Φρανκ Λάμπαρντ


Ο Φρανκ Λάμπαρντ (αγγλ. Frank Lampard) είναι Άγγλος διεθνής ποδοσφαιριστής. Γεννήθηκε στις 20 Ιουνίου 1978 στην πόλη Σάλισμπουρι στην Αγγλία και αγωνίζεται στο χώρο του κέντρου στην Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ με την Τσέλσι ΦΚ.


Η Καριέρα του

Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ

O Φρανκ Λάμπαρντ εντάχθηκε στην Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ το 1994 ομάδα στην οποία ο πατέρας του ήταν βοηθός προπονητή ένα χρόνο μετά υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο και πήγε δανεικός στην Σουόνσι τον Οκτώβριο του 1995 όπου έκανε 9 εμφανίσεις και πέτυχε ένα γκολ τον Ιανουάριο του 1996 επέστρεψε στην Γουέστ Χαμ όπου στο τέλος του μήνα έκανε και την πρώτη του εμφάνιση στην Πρέμιερ Λιγκ. Την επόμενη σεζόν μετά από 13 εμφανίσεις σπάει το πόδι του σε ένα παιχνίδι με την Άστον Βίλα και μένει εκτός για τον υπόλοιπο της σεζόν. Γίνεται βασικό στέλεχος της ομάδας την 1998-99 και βοηθάει την ομάδα του να τερματίσει στην 5η θέση της βαθμολογίας και να κερδίσει την έξοδο στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ.Η συνεχής του αγωνιστική άνοδος συνεχίζεται την επόμενη σεζόν όπου ο Λάμπαρντ πετυχαίνει 13 γκολ και το πρώτο του γκολ σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις.Στο τέλος της επόμενης σεζόν 2000-01 μετά την πώληση του στενού του φίλου στην ομάδα Ρίο Φέρντιναντ στην Λιντς Γιουνάιτεντ αλλά και την αποχώρηση από τον πάγκο της ομάδας του Ρεντναπ και του πατέρα του επέλεξε να φύγει από την ομάδα και να μεταγραφεί στην Τσέλσι ΦΚ έναντι 11 εκατομυρίων λιρών.

Τσέλσι ΦΚ

Ο Λάμπαρντ κερδίζει αμέσως θέση βασικού στην Τσέλσι την πρώτη χρονιά έχει 53 εμφανίσεις και 7 γκολ σε όλες της διοργανώσεις. Αλλά η πραγματική απογείωση για τον Λάμπαρντ και την ομάδα του έρχεται 3 χρόνια μετά όταν στην Τσέλσι αναλαμβάνει προπονητής ο Ζοζέ Μουρίνιο , την σεζόν 2004-05 η Τσέλσι κατακτάει την Πρέμιερ Λιγκ και το Λιγκ Καπ Αγγλίας με τον Λάμπαρντ πρωταγωνιστη και υποψήφιο για την Χρυσή Μπάλα την επόμενη χρονιά 2005-06 ξανακερδίζει την Πρέμιερ Λιγκ ενω το 2006-07 κατακτά εκ νέου το Λιγκ καπ και το ιστορικό Κύπελλο Αγγλίας κερδίζοντας στην παράταση την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με 1-0.Την σεζόν 2007-08 ο Λάμπαρντ τραυματίζεται και παίζει λίγότερα παιχνίδια απ' ότι συνήθως στις 16 Φεβρουαρίου 2008 πετυχαίνει το 100ό γκολ του με την Τσέλσι και γίνεται ο όγδοος παίκτης στην ιστορία της ομάδας που το καταφέρνει την σεζόν εκείνη η Τσέλσι ΦΚ φτάνει στο τελικό του Τσαμπιονς Λιγκ αλλά χάνει στα πέναλτι με 6-5 απο την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε ένα παιχνίδι που ο Λάμπαρντ είχε ισοφαρίσει στο κανονικό αγώνα.Την επόμενη σεζόν 2008-09 η Τσέλσι κερδίζει το Κύπελλο Αγγλίας χάρη σε ένα μακρινό σουτ του Λάμπαρντ.

Εθνική Αγγλίας

Ο Λάμπαρντ είναι βασικό μέλος της Εθνικής Αγγλίας απο το 1999 έως και σήμερα έχει επίσης αγωνιστεί και με την Εθνική Ελπίδων της Αγγλίας.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License