Κέβιν Κίγκαν


Ο Κέβιν Κίγκαν (Kevin Keegan) είναι Άγγλος πρώην ποδοσφαιριστής και προπονητής αρκετών ομάδων αλλά και της Εθνικής ομάδας της Αγγλίας.Γενήθηκε στις 14 Φεβρουαρίου του 1951 στο χωριό Αρμθόρπ κοντά στην πόλη Ντόνκαστερ της Αγγλίας.

Ποδοσφαιρική Καρίερα

Σκάνθορπ Γιουνάιτεντ


Ο Κίγκαν ξεκίνησε την καρίερα του απο την Σκάνθορπ Γιουνάιτεντ σε ηλικία 17 ετών αγωνιζόταν ως μέσος στην ομάδα και σε 124 συνολικά εμφανίσεις σκόραρε 18 γκολ.Οι εμφανίσεις κίνησαν το ενδιαφέρον του Μπιλ Σάνκλι προπονητή της Λίβερπουλ Φ.Κ. που τον απέκτησε το 1971 δίνοντας στην Σκάνθορπ Γιουνάιτεντ το ποσό των 35000 στερλίνων.


Λίβερπουλ Φ.Κ.


Στις 14 Αυγούστου 1971 ο Κίγκαν κάνει την πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της Λίβερπουλ Φ.Κ. σκοράροντας μετά από 12 λεπτά αν και είχε υπογράψει ως μέσος η ικανότητα του στο σκοράρισμα έκανε τον Μπιλ Σάνκλι να τον προωθησεί στην επίθεση της ομάδας του.Η έμπνευση του προπονητή αποδείχθηκε σωστή και γρήγορα ο Κίγκαν έγινε διεθνής με την Εθνική Ελπίδων αλλά και με την Εθνική αντρών της Αγγλίας ενώ με την Λίβερπουλ Φ.Κ. άρχισε να σαρώνει τους τίτλους Συνολικά κατέκτησε τα Πρωταθλήματα Αγγλίας το 1972-73 , 1975–76 , 1976-77. Το Κύπελλο Αγγλίας το 1974 σκοράροντας στον τελικό δύο φορές στο 3-0 εναντίον της Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ. Τα Κύπελλα Ουέφα το 1973 σκοράροντας δύο φορές στον τελικό εναντίον της Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ όπου η ομάδα κερδισε τελικά με 3-0. Αλλά και το 1976 σκοράροντας το νικητήριο γκολ με πέναλτυ στο τελικό 3-2 εναντίον της Κλουμπ Μπριζ. Τέλος το 1977 κατακτάει το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης όταν η Λίβερπουλ Φ.Κ. κερδίζει ξανα την Μπορούσια Μενχενγκλάντμπαχ σε ευρωπαικό τελικό σε έναν αγώνα όπου ο Κέβιν Κίγκαν κέρδισε το πέναλτυ με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 3-1.Στο τέλος της σεζόν ο Κίγκαν αφήνει την Λίβερπουλ Φ.Κ. για την Μπούντεσλιγκα και το Αμβούργο ΣΦ για το ποσό των το ποσό των 500000 στερλίνων.


Αμβούργο ΣΦ


Η μεταγραφή εκείνη την επόχη ήταν η σπουδαιότερη στην Ευρώπη αλλά η πρώτη χρονιά δεν ήταν και η καλύτερη για το Αμβούργο ΣΦ που χάνει απο την πρώην ομάδα του Κίγκαν το Ευρωπαικό Σούπερ καπ και τερματίζει μόλις στην 10η θέση.παρα όλα αυτά ο Κίγκαν κερδίζει σε προσωπικό επίπεδο την Χρυσή Μπάλα Την επόμενη σεζόν 1978-79 η σεζόν είναι πετυχημένη και για την ομάδα που κατακτάει το Γερμανικό Πρωτάθλημα μετά απο 19 χρόνια ενω ο Κίγκαν κερδίζει σε προσωπικό επίπεδο για δευτερη συνεχόμενη χρονιά την Χρυσή Μπάλα.Στην τελευταία του σεζόν με την Γερμανική ομάδα το 1979-80 δεν καταφέρνει να κατακτήσει τίποτα αν και φτάνει ως το τελικό στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης η ομάδα χάνει απο την Νότιγχαμ Φόρεστ με 1-0 αλλα και το Γερμανικό Πρωτάθλημα με δύο μολις βαθμούς διαφορά απο την Μπάγερν Μονάχου.Το καλοκαίρι του 1980 αφήνει την Δυτική Γερμανία και με το ίδιο ποσό το όποιο ήρθε στο Αμβούργο ΣΦ γυρίζει στην Αγγλία και την Σαουθάμπτον ΦΚ.


Σαουθάμπτον ΦΚ


Ο Κέβιν Κίγκαν πήγε σε μία ομάδα με αρκετά καλούς παίκτες όπως ο Άλαν Μπολ ο Μικ Τσάνον και ο Φίλ Μπόγιερ την πρώτη του σεζόν η ομάδα κατακτάει την εκτή θέση.Την δεύτερη σεζόν η ομάδα φτάνει ως την πρώτη θέση τον Ιανουάριο αλλά τελικά μένει στην 7η θέση Ο Κέβιν Κίογκαν είχε ήδη αποφασίσει να προχωρήσει σε αναζήτηση μιας νέας πρόκλησης, και λίγες μέρες πριν από την έναρξη της σεζόν 1982-83 μετακομίζει στην Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ.


Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ


Ο Κέβιν Κίγκαν εντάχθηκε στην Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ και πέρασε δύο σεζόν στην ομάδα στην διάρκεια του οποίων ήταν εξαιρετικά δημοφιλής με τους οπαδούς. Έπαιξε σε 78 παιχνίδια, σκόραρε 48 γκολ και βοήθησε στην άνοδο της από την Β 'Κατηγορία το 1984.Στο τέλος της σεζόν 1983-84 σταμάτησε την ποδοσφαιρική του καρίερα.


Εθνική Αγγλίας


Ο Κέβιν Κίγκαν έκανε την πρώτη του εμφάνιση με την Εθνική Αγγλίας στις 15 Νοεμβρίου 1972 σε έναν αγώνα της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου κύπέλλου του 1974 εναντίνον της Ουαλίας και σκόραρε το πρώτο γκόλ παλι σε μια εμφάνιση εναντίον της Ουαλίας στις 11 Μαΐου 1974.Συνολικά σκοραρε 21 γκολ σε 63 παιχνίδια με την Εθνική ομάδα της χώρας του και παρέμιενε αρχήγος της Αθνικής ομάδας απο το 1976 εως το 1982.Κατάφερε να κάνει μονο μα εμφάνιση σε Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου το 1982 και αυτή για 26 λεπτά μια και τραυματίστηκε.

Προπονητική Καρίερα

Στις 5 Φεβρουαρίου 1992, σχεδόν οκτώ χρόνια μετά το τελευταίο παιχνίδι του ως παίκτης, Ο Κέβιν Κίγκαν επέστρεψε στο ποδόσφαιρο, ως προπονητής της Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ που αγωνιζόταν στην Β κατηγορία κατάφερε την επόμενη σεζόν να ανεβάσει την ομάδα στην νεόσυστατη Πρέμιερ Λιγκ.Στα χρόνια που έμεινε στην ομάδα την οδήγησε ως την δεύτερη θέση στην Πρέμιερ Λιγκ την σεζόν 1995-96.Στίς 7 Ιανουαρίου 1997 ο Κίγκαν αποφάσισε να παραιτήθει απ την Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ μια και όπως είπε σε εκείνο το σημείο της ζωής του δεν ήθελε να ασχολήθει άλλο με το ποδόσφαιρο.Τον Σεπτέμβριο του 1997 επέστρεψε ομως ως τεχνικός διευθυντής στην Φούλαμ ΦΚ που αγωνιζόταν στην Λιγκ Του ανέλαβε όμως προπονητής της ομάδας μετα την απόλυση του προπονήτη Ρέι Γουίλκινς στην μέση της σεζόν η ομάδα τερμάτισε 6η τελικά εκείνη την σεζόν.Την επόμενη σεζόν ο Κίγκαν οδηγεί την Φούλαμ ΦΚ στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Λιγκ Του με 101 βαθμούς συνολικά.Τον Φεβρουάριο του 1999 αναλαμβάνει την Εθνική ομάδα της Αγγλίας αλλά η κακές εμφανίσεις και οι μόλις 7 νίκες σε 14 αγώνες τον οδηγούν στην παραίτηση τον Οκτώβριο του 2000.Το Μάιο του 2001 αναλαμβάνει την Μάντσεστερ Σίτι που υποβιβάστηκς στην Τσάμπιονσιπ και την οδηγεί στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην άμεση επιστροφή στην Πρέμιερ Λίγκ με 99 βαθμούς καταφέρνει να καθιερώσει την ομάδα στην Πρέμιερ Λιγκ το 2005 μετά το τέλος του πρωταθλήματος αποσύρεται απο την τεχνική ηγεσία της Μάντσεστερ Σίτι. Τον Ιανουάριο του 2008 επιστρέφει στην Νιουκάστλ Γιουνάιτεντ μένει ως τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και φεύγει μετά απο διαφωνία με τον ιδιοκτήτη της ομάδας.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License