμπεριλάβει στην αποστολή με αποτέλεσμα η Αυστραλία να βρεθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της χωρίς σπρίντερ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Μετά απο αυτή την εξέλιξη εγκατέλειψε τον αθλητισμό, πήρε διαζύγιο και εθίστηκε στο αλκοόλ. Κατα τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, ο Νόρμαν ήταν ο μοναδικός Αυστραλιανός Ολυμπιονίκης που δεν κλήθηκε απο την διοργάνωση για να λάβει μέρος σε κάποια δραστηριότητα. Αντίθετα η αποστολή των ΗΠΑ τον προσκάλεσε στο ολυμπιακό χωριό προτείνοντάς του μάλιστα να μείνει σε αυτό.

Απεβίωσε το 2006 στην Μελβούρνη απο συγκοπή καρδιάς. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν οι άλλοι δυο Ολυμπιονίκες που βρίσκονταν μαζί του στο βάθρο στους Ολυμπιακούς του 1968, οι Σμιθ και Κάρλος.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License