Μπάγερ Λεβερκούζεν



Η Μπάγερ Λεβερκούζεν (de:Bayer 04 Leverkusen ) είναι γερμανική ποδοσφαιρική ομάδα που αγωνίζεται στην Μπουντεσλίγκα. Αποτελεί το ποδοσφαιρικό τμήμα του αθλητικού συλλόγου TSV Bayer 04 Leverkusen e.V., ο οποίος έχει επίσης τμήματα στίβου, γυμναστικής, μπάσκετ κ.ά.

Ο σύλλογος ιδρύθηκε το 1904 και ως έδρα χρησιμοποιεί το "BayArena" (πρώην "Ulrich-Haberland-Stadion") στην πόλη Λεβερκούζεν, χωρητικότητας 22.500 θεατών. Τα παρατσούκλια του συλλόγου είναι: "Werkself", δηλαδή «εργοστασιακή ομάδα» και "Neverkusen". Έχει χρώματα το κόκκινο και το μαύρο. Η Μπάγερ θεωρείται ένα οικογενειακό σωματείο με ιδιαίτερα φιλικούς φιλάθλους.


Ιστορία
Ίδρυση – Πρώτα χρόνια

Στις 27 Νοεμβρίου 1903 οι εργαζόμενοι στη χημική βιομηχανία "Friedrich Bayer and Co.", ζήτησαν από την εταιρία να τους υποστηρίξει στην δημιουργία ενός αθλητικού συλλόγου. Την πρωτοβουλία είχε ο Wilhelm Hauschild, ο οποίος συνέταξε τη σχετική επιστολή, την οποία υπέγραψαν άλλοι 107 συνάδελφοί του. Η εταιρία συμφώνησε και την 1η Ιουλίου 1904 ιδρύθηκε η Turn- und Spielverein Bayer 04 Leverkusen.

Στις 31 Μαΐου 1907 δημιουργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα του συλλόγου. Την εποχή εκείνη υπήρχαν διαμάχες ανάμεσα στους αθλητές της γυμναστικής και τους αθλητές των άλλων αθλημάτων. Η διαμάχη αυτή οδήγησε τελικά στη διάσπαση του σωματείου. Στις 8 Ιουνίου 1928 οι ποδοσφαιριστές έφυγαν από το σύλλογο κι έφτιαξαν την Sportvereinigung (SV) Bayer 04 Leverkusen, στην οποία εντάχθηκαν επίσης τα τμήματα χάντμπολ, φίστμπολ, πυγμαχίας, και στίβου. Η νέα ομάδα διατήρησε τα αρχικά χρώματα του συλλόγου, το κόκκινο και το μαύρο. Οι αθλητές της γυμναστικής που παρέμειναν στον παλιό σύλλογο, τον "TuS Bayer 04 Leverkusen", καθιέρωσαν το κίτρινο και το μπλε.

Την περίοδο του μεσοπολέμου η Μπάγερ αγωνιζόταν στην τρίτη και στην τέταρτη ποδοσφαιρική κατηγορία. Μόλις το 1936 προήχθη στη δεύτερη και ήταν η χρονιά που καθιέρωσε ως έμβλημα τον κόκκινο σταυρό της εταιρίας "Μπάγερ".

Σε ανώτερη κατηγορία, την Oberliga West, ανέβηκε για πρώτη φορά το 1951. Το 1956 υποβιβάστηκε και ανέβηκε ξανά το 1962. Την επόμενη περίοδο ιδρύθηκε η Μπουντεσλίγκα. Ο σύλλογος δεν εντάχθηκε σε αυτή αλλά στη Regionalliga West, όπου αγωνίστηκε με επιτυχία τα επόμενα χρόνια.
Στην Μπουντεσλίγκα

Το 1968 κέρδισε τον τίτλο στην κατηγορία της αλλά στους αγώνες κατάταξης δεν πέτυχε την άνοδό της στην Α΄ κατηγορία. Το 1973 υποβιβάστηκε στη Γ΄ κατηγορία, για να ανέβει την αμέσως επόμενη χρονιά στην νεοϊδρυθείσα Β΄ κατηγορία της Μπουντεσλίγκα. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το 1979-80, η ομάδα κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδό της στην Μπουντεσλίγκα.

Τη δεκαετία του ’80 ο σύλλογος καθιερώθηκε στο πρωτάθλημα. Είχε καλά πλασαρίσματα χωρίς να κινδυνεύει αλλά και χωρίς να διεκδικεί κορυφαίες θέσεις. Το 1984, έπειτα σχεδόν από μισό αιώνα, τα δύο κομμάτια του αρχικού σωματείου, η ποδοσφαιρική SV και η αθλητική TuS, ξαναενώθηκαν υπό την επωνυμία TSV Bayer 04 Leverkusen e.V.. Χρώματα του νέου σωματείου ορίστηκαν το κόκκινο και το λευκό αλλά η ποδοσφαιρική ομάδα διατήρησε τις καθιερωμένες κοκκινόμαυρες εμφανίσεις.

Το 1988 η Μπάγερ κατέκτησε τον πρώτο σημαντικό της τίτλο και μάλιστα το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ νικώντας σε έναν δραματικό τελικό την Εσπανιόλ Βαρκελώνης. Αφού ηττήθηκε με 0-3 στη Βαρκελώνη, ισοφάρισε το συνολικό σκορ νικώντας με 3-0 στο Λεβερκούζεν και κέρδισε το κύπελλο στα πέναλτι με 3-2.

Το ίδιο έτος ανέλαβε ως γενικός μάνατζερ του συλλόγου ο Reiner Calmund, υπό την ηγεσία του οποίο ο σύλλογος γνώρισε την καταξίωση στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Το 1990 ο Calmund έφερε στην Μπάγερ του Ανατολικογερμανούς άσσους Ουλφ Κίρστεν (Ulf Kirsten), Αντρέας Τομ (Andreas Thom) και Γιενς Μέλτσιχ (Jens Melzig). Λίγα χρόνια αργότερα στην ομάδα ήρθαν οι Βραζιλιάνοι Jorginho και Paulo Sérgio, ο Τσέχος Pavel Hapal και οι Γερμανοί έμπειροι διεθνείς Μπερντ Σούστερ (Bernd Schuster) και Ρούντι Φέλερ (Rudi Völler). Η πληθώρα αστέρων έφερε επιτυχίες στην ομάδα και περισσότερο κόσμο στο γήπεδο.

Το 1993 κέρδισε το Κύπελλο Γερμανίας νικώντας 1-0 τη Χέρτα Βερολίνου. Το 1996ω παρά λίγο να υποβιβαστεί αλλά σώθηκε χάρις στη βοήθεια παικτών όπως οι Λούσιο, Έμερσον, Μπάλακ και ο Ζε Ρομπέρτο.

Από το 1997 κι έπειτα πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα για συνεχόμενες σεζόν διεκδικώντας ακόμα και τον τίτλο. Δυο φορές, το 2000 και το 2002 έχασε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική. Ειδικά το 2002 είχε τριπλή αποτυχία αφού εκτός από το πρωτάθλημα έχασε τον τελικό του Κυπέλλου από τη Σάλκε (2-4) και τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ από τη Ρεάλ Μαδρίτης (1-2).

Παρά τις ατυχίες υπήρξε η πρώτη ομάδα που έφτασε μέχρι τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ χωρίς να είναι πρωταθλήτρια της χώρας της. Μάλιστα είχε δώσει προκριματικό αγώνα για να μπει στους ομίλους.

Ακολούθησαν μια μέτρια χρονιά, στην οποία κινδύνεψε με υποβιβασμό, ως την πρόσληψη του Κλάους Αουγκεντάλερ (Klaus Augenthaler) που οδήγησε την ομάδα ξανά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ το 2004 και στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ το 2005.

Από το καλοκαίρι του 2007 έως τις αρχές του 2010 αγωνίστηκε στην ομάδα ο Έλληνας διεθνής επιθετικός Φάνης Γκέκας, πρώτος σκόρερ της Μπουντεσλίγκα της σεζόν 2006-07.

Τίτλοι - Διακρίσεις

* Κύπελλο Γερμανίας: 1993
* Κύπελλο ΟΥΕΦΑ: 1988
* 2η θέση Μπουντεσλίγκα: 1997, 1999, 2000, 2002.
* Φιναλίστ Κυπέλλου Γερμανίας: 2002
* Φιναλίστ Τσάμπιονς Λιγκ: 2002


Ενδεκάδα του αιώνα

Το 2004 η Μπάγερ Λεβερκούζεν συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής και διοργάνωσε ψηφοφορία μέσω του Ίντερνετ για την επιλογή της καλύτερης ενδεκάδας όλων των εποχών μεταξύ 51 υποψηφίων ποδοσφαιριστών. Συμμετείχαν πάνω από 4.000 οπαδοί του συλλόγου.

Στις 21 Μαΐου 2004 ο σύλλογος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, σύμφωνα με τα οποία την ιδανική ενδεκάδα της Μπάγερ αποτελούν έξι Γερμανοί και πέντε Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές:

* Τερματοφύλακας: Rüdiger Vollborn
* Αμυντικοί: Jorginho, Jens Nowotny, Lúcio, Juan.
* Μέσοι: Bernd Schneider, Michael Ballack, Emerson, Zé Roberto.
* Επιθετικοί: Ulf Kirsten, Rudi Völler.

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License