ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2018 (γαλλικά: Les XXIIIeme Jeux olympiques d'hiver, κορεάτικα: 평창 동계 올림픽, προφορά: Je-isipsamhoe Donggye Ollimpik, γερμανικά: Pyeongchang Donggye Ollimpik), επίσημα γνωστοί ως Αγώνες της 23ης Χειμερινής Ολυμπιάδας, γνωστοί και ως Πιόνγκτσανγκ 2018[1], είναι μια διεθνής αθλητική διοργάνωση, που διεξάγεται από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στην Νότια Κορέα, με ορισμένες εκδηλώσεις να πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη ημέρα της τελετής έναρξης, δηλ. στις 8 Φεβρουαρίου 2018. Η Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε ως η οικοδέσποινα πόλη στις 6 Ιουλίου 2011 από την ΔΟΕ κατά την 123η Σύνοδο στην Νότια Αφρική και κέρδισε από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από όσες ψήφους συγκέντρωσαν μαζί το Μόναχο της Γερμανίας και το Ανεσύ της Γαλλίας. Είναι η πρώτη φορά που η Νότια Κορέα διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και η δεύτερη φορά που Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώνονται στην χώρα - η πρώτη φορά ήταν στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988 στην Σεούλ. Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που διοργανώνει Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την Σαπόρο της Ιαπωνίας (1972) κι την Ναγκάνο της Ιαπωνίας (1998).

Σε αυτούς τους Αγώνες λαμβάνουν χώρα 102 εκδηλώσεις σε δεκαπέντε αθλήματα, συμπεριλαμβανομένης της προσθήκης του big air snowboarding, mass start speed skating, curling μικτών ζευγαριών και αλπικό σκι μικτών ομάδων στο πρόγραμμα των αθλημάτων. 2,952 αθλητές από 92 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές διαγωνίζονται ενώ πρώτη φορά εμφανίζονται το Εκουαδόρ, το Κόσοβο, η Μαλαισία, η Νιγηρία και η Σιγκαπούρη.

Οι διοργανωτές δέχτηκαν απειλές εξαιτίας των τρεχουσών εντάσεων ανάμεσα στην Νότια Κορέα και την γειτονική Βόρεια Κορέα, κάτι που οδήγησε αρκετές χώρες να απειλούν με μη συμμετοχή τους σε αυτούς τους Αγώνες εάν η ασφάλεια των αποστολών τους δεν ήταν δεδομένη. Τον Ιανουάριο του 2018 οι δυο χώρες συμφώνησαν να συνεργαστούν στην τελετή έναρξης και να δημιουργήσουν μια κοινή γυναικεία ομάδα χόκεϊ. Αυτές οι ενέργειες έλαβαν την αντίθεση των κριτικών της Νοτίου Κορέας.

Διαδικασία επιλογής

Η Πιόνγκτσανγκ είχε θέσει υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Αγώνες και του 2010 και του 2014 αλλά έχασε με ελάχιστους ψήφους στον τελικό γύρο από το Βανκούβερ και το Σότσι αντίστοιχα. Κάτι ανάλογο έγινε στη ψηφοφορία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2018, ωστόσο οι 63 από τις 95 ψήφους που συγκέντρωσε στον πρώτο γύρο, της έδωσαν την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί ως διοργανώτρια πόλη.

Το Μόναχο έθεσε επίσης υποψηφιότητα για τη διοργάνωση αυτών των Αγώνων. Προτού το Πεκίνο θέσει υποψηφιότητα για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2022, το Μόναχο θα γινόταν η πρώτη πόλη που θα διοργάνωνε τόσο Χειμερινούς όσο και Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, καθώς στο παρελθόν είχε διοργανώσει τους Θερινούς Αγώνες του 1972, αλλά τελικά έλαβε 25 ψήφους.

Η Ανσί (στην νοτιοανατολική Γαλλία) έθεσε υποψηφιότητα αλλά απέτυχε να λάβει μεγάλη υποστήριξη από τους ντόπιους κατοίκους. Η υποψηφιότητά της έλαβε μόλις επτά ψήφους.

Η Πιόνγκτσανγκ επιλέχθηκε ως η οικοδέσποινα πόλη στην 123η Σύνοδο της ΔΟΕ στην Νότιο Αφρική το 2011, κερδίζοντας την απαραίτητη πλειοψηφία των τουλάχιστον 48 ψήφων από τον πρώτο γύρο ψηφοφορίας, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες μαζί. Η Πιόνγκτσανγκ είναι η τρίτη ασιατική πόλη που φιλοξενεί τους Χειμερινούς Αγώνες ; οι δυο άλλες χώρες ήταν στην Ιαπωνία, στο Σάπορο (1972) και στο Ναγκάνο (1998).

Πόλη Χώρα Ψήφοι
Πιόνγκτσανγκ Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 63
Μόναχο Flag of Germany.svg Γερμανία 25
Ανσί Flag of France.svg Γαλλία 7


Προετοιμασίες

Στις 5 Αυγούστου 2011 η ΔΟΕ ανακοίνωσε την σύσταση της Επιτροπής Συντονισμού για τους Πιόνγκτσανγκ 2018. Στις 4 Οκτωβρίου 2011 ανακοινώθηκε ότι η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 θα διοικείται από τον Kim Jin-sun. Η Οργανωτική Επιτροπή για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκε κατά την εναρκτήρια συνεδρίασή της στις 19 Οκτωβρίου 2011. Από τα πρώτα καθήκοντά της ήταν η κατάρτιση ενός γενικού σχεδίου για τους Αγώνες και ο σχεδιασμός των χώρων. Η Επιτροπή Συντονισμού της ΔΟΕ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη στην Πιόνγκτσανγκ τον Μάρτιο του 2012. Μέχρι τότε είχε ήδη ξεκινήσει η κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού. Τον Ιούνιο του 2012 ξεκίνησε η κατασκευή μιας σιδηροδρομικής γραμμής υψηλών ταχυτήτων που θα συνδέει την Πιόνγκτσανγκ με την Σεούλ.

Η Διεθνής Παραολυμπιακή Επιτροπή συναντήθηκε τον Ιούλιο του 2012 με την Οργανωτική Επιτροπή των Πιόνγκτσανγκ 2018. Στην συνέχεια ο πρόεδρος της ΔΟΕ Ζακ Ρογκ επισκέφτηκε την Πιόνγκτσανγκ για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2013.

Στις 27 Ιουνίου 2014 η Ολυμπιακή Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ ανακοίνωσε τον διαγωνισμό για την επιλογή της μασκότ της. Ο διαγωνισμός διεξήχθη από τις 15 έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2014.

Η Οργανωτική Επιτροπή της Πιόνγκτσανγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2018 δημιούργησε το 2014 την εφαρμογή Πιόνγκτσανγκ Winners και προσέλαβε φοιτητές οι οποίοι κατοικούν στην Νότια Κορέα προκειμένου οι τελευταίοι να διαδόσουν το πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων διαμέσου των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά.
Ολυμπιακή φλόγα

Το ταξίδι της ολυμπιακής φλόγας ξεκίνησε στις 24 Οκτωβρίου 2017 στην Ελλάδα και ολοκληρώθηκε στις 9 Φεβρουαρίου 2018 με την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Την 1η Νοεμβρίου 2017 η φλόγα εισήλθε στην Κορέα. Η διαδρομή της θα διαρκέσει 101 ημέρες. Θα υπάρξουν 7,500 λαμπαδηδρόμοι, οι οποίοι θα εκπροσωπήσουν τα 75 εκατομμύρια κατοίκους που μένουν στην Κορέα. Θα υπάρξουν επίσης δρομείς που θα κρατάνε την ολυμπιακή δάδα και θα είναι αγγελιοφόροι.

Η ολυμπιακή δάδα και οι λαμπαδηδρόμοι της θα ταξιδέψουν με διάφορα μέσα μεταφοράς, μεταξύ των οποίων ένα καράβι στο νησί Hansando, ιστιοφόρο στο ποτάμι Baengmagang στο Buyeo, θαλάσσιο τελεφερίκ στο Yeosu, τρένο ατμού στο Gokseong Train Village, θαλάσσιο ποδήλατο στην ανατολική ακτή του Samcheok και γιοτ στην Busan Metropolitan. Επιπλέον θα υπάρξει μεταφορά της δάδας με ρομπότ στο Jeju και στο Daejeon.
Χώροι υποδοχής
Αθλητικό Πάρκο Αλπένσια

Το ορεινό θέρετρο Αλπένσια στο Ντέγκουαλιονγκ-μιον είναι το κέντρο των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Ολυμπιακό Στάδιο Πιόνγκτσανγκ – τελετές έναρξης και λήξης
Κέντρο Άλματος με Σκι Αλπένσια – άλμα με σκι, βόρειο σύνθετο, χιονοσανίδα (μπιγκ ερ)
Κέντρο Δίαθλου Αλπένσια – δίαθλο
Κέντρο Σκι Αντοχής Αλπένσια – σκι αντοχής, βόρειο σύνθετο
Κέντρο Ολίσθησης Αλπένσια – λουτζ, έλκηθρο και σκέλετον
Ολυμπιακό Χωριό
Αλπικό Κέντρο Γιόνγκπιονγκ – αλπικό σκι (σλάλομ, γιγαντιαίο σλάλομ)

Αυτόνομοι χώροι

Χιονοδρομικό Πάρκο Μπόγκουανγκ στο Μπόνγκπιονγκ-μιον – ελεύθερο σκι και χιονοσανίδα
Αλπικό Κέντρο Τζόνγκσον στην γειτονιά Τζόνγκσον της Πιόνγκτσανγκ – αλπικό σκι (ντάουνχιλ, σούπερ-Τζι)

Γκάνγκνουνγκ (παράκτιο σύμπλεγμα)

Το παράκτιο σύμπλεγμα βρίσκεται στην πόλη Γκάνγκνουνγκ. Το ολυμπιακό πάρκο Γκάνγκνουνγκ περιλαμβάνει τους εξής τέσσερις χώρους:

Κέντρο Χόκεϊ Γκάνγκνουνγκ – χόκεϊ επί πάγου (ανδρών)
Κέντρο Κέρλινγκ Γκάνγκνουνγκ – κέρλινγκ
Οβάλ Γκάνγκνουνγκ – πατινάζ ταχύτητας
Αρένα Πάγου Γκάνγκνουνγκ – πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας και καλλιτεχνικό πατινάζ

Επιπλέον ένας χώρος υποδοχής βρίσκεται στα περίχωρα του Καθολικού Πανεπιστημίου Γκουάντονγκ:

Κέντρο Χόκεϊ Γκουάντονγκ – χόκεϊ επί πάγου (γυναικών)

Εισιτήρια

Οι τιμές των εισιτηρίων για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2016 και κυκλοφόρησαν τον Οκτώβριο του 2016 ενώ κυμαίνονται από ₩20,000 (περίπου $17) μέχρι ₩900,000 ($776). Τα εισιτήρια για τις τελετές έναρξης και λήξης θα κυμανθούν από ₩220,000 ($190) μέχρι ₩1.5 εκατομμύριο ($1293). Οι ακριβείς τιμές των εισιτηρίων καθορίστηκαν μέσα από μια έρευνα αγοράς ; περίπου το 50% των εισιτηρίων αναμένεται να κοστίσει γύρω στα ₩80,000 ($69) ή λιγότερο ενώ τα εισιτήρια για τα αθλήματα που είναι σχετικά άγνωστα στην περιοχή θα κοστίσουν φθηνότερα ώστε να ενθαρρύνουν την συμμετοχή σε αυτά. Αντίθετα το πατινάζ και το χόκεϊ των ανδρών για το χρυσό μετάλλιο θα είναι τα πιο ακριβά εισιτήρια όλων των Ολυμπιακών Αγώνων.

Από τις 11 Οκτωβρίου 2017, οι εγχώριες πωλήσεις εισιτηρίων για τους Αγώνες γίνονταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Από τις 750,000 θέσεις που προορίζονται για τους νοτιοκορεάτες, μόνο το 20,7% των εισιτηρίων πουλήθηκε. Οι διεθνείς πωλήσεις εισιτηρίων ήταν κάπως καλύτερες, με την πώληση του 59,7% των εισιτηρίων από τα 320,000 συνολικά εισιτήρια που διατέθηκαν. Οι πωλήσεις των εισιτηρίων για τους παραολυμπιακούς αγώνες είναι ακόμα πιο θλιβερές με μόλις το 4,9% των εισιτηρίων να πωλείται.
Οι Αγώνες
Τελετή έναρξης

Η τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 έλαβε χώρα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Πιόνγκτσανγκ στις 9 Φεβρουαρίου 2018 ; αυτό το στάδιο αξίας $100 εκατ. θα χρησιμοποιηθεί μόνο για τις τελετές έναρξης και λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018 και θα κατεδαφιστεί μετά το πέρας αυτών.[2]
Αθλήματα

Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 περιλαμβάνουν 102 εκδηλώσεις σε 15 αθλήματα και θα γίνουν οι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που θα ξεπεράσουν τις 100 απονομές μεταλλίων. Τέσσερα νέα αθλήματα στα ήδη υπάρχοντα εισήχθησαν στο πρόγραμμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ, συμπεριλαμβανομένων των χιονοσανίδα μπιγκ ερ, μεικτό διπλό κέρλινγκ, πατινάζ ταχύτητας μαζικής εκκίνησης και μεικτό ομαδικό αλπικό σκι.

Για πρώτη φορά από το 1998, η διοργανώτρια αρχή του πρωταθλήματος NHL δεν παρέιχε καταλύματα ώστε να επιτρέψει στους αθλητές της να συμμετάσχουν στον αγώνα χόκεϊ επί πάγου των ανδρών. Η απόφαση της NHL ήταν απόρροια των απαιτήσεών της να καλύψει η ΔΟΕ τα έξοδα ασφάλισης των παικτών της Ομοσπονδίας οι οποίοι συμμετέχουν στους Αγώνες. Παρόλο που η ΔΟΕ πλήρωσε την ασφάλιση των παικτών της NHL στο Σότσι, δεν ήταν διατεθειμένη να κάνει το ίδιο και στην Πιόνγκτσανγκ. Ο διευθυντής της NHL, Γκάρι Μπέτμαν ανέφερε ότι ένας από τους λόγους της απόφασής τους ήταν πως η ΔΟΕ δεν επέτρεψε στην NHL να προωθήσει τους παίκτες και το άθλημά της στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι αριθμοί στις παρενθέσεις αναφέρουν τον αριθμό των απονομών μεταλλίων που θα πραγματοποιηθούν για κάθε άθλημα.

  • Alpine skiing pictogram.svg Αλπικό σκι (11)
  • Biathlon pictogram.svg Δίαθλο (11)
  • Freestyle skiing pictogram.svg Ελεύθερο σκι (10)
  • Bobsleigh pictogram.svg Έλκηθρο (3)
  • Figure skating pictogram.svg Καλλιτεχνικό πατινάζ (5)
  • Curling pictogram.svg Κέρλινγκ (3)
  • Luge pictogram.svg Λουτζ (4)
  • Speed skating pictogram.svg Πατινάζ ταχύτητας (14)
  • Short track speed skating pictogram.svg Πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας (8)
  • Nordic combined pictogram.svg Βόρειο σύνθετο (3)
  • Skeleton pictogram.svg Σκέλετον (2)
  • Ski jumping pictogram.svg Άλμα με σκι (4)
  • Cross country skiing pictogram.svg Σκι αντοχής (12)
  • Snowboarding pictogram.svg Χιονοσανίδα (10)
  • Ice hockey pictogram.svg Χόκεϊ επί πάγου (2)

Συμμετέχουσες Ολυμπιακές Επιτροπές

Συνολικά 92 έθνη συμμετέχουν στους αγώνες. Έξι έθνη κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 : Εκουαδόρ, Κόσοβο, Μαλαισία, Νιγηρία και Σιγκαπούρη.[3][4]

Αθλητές από το Περού και την Δομινικανή Δημοκρατία προκρίθηκαν για τους Αγώνες, ωστόσο οι Ολυμπιακές Επιτροπές των χωρών αυτών επέστρεψαν τις θέσεις πίσω στην Διεθνή Ομοσπονδία Σκι.

Μετά από ειδική συμφωνία με την Βόρεια Κορέα, θα επιτραπεί στους αθλητές αυτής της χώρας που θα προκριθούν στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες 2018 να περάσουν τα σύνορα και να συμμετάσχουν στους αγώνες. Τα δυο έθνη παρέλασαν μαζί στην τελετή έναρξης με τη σημαία της Κορεατικής Ενοποίησης.[5][6]

Η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες επηρεάζεται ξανά από το σκάνδαλο ντόπινγκ: η ΔΟΕ απέβαλε τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή και εμπόδισε τους αθλητές της να συμμετέχουν με την ρωσική σημαία ενώ απαγόρευσε τη συμμετοχή στους περισσότερους από τους αθλητές της. Οι αθλητές που δεν βρίσκονται στην λίστα της ΔΟΕ θα διαγωνιστούν κανονικά ως "Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων από την Ρωσία".[7]
Πρόγραμμα

ΤΕ Τελετή έναρξης Προκριματικοί αγώνες 1 Τελικοί αγωνισμάτων ΕΕ Εορταστική εκδήλωση ΤΛ Τελετή λήξης
Φεβρουάριος
Πέμ

Παρ
10η
Σάβ
11η
Κυρ
12η
Δευ
13η
Τρί
14η
Τετ
15η
Πέμ
16η
Παρ
17η
Σάβ
18η
Κυρ
19η
Δευ
20ή
Τρί
21η
Τετ
22η
Πέμ
23η
Παρ
24η
Σάβ
25η
Κυρ
Τελικοί
Olympic Rings Icon.svg Τελετές ΤΕ ΤΛ
Alpine skiing pictogram.svg Αλπικό σκι 1 2 2 1 1 1 1 1 1 11
Biathlon pictogram.svg Δίαθλο 1 1 2 2 1 1 1 1 1 11
Bobsleigh pictogram.svg Έλκηθρο 1 1 1 3
Cross country skiing pictogram.svg Σκι αντοχής 1 1 2 1 1 1 1 2 1 1 12
Curling pictogram.svg Κέρλινγκ 1 1 1 3
Figure skating pictogram.svg Καλλιτεχνικό πατινάζ 1 1 1 1 1 ΕΕ 5
Freestyle skiing pictogram.svg Ελεύθερο σκι 1 1 1 1 2 1 1 1 1 10
Ice hockey pictogram.svg Χόκεϊ επί πάγου 1 1 2
Luge pictogram.svg Λουτζ 1 1 1 1 4
Nordic combined pictogram.svg Βόρειο σύνθετο 1 1 1 3
Short track speed skating pictogram.svg Πατινάζ ταχύτητας μικρής πίστας 1 1 2 1 3 8
Skeleton pictogram.svg Σκέλετον 1 1 2
Ski jumping pictogram.svg Άλμα με σκι 1 1 1 1 4
Snowboarding pictogram.svg Χιονοσανίδα 1 1 1 1 1 1 1 3 10
Speed skating pictogram.svg Πατινάζ ταχύτητας 1 1 1 1 1 1 1 1 1 2 1 2 14
Συνολικοί τελικοί 5 6 7 8 4 9 7 9 6 3 5 7 8 6 8 4 102
Συγκεντρωτικά σύνολα 5 11 18 26 30 39 46 55 61 64 69 76 84 90 98 102
Φεβρουάριος
Πέμ

Παρ
10η
Σάβ
11η
Κυρ
12η
Δευ
13η
Τρί
14η
Τετ
15η
Πέμ
16η
Παρ
17η
Σάβ
18η
Κυρ
19η
Δευ
20ή
Τρί
21η
Τετ
22η
Πέμ
23η
Παρ
24η
Σάβ
25η
Κυρ
Τελικοί


Μετάλλια
Πίνακας Μεταλλίων
Το χρυσό μετάλλιο των αγώνων.

* Διοργανώτρια χώρα (Νότια Κορέα)

 Θέση  Χώρα Χρυσά Αργυρά Χάλκινα Σύνολο
1 Flag of Germany.svg Γερμανία 3 0 1 4
2 Flag of the Netherlands.svg Ολλανδία 2 2 1 5
3 Flag of Norway.svg Νορβηγία 1 4 3 8
4 Flag of the United States.svg ΗΠΑ 1 1 0 2
5 Flag of Austria.svg Αυστρία 1 0 0 1
Flag of France.svg Γαλλία 1 0 0 1
Flag of South Korea.svg Νότια Κορέα 1 0 0 1
Flag of Sweden.svgΣουηδία 1 0 0 1
9 Flag of Canada.svg Καναδάς 0 3 1 4
10 Flag of the Czech Republic.svg Τσεχία 0 1 1 2
11 Olympic flag.svg Αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων από την Ρωσία 0 0 1 1
Flag of Italy.svg Ιταλία 0 0 1 1
Flag of Kazakhstan.svg Καζακστάν 0 0 1 1
Flag of Finland.svg Φινλανδία 0 0 1 1
Σύνολο 5 5 5 15


Μάρκετινγκ
Έμβλημα
Soohorang & Bandabi

Το έμβλημα των Αγώνων αποκαλύφθηκε στις 3 Μαΐου 2013. Είναι μια τυποποιημένη αναπαράσταση των κορεάτικων γραμμάτων ㅍ π και ㅊ τσ, τα οποία είναι οι αρχικοί ήχοι του 평창Πιόνγκτσανγκ. Επιπλέον, το αριστερό σύμβολο λέγεται όντι αντιπροσωπεύει την κορεάτικη φιλοσοφική τριάδα ουρανός, γη, ανθρωπότητα (κορεάτικα : 천지인 cheon-ji-in), και το δεξί σύμβολο λέγεται ότι εκπροσωπεί το κρύσταλλο του πάγου.[8]

Το όνομα της οικοδέσποινας πόλης Πιόνγκτσανγκ φιγουράρει παντού. Τα επίσημα εικονογράμματα για τα 24 αθλήματα αποκαλύφθηκαν τον Ιανουάριο του 2017 και έχουν σχεδιαστεί με έμπνευση από το κορεάτικο αλφάβητο.[9]
Μασκότ

Το Soohorang (수 호랑, Σούχορανγκ), μια λευκή τίγρη, και το Bandabi (반 다비, Μπάνταμπι), μια ασιατική μαύρη αρκούδα, είναι οι επίσημες μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2018.[10][11]
Παραπομπές

«PyeongChang 2018 Olympics | Next Winter Games in Korea» (στα αγγλικά). International Olympic Committee. 2018-02-06. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06.
Horwitz, Josh. «South Korea’s $100 million Winter Olympics stadium will be used exactly four times» (στα αγγλικά). Quartz. Ανακτήθηκε στις 7 February 2018.
«6 New National Olympic Committees Welcomed to Winter Olympics for the First Time». pyeongchang2018.com. Ανακτήθηκε στις 4 February 2018.
«Winter Olympics Full Schedule» (στα αγγλικά). Bongo Exclusive. 2018-02-10. Ανακτήθηκε στις 2018-02-11.
«6 New National Olympic Committees Welcomed to Winter Olympics for the First Time». pyeongchang2018.com. Ανακτήθηκε στις 4 February 2018.
«Winter Olympics Full Schedule» (στα αγγλικά). Bongo Exclusive. 2018-02-10. Ανακτήθηκε στις 2018-02-11.
«IOC suspends Russian NOC and creates a path for clean individual athletes to compete in Pyeongchang 2018 under the Olympic flag». IOC. 5 December 2017. Ανακτήθηκε στις 5 December 2017.
«PyeongChang 2018 Launches Official Emblem». International Olympic Committee. Ανακτήθηκε στις 12 August 2016.
«PyeongChang 2018 Pictograms». The PyeongChang 2018 Olympic and Paralympic Winter Games. 25 January 2017. Ανακτήθηκε στις 9 February 2018.
«Οι μασκότ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 (Βίντεο)». antenna.gr. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06.

«Meet “Soohorang,” the New Mascot for PyeongChang 2018» (στα αγγλικά). International Olympic Committee. 2017-01-25. Ανακτήθηκε στις 2018-02-06.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Pyeongchang 2018
Pyeongchang 2018 (IOC)

Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
1896 1900 1904 1906 1 1908 1912 1916 2 1920 1924 1928 1932 1936 1940 3 1944 3 1948 1952 1956 1960 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1996 2000 2004 2008 2012 2016 2020 2024 2028
Ολυμπιακοί κύκλοι
Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες
1924 1928 1932 1936 1940 3 1944 3 1948 1952 1956 1960 1964 1968 1972 1976 1980 1984 1988 1992 1994 1998 2002 2006 2010 2014 2018 2022 2026
1 Ακυρώθηκαν εκ των υστέρων από τη ΔΟΕ. 2 Ματαιώθηκαν λόγω Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. 3 Ματαιώθηκαν λόγω Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Εγκυκλοπαίδεια Αθλητισμού

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News