ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 ήταν το 21ο Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA, ένα διεθνές τουρνουά ποδοσφαίρου που γίνεται κάθε τέσσερα χρόνια και στο οποίο διαγωνίζονται εθνικές ομάδες των μελών της FIFA. Πραγματοποιείται στην Ρωσία. Ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου του 2018.

Ήταν το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που πραγματοποιήθηκε στην Ευρώπη μετά την διοργάνωση του 2006 στην Γερμανία (έπειτα από 12 χρόνια), η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Ευρώπη, η εντέκατη φορά που πραγματοποιήθηκε στην ήπειρο Ευρώπη. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που η Ρωσία φιλοξένησε το τουρνουά και το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που διεξήχθη σε δυο ηπείρους (Ασία και Ευρώπη), δεδομένου ότι το Αικατερίνενμπουργκ και το Σότσι υπάγονται στο ασιατικό τμήμα της Ρωσίας ενώ οι υπόλοιπες εννέα πόλεις υπάγονται στο ευρωπαϊκό τμήμα της χώρας.

Τα στάδια βρίσκονται στην ευρωπαϊκή Ρωσία, δυτικά των Ουραλίων Ορέων, έτσι ώστε ο χρόνος ταξιδιού να είναι διαχειρίσιμος. Ήταν το ακριβότερο πρωτάθλημα στην ιστορία της εν λόγω διοργάνωσης, με συνολικό προϋπολογισμό 11.8-14 δις δολάρια ξεπερνώντας το κόστος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του 2014, που είχε γίνει στην Βραζιλία.

Συμμετείχαν 32 εθνικές ομάδες ; 31 ομάδες προέκυψαν μέσω προκριματικών αγώνων και η διοργανώτρια χώρα προκρίθηκε αυτόματα. Οι 20 ομάδες επέστρεψαν μετά την τελευταία διοργάνωση του 2014, συμπεριλαμβανομένης της εστεμμένης πρωταθλήτριας Γερμανίας, ενώ η Ισλανδία κι ο Παναμάς έκαναν την πρώτη τους εμφάνιση σε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Συνολικά 64 αγώνες έλαβαν χώρα σε 12 γήπεδα, τα οποία βρίσκονται σε 11 πόλεις. Ο τελικός πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουλίου 2018 στο στάδιο Λουζνικί της Μόσχας, αναδεικνύοντας νικήτρια ομάδα την Γαλλία για δεύτερη φορά στην ιστορία της.[1][2][3]

Η Γαλλία, ως νικήτρια του Παγκόσμιου Κυπέλλου 2018, προκρίθηκε αυτόματα στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2021.

Επιλογή του οικοδεσπότη
Η ρωσική αντιπροσωπεία στις 2 Δεκεμβρίου 2010 στη σύνοδο της FIFA στην Ζυρίχη, λίγο μετά την ανακήρυξης της χώρας τους ως διοργανωτή του παγκοσμίου κυπέλλου του 2018.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κρατάει το Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κυπέλλου της FIFA σε τελετή πριν από το τουρνουά στη Μόσχα στις 9 Σεπτεμβρίου 2017.
Αναμνηστικό χαρτονόμισμα των 100 ρουβλίων στο οποίο απεικονίζεται ο σοβιετικός τερματοφύλακα Λεβ Γιασίν. Εκδόθηκε με αφορμή το Παγκόσμιο Κύπελλο της FIFA του 2018.

Η διαδικασία για την επιλογή του οικοδεσπότη του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 και της αντίστοιχης διοργάνωσης του 2022 ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, με τις συμμετέχουσες χώρες να έχουν προθεσμία έως τις 2 Φεβρουαρίου 2009 για να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους. Αρχικά εννέα χώρες κατέθεσαν τις υποψηφιότητές τους για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2018 αλλά αργότερα το Μεξικό αποχώρησε από την διαδικασία και η υποψηφιότητα της Ινδονησίας απορρίφθηκε από την FIFA τον Φεβρουάριο του 2010 μετά την αποτυχία της Ινδονησιακής κυβέρνησης να υποβάλλει επιστολή για να υποστηρίξει την υποψηφιότητά της. Κατά την διαδικασία της επιλογής, τα τρία εναπομείναντα έθνη που δεν ανήκουν στην UEFA (Αυστραλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ) αποχώρησαν διαδοχικά από την λίστα των υποψήφιων οικοδεσποτών ενώ τα υποψήφια έθνη που ανήκουν στην UEFA αποκλείστηκαν από τη διαδικασία επιλογής για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2022. Έτσι απέμειναν τέσσερις υποψήφιοι για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 2018, δυο από τους οποίους είχαν υποβάλλει κοινή προσφορά: Αγγλία, Ρωσία, Ολλανδία/Βέλγιο, Πορτογαλία/Ισπανία.

Η 22μελής Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA συνεδρίασε στην Ζυρίχη στις 2 Δεκεμβρίου 2010 για να επιλέξει τους οικοδεσπότες των δυο διοργανώσεων. Η Ρωσία κέρδισε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Κύπελλου Ποδοσφαίρου του 2018 στον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας. Η Πορτογαλία/Ισπανία κατέλαβαν την δεύτερη θέση και η Ολλανδία/Βέλγιο την τρίτη. Η υποψηφιότητα της Αγγλίας να φιλοξενήσει για δεύτερη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.

Τα τελικά αποτελέσματα έχουν ως εξής:
Αποτελέσματα FIFA 2018 (το ανώτερο 12 ψήφοι) Υποψήφιοι Ψήφοι
1ος Γύρος 2ος Γύρος
Ρωσία 9 13
Πορτογαλία / Ισπανία 7 7
Βέλγιο / Ολλανδία 4 2
Αγγλία 2 Αποκλείστηκε
Κριτική

Η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και άλλοι πρόβαλαν ισχυρισμούς περί δωροδοκίας από την ρωσική ομάδα και διαφθοράς από τα μέλη της FIFA. Ισχυρίστηκαν ότι τέσσερα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής είχαν απαιτήσει ανταλλάγματα για να ψηφίσουν υπέρ της Αγγλίας και ο Ζεπ Μπλάτερ ανέφερε ότι είχε ήδη αποφασιστεί πως θα κέρδιζε η Ρωσία. Η Αναφορά Γκαρσία του 2014, μια εσωτερική έρευνα που έγινε από τον Μάικλ Γκαρσία, επισκιάστηκε από την αποφυλάκιση του Χανς-Γιόακιμ Έκερτ, επικεφαλή της FIFA σε θέματα δεοντολογίας. Ο Έκερτ, από την άλλη, δημοσιοποίησε μια μικρότερης έκτασης αναθεωρημένη περίληψη της Αναφοράς Γκαρσία ενώ η απροθυμία του ίδιου (συνεπώς και της FIFA) να δημοσιοποιήσουν την πλήρη αναφορά οδήγησε εν μέσω διαμαρτυριών την παραίτηση του Γκαρσία. Εξαιτίας της αντιπαλότητας, η FIFA αρνήθηκε να δεχτεί την απαλλαγή της Ρωσίας από την ευθύνη, με τον Γκρεγκ Ντάικ να ζητά επανεξέταση της υπόθεσης και τον Ντέιβιντ Μπέρνσταϊν να τάσσεται υπέρ ενός μποϋκοτάζ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου.
Ομάδες
Πρόκριση

Κύριο λήμμα: Προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της FIFA, όλα τα επιλέξιμα κράτη - τα 209 μέλη της FIFA εκτός από την αυτομάτως προκριθείσα οικοδέσποινα Ρωσία - εισήχθησαν στην διαδικασία πρόκρισης. Η Ζιμπάμπουε και η Ινδονησία αργότερα αποκλείστηκαν προτού παίξουν τους πρώτους αγώνες τους ενώ το Γιβραλτάρ και το Κόσοβο, που έγιναν μέλη της FIFA στις 13 Μαΐου 2016 προτού ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκοί προκριματικοί αγώνες, μπήκαν επίσης στην διοργάνωση. Ο πρώτος προκριματικός αγώνας ξεκίνησε στο Ντιλί του Ανατολικού Τιμόρ, στις 12 Μαρτίου 2015 και το κύριο μέρος των προκριματικών αγώνων πραγματοποιήθηκε στο Παλάτι Κονσταντινόφσκι της Αγίας Πετρούπολης στις 25 Ιουλίου 2015 στις 18:00 τοπική ώρα (UTC+3).

Από τα 32 κράτη που προκρίθηκαν για να παίξουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου του 2018, οι 20 χώρες είχαν διαγωνιστεί στην προηγούμενη έκδοση της διοργάνωσης το 2014. Η Ισλανδία και ο Παναμάς προκρίθηκαν για πρώτη φορά ενώ η Ισλανδία έγινε η μικρότερη χώρα σε πληθυσμό που συμμετέχει στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου. Άλλες ομάδες που επέστρεψαν μετά από απουσία τουλάχιστον στα τρία τελευταία πρωταθλήματα περιλαμβάνουν: την Αίγυπτο, που επέστρεψε στους τελικούς μετά από απουσία 28 ετών από την τελευταία της εμφάνιση το 1990, το Μαρόκο, που διαγωνίστηκε για τελευταία φορά το 1998, το Περού, που επέστρεψε μετά από απουσία 36 ετών (από το 1982) και την Σενεγάλη, που διαγωνίζεται για δεύτερη φορά στους τελικούς μετά το 2002. Είναι η πρώτη φορά που τρεις Σκανδιναβικές χώρες (Σουηδία, Δανία, Ισλανδία) και τέσσερα αραβικά έθνη (Αίγυπτος, Μαρόκο, Σαουδική Αραβία, Τυνησία) έχουν προκριθεί στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα.

Σημαντικές χώρες που απέτυχαν να προκριθούν περιλαμβάνουν την τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Ιταλία (για πρώτη φορά μετά το 1958) και την τρεις φορές φιναλίστ Ολλανδία (για πρώτη φορά μετά το 2002). Τέσσερις πρωταθλητές σε επίπεδο ηπείρου απέτυχαν να προκριθούν: το Καμερούν, νικητής του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2017, η Χιλή, δυο φορές πρωταθλήτρια του Κόπα Αμέρικα και επιλαχούσα του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών του 2017, η Νέα Ζηλανδία, νικήτρια του Κυπέλλου Εθνών Ωκεανίας το 2016 και οι Ηνωμένες Πολιτείες, νικήτρια του Χρυσού Κυπέλλου ΚΟΝΚΑΚΑΦ το 2017 (για πρώτη φορά από το 1986). Επίσης δεν κατάφερε να προκριθεί η Ελλάδα η οποία είχε συμμετάσχει και στα 2 προηγούμενα Παγκόσμια Πρωταθλήματα. Πρέπει εδώ να πω πως την Ιταλία την απέκλεισε στα μπαράζ η Σουηδία ενώ η Ελλάδα έχασε απ' την Κροατία. Οι άλλες σημαντικές χώρες που δεν κατάφεραν να προκριθούν ήταν η Γκάνα και η Ακτή Ελεφαντοστού που είχαν συμμετάσχει και οι δυο στα προηγούμενα τρία πρωταθλήματα.

ΑΦΚ (5)

Flag of Australia.svg Αυστραλία (36)
Flag of Iran.svg Ιράν (37)
Flag of Japan.svg Ιαπωνία (61)
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία (67)
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα (57)

ΚΑΦ (5)

Flag of Egypt.svg Αίγυπτος (45)
Flag of Morocco.svg Μαρόκο (41)
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία (48)
Flag of Senegal.svg Σενεγάλη (27)
Flag of Tunisia.svg Τυνησία (21)

ΚΟΝΚΑΚΑΦ (3)

Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα (23)
Flag of Mexico.svg Μεξικό (15)
Flag of Panama.svg Παναμάς (55)

ΚΟΝΜΕΜΠΟΛ (5)

Flag of Argentina.svg Αργεντινή (5)
Flag of Brazil.svg Βραζιλία (2)
Flag of Colombia.svg Κολομβία (16)
Flag of Peru.svg Περού (11)
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη (14)

ΟΦΚ (0)

Δεν προκρίθηκε καμία χώρα

ΟΥΕΦΑ (14)

Βέλγιο (3)
Flag of Croatia.svg Κροατία (20)
Flag of Denmark.svg Δανία (=12)
Flag of England.svg Αγγλία (=12)
Flag of France.svg Γαλλία (7)
Flag of Germany.svg Γερμανία (1)
Flag of Iceland.svg Ισλανδία (22)
Flag of Poland.svg Πολωνία (8)
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία (4)
Flag of Russia.svg Ρωσία (70) (Διοργανωτής)
Flag of Serbia.svg Σερβία (34)
Flag of Spain.svg Ισπανία (10)
Flag of Sweden.svg Σουηδία (24)
Flag of Switzerland.svg Ελβετία (6)


Χώρες που έχουν προκριθεί
Χώρες που απέτυχαν να προκριθούν
Χώρες που δεν συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018
Χώρες που δεν είναι μέλη της ΦΙΦΑ
Κλήρωση

Η κλήρωση πραγματοποιήθηκε την 1η Δεκεμβρίου 2017 στο Κρατικό Ανάκτορο του Κρεμλίνου στην Μόσχα. Οι 32 ομάδες τοποθετήθηκαν σε οκτώ γκρουπ των τεσσάρων.

Για την τελική επιλογή, οι ομάδες τοποθετήθηκαν σε τέσσερα δοχεία. Το πρώτο δοχείο περιείχε την οικοδέσποινα Ρωσία (που αυτομάτως τοποθετήθηκε στην θέση Α1) και τις επτά καλύτερες ομάδες, το δεύτερο δοχείο περιείχε τις επόμενες οκτώ καλύτερες ομάδες και το ίδιο έγινε για τα δοχεία 3 και 4. Αυτή η επιλογή διέφερε από τις προηγούμενες διοργανώσεις, όπου μόνο το δοχείο 1 βασιζόταν στην Κατατάξεις της FIFA και τα υπόλοιπα δοχεία βασίζονταν σε γεωγραφικές κατανομές. Ωστόσο παρέμεινε το γεγονός ότι ομάδες από την ίδια συνομοσπονδία δεν επιλέχθηκαν να αγωνιστούν η μια ενάντια στην άλλη, εκτός από την UEFA όπου κάθε γκρουπ περιείχε πάνω από δυο ομάδες.
Δοχείο 1 Δοχείο 2 Δοχείο 3 Δοχείο 4

Flag of Russia.svg Ρωσία (65) (Διοργανωτής)
Flag of Germany.svg Γερμανία (1)
Flag of Brazil.svg Βραζιλία (2)
Flag of Portugal.svg Πορτογαλία (3)
Flag of Argentina.svg Αργεντινή (4)
Βέλγιο (5)
Flag of Poland.svg Πολωνία (6)
Flag of France.svg Γαλλία (7)

Flag of Spain.svg Ισπανία (8)
Flag of Peru.svg Περού (10)
Flag of Switzerland.svg Ελβετία (11)
Flag of England.svg Αγγλία (12)
Flag of Colombia.svg Κολομβία (13)
Flag of Mexico.svg Μεξικό (16)
Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη (17)
Flag of Croatia.svg Κροατία (18)

Flag of Denmark.svg Δανία (19)
Flag of Iceland.svg Ισλανδία (21)
Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα (22)
Flag of Sweden.svg Σουηδία (25)
Flag of Tunisia.svg Τυνησία (28)
Flag of Egypt.svg Αίγυπτος (30)
Flag of Senegal.svg Σενεγάλη (32)
Flag of Iran.svg Ιράν (34)

Flag of Serbia.svg Σερβία (38)
Flag of Nigeria.svg Νιγηρία (41)
Flag of Australia.svg Αυστραλία (43)
Flag of Japan.svg Ιαπωνία (44)
Flag of Morocco.svg Μαρόκο (48)
Flag of Panama.svg Παναμάς (49)
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα (62)
Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία (63)
Αποστολές

Αρχικά κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει μια αποστολή 30 παικτών, ωστόσο τον Φεβρουάριο του 2018 ο αριθμός αυξήθηκε στους 35 παίκτες. Από την αρχική αποστολή, κάθε ομάδα έπρεπε να επιλέξει την τελική αποστολή των 23 παικτών (τρεις από τους οποίους έπρεπε να είναι τερματοφύλακες) μέχρι τις 4 Ιουνίου. Στην τελική αποστολή των ομάδων, οι παίκτες θα μπορούσαν να αντικατασταθούν λόγω σοβαρού τραυματισμού μέχρι 24 ώρες πριν τον κάθε αγώνα της κάθε ομάδας.
Χώροι υποδοχής

Η Ρωσία πρότεινε τις ακόλουθες οικοδέσποινες πόλεις: Καλίνινγκραντ, Καζάν, Κρασνοντάρ, Μόσχα, Νίζνι Νόβγκοροντ, Ροστόφ επί του Ντον, Αγία Πετρούπολη, Σαμάρα, Σαράνσκ, Σότσι, Βόλγκογκραντ, Γιαροσλάβλ και Γεκατερίνμπουργκ. Όλες οι πόλεις βρίσκονται μέσα ή έξω από την ευρωπαϊκή Ρωσία προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος του ταξιδιού. Η αναφορά αξιολόγησης ανέφερε: «Η ρωσική υποψηφιότητα προτείνει 13 οικοδέσποινες πόλεις και 16 στάδια, έτσι επεκτείνει την κατώτατη απαίτηση της FIFA. Τρία από τα 16 στάδια θα ανακαινιστούν και 13 θα κατασκευαστούν από την αρχή».

Τον Οκτώβριο του 2011, η Ρωσία μείωσε τον αριθμό των σταδίων από 16 σε 14. Η τοπική κυβέρνηση ακύρωσε την κατασκευή του προτεινόμενου σταδίου Ποντόλσκ και στην Μόσχα η Otkrytiye Arena ανταγωνίστηκε με το Στάδιο Ντιναμό για το ποιο από τα δυο θα χτιστεί πρώτο.

Η τελική επιλογή των οικοδεσποινών πόλεων ανακοινώθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2012. Ο αριθμός των πόλεων μειώθηκε στις 11 και ο αριθμός των σταδίων στα 12 καθώς το Κρασνοντάρ και το Γιαροσλάβλ αποκλείστηκαν από την τελική λίστα.

Ο Ζεπ Μπλάτερ ανέφερε τον Ιούλιο του 2014 ότι εξαιτίας των ανησυχιών για την ολοκλήρωση των χώρων υποδοχής στην Ρωσία, ο αριθμός τους ίσως μειωθεί από 12 σε 10. Επίσης ανέφερε «Δεν θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση όπως να έχουμε ένα, δυο ή τρία στάδια στην Νότιο Αφρική και να έχουμε το πρόβλημα τι πρέπει να κάνουμε με αυτά τα στάδια».

Τον Οκτώβριο του 2014, στην πρώτη τους επίσημη επίσκεψη στην Ρωσία, η επιτροπή επιθεώρησης της FIFA και ο επικεφαλής της Κρις Ούνγκερ επισκέφτηκαν την Αγία Πετρούπολη, το Σότσι, το Καζάν και τους δυο χώρους στην Μόσχα. Έμειναν ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα.

Στις 8 Οκτωβρίου 2015, η FIFA και η Τοπική Οργανωτική Επιτροπή συμφώνησαν ποια θα είναι τα επίσημα ονόματα των σταδίων που θα χρησιμοποιηθούν στην διοργάνωση.

Από τους 12 χώρους υποδοχής, το στάδιο Λουζνικί στην Μόσχα και το στάδιο της Αγίας Πετρούπολης (τα δυο μεγαλύτερα στάδια στην Ρωσία) θα χρησιμοποιηθούν περισσότερο, με 7 αγώνες να πραγματοποιούνται σε καθένα από αυτά τα στάδια. Το Σότσι, το Καζάν, το Νίζνι Νόβγκοροντ και η Σαμάρα θα φιλοξενήσουν 6 αγώνες ενώ το στάδιο Otkrytiye στην Μόσχα και το στάδιο Ροστόφ επί του Ντον θα φιλοξενήσουν 5 αγώνες, συμπεριλαμβανομένου ενός γύρου των 16 σε κάθε στάδιο. Το Βόλγκογκραντ, το Καλίνινγκραντ, το Γεκατερίνμπουργκ και το Σαράνσκ θα φιλοξενήσουν από 4 αγώνες το καθένα και καμιά από αυτές τις πόλεις δεν θα φιλοξενήσει αγώνες νοκ-άουτ.
Στάδια

Δώδεκα στάδια σε 11 πόλεις της Ρωσίας έχουν χτιστεί και ανακαινιστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου της FIFA.

Σαμάρα: Samara Arena (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Η κατασκευή ξεκίνησε επίσημα στις 21 Ιουλίου 2014. Το στάδιο ολοκληρώθηκε στις 21 Απριλίου 2018.
Νίζνι Νόβγκοροντ: Στάδιο Νίζνι Νόβγκοροντ (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Η κατασκευή του σταδίου ξεκίνησε το 2015 και ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Βόλγκογκραντ: Volgograd Arena (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Η κύρια αρένα του Βόλγκογκραντ χτίστηκε στο κατεδαφισμένο κεντρικό στάδιο, στους πρόποδες του μνημείου του Μαμάγιεφ Κουργκάν. Το στάδιο εγκαινιάστηκε σε λειτουργία στις 3 Απριλίου 2018.
Αικατερινούπολη: Ekaterinburg Arena (χωρητικότητα: 35,000 θέσεις). Το Κεντρικό Στάδιο του Αικατερίνμπουργκ έχει ανακαινιστεί για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Οι εξέδρες της αρένας θα έχουν χωρητικότητα 35.000 θεατών. Το έργο ανακαίνισης ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 2017.
Σαράνσκ: Mordovia Arena (χωρητικότητα: 44,000 θέσεις). Το στάδιο στο Σαράνσκ προγραμματίστηκε να τεθεί σε λειτουργία το 2012 εγκαίρως για το άνοιγμα της ρωσικής Σπαρτακιάδας, αλλά το σχέδιο αναθεωρήθηκε. Το άνοιγμα μεταβλήθηκε στο 2017. Η αρένα φιλοξένησε τον πρώτο αγώνα της στις 21 Απριλίου 2018.
Ροστόφ επί του Ντον: Rostov Arena (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Το στάδιο βρίσκεται στην αριστερή όχθη του ποταμού Ντον. Η κατασκευή του σταδίου ολοκληρώθηκε στις 22 Δεκεμβρίου 2017.
Καλίνινγκραντ: Στάδιο Καλίνινγκραντ (χωρητικότητα: 35,000 θέσεις). Οι πρώτοι πάσσαλοι τοποθετήθηκαν στο έδαφος τον Σεπτέμβριο του 2015. Στις 11 Απριλίου 2018 το νέο στάδιο διοργάνωσε τον πρώτο του αγώνα.
Καζάν: Καζάν Αρένα (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Το γήπεδο κατασκευάστηκε για τη Θερινή Πανεπιστημιάδα του 2013. Από τότε φιλοξένησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου του 2015 και το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2017. Το στάδιο είναι η έδρα της ΦΚ Ρουμπίν Καζάν.
Μόσχα: Στάδιο Σπαρτάκ (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Το γήπεδο είναι η έδρα της ομώνυμης ΦΚ Σπαρτάκ Μόσχας. Σύμφωνα με τις απαιτήσεις της FIFA, κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 θα ονομαστεί Στάδιο Σπαρτάκ και όχι με το σύνηθες όνομά του, το Otkritie Arena. Το γήπεδο φιλοξένησε τον πρώτο του αγώνα στις 5 Σεπτεμβρίου 2014.
Σότσι: Στάδιο Φιστ (χωρητικότητα: 45,000 θέσεις). Το γήπεδο είναι μία από τις 22 αρένες στην ιστορία που φιλοξένησαν τις τελετές έναρξης και λήξης των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μετά το Σότσι 2014, η αρένα ανακαινίστηκε για την προετοιμασία του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2017 και του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018.
Αγία Πετρούπολη: Στάδιο Αγίας Πετρούπολης (χωρητικότητα: 67,000 θέσεις). Η κατασκευή του σταδίου άρχισε το 2007. Το έργο ολοκληρώθηκε επίσημα στις 29 Δεκεμβρίου 2016. Το στάδιο φιλοξένησε αγώνες του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών 2017 και θα χρησιμεύσει ως χώρος διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018 και του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου το 2020.
Μόσχα: Στάδιο Λουζνικί (χωρητικότητα: 80,000 θέσεις). Το μεγαλύτερο γήπεδο της χώρας έκλεισε για ανακαίνιση το 2013. Το στάδιο τέθηκε σε λειτουργία το Νοέμβριο του 2017.

Μόσχα Αγία Πετρούπολη Σότσι
Στάδιο Λουζνικί Otkritie Arena
(Στάδιο Σπαρτάκ) Στάδιο Κρεστόφσκι
(Στάδιο Αγίας Πετρούπολης) Ολυμπιακό Στάδιο Φιστ
(Στάδιο Φιστ)
Χωρητικότητα: 78,011[4] Χωρητικότητα: 44,190[5] Χωρητικότητα: 64,468[6] Χωρητικότητα: 44,287[7]
Luzhniki Stadium1.jpg Spartak stadium (Otkrytiye Arena), 23 August 2014.JPG RUS-2016-Aerial-SPB-Krestovsky Stadium 02.jpg Fisht Stadium in January 2018.jpg
Σαμάρα
Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 βρίσκεται στο τόπο Ρωσία
Μόσχα
Μόσχα
Αγία Πετρούπολη
Αγία Πετρούπολη
Καλίνινγκραντ
Καλίνινγκραντ
Νίζνι Νόβγκοροντ
Νίζνι Νόβγκοροντ
Καζάν
Καζάν
Σαμάρα
Σαμάρα
Βόλγκογκραντ
Βόλγκογκραντ
Σαράνσκ
Σαράνσκ
Σότσι
Σότσι
Ροστόφ επί του Ντον
Ροστόφ επί του Ντον
Γεκατερίνμπουργκ
Γεκατερίνμπουργκ
Καζάν
Cosmos Arena
(Samara Arena) Καζάν Αρένα
Χωρητικότητα: 41,970[8] Χωρητικότητα: 42,873[9]
Samara Arena.jpg Казань арена.jpg
Ροστόφ επί του Ντον Βόλγκογκραντ
Rostov Arena Volgograd Arena
Χωρητικότητα: 43,472[10] Χωρητικότητα: 43,713[11]
Rostov-Arens (april 2018) 01.jpg Volgograd. Stadium P8060424 2200.jpg
Νίζνι Νόβγκοροντ Σαράνσκ Αικατερινούπολη Καλίνινγκραντ
Στάδιο Νίζνι Νόβγκοροντ Mordovia Arena Κεντρικό Στάδιο
(Ekaterinburg Arena) Στάδιο Καλίνινγκραντ
Χωρητικότητα: 43,319[12] Χωρητικότητα: 41,685[13] Χωρητικότητα: 33,061[14] Χωρητικότητα: 33,973[15]
Nizhny Novgorod Stadium 2018-05-02 (2).jpg Mordovia Arena stadium.jpg Estadio Central (Ekaterinburg-arena).jpg Kaliningrad stadium - 2018-04-07.jpg
Πρόγραμμα

Το πλήρες πρόγραμμα ανακοινώθηκε από την FIFA στις 24 Ιουλίου 2015. Την 1η Δεκεμβρίου 2017, μετά την τελική επιλογή, η Ρωσία τοποθετήθηκε στον όμιλο Α και θα ανοίξει την διοργάνωση με τον πρώτο αγώνα στο στάδιο Luzhniki στην Μόσχα στις 14 Ιουνίου ενάντια στην Σαουδική Αραβία. Το στάδιο Luzhniki θα φιλοξενήσει επίσης τον δεύτερο ημιτελικό στις 11 Ιουλίου και τον τελικό στις 15 Ιουλίου. Το στάδιο Krestovsky στην Αγία Πετρούπολη θα φιλοξενήσει τον πρώτο ημιτελικό και την τρίτη θέση των play-off στις 14 Ιουλίου.
Φάση Ομίλων

Οι δυο καλύτερες ομάδες από κάθε όμιλο προκρίνονται στον γύρο των 16. Η μετάδοση όλων των αγώνων γίνεται σε τοπική ώρα.
Ισοβαθμία
Πρωταθλητής
Φιναλίστ

Τρίτη θέση
Τέταρτη θέση

Προημιτελικοί
Φάση των 16

Φάση ομίλων

Η κατάταξη των ομάδων σε κάθε όμιλο καθορίζεται ως εξής (κανονισμοί Άρθρο 32.5):

πόντοι που αποκτώνται από όλους τους αγώνες των ομίλων
η διαφορά στα γκολ σε όλους τους αγώνες των ομίλων
ο αριθμός των γκολ που μπήκαν σε όλους τους αγώνες των ομίλων
οι πόντοι που αποκτήθηκαν στους αγώνες των ομίλων μεταξύ των δυο αυτών ομάδων
η διαφορά των γκολ στους αγώνες των ομίλων μεταξύ των δυο αυτών ομάδων
ο αριθμός των γκολ που μπήκαν στους αγώνες των ομίλων μεταξύ των δυο αυτών ομάδων
οι πόντοι του ευ αγωνίζεσθαι στο σύνολο των αγώνων (μόνο μία από τις παρακάτω περιπτώσεις πρέπει να αποδοθεί σε έναν παίκτη σε έναν αγώνα):
πρώτη κίτρινη κάρτα: μείον 1 πόντος
έμμεση κόκκινη κάρτα (δεύτερη κίτρινη κάρτα): μείον 3 πόντοι
άμεση κόκκινη κάρτα: μείον 4 πόντοι
κίτρινη κάρτα και άμεση κόκκινη κάρτα: μείον 5 πόντοι
κλήρωση από την Επιτροπή Διοργάνωσης της FIFA

Όμιλος A
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 3 3 0 0 5 0 +5 9 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Russia.svg Ρωσία (H) 3 2 0 1 8 4 +4 6
3 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία 3 1 0 2 2 7 −5 3
4 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος 3 0 0 3 2 6 −4 0
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
(H) Διοργανώτρια.
14 Ιουνίου 2018
18:00
Ρωσία Flag of Russia.svg 5 - 0 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78.011
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Γιούρι Γκαζίνσκι Soccerball shade.svg 12'
Ντένις Τσερίσεβ Soccerball shade.svg 43', 90+1'
Αρτιόμ Τζιούμπα Soccerball shade.svg 71'
Αλεξάντρ Γκολόβιν Soccerball shade.svg 90+4' Αναφορά
15 Ιουνίου 2018
15:00
Αίγυπτος Flag of Egypt.svg 0 - 1 Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 27.015
Διαιτητής: Μπιόρν Κάιπερς (Ολλανδία)
Αναφορά Χοσέ Μαρία Χιμένες Soccerball shade.svg 89'
19 Ιουνίου 2018
21:00
Ρωσία Flag of Russia.svg 3 - 1 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Στάδιο Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64.468
Διαιτητής: Ενρίκε Κάσερες (Παραγουάη)
Αχμέντ Φαθί Soccerball shade.svg 47'(αυτ.)
Ντένις Τσερίσεφ Soccerball shade.svg 59'
Αρτιόμ Τζιούμπα Soccerball shade.svg 62' Αναφορά Μοχάμεντ Σαλάχ Soccerball shade.svg 73'(πεν.)
20 Ιουνίου 2018
18:00
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 1 - 0 Flag of Saudi Arabia.svg Σαουδική Αραβία Ροστόφ Αρένα, Ροστόφ επί του Ντον
Θεατές: 42.678
Διαιτητής: Κλεμέντ Τουρπίν (Γαλλία)
Λουίς Σουάρες Soccerball shade.svg 23' Αναφορά
25 Ιουνίου 2018
17:00
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 3 - 0 Flag of Russia.svg Ρωσία Κόσμος Αρένα, Σαράνσκ
Θεατές: 41.970
Διαιτητής: Μαλάγκ Ντιντιού (Σενεγάλη)
Λουίς Σουάρεζ Soccerball shade.svg 10'
Ντένις Τσερίσεβ Soccerball shade.svg 23' (αυτ.)
Έντινσον Καβάνι Soccerball shade.svg 90' Αναφορά
25 Ιουνίου 2018
17:00
Σαουδική Αραβία Flag of Saudi Arabia.svg 2 - 1 Flag of Egypt.svg Αίγυπτος Βόλγκογκραντ Αρένα, Βόλγκογκραντ
Θεατές: 36.823
Διαιτητής: Βίλμαρ Ροντάν (Κολομβία)
Αλ Φαράτζ Soccerball shade.svg 45+6' (Πέν.)
Αλ Νταουσαρί Soccerball shade.svg 90+5' Αναφορά Μοχάμεντ Σαλάχ Soccerball shade.svg 22'
Όμιλος B
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Spain.svg Ισπανία 3 1 2 0 6 5 +1 5 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 3 1 2 0 5 4 +1 5
3 Flag of Iran.svg Ιράν 3 1 1 1 2 2 0 4
4 Flag of Morocco.svg Μαρόκο 3 0 1 2 2 4 −2 1
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
15 Ιουνίου 2018
18:00
Μαρόκο Flag of Morocco.svg 0 - 1 Flag of Iran.svg Ιράν Στάδιο Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 62.548
Διαιτητής: Τσουνέι Τσουκούς (Τουρκία)
Αναφορά Αζίζ Μπουχαντούζ Soccerball shade.svg 90+4'(αυτ.)
15 Ιουνίου 2018
21:00
Πορτογαλία Flag of Portugal.svg 3 - 3 Flag of Spain.svg Ισπανία Φιστ Ολίμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 43.866
Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρότσι (Ιταλία)
Κριστιάνο Ρονάλντο Soccerball shade.svg 4' (πέν.), 44', 88' Αναφορά Ντιέγκο Κόστα Soccerball shade.svg 24', 55'
Νάτσο Soccerball shade.svg 58'
20 Ιουνίου 2018
15:00
Πορτογαλία Flag of Portugal.svg 1 - 0 Flag of Morocco.svg Μαρόκο Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78.011
Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (Ηνωμένες Πολιτείες)
Κριστιάνο Ρονάλντο Soccerball shade.svg 4' Αναφορά
20 Ιουνίου 2018
21:00
Ιράν Flag of Iran.svg 0 - 1 Flag of Spain.svg Ισπανία Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 42.718
Διαιτητής: Αντρές Κούνα (Ουρουγουάη)
Αναφορά Ντιέγκο Κόστα Soccerball shade.svg 54'
25 Ιουνίου 2018
21:00
Ιράν Flag of Iran.svg 1 - 1 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Μορντόβια Αρένα, Σαράνσκ
Θεατές: 41.685
Διαιτητής: Ενρίκε Κάσερες (Παραγουάη)
Καρίμ Ανσαριφάρντ Soccerball shade.svg 90+3' (Πέν.) Αναφορά Ρικάρντο Κουαρέσμα Soccerball shade.svg 45'
25 Ιουνίου 2018
21:00
Ισπανία Flag of Spain.svg 2 - 2 Flag of Morocco.svg Μαρόκο Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 33.973
Διαιτητής: Ραβσχάν Ιρμάτωφ (Ουζμπεκιστάν)
Ίσκο Soccerball shade.svg 19'
Ιάγκο Άσπας Soccerball shade.svg 90+1' Αναφορά Μπουταίμπ Soccerball shade.svg 14'
Εν-Νεσυρί Soccerball shade.svg 81'
Όμιλος Γ
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of France.svg Γαλλία 3 2 1 0 3 1 +2 7 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Denmark.svg Δανία 3 1 2 0 2 1 +1 5
3 Flag of Peru.svg Περού 3 1 0 2 2 2 0 3
4 Flag of Australia.svg Αυστραλία 3 0 1 2 2 5 −3 1
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
16 Ιουνίου 2018
13:00
Γαλλία Flag of France.svg 2 - 1 Flag of Australia.svg Αυστραλία Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 41.279
Διαιτητής: Andrés Cunha Flag of Uruguay.svg
Αντουάν Γκριεζμάν Soccerball shade.svg 58' (πεν.)
Πολ Πογκμπά Soccerball shade.svg 80' Αναφορά Μάιλ Γιέντινακ Soccerball shade.svg 62' (πεν.)
16 Ιουνίου 2018
19:00
Περού Flag of Peru.svg 0 - 1 Flag of Denmark.svg Δανία Μορντόβια Αρένα, Σαράνσκ
Θεατές: 40.502
Διαιτητής: Μπακαρί Γκασάμα Flag of The Gambia.svg
Αναφορά Γιουσούφ Πούλσεν Soccerball shade.svg 59'
21 Ιουνίου 2018
18:00
Γαλλία Flag of France.svg 1 - 0 Flag of Peru.svg Περού Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 32.789
Διαιτητής: Mohammed Abdulla Hassan Mohamed Flag of the United Arab Emirates.svg
Κιλιάν Εμπαπέ Soccerball shade.svg 34' Αναφορά
21 Ιουνίου 2018
15:00
Δανία Flag of Denmark.svg 1 - 1 Flag of Australia.svg Αυστραλία Κόσμος Αρένα, Σαμάρα
Θεατές: 40.727
Διαιτητής: Antonio Mateu Lahoz Flag of Spain.svg
Κρίστιαν Έρικσεν Soccerball shade.svg 7' Αναφορά Μάιλ Τζέντινακ Soccerball shade.svg 38' (πέν.)
26 Ιουνίου 2018
17:00
Δανία Flag of Denmark.svg 0 - 0 Flag of France.svg Γαλλία Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78.011
Διαιτητής: Sandro Ricci Flag of Brazil.svg
Αναφορά
26 Ιουνίου 2018
17:00
Αυστραλία Flag of Australia.svg 0 - 2 Flag of Peru.svg Περού Φίστ Ολύμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 44.073
Διαιτητής: Sergei Karasev Flag of Russia.svg
Αναφορά Αντρέ Καρίγιο Soccerball shade.svg 18'
Πάολο Γκερέρο Soccerball shade.svg 50'
Όμιλος Δ
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Croatia.svg Κροατία 3 3 0 0 7 1 +6 9 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Argentina.svg Αργεντινή 3 1 1 1 3 5 −2 4
3 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία 2 1 0 1 3 4 −1 3
4 Flag of Iceland.svg Ισλανδία 3 0 1 2 2 5 −3 1
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
16 Ιουνίου 2018
16:00
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 1 - 1 Flag of Iceland.svg Ισλανδία Οτκρίτιε Αρένα, Μόσχα
Θεατές: 44.190
Διαιτητής: Szymon Marciniak Flag of Poland.svg
Σέρχιο Αγκουέρο Soccerball shade.svg 19' Αναφορά Άλφρεντ Φινμπόγκασον Soccerball shade.svg 23'
16 Ιουνίου 2018
22:00
Κροατία Flag of Croatia.svg 2 - 0 Flag of Nigeria.svg Νιγηρία Καλίνιγκραντ Στέιντιουμ, Καλίνινγκραντ
Θεατές: 31.136
Διαιτητής: Sandro Ricci Flag of Brazil.svg
Ογκενεκάρο Ετέμπο Soccerball shade.svg 32'(αυτ.)
Λούκα Μόντριτς Soccerball shade.svg 71'(πέν.) Αναφορά
21 Ιουνίου 2018
21:00
Αργεντινή Flag of Argentina.svg 0 - 3 Flag of Croatia.svg Κροατία Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 43.319
Διαιτητής: Ravshan Irmatov Flag of Uzbekistan.svg
Αναφορά Άντε Ρέμπιτς Soccerball shade.svg 53'
Λούκα Μόντριτς Soccerball shade.svg 80'
Ιβάν Ράκιτιτς Soccerball shade.svg 90+1'
22 Ιουνίου 2018
18:00
Νιγηρία Flag of Nigeria.svg 2 - 0 Flag of Iceland.svg Ισλανδία Βόλγκογκραντ Αρένα, Βόλγκογκραντ
Θεατές: 40.904
Διαιτητής: Matt Conger Flag of New Zealand.svg
Μούσα Soccerball shade.svg 49', 75' Αναφορά
26 Ιουνίου 2018
21:00
Νιγηρία Flag of Nigeria.svg 1 - 2 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Νέο Στάδιο της Ζενίτ, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64.468
Διαιτητής: Cüneyt Çakır Flag of Turkey.svg
Βίκτορ Μόουσες Soccerball shade.svg 51' (πέν.) Αναφορά Λιονέλ Μέσι Soccerball shade.svg 14'
Μάρκος Ρόχο Soccerball shade.svg 86'
26 Ιουνίου 2018
21:00
Ισλανδία Flag of Iceland.svg 1 - 2 Flag of Croatia.svg Κροατία Ροστόφ Αρένα, Ροστόφ
Θεατές: 43.472
Διαιτητής: Antonio Mateu Lahoz Flag of Spain.svg
Γ.Σίγκουρντσον Soccerball shade.svg 76' (Πέν.) Αναφορά Μίλαν Μπαντέλι Soccerball shade.svg 53'
Ιβάν Πέρισιτς Soccerball shade.svg 90'
Όμιλος E
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Brazil.svg Βραζιλία 3 2 1 0 5 1 +4 7 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Switzerland.svg Ελβετία 3 1 2 0 5 4 +1 5
3 Flag of Serbia.svg Σερβία 3 1 0 2 2 4 −2 3
4 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα 3 0 1 2 2 5 −3 1
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
17 Ιουνίου 2018
15:00
Κόστα Ρίκα Flag of Costa Rica.svg 0 - 1 Flag of Serbia.svg Σερβία Κόσμος Αρένα, Σαμάρα
Θεατές: 41.432
Διαιτητής: Malang Diedhiou Flag of Senegal.svg
Αναφορά Αλεξάνταρ Κολάροφ Soccerball shade.svg 56'
17 Ιουνίου 2018
21:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 1 - 1 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Ροστόφ Αρένα, Ροστόφ επί του Ντον
Θεατές: 43.109
Διαιτητής: César Arturo Ramos Flag of Mexico.svg
Φιλίπε Κουτίνιο Soccerball shade.svg 20' Αναφορά Στίβεν Ζούμπερ Soccerball shade.svg 50'
22 Ιουνίου 2018
15:00
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 2 - 0 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Νέο Στάδιο της Ζενίτ, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64.468
Διαιτητής: Björn Kuipers Flag of the Netherlands.svg
Φιλίπε Κουτίνιο Soccerball shade.svg 90+1'
Νεϊμάρ Soccerball shade.svg 90+7' Αναφορά
22 Ιουνίου 2018
21:00
Σερβία Flag of Serbia.svg 1 - 2 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 33.167
Διαιτητής: Felix Brych Flag of Germany.svg
Αλεξάνταρ Μίτροβιτς Soccerball shade.svg 5' Αναφορά Γκρανίτ Τζάκα Soccerball shade.svg 52'
Σακίρι Soccerball shade.svg 90'
27 Ιουνίου 2018
21:00
Σερβία Flag of Serbia.svg 0 - 2 Flag of Brazil.svg Βραζιλία Οτκρίτιε Αρένα, Μόσχα
Θεατές: 44.190
Διαιτητής: Alireza Faghani Flag of Iran.svg
Αναφορά Παουλίνιο Soccerball shade.svg 36'
Τιάγκο Σίλβα Soccerball shade.svg 68'
27 Ιουνίου 2018
21:00
Ελβετία Flag of Switzerland.svg 2 - 2 Flag of Costa Rica.svg Κόστα Ρίκα Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 43.319
Διαιτητής: Clément Turpin Flag of France.svg
Τζεμαίλι Soccerball shade.svg 31'
Ντρμιτς Soccerball shade.svg 88' Αναφορά Γουάστον Soccerball shade.svg 56'
Σόμερ Soccerball shade.svg 90+3' (αυτ.)
Όμιλος ΣΤ
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Sweden.svg Σουηδία 3 2 0 1 5 2 +3 6 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Mexico.svg Μεξικό 3 2 0 1 3 4 −1 6
3 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 3 1 0 2 3 3 0 3
4 Flag of Germany.svg Γερμανία 3 1 0 2 2 4 −2 3
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
17 Ιουνίου 2018
18:00
Γερμανία Flag of Germany.svg 0 - 1 Flag of Mexico.svg Μεξικό Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78.011
Διαιτητής: Alireza Faghani Flag of Iran.svg
Αναφορά Ίρβινγκ Λοζάνο Soccerball shade.svg 35'
18 Ιουνίου 2018
15:00
Σουηδία Flag of Sweden.svg 1 - 0 Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 42.300
Διαιτητής: Joel Aguilar Flag of El Salvador.svg
Αντρέας Γκράνκβιστ Soccerball shade.svg 65'(πέν.) Αναφορά
23 Ιουνίου 2018
21:00
Γερμανία Flag of Germany.svg 2 - 1 Flag of Sweden.svg Σουηδία Φιστ Ολύμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 44.287
Διαιτητής: Szymon Marciniak Flag of Poland.svg
Μάρκο Ρόις Soccerball shade.svg 48'
Τόνι Κρόος Soccerball shade.svg 90+5' Αναφορά Όλα Τοϊβόνεν Soccerball shade.svg 32'
23 Ιουνίου 2018
18:00
Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg 1 - 2 Flag of Mexico.svg Μεξικό Ροστόφ Αρένα, Ροστόφ επί του Ντον
Θεατές: 43.472
Διαιτητής: Milorad Mažić Flag of Serbia.svg
Σον Χιουνγκ-μιν Soccerball shade.svg 90+3' Αναφορά Κάρλος Βέλα Soccerball shade.svg 26' (πέν.)
Χαβιέ Ερνάντες Soccerball shade.svg 66'
27 Ιουνίου 2018
17:00
Νότια Κορέα Flag of South Korea.svg 2 - 0 Flag of Germany.svg Γερμανία Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 41.835
Διαιτητής: Mark Geiger Flag of the United States (Pantone).svg
Κίμ Γιουνγκ Γκουονγκ Soccerball shade.svg 90+3'
Σον Χιουνγκ-μιν Soccerball shade.svg 90+6' Αναφορά
27 Ιουνίου 2018
17:00
Μεξικό Flag of Mexico.svg 0 - 3 Flag of Sweden.svg Σουηδία Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 33.061
Διαιτητής: Néstor Pitana Flag of Argentina.svg
Αναφορά Λούντβιγκ Αουγκούστινσον Soccerball shade.svg 50'
Αντρέας Γκράνκβιστ Soccerball shade.svg 62' (πέν.)
Έντσον Άλβαρεζ Soccerball shade.svg 74' (αυτ.)
Όμιλος Ζ
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Βέλγιο 3 3 0 0 9 2 +7 9 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of England.svg Αγγλία 3 2 0 1 7 2 +5 6
3 Flag of Tunisia.svg Τυνησία 3 1 0 2 -2 7 −9 3
4 Flag of Panama.svg Παναμάς 3 0 0 3 -2 9 −11 0
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA
18 Ιουνίου 2018
18:00
Βέλγιο 3 - 0 Flag of Panama.svg Παναμάς Φιστ Ολύμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 43.257
Διαιτητής: Janny Sikazwe Flag of Zambia.svg
Ντριες Μέρτενς Soccerball shade.svg 47'
Ρομελού Λουκάκου Soccerball shade.svg 59', 78' Αναφορά
18 Ιουνίου 2018
21:00
Τυνησία Flag of Tunisia.svg 1 - 2 Flag of England.svg Αγγλία Βόλγκογκραντ Αρένα, Βόλγκογκραντ
Θεατές: 41.064
Διαιτητής: Wilmar Roldán Flag of Colombia.svg
Φερτζάνι Σάσσι Soccerball shade.svg 35'(πέν.) Αναφορά Χάρι Κέιν Soccerball shade.svg 11', 90+1'
23 Ιουνίου 2018
15:00
Βέλγιο 5 - 2 Flag of Tunisia.svg Τυνησία Οτκρίτιε Αρένα, Μόσχα
Θεατές: 44.190
Διαιτητής: Jair Marrufo Flag of the United States (Pantone).svg
Εντέν Αζάρ Soccerball shade.svg 6' (πέν.), 51'
Ρομελού Λουκάκου Soccerball shade.svg 16', 45+3'
Μπατσουαγί Soccerball shade.svg 90' Αναφορά Μπρον Soccerball shade.svg 18'
Καζρί Soccerball shade.svg 90+3'
24 Ιουνίου 2018
15:00
Αγγλία Flag of England.svg 6 - 1 Flag of Panama.svg Παναμάς Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 43.319
Διαιτητής: Gehad Grisha Flag of Egypt.svg
Τζόν Στόουνς Soccerball shade.svg 8', 40'
Χάρι Κέιν Soccerball shade.svg 22' (πέν.), 45+1' (πέν.), 62'
Τζέσε Λίνγκαρντ Soccerball shade.svg 36' Αναφορά Φελίπε Μπαλόι Soccerball shade.svg 78'
28 Ιουνίου 2018
21:00
Αγγλία Flag of England.svg 0-1 Βέλγιο Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Αναφορά Γιανουζάι Soccerball shade.svg 51'
28 Ιουνίου 2018
21:00
Παναμάς Flag of Panama.svg 1-2 Flag of Tunisia.svg Τυνησία Μορντόβια Αρένα, Σαράνσκ
Μεριάχ Soccerball shade.svg 33' (αυτ.) Αναφορά Γιουσέφ Soccerball shade.svg 51'
Καζρί Soccerball shade.svg 66'
Όμιλος Η
Θση Ομάδα Αγν Ν Ι Η ΤΥ ΤΚ ΤΔ Βαθ Πρόκριση
1 Flag of Colombia.svg Κολομβία 3 2 0 1 5 2 +3 6 Παιχνίδια νοκ-άουτ
2 Flag of Japan.svg Ιαπωνία 3 1 1 1 4 4 0 4
3 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη 3 1 1 1 4 4 0 4
4 Flag of Poland.svg Πολωνία 3 1 0 2 2 5 −3 3
Ενημέρωση για αγώνες που διεξήχθησαν έως 22 Ιουνίου 2018. Πηγή: FIFA


19 Ιουνίου 2018
15:00
Κολομβία Flag of Colombia.svg 1 - 2 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Μορντόβια Αρένα, Σαράνσκ
Θεατές: 40.842
Διαιτητής: Damir Skomina Flag of Slovenia.svg
Χουάν Φερνάντο Κιντέρο Soccerball shade.svg 39' Αναφορά Σίνι Καγκάβα Soccerball shade.svg 6' (πέν.)
Γιούγια Οσάκο Soccerball shade.svg 73'
19 Ιουνίου 2018
18:00
Πολωνία Flag of Poland.svg 1 - 2 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Οτκρίτιε Αρένα, Μόσχα
Θεατές: 44.190
Διαιτητής: Nawaf Shukralla Flag of Bahrain.svg
Γκρεγκορζ Κρυκόβιακ Soccerball shade.svg 86' Αναφορά Τιάγκο Τσιονέκ Soccerball shade.svg 37' (αυτ.)
Εμπαγιέ Νιανγκ Soccerball shade.svg 60'
24 Ιουνίου 2018
21:00
Πολωνία Flag of Poland.svg 0 - 3 Flag of Colombia.svg Κολομβία Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 42.873
Διαιτητής: César Arturo Ramos Flag of Mexico.svg
Αναφορά Γέρι Μίνα Soccerball shade.svg 40'
Ραδαμέλ Φαλκάο Soccerball shade.svg 70'
Χουάν Κουαδράδο Soccerball shade.svg 75'
24 Ιουνίου 2018
18:00
Ιαπωνία Flag of Japan.svg 2 - 2 Flag of Senegal.svg Σενεγάλη Κεντρικό Στάδιο, Αικατερινούπολη
Θεατές: 32.572
Διαιτητής: Gianluca Rocchi Flag of Italy.svg
Τακάσι Ινούι Soccerball shade.svg 34'
Κεισούκε Χόντα Soccerball shade.svg 78' Αναφορά Σαντιό Μανέ Soccerball shade.svg 11'
Μουσά Ουαγκέ Soccerball shade.svg 71'
28 Ιουνίου 2018
17:00
Ιαπωνία Flag of Japan.svg 0 - 1 Flag of Poland.svg Πολωνία Βόλγκογκραντ Αρένα, Βόλγκογκραντ
Διαιτητής: Janny Sikazwe Flag of Zambia.svg
Αναφορά Μπέντναρεκ Soccerball shade.svg 59'
28 Ιουνίου 2018
17:00
Σενεγάλη Flag of Senegal.svg 0 - 1 Flag of Colombia.svg Κολομβία Κόσμος Αρένα, Σαμάρα
Θεατές: 41.970
Διαιτητής: Milorad Mažić Flag of Serbia.svg
Αναφορά Γιέρι Μίνα Soccerball shade.svg 74'
Παιχνίδια νοκ-άουτ

Κύριο λήμμα: Φάση νοκ-άουτ Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018

Στα παιχνίδια νοκ-άουτ, εάν ένας αγώνας είναι ισοπαλία στο τέλος της κανονικής διάρκειας του αγώνα, ακολουθεί η παράταση (δυο περίοδοι των 15 λεπτών η καθεμιά). Εάν κριθεί απαραίτητο, από την διαδικασία των πέναλτι από τα οποία θα καθοριστούν οι νικητές.

Εάν ένας αγώνας πάει στην παράταση, κάθε ομάδα επιτρέπεται να κάνει μια τέταρτη αντικατάσταση παίκτη και είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιτρέπεται σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου της FIFA.



Φάση των 16 Προημιτελικοί Ημιτελικοί Τελικός



30 Ιουνίου – Σότσι


Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 2

6 Ιουλίου – Νίζνι Νόβγκοροντ

Flag of Portugal.svg Πορτογαλία 1

Flag of Uruguay.svg Ουρουγουάη 0

30 Ιουνίου – Καζάν

Flag of France.svg Γαλλία 2

Flag of Argentina.svg Αργεντινή 3

10 Ιουλίου – Αγία Πετρούπολη

Flag of France.svg Γαλλία 4

Flag of France.svg Γαλλία 1

2 Ιουλίου – Σαμάρα

Βέλγιο 0

Flag of Brazil.svg Βραζιλία 2

6 Ιουλίου – Καζάν

Flag of Mexico.svg Μεξικό 0

Flag of Brazil.svg Βραζιλία 1

2 Ιουλίου – Ροστόφ

Βέλγιο 2

Βέλγιο 3

15 Ιουλίου – Μόσχα

Flag of Japan.svg Ιαπωνία 2

Flag of France.svg Γαλλία 4

1 Ιουλίου – Μόσχα

Flag of Croatia.svg Κροατία 2

Flag of Spain.svg Ισπανία 1(3)

7 Ιουλίου – Σότσι

Flag of Russia.svg Ρωσία(πεν.) 1(4)

Flag of Russia.svg Ρωσία 2(3)

1 Ιουλίου – Νίζνι Νόβγκοροντ

Flag of Croatia.svg Κροατία(Πεν.) 2(4)

Flag of Croatia.svg Κροατία(πεν.) 1(3)

11 Ιουλίου – Μόσχα

Flag of Denmark.svg Δανία 1(2)

Flag of Croatia.svg Κροατία(Παρ.) 2

3 Ιουλίου – Αγία Πετρούπολη

Flag of England.svg Αγγλία 1 Τρίτη θέση

Flag of Sweden.svg Σουηδία 1

7 Ιουλίου – Σαμάρα 14 Ιουλίου – Αγία Πετρούπολη

Flag of Switzerland.svg Ελβετία 0

Flag of Sweden.svg Σουηδία 0 Βέλγιο 2

3 Ιουλίου – Μόσχα

Flag of England.svg Αγγλία 2 Flag of England.svg Αγγλία 0

Flag of Colombia.svg Κολομβία 1(3)



Flag of England.svg Αγγλία 1(4)

Φάση των 16
30 Ιουνίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Γαλλία Flag of France.svg 4-3 Flag of Argentina.svg Αργεντινή Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 42,873[16]
Διαιτητής: Αλιρέζα Φαγκανί (Ιράν)
Αντουάν Γκριεζμάν Soccerball shade.svg 13' (πεν.)
Μπενζαμέν Παβάρ Soccerball shade.svg 57'
Κιλιάν Εμπαπέ Soccerball shade.svg 64', 68' Αναφορά Άνχελ ντι Μαρία Soccerball shade.svg 41'
Γκαμπριέλ Μερκάντο Soccerball shade.svg 48'
Σέρχιο Αγουέρο Soccerball shade.svg 90+3'
30 Ιουνίου 2018
17:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 2-1 Flag of Portugal.svg Πορτογαλία Φίστ Ολύμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 44,287[17]
Διαιτητής: Σαίζαρ Αρτούρο Ράμος (Μεξικό)
Καβάνι Soccerball shade.svg 7', 62' Αναφορά Πέπε Soccerball shade.svg 55'
1 Ιουλίου 2018
17:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Ισπανία Flag of Spain.svg 1-1(παρ.) Flag of Russia.svg Ρωσία Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78,011[18]
Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)
Ιγκνασέβιτς Soccerball shade.svg 12' (αυτ.) Αναφορά Τζιούμπα Soccerball shade.svg 41'(πεν.)
Πέναλτι
Ινιέστα Soccerball shad check.svg
Πικέ Soccerball shad check.svg
Κόκε Soccerball shade cross.svg
Ράμος Soccerball shad check.svg
Άσπας Soccerball shade cross.svg 3–4 Soccerball shad check.svg Σμολόφ
Soccerball shad check.svg Ιγκνασέβιτς
Soccerball shad check.svg Γκολόβιν
Soccerball shad check.svg Τσερίσεβ
1 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Κροατία Flag of Croatia.svg 1-1(παρ.) Flag of Denmark.svg Δανία Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 40,851[19]
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Μάντζουκιτς Soccerball shade.svg 4' Αναφορά Γιόργκενσεν Soccerball shade.svg 1'
Πέναλτι
Μπάντελ Soccerball shade cross.svg
Κράμαριτς Soccerball shad check.svg
Μόντριτς Soccerball shad check.svg
Πιβάριτς Soccerball shade cross.svg
Ράκιτιτς Soccerball shad check.svg 3–2 Soccerball shade cross.svg Έρικσεν
Soccerball shad check.svg Κιερ
Soccerball shad check.svg Κρον-Ντέλι
Soccerball shade cross.svg Σένε
Soccerball shade cross.svg Γιόργκενσεν
2 Ιουλίου 2018
17:00 Ω.Σ. (UTC+4)
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 2-0 Flag of Mexico.svg Μεξικό Κόσμος Αρένα, Σαμάρα
Θεατές: 41,970[20]
Διαιτητής: Τζιανλούκα Ρότσι (Ιταλία)
ΝεϊμάρSoccerball shade.svg 51'
Φιρμίνο Soccerball shade.svg 88' Αναφορά
2 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Βέλγιο Flag of Belgium.svg 3-2 Flag of Japan.svg Ιαπωνία Ροστόφ Αρένα, Ροστόφ
Θεατές: 41,466[21]
Διαιτητής: Μαλάγκ Ντιντιού (Σενεγάλη)
ΦερτόνχενSoccerball shade.svg 69'
Φελαϊνί Soccerball shade.svg 74'
Τσαντλί Soccerball shade.svg 90+4' Αναφορά Χαραγκούτσι Soccerball shade.svg 48'
Ινούι Soccerball shade.svg 52'
3 Ιουλίου 2018
17:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Σουηδία Flag of Sweden.svg 1-0 Flag of Switzerland.svg Ελβετία Στάδιο Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64,042[22]
Διαιτητής: Νταμίρ Σκόμινα (Σλοβενία)
Έμιλ Φόρσμπεργκ Soccerball shade.svg 66' Αναφορά
3 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Κολομβία Flag of Colombia.svg 1-1 (παρ.) Flag of England.svg Αγγλία Οτκρίτιε Αρένα, Μόσχα
Θεατές: 44,190[23]
Διαιτητής: Μαρκ Γκάιγκερ (Ηνωμένες Πολιτείες)
Μίνα Soccerball shade.svg 90+3' Αναφορά Κέιν Soccerball shade.svg 57' (πεν.)
Πέναλτι
Φαλκάο Soccerball shad check.svg
Κουαντράδο Soccerball shad check.svg
Μουριέλ Soccerball shad check.svg
Ουρίμπε Soccerball shade cross.svg
Μπάκα Soccerball shade cross.svg 3–4 Soccerball shad check.svg Κέιν
Soccerball shad check.svg Ράσφορντ
Soccerball shade cross.svg Χέντερσον
Soccerball shad check.svg Τρίπιερ
Soccerball shad check.svg Ντάιερ
Προημιτελικοί
6 Ιουλίου 2018
17:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Ουρουγουάη Flag of Uruguay.svg 0-2 Flag of France.svg Γαλλία Νίζνι Νόβγκοροντ Στέιντιουμ, Νίζνι Νόβγκοροντ
Θεατές: 43,319[24]
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Αναφορά Βαράν Soccerball shade.svg 40'
Γκριεζμάν Soccerball shade.svg 61'
6 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Βραζιλία Flag of Brazil.svg 1-2 Βέλγιο Καζάν Αρένα, Καζάν
Θεατές: 42,873[25]
Διαιτητής: Μίλοραντ Μάζιτς (Σερβία)
Αουγκούστο Soccerball shade.svg 76' Αναφορά Φερναντίνιο Soccerball shade.svg 13' (αυτ.)
Ντε Μπρόινε Soccerball shade.svg 31'
7 Ιουλίου 2018
18:00 Ω.Σ. (UTC+4)
Σουηδία Flag of Sweden.svg 0-2 Flag of England.svg Αγγλία Κόσμος Αρένα, Σαμάρα
Θεατές: 39,991[26]
Διαιτητής: Μπιορν Κάιπερς (Ολλανδία)
Αναφορά Μαγκουάιρ Soccerball shade.svg 30'
Αλί Soccerball shade.svg 59'
7 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Ρωσία Flag of Russia.svg 2-2(Παρ.) Flag of Croatia.svg Κροατία Φίστ Ολύμπικ Στέιντιουμ, Σότσι
Θεατές: 44,287[27]
Διαιτητής: Σάντρο Ρίτσι (Βραζιλία)
Τσερίσεβ Soccerball shade.svg 31'
Φερνάντες Soccerball shade.svg 115' Αναφορά Κράμαριτς Soccerball shade.svg 39'
Βίντα Soccerball shade.svg 101'
Πέναλτι
Σμόλοφ Soccerball shade cross.svg
Τζαγκόεφ Soccerball shad check.svg
Φερνάντες Soccerball shade cross.svg
Ιγκνασέβιτς Soccerball shad check.svg
Κουζιάγιεφ Soccerball shad check.svg 3–4 Soccerball shad check.svg Μπρόζοβιτς
Soccerball shade cross.svg Κόβασιτς
Soccerball shad check.svg Μόντριτς
Soccerball shad check.svg Βίντα
Soccerball shad check.svg Ράκιτιτς
Ημιτελικοί
10 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Γαλλία Flag of France.svg 1-0 Βέλγιο Στάδιο Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64,286[28]
Διαιτητής: Αντρές Κούνα (Ουρουγουάη)
Ουμτιτί Soccerball shade.svg 51' Αναφορά
11 Ιουλίου 2018
21:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Κροατία Flag of Croatia.svg 2-1(Παρ.) Flag of England.svg Αγγλία Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78,011[29]
Διαιτητής: Τζουνέυ Τσούκους (Τουρκία)
Πέρισιτς Soccerball shade.svg 68'
Μάντζουκιτς Soccerball shade.svg 109' Αναφορά Τρίπιερ Soccerball shade.svg 5'
Τρίτη θέση
14 Ιουλίου 2018
17:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Βέλγιο Flag of Belgium.svg 2-0 Flag of England.svg Αγγλία Στάδιο Κρεστόφσκι, Αγία Πετρούπολη
Θεατές: 64,406[30]
Διαιτητής: Αλιρεα Φαγκανί (Ιράν)
Μουνιερ Soccerball shade.svg 4'
ΑζάρSoccerball shade.svg 82' Αναφορά
Τελικός

Κύριο λήμμα: Τελικός Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2018

15 Ιουλίου 2018
18:00 Ω.Μ. (UTC+3)
Γαλλία Flag of France.svg 4-2 Flag of Croatia.svg Κροατία Στάδιο Λουζνικί, Μόσχα
Θεατές: 78,011[31]
Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)
Μάντζουκιτς Soccerball shade.svg 19' (αυτ.)
Γκριεζμάν Soccerball shade.svg 38' (πεν.)
Πογκμπά Soccerball shade.svg 59'
Εμπαπέ Soccerball shade.svg 65' Αναφορά Πέρισιτς Soccerball shade.svg 29'
Μάντζουκιτς Soccerball shade.svg 69'
Στατιστικά
Σκόρερ

6 Γκολ

Flag of England.svg Χάρι Κέιν

4 Γκολ

Flag of Belgium.svg Ρομελού Λουκάκου
Flag of France.svg Κιλιάν Εμπαπέ

Flag of France.svg Αντουάν Γκριεζμάν
Flag of Portugal.svg Κριστιάνο Ρονάλντο

Flag of Russia.svg Ντένις Τσερίσεβ

3 Γκολ

Flag of Belgium.svg Εντέν Αζάρ
Flag of Colombia.svg Γέρι Μίνα
Flag of Croatia.svg Μάριο Μάντζουκιτς

Flag of Croatia.svg Ίβαν Πέρισιτς
Flag of Russia.svg Αρτέμ Τζούμπα

Flag of Spain.svg Ντιέγκο Κόστα
Flag of Uruguay.svg Έντινσον Καβάνι

2 Γκολ

Flag of Argentina.svg Σέρχιο Αγουέρο
Flag of Australia.svg Μίλε Τζέντινακ

Flag of Brazil.svg Φιλίπε Κουτίνιο
Flag of Brazil.svg Νεϊμάρ

Flag of Croatia.svg Λούκα Μόντριτς
Flag of Egypt.svg Μοχάμεντ Σαλάχ
Flag of England.svg Τζον Στόουνς
Flag of Japan.svg Τακάσι Ινούι
Flag of Nigeria.svg Αχμέντ Μούσα

Flag of South Korea.svg Σον Χιουνγκ-μιν
Flag of Sweden.svg Αντρέας Γκράνκβιστ
Flag of Tunisia.svg Γουαμπί Καζρί
Flag of Uruguay.svg Λουίς Σουάρες

1 Γκολ

Flag of Argentina.svg Άνχελ ντι Μαρία
Flag of Argentina.svg Γκαμπριέλ Μερκάντο
Flag of Argentina.svg Λιονέλ Μέσι
Flag of Argentina.svg Μάρκος Ρόχο
Flag of Belgium.svg Μισί Μπατσουαγί
Flag of Belgium.svg Νασέρ Τσαντλί
Flag of Belgium.svg Κέβιν Ντε Μπρόινε
Flag of Belgium.svg Μαρουάν Φελαϊνί
Flag of Belgium.svg Αντνάν Γιανουζάι
Flag of Belgium.svg Ντρις Μέρτενς
Flag of Belgium.svg Γιαν Βερτόνγκεν
Flag of Brazil.svg Ρομπέρτο Φιρμίνο
Flag of Brazil.svg Παουλίνιο
Flag of Brazil.svg Ρενάτο Αουγκούστο
Flag of Brazil.svg Τιάγκο Σίλβα
Flag of Colombia.svg Χουάν Κουαντράντο
Flag of Colombia.svg Ραδαμέλ Φαλκάο
Flag of Colombia.svg Χουάν Φερνάντο Κιντέρο
Flag of Costa Rica.svg Κένταλ Γουάστον
Flag of Croatia.svg Μίλαν Μπαντέλι
Flag of Croatia.svg Αντρέι Κράμαριτς
Flag of Croatia.svg Ιβάν Ράκιτιτς
Flag of Croatia.svg Άντε Ρέμπιτς
Flag of Croatia.svg Ντομαγκόι Βίντα
Flag of Denmark.svg Κρίστιαν Έρικσεν
Flag of Denmark.svg Ματίας Γιόργκενσεν

Flag of Denmark.svg Γιουσούφ Πούλσεν
Flag of England.svg Ντέλε Αλί
Flag of England.svg Τζέσι Λίνγκαρντ
Flag of England.svg Χάρι Μαγκουάιρ
Flag of France.svg Μπενζαμέν Παβάρ
Flag of France.svg Ραφαέλ Βαράν
Flag of Germany.svg Τόνι Κρόος
Flag of Germany.svg Μάρκο Ρόις
Flag of Iceland.svg Άλφρεντ Φινμπόγκασον
Flag of Iceland.svg Γκύλφι Σίγκουρσον
Flag of Iran.svg Καρίμ Ανσαριφάρντ
Flag of Japan.svg Γκένκι Χαραγκούτσι
Flag of Japan.svg Κεϊσούκε Χόντα
Flag of Japan.svg Σίντσι Καγκάβα
Flag of Japan.svg Γιούγια Οσάκο
Flag of Mexico.svg Χαβιέ Χερνάντεζ
Flag of Mexico.svg Ίρβινγκ Λοσάνο
Flag of Mexico.svg Κάρλος Βέλα
Flag of Morocco.svg ​Καλίντ Μπουταΐμπ
Flag of Morocco.svg Γιουσέφ Εν-Νεσίρι
Flag of Nigeria.svg Βίκτορ Μόουζες
Flag of Panama.svg Φελίπε Μπαλόι
Flag of Peru.svg Αντρέ Καρίγιο
Flag of Peru.svg Πάολο Γκερέρο
Flag of Poland.svg Γιαν Μπέντναρεκ
Flag of Poland.svg Γκρεγκόρζ Κρικόβιακ
Flag of Portugal.svg Πέπε
Flag of Portugal.svg Ρικάρντο Κουαρέσμα

Flag of Russia.svg Μάριο Φερνάντες
Flag of Russia.svg Γιούρι Γκαζίνσκι
Flag of Russia.svg Αλεξάντρ Γκολόβιν
Flag of Saudi Arabia.svg Σαλέμ Αλ-Νταουσάρι
Flag of Saudi Arabia.svg Σαλμάν Αλ Φαράζ
Flag of Senegal.svg Σαντιό Μανέ
Flag of Senegal.svg Μ'Μπαγιέ Νιανγκ
Flag of Senegal.svg Μουσά Βαγκέ
Flag of Serbia.svg Αλεξάνταρ Κολάροφ
Flag of Serbia.svg Αλεκσάνταρ Μίτροβιτς
Flag of South Korea.svg Κιμ Γιουνγκ-Γκβον
Flag of Spain.svg Ιάγο Άσπας
Flag of Spain.svg Ίσκο
Flag of Spain.svg Νάτσο
Flag of Sweden.svg Λούντβιγκ Αουγκουστίνσον
Flag of Sweden.svg Έμιλ Φόρσμπεργκ
Flag of Sweden.svg Όλα Τοϊβόνεν
Flag of Switzerland.svg Γιόσιπ Ντρμιτς
Flag of Switzerland.svg Μπλερίμ Τζεμαϊλί
Flag of Switzerland.svg Σερντάν Σακίρι
Flag of Switzerland.svg Γκρανίτ Τζάκα
Flag of Switzerland.svg Στίβεν Ζούμπερ
Flag of Tunisia.svg Ντιλάν Μπρον
Flag of Tunisia.svg Φερτζανί Σασί
Flag of Tunisia.svg Φαχρεντίν Μπεν Γιουσέφ
Flag of Uruguay.svg Χοσέ Χιμένες

Αυτογκόλ

Flag of Australia.svg Αζίζ Μπεχίτς (υπέρ Γαλλίας)
Flag of Brazil.svg Φερναντίνιο (υπέρ Βελγίου)
Flag of Egypt.svg Αχμέντ Φατί (υπέρ Ρωσίας)
Flag of Mexico.svg Έντσον Άλβαρες (υπέρ Σουηδίας)

Flag of Morocco.svg Αζίζ Μπουχαντούζ (υπέρ Ιράν)
Flag of Nigeria.svg Ογκενεκάρο Ετέμπο (υπέρ Κροατίας)
Flag of Poland.svg Τιάγκο Τσιόνεκ (υπέρ Σενεγάλης)
Flag of Russia.svg Ντένις Τσερίσεβ (υπέρ Ουρουγουάης)

Flag of Russia.svg Σεργκέι Ιγκνασέβιτς (υπέρ Ισπανίας)
Flag of Switzerland.svg Γιαν Ζόμερ (υπέρ Κόστα Ρίκας)
Flag of Tunisia.svg Γιασίν Μεριάχ (υπέρ Παναμά)

Χρηματικά έπαθλα

Τα ποσά των χρηματικών βραβείων ανακοινώθηκαν τον Οκτώβριο του 2017.[32]
Θέση Ποσό (εκατομμύρια US$)
Ανά ομάδα Σύνολο
Πρωταθλητής 38 38
Φιναλίστ 28 28
Τρίτη θέση 24 24
Τέταρτη θέση 22 22
5η-8η θέση 16 64
9η-16η θέση 12 96
17η-32η θέση 8 128
Σύνολο 400
Μάρκετινγκ
Μασκότ

Κύριο λήμμα: Ζαμπιβάκα

Η μασκότ της διοργάνωσης, ο λύκος Ζαμπιβάκα

Η επίσημη μασκότ του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου της FIFA για την διοργάνωση του 2018, ένας λύκος με το όνομα Ζαμπιβάκα («αυτός που σκοράρει» στα ρώσικα), αποκαλύφθηκε στις 21 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για έναν ανθρωπόμορφο λύκο που φοράει ένα καφέ και άσπρο T-shirt με γραμμένες τις λέξεις «RUSSIA 2018» και έχει πορτοκαλί γυαλιά. Ο συνδυασμός του άσπρου, του μπλε και του κόκκινου χρώματος στο T-shirt και το σορτς είναι τα εθνικά χρώματα της ρωσικής ομάδας. Ο σχεδιαστής της μασκότ είναι η φοιτήτρια Εκατερίνα Μποτσάροβα και η μασκότ επελέγη μέσω διαδικτυακής ψηφοφορίας.

Τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας ανακοινώθηκαν στις 22 Οκτωβρίου 2016, στην εκπομπή Evening Urgant στο Channel One Russia. Ο λύκος, με το όνομα Ζαμπιβάκα, έλαβε το 53% των ψήφων, και ακολούθησε η Τίγρης (27%). Η Γάτα, με το 20% των συνολικών ψήφων, ήταν τρίτη. Πάνω από 1 εκατομμύριο άνθρωποι συμμετείχαν στην ψηφοφορία, που έλαβε χώρα τον Σεπτέμβριο του 2016 μέσα από τις πλατφόρμες της FIFA και κατά την διάρκεια της ζωντανής μετάδοσης στο Channel One, όπου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.
Εισιτήρια

Η πρώτη φάση των εισιτηρίων ξεκίνησε στις 14 Σεπτεμβρίου 2017, στις 12:00 ώρα Μόσχας, και διήρκεσε μέχρι τις 12 Οκτωβρίου 2017. Η γενική πολιτική βίζας της Ρωσίας δεν θα επιτρέψει στους συμμετέχοντες και θαυμαστές του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος να ταξιδέψουν στην χώρα, χωρίς να έχουν βίζα πριν και κατά την διάρκεια του πρωταθλήματος ανεξάρτητα από την υπηκοότητά τους.
Προετοιμασία και κόστος
Προϋπολογισμός

Με ένα εκτιμώμενο κόστος πάνω από $14.2 δις τον Ιούνιο του 2018, έγινε το ακριβότερο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου στην ιστορία της διοργάνωσης και ξεπέρασε το κόστος του Παγκοσμίου Κυπέλου της FIFA το 2014 στην Βραζιλία.

Η ρωσική κυβέρνηση είχε αρχικά ορίσει τον προϋπολογισμό για την διοργάνωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος στα $20 δις, ο οποίος αργότερα μειώθηκε στα $10 δις. Από αυτόν τον προϋπολογισμό τα μισά χρήματα ξοδεύτηκαν στην κατασκευή των μέσων μεταφοράς. Ως μέρος του προγράμματος για την προετοιμασία του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2018, ένα ομοσπονδιακό πρόγραμμα με τον τίτλο "Κατασκευή και Ανακαίνιση της Υποδομής των Μέσων Μεταφοράς" υλοποιήθηκε με συνολικό προϋπολογισμό 352.5 δις ρούβλια, με 170.3 δις να προέρχονται από τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό, 35.1 δις από τον περιφερειακό προϋπολογισμό και 147.1 δις από τους επενδυτές. Το μεγαλύτερο μέρος από τα ομοσπονδιακά έξοδα ήταν η υποδομή στην αεροπορία (117.8 δις ρούβλια). Η κατασκευή νέων ξενοδοχείων αποτέλεσε ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη των οικοδεσποινών πόλεων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στην Σαμάρα τοποθετήθηκαν νέες γραμμές του τραμ. Η πόλη Σαράνσκ απέκτησε δυο νέα ξενοδοχεία, το Mercure Saransk Centre και το Four Points, και μικρότερες δυνατότητες διαμονής.
Εθελοντές

Οι αιτήσεις των εθελοντών για την οργανωτική επιτροπή άνοιξαν την 1η Ιουνίου 2016. Το πρόγραμμα εθελοντών του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 έλαβε σχεδόν 177,000 αιτήσεις και αποδέχτηκε συνολικά 35,000 αιτήσεις. Οι εθελοντές έλαβαν εκπαίδευση στα 15 Κέντρα Εθελοντών της Οργανωτικής Επιτροπής, που βρίσκονταν σε 15 πανεπιστήμια, και στα Κέντρα Εθελοντών στις οικοδέσποινες πόλεις. Προτιμήθηκαν, ιδιαίτερα στις περιοχές κλειδιά, όσοι είχαν γνώση ξένων γλωσσών και εμπειρία πάνω στον εθελοντισμό, αλλά όχι απαραίτητα όσοι είχαν τα ρωσικά ως μητρική γλώσσα.
Μεταφορά

Δωρεάν υπηρεσίες με τα δημόσια μέσα μεταφοράς δόθηκαν σε όσους είχαν κάρτα απεριορίστων διαδρομών κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μεταξύ των οποίων μετακίνηση με τρένο από την μια οικοδέσποινα πόλη στην άλλη, όπως και η μετακίνηση με λεωφορείο μεταξύ των οικοδεσποινών χωρών.
Παραπομπές

«Russia united for 2018 FIFA World Cup Host Cities announcement». FIFA.com. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013.
«FIFA Picks Cities for World Cup 2018». En.rsport.ru. 29 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013.
«Russia budget for 2018 Fifa World Cup nearly doubles». BBC News. 30 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2013.
«Luzhniki Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Spartak Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Saint Petersburg Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Fisht Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Samara Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Kazan Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Rostov Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Volgograd Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Nizhny Novgorod Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Mordovia Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Ekaterinburg Arena». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Kaliningrad Stadium». FIFA. Ανακτήθηκε στις 15 June 2018.
«Match report – Round of 16 – France v Argentina» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 30 June 2018. Ανακτήθηκε στις 30 June 2018.
«Match report – Round of 16 – Uruguay v Portugal» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 30 June 2018. Ανακτήθηκε στις 30 June 2018.
«Match report – Round of 16 – Spain v Russia» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 1 July 2018. Ανακτήθηκε στις 1 July 2018.
«Match report – Round of 16 – Croatia v Denmark» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 1 July 2018. Ανακτήθηκε στις 1 July 2018.
«Match report – Round of 16 – Brazil v Mexico» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 2 July 2018. Ανακτήθηκε στις 2 July 2018.
«Match report – Round of 16 – Belgium v Japan» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 2 July 2018. Ανακτήθηκε στις 2 July 2018.
«Match report – Round of 16 – Sweden v Switzerland» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 3 July 2018. Ανακτήθηκε στις 3 July 2018.
«Match report – Round of 16 – Colombia v England» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 3 July 2018. Ανακτήθηκε στις 3 July 2018.
«Match report – Quarter-final – Uruguay v France» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 6 July 2018. Ανακτήθηκε στις 6 July 2018.
«Match report – Quarter-final – Brazil v Belgium» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 6 July 2018. Ανακτήθηκε στις 6 July 2018.
«Match report – Quarter-final – Sweden v England» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 7 July 2018. Ανακτήθηκε στις 7 July 2018.
«Match report – Quarter-final – Russia v Croatia» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 7 July 2018. Ανακτήθηκε στις 7 July 2018.
«Match report – Semi-final – France v Belgium» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 10 July 2018. Ανακτήθηκε στις 10 July 2018.
«Match report – Semi-final – Croatia v England» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 11 July 2018. Ανακτήθηκε στις 11 July 2018.
«Match report – Play-off for third place – Belgium v England» (PDF). FIFA.com. Fédération Internationale de Football Association. 14 July 2018. Ανακτήθηκε στις 14 July 2018.
«Match report – Final – France v Croatia» (PDF). FIFA. 15 July 2018. Ανακτήθηκε στις 15 July 2018.

Henley, Brendon (27 October 2017). «FIFA World Cup Prize Money» (PDF). FIFA. Αρχειοθετήθηκε (PDF) από το πρωτότυπο στις 29 October 2017. Ανακτήθηκε στις 28 October 2017.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

FIFA.com 2018 website
Welcome2018.com


Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου

Προκριματικά
19301 1934 1938 1950 1954 1958 1962 1966 1970 1974 1978 1982 1986 1990 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018
Ακυρώθηκαν λόγω Β' Π.Π.
1942 1946
1 Δεν πραγματοποιήθηκαν προκριματικά και οι ομάδες συμμετείχαν μόνο με πρόσκληση.

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News