Πάουλ Νόιμαν


Ο Πάουλ Νόιμαν (Paul Neumann) (Βιέννη 13 Ιουνίου 1875 - Βιέννη 9 Φεβρουαρίου 1932) ήταν Αυστριακός αθλητής της κολύμβησης και Ολυμπιονίκης.

Γεννήθηκε στην Βιέννη και ο πατέρας ήταν γνωστός γιατρός, ασχολήθηκε από μικρή ηλικία με την κολύμβηση. Το 1894 νίκησε για πρώτη φορά στο αυστριακό πρωτάθλημα κολύμβησης στα 500 μέτρα ελευθέρας. Το 1896 πήρε μέρος στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας όπου ήταν χρυσός ολυμπιονίκης στα 500 ελευθέρας με δεύτερο τον Πεπανό, ο χρόνος του ήταν 8.12.6" .

Αμέσως μετά τους Ολυμπιακούς αγώνες μετανάστευσε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει στην Γερμανική ιατρική ακαδημία του Σικάγο . Ταυτόχρονα συνέχισε να ασχολήτε με την κολύμβηση σαν αθλητής συλλόγου του Σικάγο, το 1897 έκανε παγκόσμιο ρεκόρ στα 2, 3 και 5 μίλια ελευθέρας κολύμβησης. ΤΗν ίδια χρονιά κέρδισε πρώτες νίκες στο Αμερικανικό αλλά και στο Καναδικό πρωτάθλημα κολύμβησης. Το 1897 πήρε μετεγγραφή στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανία όπου έπαιξε και πόλο στην ομάδα του πανεπιστημίου. Πήρε το πτυχίο του στην ιατρική κι έκανε και διδακτορικό στη φιλοσοφία. Το 1898 ήταν πρώτος στις 880 γιάρδες ελευθέρας κολύμβησης στο καναδικό πρωτάθλημα, ήταν επίσης πρωταθλητής στο αμερικανικό πανεπιστημιακό πρωτάθλημα στα 400 μ. ελευθέρας στις 880 γιάρδες ελευθέρας και στο ένα μίλι.

Το 1986 έγινε μέλος της the International Swimming Hall of Fame ως πρωτοπόρος κολυμβητής.

Παραπομπές

* Προφίλ του και βιογραφικά στοιχεία [1]

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License