Φερνάντο Αλόνσο


Flavio Briatore y Fernando Alonso.

Φερνάντο Αλόνσο
Προσωπικά στοιχεία
Ονοματεπώνυμο  Fernando Alonso Díaz
Χώρα  Ισπανία
Ημερ. γέννησης 29 Ιουλίου 1981
Τόπος γέννησης Οβιέδο, Ισπανία
Αγώνες 121
Νίκες 21
Pole positions 17
Βάθρα 51
Συνολικοί Πόντοι 538
Πρωταθλήματα  2 (2005, 2006)
Ομάδες
Χρονιές ομάδα
2001
2002-2006
2007
2008
Minardi
Renault
McLaren
Renault
Λοιπά στοιχεία
Πρώτος αγώνας 2001 Αυστραλία
Πρώτη νίκη 2003 Ουγγαρία
Τελευταία νίκη 2008 Ιαπωνία
Τελευταίος αγώνας 2008 Ιαπωνία

Ο Φερνάντο Αλόνσο (Fernando Alonso Díaz, γεννημένος στις 29 Ιουλίου 1981) είναι Ισπανός οδηγός αγώνων. Μέχρι στιγμής έχει κερδίσει 2 παγκόσμιους τίτλους στη Φόρμουλα 1 με την ομάδα της Ρενό, στην οποία αγωνίζεται και την αγωνιστική περίοδο 2008-2009.

Καριέρα

Το πάθος του για την ταχύτητα φάνηκε από πολύ μικρή ηλικία. Στα 3 του μόλις χρόνια ο πατέρας του του χαρίζει ένα καρτ το οποίο αποτελεί το πρώτο όχημά του. Το ταλέντο του δεν αργεί να εμφανιστεί και στην περίοδο 1993-1996 κατακτά συνεχώς το πρωτάθλημα καρτ κατηγορίας τζούνιορ της χώρας του. Την ίδια χρονιά για την ίδια κατηγορία ανακηρύσσεται παγκόσμιος πρωταθλητής. Με τη βοήθεια των χορηγών το μεγάλο βήμα δεν αργεί να γίνει και έτσι το 1998 κάνει το πρώτο του τεστ για την ομάδα της Μινάρντι στην Φόρμουλα 1.

Με την Μινάρντι

Με τον ομάδα επιτυγχάνει εντυπωσιακούς χρόνους και τη διετία 1999-2000 παραμένει ως δοκιμαστής για την ιταλική ομάδα, συμμετέχοντας παράλληλα και σε άλλες σειρές αγώνων, όπως στη Φόρμουλα 3000, στους αγώνες της οποίας κατετάγη 4ος το 2000. Το 2001 "προβιβάζεται" σε οδηγό αγώνων για την ομάδα της Μινάρντι στη Φόρμουλα 1 και είναι ο τρίτος νεότερος οδηγός στην ιστορία του αγωνίσματος που παίρνει μέρος σε επίσημο αγώνα. Παρόλο που δεν καταφέρνει να πάρει βαθμό, εντυπωσιάζει με τη ταχύτητα του στα δοκιμαστικά και για το 2002 ο Φλάβιο Μπριατόρε του προσφέρει θέση οδηγού δοκιμών στην ομάδα της Ρενό.

Με την Ρενό

Το 2003 οδηγεί για πρώτη φορά σε αγώνα με Ρενό. Παρόλο που η Φερράρι και η ΜακΛάρεν ανταγωνίζονται έντονα για τον τίτλο, ο Αλόνσο κάνει μια πολύ καλή περίοδο, έχοντας σχετικά ανταγωνιστικό αυτοκίνητο. Θα σημειώσει την πρώτη του νίκη στο Ουγγρικό Γκραν Πρι έχοντας εντυπωσιακή απόδοση. Τελικά θα τερματίσει 6ος στο Πρωτάθλημα αποκομίζοντας 55 βαθμούς. Την επόμενη περίοδο, παρόλο που δε θα καταφέρει να νικήσει, επιδεικνύει εντυπωσιακή σταθερότητα στο να βαθμολογείται συνεχώς και καταφέρνει να τερματίσει 4ος στη τελική κατάταξη με 59 βαθμούς. Τον χειμώνα του 2005 η Ρενό δείχνει ότι πλέον έχει κάνει το μεγάλο βήμα και καταφέρνει να κατασκευάσει πραγματικά ανταγωνιστικό αυτοκίνητο και να το εμπιστευθεί στον Αλόνσο, ο οποίος το εκμεταλλεύεται στο έπακρο και καταφέρνει να γίνει ο νεότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην ιστορία της Φόρμουλα 1. Το 2006 θα επαναλάβει την κατάκτηση του τίτλου και τότε ο Ρον Ντένις και η ΜακΛάρεν θα του προσφέρουν θέση οδηγού στην ομάδα για το 2007, την οποία θα αποδεχτεί.

Με την ΜακΛάρεν

Ως παγκόσμιος πρωταθλητής με τη Ρενό για 2 συνεχόμενα χρόνια πλέον, ο Φερνάντο Αλόνσο μεταπηδά το 2007 στην ΜακΛάρεν με σκοπό να την κάνει να επιστρέψει στην κορυφή. Συναγωνιστής του ο νεαρός και πολλά υποσχόμενος Λιούις Χάμιλτον, ο οποίος στην αρχή δεν φαινόταν απειλή για το τίτλο. Η ανανεωμένη ΜακΛάρεν, με κινητήρες της Μερτσέντες εντυπωσιάζει και μαζί, εκτός από τον Αλόνσο, εντυπωσιάζει και ο Χάμιλτον, ο οποίος πλέον δηλώνει έτοιμος για να κατακτήσει τον τίτλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία άσχημου κλίματος στην ομάδα, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος τίτλος οδηγών να καταλήξει στο Κίμι Ραικόνεν και την Φερράρι. Από την άλλη, η ΜακΛάρεν κατηγορείται για βιομηχανική κατασκοπεία και έτσι χάνει και τον τίτλο του Πρωταθλήματος κατασκευαστών ο οποίος καταλήγει και αυτός με τη σειρά του στην εταιρεία από το Μαρανέλο.

Με την Ρενό και πάλι

Μετά από την επεισοδιακή αυτή χρονιά ο Αλόνσο επέστρεψε στη παραπαίουσα πλέον Ρενό. Στις 28 Σεπτεμβρίου του 2008 ο Αλόνσο κέρδισε την πρώτη του νίκη για το 2008, στο πρώτο νυχτερινό Γκραν πρι στη Σιγκαπούρη. [1] Ακολούθησε και δεύτερη νίκη, στην πίστα Φούτζι, στην Ιαπωνία, στις 12 Οκτωβρίου του 2008[2]

Προσωπική ζωή

flavio_briatore_01

Είναι νυμφευμένος με την Ρακουέλ ντε Ροσάριο, τραγουδίστρια στο ισπανικό ποπ συγκρότημα El Sueño de Morfeo. Ζει στην Οξφόρδη της Αγγλίας και είναι οπαδός της Λίβερπουλ.

 Flavio Briatore y Elisabetta Gregoraci esperan un hijo

Παραπομπές

1. ↑ in.gr, Αλόνσο ο... ιππότης της νύχτερινής ασφάλτου, 28 Σεπτεμβρίου 2008.
2. ↑ To Βήμα, Ο Αλόνσο στο πλευρό των διωκτών του Χάμιλτον, 14 Οκτωβρίου 2008.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License