Ντάνι Σάλιβαν


Ο Ντάνι Σάλιβαν (πλήρες όνομα: Daniel John Sullivan III) είναι Αμερικανός παλαίμαχος οδηγός αγώνων αυτοκινήτου, γεννημένος στο Κεντάκι στις 9 Μαρτίου 1950.

Σχεδόν ολόκληρη την καριέρα του (δεκαετία '80 και αρχές '90) την πέρασε οδηγώντας για διάφορες ομάδες του αμερικανικού πρωταθλήματος μονοθεσίων, με μεγαλύτερη διάκριση τη νίκη στο Indy 500 της Ινδιανάπολης (1985).

Αγωνίσθηκε επίσης για μία χρονιά στη Φόρμουλα 1 (σαιζόν 1983) με τη βρετανική Τάιρελ. Η επιλογή του είχε γίνει με εμπορικά κριτήρια - τον επέβαλε ο βασικός χορηγός της Τάιρελ, η βιομηχανία Μπένετον, πιστεύοντας ότι τα προϊόντα της θα αποκτούσαν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα στις ΗΠΑ, εάν με την ομάδα αγωνιζόταν κάποιος γνωστός Αμερικανός οδηγός. Στα 15 γκραν-πρι που συμμετείχε, καλύτερη επίδοσή του ήταν η 5η θέση στο Μονακό.

Επισήμως η καριέρα του έληξε το 1993, αλλά συνέχισε να συμμετέχει περιστασιακά σε αγώνες χαμηλότερων απαιτήσεων για μια δεκαετία. Ζει μόνιμα στη Γαλλία και ασχολείται με την ανεύρεση νέων ταλέντων για τους αγώνες αυτοκινήτου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Βιογραφία από το Grandprix.com

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License