Χόλαμ Φ.Κ.


Η Χόλαμ Φ.Κ. (en: Hallam Football Club) είναι ποδοσφαιρικός σύλλογος της Αγγλίας, από την περιοχή του Σέφιλντ. Ιδρύθηκε το 1860 και είναι ο δεύτερος αρχαιότερος σύλλογος παγκοσμίως μετά τη Σέφιλντ Φ.Κ.. Αγωνίζεται στην Ανώτερη κατηγορία (Premier Division) της "Northern Counties East League".

Η Χόλαμ αγωνίζεται στο αρχικό της στάδιο το Sandygate Road, το οποίο επισήμως αναγνωρίζεται από το Βιβλίο Γκίνες ως το παλιότερο γήπεδο στον κόσμο. Το Sandygate βρίσκεται στο δυτικό Σέφιλντ, στην περιοχή Crosspool και έχει χωρητικότητα 800 θεατών (248 καθημένων).

Το σωματείο έχει το παρατσούκλι "The Countrymen", δηλαδή "Επαρχιώτες". Η στολή του αποτελείται από οριζόντιες μπλε-άσπρες ρίγες και μπλε παντελόνι. Πρόεδρος είναι ο Ernest Forrest και μάνατζερ ο Darren Bland΄

Ιστορία

Το 1861 η Χόλαμ αγωνίστηκε για πρώτη φορά με τη Σέφιλντ Φ.Κ. σε ένα τοπικό ντέρμπι, το οποίο συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Αποτελεί το αρχαιότερο τοπικό ποδοσφαιρικό ντέρμπι και ένα από τα παλαιοτέρα τοπικά ντέρμπι όλων των σπορ.

Το 1867 ο σύλλογος κατέκτησε το "Youdan Cup", το οποίο θεωρείται η πρώτη παγκοσμίως ποδοσφαιρική διοργάνωση. Έτσι μπήκε στην ιστορία ως η πρώτη νικήτρια επίσημης ποδοσφαιρικής διοργάνωσης. Στον τελικό που διεξήχθη στο Bramall Lane του Σέφιλντ νίκησε τη Norfolk.

Πρόσφατα χρόνια

Η Χόλαμ συμμετέχει στην "Northern Counties East League" από την ίδρυσή της το 1982 και η καλύτερη θέση που έχει καταλάβει είναι η 3η στην ανώτερη κατηγορία (Premier Division) το 2002-03.

Το 2006-07 προκρίθηκε ως τον 2ο προκριματικό γύρο του Κυπέλλου Αγγλίας και ως τα προημιτελικά του Λιγκ Καπ της N.C.E.League.

Αξιοσημείωτα

Το σωματείο συμμετείχε στο φιλμ "When Saturday Comes".

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License