Φριτς Χόφμαν



Ο Φριτς Χόφμαν (Fritz Hoffmann) (Ροσλέμπεν 19 Ιουνίου 1871 - Βερολίνο 14 Ιουλίου 1927), ήταν Γερμανός αθλητής Ολυμπιονίκης στον στίβο και την γυμναστική το 1896. Είναι ο πρώτος Γερμανός στην ιστορία των Ολυμπιακών αγώνων που κατέκτησε μετάλλιο.

Στους Α' Ολυμπιακούς αγώνες του 1896 στην Αθήνα κατέκτησε τέσσερα μετάλλια . Την πρώτη μέρα των αγώνων πήρε μέρος στα 100 μέτρα όπου τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον Αμερικανό Μπρουκ με επίδοση 12.2 . Επίσης ήταν τρίτος στα 400 μέτρα με επίδοση 55,6 , στην συνέχεια των αγώνων πήρε μέρος στην γυμναστική όπου κι εκεί κατέκτησε τρία μετάλλια . Πήρε δύο χρυσά μετάλλια με την Γερμανία στο ομαδικό του δίζυγου και το ομαδικό του μονόζυγου, ενώ ήταν τρίτος στην αναρρίχηση επί κάλω πίσω από τους Έλληνες Ανδριακόπουλο και Ξενάκη. Συμμετείχε ακόμα σε πολλά αγωνίσματα χωρίς να διακριθεί , 5ος στην σφαιροβολία και 6ος στο άλμα εις μήκος .

Ο Χόφμαν εκτός από τον στίβο και την γυμναστική ήταν και αθλητής της κωπηλασίας και την ποδηλασίας με πολλές διακρίσεις. Συμμετείχε σαν αθλητής χωρίς να διακριθεί ή σαν αρχηγός αποστολής και στους Ολυμπιακούς στο Παρίσι το 1900 , στο Σεντ Λούις το 1904 και στην Μεσολυμπιάδα του 1906.

Παραπομπές

* sports-reference.com [1]

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License