Κριστιάν ντ' Οριολά



O Κριστιάν ντ' Οριολά (Christian D'Oriola) ήταν δις ολυμπιονίκης και τετράκις παγκόσμιος πρωταθλητής στην ξιφασκία. Θεωρείται ο μεγαλύτερος Γάλλος ξιφομάχος.

Γεννήθηκε στο Περπινιάν στις 3 Οκτωβρίου του 1928. Η πρώτη του επαφή με τα ξίφη ήταν από πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας με τα σπαθιά του πατέρα του. Η πρώτη του παγκόσμια επιτυχία ήρθε το 1947 και ήταν η κατάκτηση του παγκοσμίου πρωταθλήματος. Θα ακολουθήσουν άλλοι 3 παγκόσμιοι τίτλοι (1949, 1953 και 1954).

Η ολυμπιακή σταδιοδρομία του ξεκίνησε το 1948 στο Λονδίνο, με το αργυρό μετάλλιο στο ατομικό φλερέ και το χρυσό στο αντίστοιχο ομαδικό αγώνισμα (με τους Μπουνιόλ, Μπουχάν, Λατάστ, Νετέρ και Μπονέν) νικώντας την ιταλική ομάδα. Το 1951 η ασθένειά του τον κρατά εκτός αγώνων σχεδόν για μια διετία. Το 1952 με την επιστροφή του θριάμβευσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ελσίνκι με ένα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ατομικό φλερέ με 8 νίκες έπειτα από συγκλονιστική αναμέτρηση με τον Ιταλό Μανγκιαρότι και συνετέλεσε για μία ακόμη φορά στη γαλλική νίκη στο ομαδικό.

Η επόμενη Ολυμπιάδα του, στη Μελβούρνη το 1956, θα φέρει ένα ακόμα χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο ατομικό φλερέ. Η Γαλλία όμως δεν κέρδισε αυτή τη φορά στο ομαδικό καθώς έχασε από την ιταλική ομάδα. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 στη Ρώμη, ο Οριολά αποκλείστηκε από τον τελικό.

Συνολικά, ο Οριολά κατέκτησε συνολικά 6 ολυμπιακά μετάλλια, μεγάλο ρεκόρ για Ολυμπιακούς Αγώνες. Σε ηλικία 42 ετών έγινε πρωταθλητής Γαλλίας στη σπάθη το 1970. Ο πρώτος ξάδερφός του είναι επίσης αθλητής της ξιφασκίας. Ο ντ' Οριολά πέθανε στις 29 Οκτωβρίου του 2007.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Τα ολυμπιακά του μετάλλια (Αγγλικά)

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License