Ντιέγκο Μαραντόνα


Diego Maradona

Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα (Diego Armando Maradona) (γενν. 30 Οκτωβρίου 1960) είναι Αργεντίνος προπονητής και πρώην ποδοσφαιριστής. Η καριέρα του ήταν από τις πιο θεαματικές αλλά και πιο επεισοδιακές στο χώρο του ποδοσφαίρου. Στο Μουντιάλ του Μεξικού το 1986 πέτυχε ένα εντυπωσιακό γκολ, πέρασε 7 με 8 Άγγλους παίκτες πλάσαρε τη μπάλα στα δίχτυα. Η αποθέωση ήρθε όταν το 2000 σε δημοσκόπηση της FIFA στο internet ψηφίστηκε ο καλύτερος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών με 53.60% αφήνοντας δεύτερο τον μέχρι τότε βασιλιά του ποδοσφαίρου Πελέ με μόλις 18.53% αναγκάζοντας την απογοητευμένη για το αποτέλεσμα FIFA που λαθεμένα νόμιζε ότι ο κόσμος θα επέλεγε τον δικό της εκλεκτό για να σώσει το γόητρο του αγαπημένου της Πελέ να πάει κόντρα στην συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου και να δώσει παραγγελία παράτυπα σε μια ελεγχόμενη επιτροπή να βγάλουν πρώτο τον Πελέ για να μοιραστεί μισό μισό με τον Μαραντόνα τον τίτλο του «Ποδοσφαιριστής του Αιώνα». Ο Μαραντόνα δεν δέχτηκε να μοιραστεί τον τίτλο και αποχώρισε βάλλοντας εναντίον της FIFA αλλά και του Πελέ που δεν σεβάστηκε την απόφαση του κόσμου . Από τότε έχουν γίνει πολλές δημοσκοπήσεις και σε όλες είναι πάντα πρώτος και δημοφιλέστερος. Ο Μαραντόνα τάραξε τα νερά των ισχυρών του παγκόσμιου ποδοσφαίρου έφερε τα πάνω κάτω δεν υπάκουσε στις εντολές τους δεν τους έκανε τα χατίρια δεν τους έγλυφε και τους πήγαινε κόντρα συνεχώς, ο πατριωτισμός για τη χώρα του οι θέσεις που έπαιρνε και παίρνει ανοιχτά υπέρ των φτωχών και αδυνάτων η τεράστια απήχηση του στον κόσμο και το ότι δεν μπορούσαν να τον ελέγχουν τους τρόμαξε τόσο πολύ και σε συνδυασμό με δικά του λάθη κατάφεραν να βάλουν τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, όχι όμως και στην γοητεία και το ενδιαφέρον που συνεχίζει ασκεί ακόμα και σήμερα .

Νεανικά χρόνια

Σε ηλικία 15 ετών αγωνίστηκε στους Αρχεντίνος Τζούνιορς ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και έπειτα εντάχθηκε στο δυναμικό της Μπόκα Τζούνιορς.

Όταν η Αργεντινή διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1978 ο Ντιέγκο Μαραντόνα δεν έλαβε μέρος, καθώς ήταν μόνο 18 χρονών, ωστόσο έπαιξε στην εθνική ελπίδων και του δόθηκε η ευκαιρία να εμφανιστεί σε μεγάλη διοργάνωση το 1979 στο Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων στην Ιαπωνία, όπου και κατέκτησε τον τίτλο αυτό για πρώτη φορά στη σταδιοδρομία του.

Μουντιάλ 1982
Ντιέγκο Μαραντόνα, 1981

Στο Μουντιάλ του 1982 στην Ισπανία ο Ντιέγκο, αγωνιζόμενος με την Εθνική ομάδα της Αργεντινής - που το 1978 είχε αναδειχτεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια - έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης, όπου αποκλείστηκε από τη Βραζιλία. Έπαιξε και στους πέντε αγώνες της ομάδας του, σκόραρε 2 φορές αλλά δέχτηκε οξύτατη κριτική για την αποβολή του στο τελευταίο ματς με την αντίπαλο Βραζιλία. Η δήλωσή του, μετά τον αγώνα ήταν ότι του άξιζε που δέχτηκε την κόκκινη κάρτα.

Ευρωπαϊκή καριέρα

Η Μπαρτσελόνα είχε δείξει έντονο ενδιαφέρον για την απόκτησή του και του έκλεισε συμβόλαιο πολύ μεγάλου ύψους. Ο Μαραντόνα έγινε παίκτης της ομάδας της Καταλωνίας από το 1982 μέχρι το 1985, ωστόσο την περίοδο αυτή η υγεία του κλονίστηκε, και έχοντας αρνητικές εντυπώσεις από την Ισπανία αποφάσισε να φύγει από τη χώρα.

Κατέληξε στην Ιταλία και την Νάπολι, την ομάδα της οποίας με τη συνεισφορά του συνέβαλε να μετατραπεί από μια μικρή ομάδα σε μια από τις πιο αγαπητές τότε στον κόσμο. Στη Νάπολη λατρεύτηκε σα θεός αν και οι φήμες για την εξωγηπεδική ζωή του οργίαζαν. Μαζί της κατέκτησε 2 πρωταθλήματα, το Κύπελλο Ιταλίας καθώς και το Κύπελλο UEFA το 1989.

Μουντιάλ 1986

Το 1986 κατακτέκτησε το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μεξικό με την ομάδα της Αργεντινής. Τα γκολ του εναντίον της Αγγλίας και του Βελγίου, η ασίστ στον Μπουρουσάγκα στον τελικό, αλλά και το πασίγνωστο γκολ με το "χέρι του Θεού" εκτίναξαν τη δημοτικότητα του. Η σύγκρισή του με τον Πελέ ήταν πλέον καθημερινό φαινόμενο για τον Ντιέγκο που ήταν μόλις 26 χρονών.

Μουντιάλ 1990

Τέσσερα χρόνια αργότερα ήταν και πάλι φιναλίστ στον τελικό με τη Δυτική Γερμανία. Ο Ντιέγκο έδειξε και πάλι τη μεγάλη κλάση και τις ηγετικές ικανότητές του ειδικά στον αγώνα εναντίον της Βραζιλίας με μια εκπληκτική ασίστ στον Κλαούντιο Κανίτζια. Στον ημιτελικό, όπου η Αργεντινή αντιμετώπισε την Ιταλία, στο στάδιο της Νάπολι, οι φίλαθλοι αντί για την εθνική Ιταλίας εμψύχωναν τον Ντιέγκο ο οποίος στο παρελθόν είχε κατακρίνει την αντίθεση του Βορρά της Ιταλίας σε σχέση με το φτωχό Νότο. Όμως στον τελικό η Δ. Γερμανία ήταν υπερπλήρης, ο Κανίτζια τιμωρημένος και έτσι η ομάδα της Αργεντινής περιορίστηκε στη δεύτερη θέση. Παρόλο που η Αργεντινή είχε μείνει με 9 παίχτες χρειάστηκε ένα αμφισβητούμενο πέναλτι στο 84’για να νικήσει η Γερμανία

Το Μάρτιο του 1991 συνελήφθη για κατοχή κοκαΐνης και η καριέρα του άρχισε να φτάνει στη δύση της. Για ένα διάστημα έπαιξε στους Νιούελς Ολντ Μπόυς και τη Σεβίλλη.

Μουντιάλ 1994

Πριν το Μουντιάλ του 1994 η Αργεντινή διέθετε ίσως την πιο ταλαντούχα εθνική της ιστορίας της. Ο Μαραντόνα είχε παραμεριστεί, όμως οι συνεχείς ήττες στα προκριματικά έκαναν την ομοσπονδία να ξανακαλέσει το Ντιέγκο και αυτός με τη σειρά του μεταμόρφωσε την ομάδα σε ένα πραγματικό φόβητρο παίρνοντας φυσικά την πρόκριση. Κατά το Μουντιάλ του 1994 όλα πήγαιναν τέλεια για την Αργεντινή με νίκες 4-0 εναντίον της Εθνικής Ελλάδος (παιχνίδι στο οποίο σκόραρε και ο ίδιος) και 2-1 εναντίον της Νιγηρίας (με μια ακόμη εκπληκτική ασίστ στον Κανίτζια), μέχρι την αποκαλυψη ότι ο Μαραντόνα ήταν ντοπαρισμένος. Αυτό ήταν και το τελικό χτύπημα στην καριέρα του.


Είχε παντρευτεί το 1989 την Κλαούντια από την οποία χώρισε στη συνέχεια, έχοντας αποκτήσει δύο κόρες.

Ο Μαραντόνα τιμητικό μέλος του Ολυμπιακού

Στις 16 Ιανουαρίου του 2005 ο Ντιέγκο Μαραντόνα βρέθηκε στο στάδιο Καραϊσκάκη και πριν τον αγώνα του Ολυμπιακού με τον Ηρακλή έγινε μέλος του Ολυμπιακού. Πήρε από το Σ. Κόκκαλη τη φανέλα του Ολυμπιακού με το νούμερο 10 και το όνομά του, τη φίλησε και φώναξε Ζήτω η Ελλάδα, ζήτω ο Ολυμπιακός.

Στις 14 Μαΐου 2006 ο Ντιέγκο Μαραντόνα συμμετείχε στην απονομή του πρωταθλήματος στον Ολυμπιακό και φορώντας τη φανέλα της ομάδας μαζί με το Ριβάλντο και τον Καστίγιο παρουσίασε ένα δείγμα της τεχνικής του με την μπάλα.

Προπονητής

Το Νοέμβριο του 2008 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της εθνικής ομάδας της χώρας του.[1]

Αποτροπή απόπειρας δολοφονίας

Λίγο μετά το ντεμπούτο του ως προπονητή, αποκαλύφθηκε ότι στο Χάμπντεν Παρκ συνελήφθη ένας Άγγλος ψυχοπαθής με μαχαίρι, ο οποίος ομολόγησε ότι σκόπευε να αποκεφαλίσει το Μαραντόνα.[2]

Οι ομάδες που αγωνίστηκε

* Flag of Argentina.svg 1976-1981 Αργεντίνος Τζούνιορς
* Flag of Argentina.svg 1981-1982 Μπόκα Τζούνιορς
* Flag of Spain.svg 1982-1984 Μπαρτσελόνα
* Flag of Italy.svg 1984-1991 Νάπολι
* Flag of Spain.svg 1992-1993 Σεβίλλη
* Flag of Argentina.svg 1993 Νιούελς Ολντ Μπόις
* Flag of Argentina.svg 1995-1997 Μπόκα Τζούνιορς


Τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο
Ο Ντιέγκο με το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων 1979

* 1981 Πρωτάθημα Αργεντινής (Μπόκα Τζούνιορς)
* 1983 Κύπελλο Ισπανίας (Μπαρτσελόνα)
* 1987 Πρωτάθλημα Ιταλίας (Νάπολι)
* 1987 Κύπελλο Ιταλίας (Νάπολι)
* 1988 Πρώτος Σκόρερ Ιταλίας (Νάπολι)
* 1989 Κύπελλο UEFA (Νάπολι)
* 1990 Πρωτάθλημα Ιταλίας (Νάπολι)
* 1991 Σούπερ Καπ Ιταλίας (Νάπολι)


Τίτλοι σε εθνικό επίπεδο

* 1979 Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων
* 1986 Παγκόσμιο Κύπελλο
* 1990 Φιναλίστ Παγκοσμίου Κυπέλλου
* 1993 Κύπελλο Αρτέμιο Φράνκι


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ντιέγκο Μαραντόνα

* El rincón del Diego
* Viva Diego 10 (Ισπανικά, Αγγλικά, Ιταλικά)
* Homenaje al 10
* Diego Maradona's home page
* Gary Lineker interviews Diego - BBC News, 30 Απριλίου 2006
* Maradona's life Photo Gallery BBC Sport 9 November, 2001. Ανάκτηση 18 Αυγούστου 2006

Παραπομπές

1. ↑ Καθημερινή, Σύντομα, 5 Νοεμβρίου 2008.
2. ↑ Καθημερινή,Απετράπη απόπειρα δολοφονίας κατά του Μαραντόνα, 24 Νοεμβρίου 2008.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License