Γκάρι Λίνεκερ


O Γκάρι Λίνεκερ (αγγλικά: Gary Lineker, Λέστερ, 30 Νοεμβρίου 1960) είναι Άγγλος πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής. Αγωνιζόταν στην επίθεση και ήταν ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ του αγγλικού ποδοσφαίρου. Παραμένει έως και σήμερα ο πρώτος σκόρερ της Αγγλίας σε Παγκόσμια Κύπελλα Ποδοσφαίρου, με 10 γκολ, και ο δεύτερος σκόρερ στην ιστορία της Εθνικής Αγγλίας, με 48 γκολ, πίσω από τον Μπόμπι Τσάρλτον. Σήμερα ασχολείται ως σχολιαστής ποδοσφαιρικών αγώνων για το BBC.

Ποδοσφαιρική καριέρα

Ο Γκάρι Λίνεκερ ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα από την ομάδα της πόλης του, την Λέστερ Σίτι το 1978. Έμεινε στο σύλλογο επτά χρόνια ως επαγγελματίας και βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει δύο φορές την άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου, την Πρέμιερ Λιγκ, το 1980 και ξανά το 1983. Τη σεζόν 1984-85 ήταν ο πρώτος σκόρερ στο αγγλικό πρωτάθλημα μαζί με τον Κέρι Ντίξον με 24 γκολ. Η εκτελεστική του δεινότητα αλλά και η κλήση του στην Εθνική άρχισε να προξενεί το ενδιαφέρον μεγαλύτερων ομάδων.

Ο Λίνεκερ πωλείται το 1985 στην τότε πρωταθλήτρια Έβερτον για 800.000 στερλίνες. Πετυχαίνει 30 γκολ σε 41 εμφανίσεις την σεζόν 1985-86 για την ομάδα του, η οποία χάνει, ωστόσο, στο τέλος τόσο το πρωτάθλημα για 2 βαθμούς από τη Λίβερπουλ, όσο και το Κύπελλο, χάνοντας 3-1 στον τελικό απο την ίδια ομάδα.

Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Λίνεκερ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, όπου και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης με 6 γκολ είχε ως επακόλουθο την μεταγραφή του στην Μπαρτσελόνα, η οποία δαπάνησε 2.200.000 στερλίνες για να τον εντάξει στο δυναμικό της. Ο Λίνεκερ έμεινε στην Μπαρτσελόνα τρία χρόνια.Κατά τον πρώτο χρόνο του στη Βαρκελώνη πέτυχε 21 γκολ σε 41 αγώνες. Σε μια από της καλύτερες βραδιές στην καρίερα του στην Ισπανία, πέτυχε ένα χατ-τρίκ εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης. Τις επόμενες σεζόν κατέκτησε ένα Κύπελλο Ισπανίας, το 1988, και ένα Κυπελλο Κυπελλούχων, το 1989, με την ομάδα του. Το 1989 αποχώρησε από την Ισπανία, όταν ο Γιόχαν Κρόιφ άρχισε να τον χρησιμοποιεί ως δεξιό μέσο και τον Ιούλιο επέστρεψε στην Αγγλία για λογαριασμό της Τότεναμ. Έμεινε στην ομάδα τρεις σεζόν και την βοήθησε να κατακτήσει το Κύπελλο Αγγλίας το 1991, κερδίζοντας στον τελικό με 2-1 την Νότιγχαμ Φόρεστ. Έκλεισε την πλούσια καριέρα του στην Ιαπωνία, όπου αγωνίστηκε για δύο σεζόν, από το 1992 έως το 1994 με την φανέλα της Νοκάγια Γκράμπους, για λογαριασμό της οποίας πέτυχε 9 γκολ σε 23 συμμετοχές.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Φωτογραφίες, βιογραφικό και στατιστικά του Λίνεκερ στο www.sporting-heroes.net
* Σελίδα στο αγγλικό Hall of Fame για το ποδόσφαιρο

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License