ART

 

.

Μεγάλη περιοχή ή περιοχή του πέναλτι ή απλά περιοχή (αγγλ.: penalty area) στο ποδόσφαιρο είναι μια περιοχή του αγωνιστικού χώρου κοντά στο τέρμα. Υπάρχει από μια τέτοια περιοχή σε κάθε μια από τις δύο πλευρές του γηπέδου.
Σχήμα - Διαστάσεις

Η μεγάλη περιοχή είναι ένα παραλληλόγραμμο που ξεκινά από τη γραμμή του άουτ και έχει διαστάσεις 16,5 μέτρα (18 γιάρδες) προς κάθε πλευρά του τέρματος και 16,5 μέτρα (18 γιάρδες) μπροστά από αυτό προς το εσωτερικό του αγωνιστικού χώρου.

Μέσα στη μεγάλη περιοχή υπάρχει το σημείο του πέναλτι, το οποίο σημειώνεται με μια λευκή βούλα σε απόσταση 11 μέτρων (12 γιαρδών) από τη γραμμή του τέρματος και ακριβώς απέναντι από το μέσο της. Σε ακτίνα 9,15 μέτρων (10 γιαρδών) από το σημείο του πέναλτι και έξω από τη μεγάλη περιοχή είναι χαραγμένο ένα ημικύκλιο. Το ημικύκλιο δεν αποτελεί τμήμα της μεγάλης περιοχής. Σκοπός της ύπαρξής του είναι να ορίζει τη θέση των παικτών κατά την εκτέλεση χτυπήματος πέναλτι.

Το σχήμα και οι σημερινές διαστάσεις της μεγάλης περιοχής καθορίστηκαν το 1901. Μέχρι τότε η μεγάλη περιοχή εκτεινόταν ως τις γραμμές του πλαγίου άουτ.
Ρόλος

Η μεγάλη περιοχή εμπλέκεται σε μια σειρά από ποδοσφαιρικούς κανονισμούς και ο ρόλος της είναι σημαντικός στην εξέλιξη του αγώνα.

Όταν παίκτης της αμυνόμενης ομάδας κάνει μέσα στη μεγάλη περιοχή παράβαση (φάουλ) που τιμωρείται με άμεσο χτύπημα, όπως το παίξιμο της μπάλας με το χέρι και τα σωματικά φάουλ, τότε η ομάδα του τιμωρείται με πέναλτι, το οποίο εκτελείται από το σημείο του πέναλτι.
Μόνο μέσα στην μεγάλη περιοχή ο τερματοφύλακας μπορεί να κρατήσει τη μπάλα με τα χέρια.
Στην επαναφορά με ελεύθερο χτύπημα από το άουτ, οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές οφείλουν να βρίσκονται έξω από τη μεγάλη περιοχή και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την μπάλα πριν να βγει από τη μεγάλη περιοχή.
Παρομοίως, όταν εκτελούνται έμμεσα ή άμεσα φάουλ από αμυνόμενο παίκτη μέσα από τη μεγάλη περιοχή, οι αντίπαλοι ποδοσφαιριστές οφείλουν να βρίσκονται έξω από αυτή και δεν μπορούν να διεκδικήσουν την μπάλα πριν βγει από τη μεγάλη περιοχή.
Στα χτυπήματα πέναλτι όλοι οι ποδοσφαιριστές, πλην του τερματοφύλακα και του παίκτη που εκτελεί το πέναλτι, οφείλουν να παραμείνουν έξω από την μεγάλη περιοχή και έξω από το ημικύκλιο μέχρι να εκτελεστεί το πέναλτι. Αλλιώς, ο διαιτητής έχει δικαίωμα να διατάξει επανάληψη της εκτέλεσης.

Δείτε επίσης

Πέναλτι

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License